Διαγώνισμα Ιουνίου - Για καλούς μαθητές

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Διαγώνισμα Ιουνίου - Για καλούς μαθητές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Τρί Μάιος 18, 2010 12:57 pm

Επισυνάπτω ένα διαγώνισμα για καλούς μαθητές, προσπάθησα να δημιουργήσω ένα πιο δύσκολο διαγώνισμα από αυτά που συνηθίζονται να μπαίνουν στα σχολεία, με θέματα συνδυαστικά και λίγο εξεζητημένα, αυτό το λέω για να μην απογοητευτούν κάποιοι που θα προσπαθήσουν.

Το δίνω σε word για να κάνετε αλλαγές και τις προσθαφαιρέσεις που επιθυμείτε, για να έρθει στα μέτρα σας και στην ύλη που αντιστοιχεί στο σχολείο σας...

Edit: Έσβησα αρχείο που περίσσευε μετά την προτροπή του Parmenides51,52,59 είναι; Δεν θυμάμαι!!
Συνημμένα
ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ - Μ.Χ..doc
Διόρθωση κάποιων λαθών! 20/5/2010
(63 KiB) Μεταφορτώθηκε 1711 φορές
τελευταία επεξεργασία από Μάκης Χατζόπουλος σε Τρί Μάιος 31, 2011 11:01 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Re: Διαγώνισμα Ιουνίου - Για καλούς μαθητές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Τρί Μάιος 18, 2010 2:12 pm

Μάκη, γεια χαρά! Ευχαριστούμε για την ανάρτησή σου και το θέμα συζήτησης που ανοίγεις.

Οι ασκήσεις σου μου αρέσουν. Βέβαια αν επιχειρήσει κανείς να βάλει όλα τα θέματα παρόμοια μ' αυτά σε συνηθισμένη Γ' τάξη Γυμνασίου πρέπει να φροντίσει να βάλει κάγκελα στα παράθυρα και να προσλάβει ΟΡΚ για επιτηρητές... :lol:

Να υπενθυμίσω τους κανόνες που γνωρίζω ότι ισχύουν. ( Π.Δ. 508/77, άρθρο 3, παρ. Δ). Αρκετά παλιό. Θα παρακαλέσω όποιον έχει νεότερο διάταγμα να το δημοσιοποιήσει.

Οι μαθητές υποχρεούνται σε διαπραγμάτευση ενός απλού από δύο τιθέμενα θέματα θεωρίας της διδαγμένης ύλης. Κάθε θέμα θεωρίας μπορεί να αναλυθεί σε τρεις το πολύ ερωτήσεις της ίδιας ενότητας .

Οπότε το 2ο θέμα θεωρίας δεν μπορεί να ζητηθεί σε σχολικές εξετάσεις.
Επίσης στη θεωρία 2 δεν μπορούν να ζητηθεί το ερώτημα Γ γιατί θεωρείται άσκηση.

Οι μαθητές υποχρεούνται να λύσουν δύο από τρεις ασκήσεις ή προβλήματα. Κάθε ένα από τα θέματα των ασκήσεων ή προβλημάτων δεν πρέπει να αποτελείται από δύο (2 ) ή περισσότερες διαφορετικές ασκήσεις ή προβλήματα. Μπορεί όμως κάθε άσκηση ή πρόβλημα να αναλύεται σε βήματα.. Η απάντηση στο θέμα της θεωρίας και η κάθε μία από τι λύσει των ασκήσεων ή προβλημάτων βαθμολογούνται ισότιμα.

Οπότε η άσκηση 1 ακροβατεί επικίνδυνα... Σύστημα και πολυώνυμο.

Θυμάμαι, συνήθως στη θεωρία υπήρχε κι ένα ερώτημα κρίσεως.
Π.χ. αν για κάποιους πραγματικούς α, β ισχύει: α² +β² = 2α·β, τι σχέση έχουν τα α, β.
Γνωρίζει κάποιος, υπεύθυνα, τέτοια ερώτηση ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να πέσει σε θέμα θεωρίας;

Γιώργος Ρίζος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναφέρομαι σ' αυτά που ισχύουν. Δεν σημαίνει αυτό ότι συμφωνώ με το καθεστώς αυτό... Μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις θα καταθέσω τη γνώμη μου για όλα τα φλέγοντα (τσουρουφλιστά θα έλεγα...) θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο χώρο της Μαθηματικής κι όχι μόνο Παιδείας.

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Τρί Μάιος 18, 2010 2:44 pm

Έχεις δίκιο George και γι αυτό το διαγώνισμα δεν θα το βρεις σε σχολείο! Αλλά προσπάθησα να δημιουργήσω ένα διαγώνισμα που θα έχει πλούσια θεωρία - ασκήσεις για μια τελευταία επανάληψη πριν δώσουν οι μαθητές...

Αυτή την λογική είχε και το word που έδωσα για να γίνουν οι απαραίτητες προσθαφαιρέσεις...

Όσο για τα συνδυαστικά θέματα (σύστημα - πολυώνυμα) νομίζω ότι συνηθίζεται στις εξετάσεις των σχολείων (σε κάποιες περιπτώσεις), αν κάνεις μια προσεκτική έρευνα θα βρεις πολλά συνδιαστικά θέματα, που δεν με βρίσκουν αντίθετο...

Εικόνα
viki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από viki » Τετ Μάιος 19, 2010 5:26 pm

Rigio έγραψε: Να υπενθυμίσω τους κανόνες που γνωρίζω ότι ισχύουν. ( Π.Δ. 508/77, άρθρο 3, παρ. Δ).
Το ίδιο Π.Δ. ισχύει, αναφέρεται και στις οδηγίες

Θέμα: Οδηγίες για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου
Aγαπητοί Συνάδελφοι
Από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχουν εκδοθεί οδηγίες για τα θέματα των Μαθηματικών στις επικείμενες προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου, οι οποίες αναμένεται να αποσταλούν στις σχολικές μονάδες εντός των ημερών.
Μετά από ενημέρωση από τον αρμόδιο πάρεδρο του Π.Ι. στις 9/5/2008 προκύπτει ότι:
1) Οι προαγωγικές & απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια για το σχολικό έτος 2007-2008 στο μάθημα των Μαθηματικών διεξάγονται σύμφωνα με το Π.Δ. 508/77, άρθρο 3, παράγραφος Δ.
2) Στην υπ. αρ. Γ2/2764/6-05-96 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Ε.Π.Θ αναφέρονται οι παρακάτω διατάξεις περί εξετάσεων για τα Μαθηματικά:
Θεωρία
Οι μαθητές υποχρεούνται σε διαπραγμάτευση ενός απλού από δύο τιθέμενα θέματα θεωρίας της διδαγμένης ύλης. Κάθε θέμα θεωρίας μπορεί να αναλύεται σε τρεις το πολύ ερωτήσεις της ίδιας ενότητας.
Ασκήσεις
Οι μαθητές υποχρεούνται να λύσουν δύο από τρεις ασκήσεις ή προβλήματα. Κάθε ένα από τα θέματα των ασκήσεων ή προβλημάτων δεν πρέπει να αποτελείται από δύο ή περισσότερες διαφορετικές ασκήσεις ή προβλήματα. Μπορεί όμως κάθε άσκηση ή πρόβλημα να αναλύεται σε βήματα.
Η απάντηση στο θέμα της θεωρίας και η κάθε μία από τις λύσεις των ασκήσεων ή προβλημάτων βαθμολογούνται ισότιμα.

3) Επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος διδάχθηκαν χωριστά Άλγεβρα και Γεωμετρία, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει την εξής κατανομή των θεμάτων:
Για την Α΄ και Β΄ τάξη του Γυμνασίου να τεθούν:Θεωρία
Ένα (1) θέμα από την Άλγεβρα και ένα (1) θέμα από τη Γεωμετρία.
Ασκήσεις
Δύο (2) ασκήσεις από την Άλγεβρα και μία (1) άσκηση από τη Γεωμετρία ή αντίστροφα.
Ειδικά για τη Β΄ Γυμνασίου τα κεφάλαια Θετικοί & Αρνητικοί Αριθμοί και Συμμετρία, θεωρούνται επαναληπτικά και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη.
Για τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου προτείνει:
Θεωρία
Ένα (1) θέμα από την Άλγεβρα και ένα (1) θέμα από τη Γεωμετρία.
Ασκήσεις
Δύο (2) ασκήσεις από την Άλγεβρα και μία (1) άσκηση από τη Γεωμετρία (επειδή η σχέση ωρών Άλγεβρας-Γεωμετρίας είναι περίπου 70/30).
• Επίσης στην τάξη αυτή η αφαίρεση της ύλης οφείλει να είναι αναλογικά διπλάσια στην Άλγεβρα από ότι στη Γεωμετρία

Παρακαλούμε τους Διευθυντές των Γυμνασίων να ενημερώσουν τους Καθηγητές των
Μαθηματικών ενυπογράφως.

Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Τετ Μάιος 19, 2010 5:38 pm

Μήπως γνωρίζει κάποιος που μπορούμε να βρούμε τις αντίστοιχες οδηγίες του υπουργείου για τη δομή των θεμάτων και την ύλη σε όλες τις τάξεις του Λυκείου?
Ευχαριστώ!

Στραγάλης Χρήστος
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stavroulitsa » Πέμ Μάιος 20, 2010 8:48 pm

Καλησπέρα! Κύριε Χατζόπουλε ελπίζω να μην κουραστείτε να διορθώσετε ένα ακόμη γραπτό... Μόνο που δεν κατάλαβα τη ακριβώς ζητάει η ΑΣΚΗΣΗ 1, Β, β... Μονο που ούτε εγώ ακολούθησα τις οδηγίες και... τις έλυσα όλες!!! :D
Θα ήθελα τη γνώμη σας και ... για τη ζωγραφιά μου... :P
askhseis.pdf
(184.94 KiB) Μεταφορτώθηκε 296 φορές
8ewria.pdf
(204.71 KiB) Μεταφορτώθηκε 222 φορές
τελευταία επεξεργασία από Γενικοί Συντονιστές σε Πέμ Αύγ 12, 2010 1:59 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Αντικατάσταση συνημμένων μεγάλου μεγέθους

"Millions long for immortality who do not know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon"
Susan Ertz
Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Νάννος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Νάννος » Πέμ Μάιος 20, 2010 9:23 pm

Σταυρούλα επέτρεψε μου ένα σχόλιο.
Είσαι η όαση στην έρημο που βρίσκονται οι περισσότεροι μαθητές της Γ' Γυμνασίου.
Όσο για την ζωγραφιά σου :coolspeak: , με την άδειά σου να την προσαρμόσω στην επόμενη άσκηση Γεωμετρίας που θα ανεβάσω...

«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Πέμ Μάιος 20, 2010 11:03 pm

Stavroulitsa έγραψε:Καλησπέρα! Κύριε Χατζόπουλε ελπίζω να μην κουραστείτε να διορθώσετε ένα ακόμη γραπτό... Μόνο που δεν κατάλαβα τη ακριβώς ζητάει η ΑΣΚΗΣΗ 1, Β, β... Μονο που ούτε εγώ ακολούθησα τις οδηγίες και... τις έλυσα όλες!!! :D
Θα ήθελα τη γνώμη σας και ... για τη ζωγραφιά μου... :P
Σταυρουλίτσα στα έχω πει και εγώ πολλές φορές, είσαι το μέλλον, σε λίγα χρόνια θα σε ρωτώ εγώ πως έλυσε την άσκηση!!

Πάμε τώρα στο προκείμενο,

Από την Θεωρία έχω να πω τα εξής:

1.Α.β. "Ανομοίων μονωνύμων" ;;; Καλό, αν και δεν υπάρχει στο βιβλίο, νομίζω ότι είναι κατατοπιστική έκφραση που καταλαβαίνουμε τι θέλεις να πεις...

1.Γ.β. Δεν δέχομαι τον α' τρόπο απόδειξης, αφού χρησιμοποιείς την θεωρία για να αποδείξεις αυτό που σου ζητώ;; Την απόδειξη της θεωρίας θέλω, όπως την έκανες με τον β' τρόπο, οκ;

2.Α.γ. Αχ και σε πιάσω, θα σου βγάλω το μαλλί τρίχα τρίχα, τι είναι το Π-Π-Π και το Π-Γ-Π;; Τα λέμε έτσι για συντομογραφία, αλλά όταν λέμε να αναφέρεται τα κριτήρια ισότητας, θέλουμε όλη την διατύπωση των κριτηρίων, και ο καημένος επειδή έχωκαεί στον χυλό, γράφωμέσα σε παρένθεση, α ν α λ υ τ ι κ ά για να εξετάσουμε αν προσέχετε τις εκφράσεις "περιεχόμενη γωνία" στο Π-Γ-Π και "προσκείμενη πλευρά" στο Γ-Π-Γ.

Για τις ασκήσεις είναι όλα άψογα, αλλά εγώ ελέγχομαι για το πολυώνυμο x^3+2x^2+5x-6 που τελικά δεν παραγοντοποιείται με στοιχειώδης γνώσεις του Γυμνασίου, άρα δεν φταις εσύ αλλά εγώ που ξέχασα να το εξαιρέσω αυτό το υποερώτημα (στην αρχική του μορφή το διαγώνισμα, το υπόλοιπο της διαίρεσης έβγαινε μηδέν)

Όσο για την κοπέλα, είναι φίλη σου; Με ρωτάει ο mathxl αν έχεις τηλ!!!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή » Πέμ Μάιος 20, 2010 11:12 pm

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε: Αχ και σε πιάσω, θα σου βγάλω το μαλλί τρίχα τρίχα,
Εικόνα...ο Μάκης στην Ελληνική τηλεόραση... :lol: :lol:
Μάκης Χατζόπουλος έγραψε: Όσο για την κοπέλα, είναι φίλη σου; Με ρωτάει ο mathxl αν έχεις τηλ!!!
...αχ και να διαβάσει το μήνυμα αυτό η Φωτεινή

Φωτεινή Καλδή
Άβαταρ μέλους
Minasmath

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Minasmath » Παρ Μάιος 21, 2010 1:25 pm

Κύριε Χατζόπουλε, έλυσα το διαγώνισμα και μου φάνηκε σχετικά εύκολο, εκτός από το θέμα της γεωμετρίας με το τρίγωνο(δεν είναι το αγαπημένο κομμάτι μου στα μαθηματικά). Παρόλα αυτά και στο σχολείο μου που γράψαμε, τα θέματα ήταν σχετικά σύνθετα και δύσκολα. Πάντως πιστεύω ότι, στις εξετάσεις δεν χρειάζεται να μπαίνουν τέτοιες ασκήσεις, γιατί δεν εξετάζονται οι ικανότητες του μαθητή να λύνει δύσκολα θέματα, αλλά η εξέταση στοχεύει στο να διαπιστώσει ο καθηγητής αν ο κάθε εξεταζόμενος έχει καταλάβει τη βασική ύλη.

Σας Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Παρ Μάιος 21, 2010 1:50 pm

Μηνά εγώ σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το διαγώνισμα, εννοείται ότι αυτά τα διαγωνίσματα δεν πρέπει να μπαίνουν σε σχολεία, μιλάμε για παιδιά Γ Γυμνασίου, που πρέπει αρχικά να εξετάζουμε βασικά θέματα, τα συνδυαστικά, ασκήσεις με τεχνάσματα κ.τ.λ έχουμε καιρό μπροστά μας να τα μελετήσουμε...

Μέσα στο :logo: υπάρχουν κάποια θέματα ενός σχολικού συμβούλου που είναι στο επίπεδο των σχολικών εξετάσεων, αυτά θα πρέπει να έχουν οι μαθητές κατά νου πριν πάνε να δώσουν (επισυνάπτω το αρχείο για να μην ψάχνετε άσκοπα)...

Υπάρχουν εδώ:
viewtopic.php?f=78&t=4172
Γενικοί Συντονιστές
τελευταία επεξεργασία από Γενικοί Συντονιστές σε Πέμ Αύγ 12, 2010 3:04 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Αντικατάσταση Συνημμένων μεγάλου μεγέθους με σύνδεσμο

Εικόνα
dimgiann

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimgiann » Παρ Μάιος 21, 2010 2:45 pm

Απαντώντας στο συνάδελφο Γιώργο Ρίζο, να πώ ότι έχω ένα δισέλιδο του ΠΙ με ημερομηνία 5/12/1991 στο οποίο αναφέρει για τις εξετάσεις του Γυμνασίου, την νομοθεσία (Π.Δ. 508/77 & Π.Δ. 429/91) και μερικά παραδείγματα για θέματα εξετάσεων.
Ένα απο τα παραδείγματα έχει ως πρώτο ερώτημα: Να αποδείξετε την ταυτότητα (a+b)^2=a^2+2ab+b^2 και ως δεύτερο: Υπάρχουν αριθμοί a,b ώστε να ισχύει (a+b)^2=a^2+b^2;
Στη συνέχεια υπογραμισμένο κείμενο αναφέρει:
"Τονίζουμε ότι αν δεν είναι δυνατόν σε ένα θέμα θεωρίας να υπάρχουν και ερωτήσεις κρίσης, τότε μπορεί αυτό να περιέχει μόνο ερωτήσεις αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων του σχολικού βιβλίου"
Δημήτρης Γιαννόπουλος

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Σάβ Μάιος 22, 2010 12:12 am

Φωτεινή έγραψε: ...αχ και να διαβάσει το μήνυμα αυτό η Φωτεινή
Απαράδεκτε Μάκη :mrgreen: :mrgreen:
Θα σου μηδενίσω το γραπτό και ας έχει και τον δικέφαλο. Πάψε να μου καταλογίζεις του δικούς σου ευσεβείς πόθους :lol: .
Φωτεινή, η ώρα της δημοσίευσης είναι ακίνδυνη. Συνήθως τρώω ξύλο από την γυναίκα μου διαφορετικές ώρες (1-2 φορές την ημέρα προ φαγητού)
Σταυρούλα, βλέπω έχεις κλίση και στην ζωγραφική :)

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες