Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από chris_gatos » Σάβ Αύγ 28, 2010 11:19 am
Καλημέρα!
Θέλω απλά να γράψω αυτά που διάβασα σε δύο βιβλία του καθηγητή του Ε.Μ.Π Γ.Παντελίδη.
Πάμε πρώτα στο βιβλίο ''Ανάλυση'' τόμος Ι εκδόσεις Ζήτη, σελίδα 186.
Ορισμός 7.1
Θα λέμε ότι η συνάρτηση f, συνεχής στο διάστημα Ι και παραγωγίσιμη στο εσωτερικό του Ι, είναι κυρτή(αντ.κοίλη)
στο Ι, όταν η παράγωγος της f'(x) είναι αύξουσα(αντ.φθίνουσα) στο Ι.
Πάμε στο βιβλίο ''Βιβλίο του διδάσκοντος για το μαθημα Ανάλυση της Γ'Λυκείου'' του Γ.Παντελίδη εκδόσεις Ζήτη,σελίδα 153.
Ορισμός 1
Έστω μία συνάρτηση f συνεχής στο [α,β] και παραγωγίσιμη στο (α,β).
Λέμε ότι η f είναι κυρτή ή στρέφει τα κοίλα πρός τα άνω στο [α,β], αν η f ' είναι γνησίως αύξουσα στο (α,β)
Λέμε ότι η f είναι κοίλη ή στρέφει τα κοίλα πρός τα κάτω στο [α,β], αν η f ' είναι γνησίως φθίνουσα στο (α,β).
Σχόλιο: Δεν είναι απαραίτητο η παράγωγος να είναι γνησίως αύξουσα ή γνησίως φθίνουσα στον παραπάνω ορισμό
αρκεί η αύξουσα ή φθίνουσα, διατυπώθηκε όμως έτσι για να αποφεύγουμε παθολογικές
καταστάσεις.
Τάδε έφη Γ.Παντελίδης(τον επικαλέστηκα γιατί ο Σωτήρης πιό πάνω επικαλέιται η μετάφραση του ιδίου απο το Λεξικό τω μαθηματικών).
Ψάχνω να βρώ αυτό που είπε ο Γιάννης στη συναντησή μας, πως η ευθεία είναι και κυρτή και κοίλη ταυτόχρονα.
Κάπου το έχει πάρει το μάτι μου, μα δε θυμάμαι που.
Τα έγραψα όλα αυτά για να δείξω πως όλα τελικά είναι θέμα ορισμού.
Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει (κατά την άποψη μου) θολούρα...
Νομίζω πως ήμουν κατατοπιστικός.
Και πάλι καλημέρα!
Υ.Γ: Το βρήκα!! Στο βιβλίο ''Στοιχεία Μαθηματικής Αναλύσεως'' Α.Φερεντίνου-Β.Σαββαϊδης τόμος 2 στη σελίδα 63
γράφει:
''Μια συνάρτηση με γράφημα ευθεία ή ημιευθεία ή ευθύγραμμο τμήμα, με διεύθυνση διάφορη του άξονα των τεταγμένων
είναι συγχρόνως κυρτή και κοίλη''
Επισυνάπτω και το θεώρημα 12 του ίδιου βιβλίου σελίδα 63''Έστω συνάρτηση f:(α,β) με πεπερασμένη παράγωγο.Ικανή
και αναγκαία συνθήκη για το κυρτό(αντ. το κοίλο) της f είναι : η f ' να είναι αύξουσα (αντ.φθίνουσα).Επίσης, ικανή και
αναγκαία συνθήκη για το να'ναι η f γνησίως κυρτή (αντ.γνησίως κοίλη) είναι :
η f ' να'ναι γνησίως αύξουσα(αντ.γνησίως φθίνουσα).
Σας κούρασα; ΣΥΓΝΩΜΗ.
Μα ακόμη παραμένει η απορία μου σχετικά με το τι θα απαντήσει ενας υποψήφιος στα ερωτήματα της αρχικής άσκησης.
Χρήστος Κυριαζής