Ελπίζω να μην είναι ελλιπής.
Έστω f συνεχής στο R συνάρτηση για την οποία ισχύει:
για κάθε
.Να δείξετε ότι f(x)=0 για κάθε
.Κάθε βοήθεια δεκτή.
Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis
για κάθε
.
.![f(x)-f(y)=\frac{1}{3}[f(\frac{x}{2})-f(\frac{y}{2})]+\frac{1}{3}[f(\frac{x}{3})-f(\frac{y}{3})]= f(x)-f(y)=\frac{1}{3}[f(\frac{x}{2})-f(\frac{y}{2})]+\frac{1}{3}[f(\frac{x}{3})-f(\frac{y}{3})]=](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/41081b74089653fdfb9e34f2e9bc99a6.png)
![=\frac{1}{9}[f(\frac{x}{4})-f(\frac{y}{4})]+\frac{2}{9}[f(\frac{x}{6})-f(\frac{y}{6})]+\frac{1}{9}[f(\frac{x}{9})-f(\frac{y}{9})]= =\frac{1}{9}[f(\frac{x}{4})-f(\frac{y}{4})]+\frac{2}{9}[f(\frac{x}{6})-f(\frac{y}{6})]+\frac{1}{9}[f(\frac{x}{9})-f(\frac{y}{9})]=](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/566db1b10d922339f3dd4d069b49a713.png)
![=\frac{1}{27}[f(\frac{x}{8})-f(\frac{y}{8})]+\frac{3}{27}[f(\frac{x}{12})-f(\frac{y}{12})]+\frac{3}{27}[f(\frac{x}{18})-f(\frac{y}{18})]+\frac{1}{27}[f(\frac{x}{27})-f(\frac{y}{27})]= =\frac{1}{27}[f(\frac{x}{8})-f(\frac{y}{8})]+\frac{3}{27}[f(\frac{x}{12})-f(\frac{y}{12})]+\frac{3}{27}[f(\frac{x}{18})-f(\frac{y}{18})]+\frac{1}{27}[f(\frac{x}{27})-f(\frac{y}{27})]=](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/5f512ca4b73580d62192159320f88bcd.png)

,
.
. Λόγω συνέχειας στο
και
(προκύπτει άμεσα από την αρχική συνθήκη) υπάρχει
τέτοιο ώστε
, οπότε ισχύει και η
.
και
. Επιλέγουμε
αρκετά μεγάλο ώστε να ισχύουν οι ανισότητες
για
-- αρκεί ας πούμε να επιλέξουμε
. Προκύπτει τώρα η ανισότητα![|f(x)-f(y)|\leq\frac{1}{3^{n}}\sum_{k=0}^{k=n}C_{k}^{n}|[f(\frac{x}{2^{n-k}3^{k}})-f(\frac{y}{2^{n-k}3^{k}})]|<\frac{2\varepsilon}{3^{n}}\sum_{k=0}^{k=n}C_{k}^{n}=\frac{2^{n+1}\varepsilon}{3^{n}}\leq\frac{4\varepsilon}{3} |f(x)-f(y)|\leq\frac{1}{3^{n}}\sum_{k=0}^{k=n}C_{k}^{n}|[f(\frac{x}{2^{n-k}3^{k}})-f(\frac{y}{2^{n-k}3^{k}})]|<\frac{2\varepsilon}{3^{n}}\sum_{k=0}^{k=n}C_{k}^{n}=\frac{2^{n+1}\varepsilon}{3^{n}}\leq\frac{4\varepsilon}{3}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2f6e9a025f4b791cd91308d047338122.png)
, ότι
και ότι η
είναι σταθερή (και ίση παντού με μηδέν λόγω της
).Νομίζω πως και η δική μου λύση βρίσκεται σε σχολικά πλαίσια, χωρίς φυσικά να ισχυρίζομαι ότι είναι η συντομότερη δυνατήnikoszan έγραψε:H άσκηση ήταν προτεινόμενη από τον nikozan και η λύση με ύλη λυκείου μπορεί να δοθεί εφόσον επικοινωνήσετε με τον ίδιο και με το πραγματικό σας όνομα.
Ας διευκρινίσω εδώ ότι γράφοντας πως "μας πέταξαν το γάντι" αναφερόμουν σε μαθηματική και όχι δεοντολογική πρόκληση, και καλούσα τοΑνδρέας Πούλος έγραψε:Γιώργο,
το μαθηματικό πρόβλημα είναι πρόβλημα και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.
Το άλλο πρόβλημα κάνε ότι δεν το είδες. Και εδώ που τα λέμε, τέτοια προβλήματα ξέρεις να τα λύνεις;
Προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ και δεν έχω και την ανάλογη εκπαίδευση.
Πάντως, σπάνια προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις μου μεταφέρουν μία αίσθηση αμηχανίας.
Καλή εβδομάδα.
Φιλικά,
Ανδρέας Πούλος
τυχαίος. Θεωρούμε το διάστημα
και θέτουμε
. Παρατηρούμε ότι αν
, τότε
και
. 
ισχύει
,
και άρα
. Συνεπώς, είναι
για κάθε
κι αφού το
είναι τυχαίο, έπεται ότι
για κάθε
.

Βεβαίως, αν σε κάποιο x η συνάρτηση δεν μηδενίζεται θεωρούμε διάστημα [-α, α] που περιέχει το x, κλπ κλπmathxl έγραψε:Μας καλύπτει το συμμετρικό ως προς το 0 διάστημα που επέλεξε ο Βαγγέλης όσον αφορά το R;
Φίλε Νίκο Ζαν. το πραγματικό μου όνομα είναι Βασίλης Μαυροφρύδης και μιας και είσαι μέλος μας θα ήθελα να δω την λύση εφόσον είναι με λυκειακή ύλη.nikoszan έγραψε:H άσκηση ήταν προτεινόμενη από τον nikozan και η λύση με ύλη λυκείου μπορεί να δοθεί εφόσον επικοινωνήσετε με τον ίδιο και με το πραγματικό σας όνομα.
...Και στην τελευταία γραμμή του συνημμένου που μας έστειλες φαίνεται πως αυτός που αποθανάτισε το τέχνασμα του Herglotz ήταν ο Καραθεοδωρή!apotin έγραψε:Και για τον Gustav Herglotz
Τι είναι "λυκειακή λύση" τελικά; Μια λύση που θα μπορούσε να βρει ένας καλός έως πολύ καλός μαθητής λυκείου, ή μια λύση που θα μπορούσε να κατανοήσει αυτός ο μαθητής; Υποπτεύομαι πως λύση απλούστερη αυτής του Βαγγέλη -- που νομίζω πως είναι αρκετά κατανοητή, εισάγοντας ταυτόχρονα τον μαθητή σ' έναν 'ανώτερο' τρόπο σκέψης -- δεν υπάρχει, φυσικά θα χαρώ αν διαψευσθώmathxl έγραψε:Φίλε Νίκο Ζαν. το πραγματικό μου όνομα είναι Βασίλης Μαυροφρύδης και μιας και είσαι μέλος μας θα ήθελα να δω την λύση εφόσον είναι με λυκειακή ύλη.nikoszan έγραψε:H άσκηση ήταν προτεινόμενη από τον nikozan και η λύση με ύλη λυκείου μπορεί να δοθεί εφόσον επικοινωνήσετε με τον ίδιο και με το πραγματικό σας όνομα.
Δεν μου αρέσει αυτό που έγραψα ως λύση. Ναι, είναι μαγική η σκέψη με το άτοπο που περιγράφει ο Γιώργος στο κλπ κλπ που απαιτεί να σκεφτούμε ότι, αν υπάρχει κάποιο κ στο οποίο η f δεν μηδενίζει τότε θα υπάρχει πάντα κλειστό διάστημα που το περιέχει (προφανές αλλά και πόσο λυκειακό;!) και με τον τρόπο που περιέγραψε ο Βαγγέλης ή εγώ καταλήγουμε σε άτοπο....άρα δεν υπάρχει τέτοιο κ, οπότε παντού είναι η μηδενική.
Ειλικρινά θα ήθελα να δω κάτι διαφορετικό
Με εκτίμηση!
Η παραπάνω ανάρτηση έγινε από έναν μαθητή του Νίκου, κατόπιν παράκλησής του, γι αυτό και γράφτηκε σε τρίτο πρόσωπο, κάτι που σίγουρα μάς παραξένεψε!nikoszan έγραψε:H άσκηση ήταν προτεινόμενη από τον nikozan και η λύση με ύλη λυκείου μπορεί να δοθεί εφόσον επικοινωνήσετε με τον ίδιο και με το πραγματικό σας όνομα.
(1) για κάθε
.Να δείξετε ότι f(x) = 0 για κάθε
.
η θέση στην οποία η f παρουσιάζει μέγιστο, τότε θα είναι
έχουμε
, θα ισχύει:
.
έχουμε: 
.![\displaystyle
x \in \left[ { - \alpha ,\;\alpha } \right] \displaystyle
x \in \left[ { - \alpha ,\;\alpha } \right]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/16befa03c9b36cc70e9db970ee76f228.png)
, οπότε είναι
για κάθε
και για οποιοδήποτε α > 0, επομένως είναι f(x) = 0 για κάθε
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες