απορια στα ορια

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

chr

απορια στα ορια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chr » Παρ Αύγ 06, 2010 9:48 pm

αν \lim_{x \to \ 0}f(x)=0 και \lim_{x \to \ 0}g(x)=0

να βρεθει το

\lim_{x \to \ 0}(g^2(x)+f^2(x))

μπορω να πω

\lim_{x \to \ 0}f(x)=0 => \((lim_{x \to \ 0}f(x))^2=0 =>\lim_{x \to \ 0}f^2(x)=0

ομοιως για τη g τα προσθετω και βγαζω 0

Η ασκηση ειναι απο το βιβλιο του κ Στεργιου και τη λυνει με τη βοηθεια του κριτηριου παρεμβολης.

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: απορια στα ορια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Παρ Αύγ 06, 2010 11:32 pm

chr έγραψε:....................Η ασκηση ειναι απο το βιβλιο του κ Στεργιου και τη λυνει με τη βοηθεια του κριτηριου παρεμβολης.
Μήπως εννοείς την άσκηση 7.57 στη σελίδα 244 ; Είναι καλή ιδέα, αλλά δεν έχει σχέση με αυτή τη λύση που δίνεις. Έχεις μετατρέψει τα ζητούμενα σε δεδομένα και αυτό δεν είναι σωστό. Αν όμως έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου , γράψε μου ένα μήνυμα προσωπικό(ή και εδώ) για να το δούμε αναλυτικά και να το ξεκαθαρίσεις :) .

Μπάμπης

chr

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chr » Σάβ Αύγ 07, 2010 12:51 am

Η ασκηση στην οποια να αναφερομαι ειναι η Ε3.13/σελιδα 307.Στο γ) ερωτημα ζηταει να αποδειξουμε οτι:

\lim_{x \to \ x_o}f(x) = \lim_{x \to \ x_o}g(x) =0<=>\lim_{x \to \ x_o}(f^2(x)+g^2(x)) =0.

εγω σκεφτηκα οτι:

\lim_{x \to \ x_o}f(x)=0 <=> (\lim_{x \to \ x_o}f(x))^2=0 <=> \lim_{x \to \ x_o}f^2(x)=0 (σχεση 1)

ομοια και για την g(x) εχουμε \lim_{x \to \ x_o}g^2(x)=0 (σχεση 2)

αν προσθεσουμε τις σχεσεις (1),(2) εχουμε

\lim_{x \to \ x_o}f^2(x) + \lim_{x \to \ x_o}g^2(x)=0

και εδω ειναι η απορια μου.Αφου γνωριζουμε οτι υπαρχει το οριο lim_{x \to \ x_o}(f^2(x)+g^2(x)) και θελουμε απλα να το υπολογισουμε μπορουμε να πουμε οτι

\lim_{x \to \ x_o}f^2(x) + \lim_{x \to \ x_o}g^2(x)=lim_{x \to \ x_o}(f^2(x)+g^2(x))=0???

ουσιαστικα δεν εχω κατανοησει σωστα την ιδιοτητα του σχολικου βιβλιου.
θα παρακαλουσα να μου εξηγησει καποιος τι ακριβως ισχυει( αν ισχυει και αντιστροφα).
ευχαριστω πολυ.
τελευταία επεξεργασία από chr σε Σάβ Αύγ 07, 2010 1:24 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Σάβ Αύγ 07, 2010 1:09 am

Χρήστο (κατάλαβα καλά;), η άσκηση που λες έχει το σύμβολο της ισοδυναμίας.

1ο
Αν \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} f\left( x \right) = \mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} g\left( x \right) = 0}
τότε \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} \left[ {{f^2}\left( x \right) + {g^2}\left( x \right)} \right] = 0}
και λύνεται όπως περιγράφεις παραπάνω, δηλαδή αφού τα όρια υπάρχουν , το όριο θα παει σε κάθε προσθετέο και μετά θα πιάσει την βάση της κάθε δύναμης, έπειτα αντικατάσταση και παίρνουμε το ζητούμενο.
2ο
Αν \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} \left[ {{f^2}\left( x \right) + {g^2}\left( x \right)} \right] = 0}
τότε \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} f\left( x \right) = \mathop {\lim }\limits_{x \to {x_0}} g\left( x \right) = 0}
το οποίο λύνεται με το κριτήριο παρεμβολής

Δηλαδή δεν ζητά μόνο αυτό που λες στο πρώτο σου μήνυμα

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
chr

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chr » Σάβ Αύγ 07, 2010 1:43 pm

ευχαριστω για τις απαντησεις.
θα ηθελα να μου απαντησει καποιος και στην βασικη απορια που εχω επανω στην θεωρια (την αναφερω στο προηγουμενο μου post).επισης με την διπλη συνεπαγωγη απ' οτι καταλαβα πρεπει να το αποδειξουμε και με τους δυο τροπους.διορθωστε με αν κανω λαθος.
ευχαριστω.

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Σάβ Αύγ 07, 2010 10:11 pm

chr έγραψε:..........................................και εδω ειναι η απορια μου.Αφου γνωριζουμε οτι υπαρχει το οριο lim_{x \to \ x_o}(f^2(x)+g^2(x)) και θελουμε απλα να το υπολογισουμε μπορουμε να πουμε οτι

\lim_{x \to \ x_o}f^2(x) + \lim_{x \to \ x_o}g^2(x)=lim_{x \to \ x_o}(f^2(x)+g^2(x))=0???

ουσιαστικα δεν εχω κατανοησει σωστα την ιδιοτητα του σχολικου βιβλιου.
θα παρακαλουσα να μου εξηγησει καποιος τι ακριβως ισχυει( αν ισχυει και αντιστροφα).
ευχαριστω πολυ.
Θα έλεγα να μελετήσεις με προσοχή το μήνυμα του Βασίλη.

α) Αν γνωρίζουμε ότι τα όρια των δύο συναρτήσεων είναι μηδέν , τότε προχωράμε κανονικά όπως έγραψες στο πρώτο μήνυμα και βγάζουμε ότι το όριο του αθροίσματος των τετραγώνων είναι ίσο με μηδέν.

β) Έστω τώρα ότι η συνάρτηση f^2+g^2έχει όριο μηδέν . Από δω και κάτω χρειαζεται προσοχή. Πώς θα βγάλουμε ότι η κάθε μια έχει όριο μηδέν ; Εδώ κάνουμε λοιπόν αυτό που λέει η υπόδειξη . Κάνουμε δηλαδή παρεμβολή και ύστερα χρησιμοποιούμε τα πρώτα ερωτήματα.
Πρόκειται για πολύ βασική τεχνική. Αν σου έχει μείνει η παραμικρή απορία και δεν κατάλαβες απόλυτα τη λύση, είτε να τηλεφωνήσεις σε κάποιον από μας, είτε να γράψεις ξανά στο χώρο αυτό. Δεν θέλουμε με τίποτα να σε αφήσουμε με σκιές σε ένα τόσο σημαντικό σημείο των ορίων.

Μπάμπης

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες