Νήματα στο επίπεδο

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Νήματα στο επίπεδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αρψ2400 »

Μπορείτε να ενώστε με συνεχόμενες γραμμές το Ο με το Ο΄ , το Π με το Π΄ ,το Ρ με το Ρ΄, και το Ξ με το Ξ΄ ; Οι γραμμές δεν πρέπει να τέμνονται αλλά ούτε και να τέμνουν τα δύο ορθογώνια . (Περιττό να πώ ότι τα πάντα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο.)
Συνημμένα
Στιγμιότυπο οθόνης 2026-07-02 223122.png
Στιγμιότυπο οθόνης 2026-07-02 223122.png (9.45 KiB) Προβλήθηκε 181 φορές
Παράρτημα Λευκάδας

Ετικέτες:
Άβαταρ μέλους
duamba
Επικοινωνία:

Re: Νήματα στο επίπεδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από duamba »

Για να καταφέρουμε το ζητούμενο πρέπει να τσαλακώσουμε το δεύτερο ορθογώνιο, διαφορετικά νομίζω πως είναι αδύνατο αλλα δεν ξέρω πως να το αποδείξω.
Συνημμένα
nimata.png
nimata.png (24.05 KiB) Προβλήθηκε 107 φορές
Άβαταρ μέλους
αρψ2400

duamba έγραψε: Τετ Ιούλ 22, 2026 5:35 pm Για να καταφέρουμε το ζητούμενο πρέπει να τσαλακώσουμε το δεύτερο ορθογώνιο, διαφορετικά νομίζω πως είναι αδύνατο αλλα δεν ξέρω πως να το αποδείξω.
Τα τσαλακωμένα ορθογώνια δεν είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμα!Τα τραβηγμένα από την άλλη κάποιες φορες .
Παράρτημα Λευκάδας
Άβαταρ μέλους
duamba
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από duamba »

Δεν κατάλαβα καλά το hint "τραβηγμένα απο την άλλη", θα με ενδιέφερε να δω την προτεινόμενη λύση.
Άβαταρ μέλους
αρψ2400

duamba έγραψε: Τετ Ιούλ 22, 2026 6:49 pm Δεν κατάλαβα καλά το hint "τραβηγμένα απο την άλλη", θα με ενδιέφερε να δω την προτεινόμενη λύση.
Τα τραβηγμένα ορθογώνια μπορεί να είναι ορθογώνια , τα τσαλακωμένα όχι.(Για παράδειγμα το ορθογώνιο 3 επί 5 μπορεί να γίνει ορθογώνιο 4 επί 5 με 'τράβηγμα' κατά πλάτος.)'Ηταν μια χιουμοριστική τοποθέτηση στη χαριτωμένη 'ζαβολιά' σας.
Παράρτημα Λευκάδας
Άβαταρ μέλους
αρψ2400

Στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να δείτε το αδύνατο είναι να φανταστείτε τα ορθογώνια ως δισδιάστατα απλά σχήματα από λάστιχο .(όχι αυτοτεμνόμενα που έχετε εσείς).Φανταστείτε λοιπόν ότι κάποιος κάθεται στο σημείο Π και τραβάει το νήμα που το συνδέει με το Π΄ μέχρι να συμπέσουν τα Π,Π΄.Το ίδιο κάνει και κάποιος που κάθεται στο Ξ και τραβάει το Ξ΄ μέχρι τα Ξ,Ξ΄ να συμπέσουν.Το Ρ έτσι εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του τριπλεύρου Π\equivΠ΄ ,Ρ , Ξ\equivΞ΄.Έτσι θα γενικεύσετε για δύο απλά (μη αυτοτεμνόμενα) πολύγωνα γενικότερα .Τι θα πρέπει να ισχύει για να τα ενώσουμε κορυφή προς κορυφή;
Παράρτημα Λευκάδας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες