Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών !!!!

Συντονιστές: vittasko, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
Dimessi

Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών !!!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dimessi »

Έστω τρίγωνο εγγεγραμμένο σε κύκλο (\omega) κι ας είναι P,Q οι πόλοι των AB,AC αντίστοιχα ως προς τον κύκλο (\omega), και D,E οι προβολές των P,Q στην ευθεία BC. Οι περιγεγραμμένοι κύκλοι των τριγώνων επανατέμνουν την ευθεία PQ στα σημεία F,G αντίστοιχα κι έστω M το μέσο του τμήματος DE και O το περίκεντρο του \vartriangle ABC. Να αποδείξετε ότι οι ευθείες συντρέχουν.

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
Dimessi

Re: Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών !!!!

Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών!! (1).png
Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών!! (1).png (474.64 KiB) Προβλήθηκε 172 φορές
Πρώτη λύση μου :) :)
\bullet Έστω Από Θεώρημα Desargues έχουμε την ισοδυναμία τα τρίγωνα είναι προοπτικά , άρα από αντίστροφο Θεωρήματος Desargues έχουμε ισοδύναμα ότι τα σημεία είναι συνευθειακά κι αφού τα σημεία είναι συνευθειακά, έχουμε ισοδύναμα ότι τα σημεία είναι συνευθειακά, άρα ότι οι ευθείες από Θεώρημα Desargues τα τρίγωνα είναι προοπτικά και από αντίστροφο Θεωρήματος Desargues έχουμε ισοδύναμα ότι τα σημεία είναι συνευθειακά και με αφού συνευθειακές τετράδες , έχουμε ισοδύναμα ότι Επειδή έχουμε ισοδύναμα ότι

το οποίο ισχύει προσδιορίζοντας τα σημεία με και \blacksquare
Δεύτερη λύση μου :) :)
\bullet Έστω εγγράψιμο κι αφού άρα τα σημεία ανήκουν στον κύκλο διαμέτρου DE. Συνεπώς και Οι ευθείες συντρέχουν στο ριζικό κέντρο των κύκλων άρα τα σημεία είναι συνευθειακά και άρα Με είναι η ευθεία είναι ο ριζικός άξονας των κύκλων άρα οι ευθείες συντρέχουν στο ριζικό κέντρο των κύκλων
Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών!! (1).png
Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών!! (1).png (474.64 KiB) Προβλήθηκε 172 φορές
Άβαταρ μέλους
Dimessi

Re: Σύγκλιση χορδοεπαφικών ομορφιών !!!!

Τρίτη λύση μου :) :)
Άλλες δύο λύσεις μου .png
Άλλες δύο λύσεις μου .png (124.39 KiB) Προβλήθηκε 112 φορές
\bullet Έστω

Από το Θεώρημα Μενέλαου στο με διατέμνουσα και από το Θεώρημα Μενέλαου στο με διατέμνουσα άρα τα σημεία είναι συνευθειακά και άρα από το αντίστροφο Θεωρήματος Desargues τα τρίγωνα είναι προοπτικά και συνεπώς από το Θεώρημα Desargues οι ευθείες Στο τρίγωνο είναι \blacksquare
Άλλες δύο λύσεις μου .png
Άλλες δύο λύσεις μου .png (124.39 KiB) Προβλήθηκε 112 φορές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γεωμετρία - Επίπεδο Αρχιμήδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες