cretanman έγραψε:Όπως απάντησε και ο Αχιλλέας αλλά και άλλοι συνάδελφοι παραπάνω νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λύση μου και με σιγουριά πιστεύω ότι με την παραπάνω δημοσίευση δεν περνάω λανθασμένα μηνύματα. Δεν μπορώ να κρύψω όμως ότι με είχε μπερδέψει κάτι αντίστοιχο σε παλαιότερη δημοσίευση που ανέφερε ο Χρήστος Καρδάσης παραπάνω.
Λέτε
με το οποίο δε συμφωνώ. Ο λόγος είναι ότι ηΑ.Κυριακόπουλος έγραψε:1) Ο τύπος της δευτεροβάθμιας εξίσωσης έχει αποδειχθεί και ισχύει μόνο όταν οι συντελεστές α, β και γ (α όχι 0) είναι δοσμένοι πραγματικοί αριθμοί, ανεξάρτητοι του. Για παράδειγμα, για να λύσουμε την εξίσωση:
, μπορούμε να την γράψουμε:
και να εφαρμόσουμε τον τύπο της δευτεροβάθμιας εξίσωσης με:
και
;;;
είναι ισοδύναμη με την
ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αν η
είναι μία εξίσωση τότε δε μπορούμε να τη λύσουμε με τη βοήθεια των άλλων μορφών της
αν οι
δεν είναι σταθεροί αριθμοί. Για να δώσω ένα πιο απλό παράδειγμα από το δικό σας για να είναι πιο γρήγορες οι πράξεις:
Τι μας εμποδίζει την εξίσωσηνα τη γράψουμε σαν
θεωρώντας τη σαν δευτεροβάθμια με
και μετά να πούμε ότι
ή
;;;
Απολύτως τίποτε!!
Το μόνο που καταφέραμε είναι απλά να εκφράσουμε το x σαν συνάρτηση του x χωρίς όμως να καταφέρουμε να λύσουμε την εξίσωση (Πρόβλημά μας που την είδαμε ως δευτεροβάθμια... όμως ο παραπάνω μετασχηματισμός της αρχικής εξίσωσης ισχύει).
Όσον αφορά τους ποσοδείκτες νομίζω ότι έδωσα αρκετή προσοχή στον επιμερισμό του συμβόλου "για κάθε" ο οποίος δεν υφίσταται. Θέλω να πω ότι στη λύση μου γράφω:
(εννοώντας φυσικά ότι για κάποια x μπορεί να ισχύειcretanman έγραψε:για κάθεισχύει
ή
![]()
και ότι για κάποια άλλα x μπορεί να ισχύει
)
όμως παρακάτω αποδεικνύω ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανέναγια το οποίο να ισχύει
. Συνεπώς για όλα τα
ισχύει
.
Mε φιλική διάθεση,
Αλέξανδρος
Αλέξανδρε έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ έτσι την έλυσα την άσκηση αυτή ...

. Για παράδειγμα, για να λύσουμε την εξίσωση:
, μπορούμε να την γράψουμε:
και να εφαρμόσουμε τον τύπο της δευτεροβάθμιας εξίσωσης με:
και
;;;
είναι ισοδύναμη με την
ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αν η
είναι μία εξίσωση τότε δε μπορούμε να τη λύσουμε με τη βοήθεια των άλλων μορφών της
αν οι
δεν είναι σταθεροί αριθμοί. Για να δώσω ένα πιο απλό παράδειγμα από το δικό σας για να είναι πιο γρήγορες οι πράξεις:
να τη γράψουμε σαν
θεωρώντας τη σαν δευτεροβάθμια με
και μετά να πούμε ότι
ή
;;;
ισχύει
ή
για το οποίο να ισχύει
. Συνεπώς για όλα τα
είναι λάθος τη σχέση αυτή να την θεωρούμε σαν εξίσωση 2ου βαθμού με άγνωστο το f(x) και να εφαρμόζουμε τον τύπο της δευτεροβάθμιας εξίσωσης για να βρούμε το f(x), ανεξάρτητα αν με τον λανθασμένο αυτό τρόπο φθάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα ( ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα).
.
.
είναι ρίζα της δευτεροβάθμιας εξίσωσης:
, η οποία έχει ρίζες τις
.
.
είναι λύση της εξίσωσης
. Που είναι το πρόβλημα να βρούμε
χρησιμοποιώντας διακρίνουσα; (Απ. πουθενά!).
. Είναι μια (ποσοδεικτική) πρόταση και επομένως δεν εφαρμόζεται τίποτα από τη θεωρία των εξισώσεων.
να το γράψεις μπροστά). Έτσι, εδώ πρέπει να εφαρμόσουμε τους νόμους των ποσοδεικτών.
?

.