Ακολουθίες

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

strat92man

Ακολουθίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από strat92man »

Δίνεται μια ακολουθία με a_{0} = 3 ,,,, a_{n+1}=a_{n} + \frac{1}{a_{0}}
για κάθε n \in \mathbb{N} να αποδειχθει ότι a_{n} > \sqrt{2n+9}

δεν ξέρω τι κάνω λάθος ξέρω (ετσι πιστεύω) ότι για να ισχυει αρχικα πρεπει να δείξω οτι προκειται για αυξουσα (με αρχικη ενδεικη που φενεται οτι προκειται για αυξουσα) και ανω φραγμένη και μετα αφου συγκλινει το ν+1 θα συγκινει και το ν ετσι καταληγω σε ένα όριo μεγαλυτερο του ριζα 11 αλλα ?!??!?! δεν βγαίνει any HelP..?

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Ακολουθίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

strat92man έγραψε:Δίνεται μια ακολουθία με a_{0} = 3 ,,,, a_{n+1}=a_{n} + \frac{1}{a_{0}}
για κάθε neN να αποδειχθει ότι a_{n} > \sqrt{2n+9}

δεν ξέρω τι κάνω λάθος ξέρω(ετσι πιστεύω) τοι για να ισχυει αρχικα πρεπει να δείξω οτι προκειται για αυξουσα(με αρχικη ενδεικη που φενεται οτι προκειται για αυξουσα) και ανω φραγμένη και μετα αφου συγκλινει το ν+1 θα συγκινει και το ν ετσι καταληγω σε ένα όριo μεγαλυτερο του ριζα 11 αλλα ?!??!?! δεν βγαίνει any HelP..?
Δεν κοίταξα καθόλου τις λεπτομέρειες. Γράφω μόνο για να επισημάνω ότι "κάτι δεν πάει καλά" με αυτά που γράφεις, οπότε ξαναδές τα. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί η ακολουθία να είναι άνω φραγμένη και συγχρόνως να ισχύει a_{n} > \sqrt{2n+9}.

Καλές γιορτές.

Φιλικά,

Μιχάλης
Eukleidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eukleidis »

\displaystyle{{a_0} = 3}
\displaystyle{{a_1} = {a_0} + \frac{1}{{{a_0}}}}
\displaystyle{{a_2} = {a_1} + \frac{1}{{{a_0}}}}
|
|
|
\displaystyle{{a_n} = {a_{n - 1}} + \frac{1}{{{a_0}}}}

Mε πρόσθεση κατα μέλη παίρνουμε ότι \displaystyle{{a_n} = 3 + \frac{n}{{{a_0}}}}

Μετα είναι απλό αρκεί να δούμε ότι η ανισότητα ισχύει για το Ν*
Γιώργος
strat92man

να ρωτήσω κάτι ακομη..,στις ακολουθίες οποτε μας ζητάνε να βρούμε μονοτονία το μυαλό μας πάει να αφαιρεσουμε το a_{n+1} απο a_{n} ...? και αναλογα μα το αν ειναι θετικο αρνητικο βγάζουμε συμπερασμα γιατι μου δίνεται κάπου το κλασμα και Ολο υψωμένο σε δυναμη=n+1 και αν κάνω αυτο τον τρόπο που ειπα στο a_{n+1}η δυναμη θα ειναι ν+2...
Άβαταρ μέλους
rek2
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rek2 »

strat92man έγραψε:Δίνεται μια ακολουθία με a_{0} = 3 ,,,, a_{n+1}=a_{n} + \frac{1}{a_{0}}

δεν ξέρω τι κάνω λάθος ξέρω (ετσι πιστεύω) ότι για να ισχυει αρχικα πρεπει να δείξω οτι προκειται για αυξουσα (με αρχικη ενδεικη που φενεται οτι προκειται για αυξουσα) και ανω φραγμένη και μετα αφου συγκλινει το ν+1 θα συγκινει και το ν ετσι καταληγω σε ένα όριo μεγαλυτερο του ριζα 11 αλλα ?!??!?! δεν βγαίνει any HelP..?

Πρόκειται για αριθμητική πρόοδο με διαφορά \frac{1}{a_0} κ.λπ.
strat92man

rek2 έγραψε:

Πρόκειται για αριθμητική πρόοδο με διαφορά \frac{1}{a_0} κ.λπ.
επομένως πως βγαίνει ;;
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

strat92man έγραψε:...

επομένως πως βγαίνει ;;
Αφού η ακολουθία είναι αριθμητική πρόοδος με \displaystyle{a_{0}=3} και διαφορά \displaystyle{\frac{1}{3}},

έχουμε \displaystyle{a_{n}=3+\frac{n}{3}=\frac{n+9}{3},}

επομένως

\displaystyle{a^{2}_{n}=\frac{(n+9)^2}{9}=\frac{n^2+18n+81}{9}\geq \frac{18n+81}{9}=2n+9,}

άρα \displaystyle{a_{n}\geq \sqrt{2n+9}.}
Μάγκος Θάνος
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

strat92man έγραψε:να ρωτήσω κάτι ακομη..,στις ακολουθίες οποτε μας ζητάνε να βρούμε μονοτονία το μυαλό μας πάει να αφαιρεσουμε το a_{n+1} απο a_{n} ...?
Όχι κατ' ανάγκη. Η αφαίρεση a_{n+1}-a_n είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά συνήθως λειτουργεί μόνο σε πολύ απλές περιπτώσεις. Άλλη μέθοδος (για θετικούς όρους) είναι με το πηλίκο \frac{a_{n+1}}{a_n} και εξέταση πότε είναι > 1 ή < 1. Και αυτή η μέθοδος δεν μας πάει μακρυά σε πιo δύσκολες περιπτώσεις.

Συχνά ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι οι παράγωγοι. Π.χ. για να δείξεις ότι η \left( 1 +\frac{1}{n} \right)^n είναι γνήσια αύξουσα, ένας τρόπος είναι να εξετάσεις την συνάρτηση \left( 1 +\frac{1}{x} \right)^x (με x \ge 1).

Η παράγωγός της είναι \left( 1 +\frac{1}{x} \right)^x\left( \ln \left ( 1 +\frac{1}{x} \right) - \frac{1}{1+x}\right) που είναι θετική (χρήση εδώ της \ln \left ( 1 +y \right) >  \frac{y}{1+y}\right),\,\, (y\ge 1) ).

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου
strat92man

Mihalis_Lambrou έγραψε:
strat92man έγραψε:να ρωτήσω κάτι ακομη..,στις ακολουθίες οποτε μας ζητάνε να βρούμε μονοτονία το μυαλό μας πάει να αφαιρεσουμε το a_{n+1} απο a_{n} ...?
Όχι κατ' ανάγκη. Η αφαίρεση a_{n+1}-a_n είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά συνήθως λειτουργεί μόνο σε πολύ απλές περιπτώσεις. Άλλη μέθοδος (για θετικούς όρους) είναι με το πηλίκο \frac{a_{n+1}}{a_n} και εξέταση πότε είναι > 1 ή < 1. Και αυτή η μέθοδος δεν μας πάει μακρυά σε πιo δύσκολες περιπτώσεις.

Συχνά ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι οι παράγωγοι. Π.χ. για να δείξεις ότι η \left( 1 +\frac{1}{n} \right)^n είναι γνήσια αύξουσα, ένας τρόπος είναι να εξετάσεις την συνάρτηση \left( 1 +\frac{1}{x} \right)^x (με x \ge 1).

Η παράγωγός της είναι \left( 1 +\frac{1}{x} \right)^x\left( \ln \left ( 1 +\frac{1}{x} \right) - \frac{1}{1+x}\right) που είναι θετική (χρήση εδώ της \ln \left ( 1 +y \right) >  \frac{y}{1+y}\right),\,\, (y\ge 1) ).

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου
έχω το εξής : (\frac{n+1}{n})^{n+1} θα πάρω αριθμιτ ν+1 και στον παρανομαστή το ν ??
εχω μαθει να το εφαρμόζω μόνο οταν πρόκειται για ριζικο..και στις σειρές οταν έχουμε κριτήριο alembert & Raabe...

μπορείται να μου πείτε ποτε σκέφτομαι αυτην την τεχνικη και τι αποτελεσμα βγάζετε σε αυτο που σας έδωσα; καταληγω καπου παράξενα... :?
socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Το ίδιο συμπέρασμα έχουμε και για την ακολουθία \displaystyle a_0=3, a_{n+1}=a_n+\frac{1}{a_n}
Θανάσης Κοντογεώργης
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης