με πραγματικούς συντελεστές. Αν
, να δειχτεί ότι το f(x) έχει μια πραγματική ρίζα ακριβώς .μέχρι Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.
Συντονιστής: polysot
με πραγματικούς συντελεστές. Αν
, να δειχτεί ότι το f(x) έχει μια πραγματική ρίζα ακριβώς .Mε κάθε επιφύλαξη.irakleios έγραψε:θεωρούμε το πολυώνυμομε πραγματικούς συντελεστές. Αν
, να δειχτεί ότι το f(x) έχει μια πραγματική ρίζα ακριβώς .
μέχρι Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.
και
Η διακρίνουσα του τριωνύμου είναι
πράγμα το οποίο επεται από το γεγονός ότι
. Αρα η πρώτη παραγωγος θα είναι πάντα θετική με αποτέλεσμα η g να είναι γνησίως αυξουσα και να εχει ακριβως μια μονο πραγματική ρίζα. Αρα η παραγωγος θα διατηρεί σταθερο πρόσημο αρα η g θα είναι γνησίως αυξουσα ή γν φθίνουσα.Σωστός , αλλά είναι για Β λυκείου...και εκεί δεν ξέρουν παραγώγους.Eukleidis έγραψε:Mε κάθε επιφύλαξη.irakleios έγραψε:θεωρούμε το πολυώνυμομε πραγματικούς συντελεστές. Αν
, να δειχτεί ότι το f(x) έχει μια πραγματική ρίζα ακριβώς .
μέχρι Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.
Γνωρίζουμε ότι κάθε συνάρτηση περιττού βαθμού έχει τουλάχιστον μια πραγματική ρίζα.
Θεωρώ τη συνάρτησηκαι
Η διακρίνουσα του τριωνύμου είναι
πράγμα το οποίο επεται από το γεγονός ότι
. Αρα η πρώτη παραγωγος θα είναι πάντα θετική με αποτέλεσμα η g να είναι γνησίως αυξουσα και να εχει ακριβως μια μονο πραγματική ρίζα.
που σημαίνει ότι a,c ομόσημοι και όχι θετικοί. Δεν ξέρω αν χάνω κάπου. Μήπως θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι αφού Δ<0 η 1η παράγωγος διατηρεί σταθερό πρόσιμο και άρα η g είναι γνησίως μονότονη άρα "1-1" και άρα έχει ακριβώς μια ρίζα.Mε ολον τον σεβασμό, έχω να κάνω καποιες παρατηρήσεις.irakleios έγραψε:ναι , του την είχα υπογραμμίσει την πρόταση αλλά περισσότερο επιμένω ότι αυτή η άσκσηση είναι για Β λυκείου , άρα λύνεται με γνώσεις της Β. από τι ξέρω εκεί δεν έχουν παραγώγους...ή κάνω λάθος;
Η απάντησή σου είναι ό τι πιο άσχετο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.Eukleidis έγραψε:Mε ολον τον σεβασμό, έχω να κάνω καποιες παρατηρήσεις.irakleios έγραψε:ναι , του την είχα υπογραμμίσει την πρόταση αλλά περισσότερο επιμένω ότι αυτή η άσκσηση είναι για Β λυκείου , άρα λύνεται με γνώσεις της Β. από τι ξέρω εκεί δεν έχουν παραγώγους...ή κάνω λάθος;
Κάθε πρόβλημα μπορεί να εχει παραπάνω απο μία λύσεις, καθεμία απο τις οποίες μπορεί να στηρίζεται σε διαφορετική ύλη, πράγμα όμως που δεν την καθιστά λανθασμένη. Σα μαθητής Β Λυκείου αυτό σκέφτηκα και αυτό κατέθεσα. Αν πλέον υπάρχει και λογοκρίσια για το τι ειδους απαντήσεις θα βάζουμε, τότε το μαθεματικα εχει αξία αποθήκης ασκήσεων και τίποτα παραπάνω.
Σχετικά τέλος με το ποστ σας, που το εκλαμβάνω ως ειρωνεία έχω να πω το εξής: Η ειρωνεία είναι το τελευταίο στάδιο της απελπισίας.
Ευχομαι να μη χρειαστεί να επανέλθω.
ΦιλικάΤζίρογλου Γιώργος
Κύριε Irakleios,irakleios έγραψε:ναι , του την είχα υπογραμμίσει την πρόταση αλλά περισσότερο επιμένω ότι αυτή η άσκσηση είναι για Β λυκείου άρα λύνεται με γνώσεις της Β. από τι ξέρω εκεί δεν έχουν παραγώγους...ή κάνω λάθος;
Παιδιά πραγματικά απορώ...Νασιούλας Αντώνης έγραψε:Κύριε Irakleios,irakleios έγραψε:ναι , του την είχα υπογραμμίσει την πρόταση αλλά περισσότερο επιμένω ότι αυτή η άσκσηση είναι για Β λυκείου άρα λύνεται με γνώσεις της Β. από τι ξέρω εκεί δεν έχουν παραγώγους...ή κάνω λάθος;
παρόλο που η αντίδραση του Γιώργου θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο υπερβολική δεν νομίζω πως έχει τελείως άδικο. Αν πω ότι δεν μου κακοφάνηκε όταν διάβασα το παραπάνω θα είμαι ψεύτης. Είπα να σας στείλω αλλά μετά λέω άσε να μην το κάνω θέμα. Το παραπάνω μήνυμά σας είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Δηλαδή δεν ξέρατε ότι δεν υπάρχουν παράγωγοι στη Β Λυκείου? Γιατί αν ξέρετε -που ξέρετε- τότε το ερώτημά σας είναι ειρωνικό. Τέλος πάντων, προτείνω να μην δοθεί συνέχεια μιας και μόνο κακό μπορεί να κάνει.
Αντώνης
. 

να είναι μη αρνητική. Η (3) ως προς
έχει διακρίνουσα 
ως προς 

άρα 
διότι 
Αυτό πως τεκμηριώνεται με ύλη Β! Λυκείου;irakleios έγραψε:Το f(x) έχει μια τουλάχιστον ρίζα αφού είναι 3ου βαθμού , έστω ρ η ρίζα του
Σωστά. Δεν τεκμιριώνεται.Ραϊκόφτσαλης Θωμάς έγραψε:Αυτό πως τεκμηριώνεται με ύλη Β! Λυκείου;irakleios έγραψε:Το f(x) έχει μια τουλάχιστον ρίζα αφού είναι 3ου βαθμού , έστω ρ η ρίζα του
Θωμάς
ναι , το πρόσεξα αυτό αλλά είπα ότι κάπως "δικαιολογούμαι" διότι υπάρχει το θεώρημα(Bolzano) στη σελίδα 77 του σχολικού βιβλίου (αν και δεν το διδάσκουν πιστεύω) οπότε με αυτό μπορούμε να δείξουμε το ζητούμενο.Ραϊκόφτσαλης Θωμάς έγραψε:Αυτό πως τεκμηριώνεται με ύλη Β! Λυκείου;irakleios έγραψε:Το f(x) έχει μια τουλάχιστον ρίζα αφού είναι 3ου βαθμού , έστω ρ η ρίζα του
Θωμάς
παίρνει τη μορφή
(απο εδώ βρίσκοντας αριθμούς v και n ώστε -3vn=A και
την παραγοντοποιούμε με την γνωστή ταυτότητα...ολίγον κουραστικόν... ).Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης