Γεωμετρική ανισότητα (Χρήστου Μπαλόγλου)

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Γεωμετρική ανισότητα (Χρήστου Μπαλόγλου)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Σε κάθε οξυγώνιο τρίγωνο με πλευρές \gamma\leq\beta\leq\alpha ισχύει η ανισότητα

\frac{R}{2}+2\rho\leq\upsilon_{\gamma},

όπου R η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου, \rho η ακτίνα του εγγεγραμμένου κύκλου, και \upsilon_{\gamma} το ύψος προς την πλευρά \gamma.

[Στην ανισότητα αυτή -- που επέζησε της επιστροφής μου από τις ΗΠΑ και ξαναβρήκα πρόσφατα στα κιτάπια μου -- είχε καταλήξει, χωρίς απόδειξη, ο πατέρας μου ασχολούμενος με κάποιο άλλο πρόβλημα που δυστυχώς δεν θυμάμαι πια. Έχω δική μου απόδειξη, αλγεβρική φυσικά, και περιμένω κάτι διαφορετικό από το :logo: ]

Συμπλήρωση 19-6-12: όπως πρόσφατα διαπίστωσα, αυτό το άλλο πρόβλημα, όποιο και αν ήταν, είχε θέσει ο φίλος του πατέρα μου, πολιτικός μηχανικός Ξενοφών Ζερζελίδης.

Γιώργος Μπαλόγλου
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gbaloglou την Τρί Ιουν 19, 2012 9:25 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Re: Γεωμετρική ανισότητα (Χρήστου Μπαλόγλου)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

Σύμφωνα με την πρόταση Erdős *, αν το τρίγωνο είναι οξυγώνιο και \displaystyle{h= \max (h_{a},h_{b},h_{c})}, τότε \displaystyle{h \geq R+r.}

Στην περίπτωσή μας, είναι προφανώς \displaystyle{h_{c}= \max (h_{a},h_{b},h_{c})}, επομένως, \displaystyle{h_{c}\geq R+r}, και το ζητούμενο προκύπτει από την ανισότητα του Euler \displaystyle{R\geq 2r.}

* Βλ. π.χ. Δ. Κοντογιάννη, Ισότητες και ανισότητες στο τρίγωνο, σελ. 129
Μάγκος Θάνος
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

Παρουσιάζω και εγώ την απόδειξη μου -- ακριβέστερα, παρουσιάζω απόδειξη όχι της ανισότητας του πατέρα μου αλλά της ισχυρότερης ανισότητας Erdos που χρησιμοποίησε ο Θάνος.

Χρησιμοποιώντας τις σχέσεις R=\frac{abc}{4E},\,\,\, r=\frac{2E}{a+b+c},\,\,\, h_{c}=\frac{2E}{c}, καθώς και τον τύπο του Ήρωνα, βλέπουμε μετά από κάποιες πράξεις ότι η ανισότητα R+r\leq h_{c} είναι ισοδύναμη προς την ανισότητα

a^{4}+b^{4}+a^{2}bc+ab^{2}c+ac^{3}+bc^{3}\leq a^{2}c^{2}+b^{2}c^{2}+2a^{2}b^{2}+a^{3}c+b^{3}c.

Λόγω της αρχικής υπόθεσης c\leq b\leq a μπορούμε χωρίς περιορισμό της γενικότητας να υποθέσουμε c=1, οπότε η αποδεικτέα ανισότητα γίνεται

a^{4}+b^{4}+a^{2}b+ab^{2}+a+b\leq\mbox{\ensuremath{a^{2}+b^{2}+2a^{2}b^{2}+a^{3}+b^{3}}}.

Επειδή το τρίγωνο είναι οξυγώνιο, αρκεί να αποδείξουμε την ανισότητα για 1\leq b\leq a\leq\sqrt{b^{2}+1}. Παρατηρούμε ότι η αποδεικτέα ανισότητα γράφεται ισοδύναμα ως

a(a-1)(b^{2}+1-a^{2})+b(b-1)(a^{2}+1-b^{2})\geq0,

μια ανισότητα που προκύπτει άμεσα από την δεδομένη συνθήκη 1\leq b\leq a\leq\sqrt{b^{2}+1}.

Ας αναφέρω εδώ ότι με ανάλογο τρόπο είχα αποδείξει (πριν 10+ χρόνια) την λιγότερο ισχυρή ανισότητα \frac{R}{2}+2r\leq h_{c}, μόνο που στο τελικό βήμα είχα χρησιμοποιήσει την κοιλότητα της συνάρτησης ως προς a και την θετικότητα της στα άκρα του [b,\,\sqrt{b^{2}+1}]: η μέθοδος αυτή δεν φαίνεται να δουλεύει για την ισχυρότερη ανισότητα R+r\leq h_{c}, ενώ αντιστρόφως η παρούσα στοιχειώδης μέθοδος δεν φαίνεται να δουλεύει για την \frac{R}{2}+2r\leq h_{c}! (Θάνο αν σου είναι εύκολο γράψε μας δυο λόγια για την απόδειξη του Erdos.)

Γιώργος Μπαλόγλου
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

gbaloglou έγραψε:...
Θάνο αν σου είναι εύκολο γράψε μας δυο λόγια για την απόδειξη του Erdos.

Γιώργος Μπαλόγλου
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο \displaystyle{ABC} εμβαδού \displaystyle{E} και \displaystyle{p,q,t} οι αποστάσεις του περίκεντρου \displaystyle{O} από τις πλευρές \displaystyle{BC, CA, AB} του τριγώνου.
Ισχύει προφανώς,

\displaystyle{\frac{p}{h_{a}}=\frac{(BOC)}{E}\Rightarrow p=\frac{(BOC)h_{a}}{E}}.

Ομοίως, έχουμε

\displaystyle{q=\frac{(COA)h_{b}}{E}} και \displaystyle{t=\frac{(AOB)h_{c}}{E}}.

Επομένως,

\displaystyle{p+q+t=\frac{(BOC)h_{a}+(COA)h_{b}+(AOB)h_{c}}{E}}

και αν \displaystyle{h=\max (h_{a},h_{b},h_{c})}, προκύπτει

\displaystyle{p+q+t \leq \frac{h\left((BOC)+(COA)+(AOB) \right)}{E}=h}.

Η απόδειξη ολοκληρώνεται, λαμβάνοντας υπόψιν το θεώρημα Carnot, \displaystyle{p+q+t=R+r.}
Μάγκος Θάνος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γεωμετρία (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες