Βόλτα στο δασάκι -αλλά λίγο δύσκολη !(Δ-2,01)
Συντονιστής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Βόλτα στο δασάκι -αλλά λίγο δύσκολη !(Δ-2,01)
Η παρακάτω άσκηση θα είχε ενδιαφέρον να μπορεί να λυθεί και σε παιδιά Α΄γυμνασίου.Έχω την απάντηση ,όχι όμως ιδιαίτερα απλή λύση. Θα περιμένω τις ιδέες σας !
ΑΣΚΗΣΗ
Κάθε απόγευμα συνηθίζω να κάνω περπατώντας μια ακριβώς βόλτα γύρω από το κυκλικό δασάκι της πόλης. Συγχρόνως, ο φίλος μου , με τον οποίο ξεκινάμε και τελειώνουμε μαζί την άθληση , τρέχει γύρω από το δασάκι με την ίδια κατεύθυνση αλλά μέχρι να ξανασυναντηθούμε στην έξοδο με προσπερνάει δυο φορές. Αν με το φίλο μου ξεκινήσουμε τη βόλτα με αντίθετη κατεύθυνση και με τις ίδιες με πριν ταχύτητες, πόσες φορές θα συναντηθούμε στη διάρκεια της άθλησης(οι συναντήσεις στην αφετηρία δεν προσμετρώνται) ; (Απ : 4)
Μπάμπης
ΑΣΚΗΣΗ
Κάθε απόγευμα συνηθίζω να κάνω περπατώντας μια ακριβώς βόλτα γύρω από το κυκλικό δασάκι της πόλης. Συγχρόνως, ο φίλος μου , με τον οποίο ξεκινάμε και τελειώνουμε μαζί την άθληση , τρέχει γύρω από το δασάκι με την ίδια κατεύθυνση αλλά μέχρι να ξανασυναντηθούμε στην έξοδο με προσπερνάει δυο φορές. Αν με το φίλο μου ξεκινήσουμε τη βόλτα με αντίθετη κατεύθυνση και με τις ίδιες με πριν ταχύτητες, πόσες φορές θα συναντηθούμε στη διάρκεια της άθλησης(οι συναντήσεις στην αφετηρία δεν προσμετρώνται) ; (Απ : 4)
Μπάμπης
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μπάμπης Στεργίου την Πέμ Οκτ 11, 2018 7:25 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ετικέτες:
Re: Βόλτα στο δασάκι -αλλά λίγο δύσκολη !
Αφού η βόλτα μου αρχίζει και τελειώνει ταυτόχρονα και ο φίλος μου με προσπερνά 2 φορές, συμπεραίνω ότι ο ενώ εγώ έκανα 1 γύρο αυτός έχει ολοκληρώσει 4 ( Η 1η και η 4η φορά που συναντιόμαστε δεν μετράνε καθώς είναι στην αφετηρία και στον τερματισμό αντίστοιχα). Δηλαδή έχει τετραπλάσια ταχύτητα από εμένα.
Αν κινηθούμε αντίρροπα,τη στιγμή που θα συναντηθούμε τη 1η φορά εγώ θα έχω διανύσει το
και αυτός τα
του κύκλου.
Οπότε
ή x=5.
Δηλαδή θα συναντηθούμε όταν θα εγώ έχω διανύσει τα
του κύκλου. (δηλαδή 4 φορές)
(στα
θα τερματίσουμε ταυτόχρονα και δεν το υπολογίζουμε)
Αν κινηθούμε αντίρροπα,τη στιγμή που θα συναντηθούμε τη 1η φορά εγώ θα έχω διανύσει το
και αυτός τα
του κύκλου. Οπότε
ή x=5. Δηλαδή θα συναντηθούμε όταν θα εγώ έχω διανύσει τα
του κύκλου. (δηλαδή 4 φορές)(στα
θα τερματίσουμε ταυτόχρονα και δεν το υπολογίζουμε)-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
chris t έγραψε:Αφού η βόλτα μου αρχίζει και τελειώνει ταυτόχρονα και ο φίλος μου με προσπερνά 2 φορές, συμπεραίνω ότι ο ενώ εγώ έκανα 1 γύρο αυτός έχει ολοκληρώσει 4 ( Η 1η και η 4η φορά που συναντιόμαστε δεν μετράνε καθώς είναι στην αφετηρία και στον τερματισμό αντίστοιχα). Δηλαδή έχει τετραπλάσια ταχύτητα από εμένα.
...............................
Χαίρομαι που το πρόβλημα θα πιάσει τόπο και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια !
Μπάμπης
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Ένα διαφορετικό τελείωμα στην απόδειξη. Γνωρίζουμε ότι αύριο εγώ θα τρέξω ένα γύρο και ο φίλος μου τέσσερις με αντίθετη κατεύθυνση. Όμως (χωρίς να υπολογίζουμε την αρχική και τελική συνάντηση) κάθε γύρο που κάνει ο φίλος μου με συναντάει μία και μόνο μία φορά. Άρα συνολικά θα συναντηθούμε τέσσερις φορές.chris t έγραψε:Αφού η βόλτα μου αρχίζει και τελειώνει ταυτόχρονα και ο φίλος μου με προσπερνά 2 φορές, συμπεραίνω ότι ο ενώ εγώ έκανα 1 γύρο αυτός έχει ολοκληρώσει 4 ( Η 1η και η 4η φορά που συναντιόμαστε δεν μετράνε καθώς είναι στην αφετηρία και στον τερματισμό αντίστοιχα). Δηλαδή έχει τετραπλάσια ταχύτητα από εμένα.
και αυτός τα
του κύκλου.
Οπότεή x=5.
Δηλαδή θα συναντηθούμε όταν θα εγώ έχω διανύσει τατου κύκλου. (δηλαδή 4 φορές)
(σταθα τερματίσουμε ταυτόχρονα και δεν το υπολογίζουμε)
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Πολύ ωραίο για προτεινόμενο σε Α Γυμνασίου (στο σπίτι), αφού πράγματι τους κατευθύνουμε να σχεδιάσουν πρώτα την πλατεία...Καλό να το ψάξουν μαζί με τους γονείς τους (σαν γριφάκι).
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης