Έστω
, συνάρτηση με
.Αν η
είναι ασύμπτωτη της γραφικής παράστασης της
στο
, να αποδείξετε ότι
Συντονιστής: Demetres
, συνάρτηση με
.
είναι ασύμπτωτη της γραφικής παράστασης της
στο
, να αποδείξετε ότι
Σπύρο, αν θέλεις, δώσε κάποια υπόδειξη.s.kap έγραψε:Από τον Νίκο Ζανταρίδη
Έστω, συνάρτηση με
.
Αν ηείναι ασύμπτωτη της γραφικής παράστασης της
στο
, να αποδείξετε ότι
συνάρτηση με f(f(x))+f(x)+x=f(3x) για κάθε χ>0. Αν η ψ=χ είναι ασύμπτωτη της γρ. παράστασης της f στο +οο, να αποδειχθεί ότι f(x)=x για κάθε χ>0.Από ότι κατάλαβα, δεν θα έχω την τύχη να δω πως θα λυθεί το παραπάνω θέμα!!! Τουλάχιστον θα έχω με κάτι να ασχολούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:Πριν λίγο καιρό, έχει τεθεί από τον κ. Νίκο Ζανταρίδη το εξής θέμα (μου φαίνεται πρωτότυπο)
Έστωσυνάρτηση με f(f(x))+f(x)+x=f(3x) για κάθε χ>0. Αν η ψ=χ είναι ασύμπτωτη της γρ. παράστασης της f στο +οο, να αποδειχθεί ότι f(x)=x για κάθε χ>0.
Το έχω προσπαθήσει, αλλά δεν έχω βγάλλει άκρη. Αν λύνεται με σχολική ύλη, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να δοθεί κάποια υπόδειξη, μιας και δεν έχει λυθεί.
είναι τέτοιος ώστε
, τότε
κι άρα
,
για κάθε
.
για κάθε
, ισχύει
για κάθε
.
(*)
και για κάθε
, όπου
και
.
για κάθε
, κι άρα η
συγκλίνει. Έπεται εύκολα από τον αναδρομικό τύπο ότι
.
στην (*) συμπεραίνουμε ότι
(1) για κάθε
.
,
και κάθε
.
,
για κάθε
(2).achilleas έγραψε:Ανείναι τέτοιος ώστε
, τότε
κι άρα
,
οπότε
για κάθε
.
Αφούγια κάθε
, ισχύει
για κάθε
.
Άρα(*)
γιακαι για κάθε
, όπου
και
.
Εύκολα βλέπουμε ότιγια κάθε
, κι άρα η
συγκλίνει. Έπεται εύκολα από τον αναδρομικό τύπο ότι
.
Παίρνονταςστην (*) συμπεραίνουμε ότι
(1) για κάθε
.
Επιπλέον,,
και γενικά
για κάθεκαι κάθε
.
Άρα
,
οπότε
για κάθε
(2).
Το συμπέρασμα έπεται από τις (1) και (2).
(δείτε και Putnam and beyond, πρόβλημα 543).
Φιλικά,
Αχιλλέας
Μα γι αυτό βρήσκεται στο φάκελο των ολυμπιάδων και ούτε καν στα "Θέματα με απαιτήσεις" της Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ο τίτλος του υποφακέλου "Θέματα για λύκειο" είναι ψιλοπαραπλανητικός εδώ. Με τον τίτλο αυτό δεν εννοείται ότι τα θέματα που μπαίνουν στο φάκελο αυτό είναι σχολικά, αλλά θέματα μαθητικών ολυμπιάδων τα οποία απευθύνονται σε ιδιαίτερα "ψαγμένους" μαθητές αλλά ξεφεύγουν από λίγο έως πολύ απο το σχολικό επίπεδο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε: Αχιλέα, σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το δύσκολο αυτό θέμα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ξεφεύγει από την "εμβέλειά μου" και δεν έχω πλήρως κατανοήσει την διαδικασία της απόδειξης. Δεν ξέρω, αν θα μπορέσει κάποιος να δώσει πιο απλή απόδειξη (γιατί με τον τρόπο αυτό, δεν μπορεί νομίζω να αντιμετωπιστεί από μαθητές Γ Λυκείου)
Από τηνMANOLISMATHS έγραψε:Επειδή μου άρεσε η άσκηση,, η ανισότητα που προέκυψε μετά την φράση και γενικά
Απο πια απο όλες προκύπτει
με
(
) αντί για
παίρνουμε
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες