"φ"υσάει αλλά έχει ρίζες

Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Άβαταρ μέλους
KARKAR

"φ"υσάει αλλά έχει ρίζες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τετ Φεβ 09, 2011 1:08 pm

Δίνεται ρόμβος AB\Gamma \Delta , με πλευρά a και \hat{A}=72^o.

Επί της διαγωνίου A\Gamma παίρνω σημείο \Sigma , ώστε A\Sigma=a.

1) Βρείτε το λόγο : \displaystyle\frac{(AB\Sigma)}{(\Gamma B\Sigma)}

2) Βρείτε το \eta \mu 18^o.

Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Νάννος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: "φ"υσάει αλλά έχει ρίζες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Νάννος » Τετ Φεβ 09, 2011 4:47 pm

Φέρω τη διχοτόμο ΒΕ της {\rm A}\widehat {\rm B}\Sigma και {\rm B}{\rm M} \bot {\rm A}\Gamma. Τα ισοσκελή τρίγωνα ΑΕΒ, ΒΣΓ είναι ίσα (Γ-Π-Γ). Το τρίγωνο ΑΒΣ είναι χρυσό ισοσκελές (κοιτάξτε και εδώ ή εδώ – έχει μείνει και άλυτη παρεμπιπτόντως :) ).

Θα ισχύει: \displaystyle\frac{{\left( {{\rm A}{\rm B}\Sigma } \right)}}{{\left( {\Gamma {\rm B}\Sigma } \right)}} = \displaystyle\frac{{\displaystyle\frac{{{\rm A}\Sigma  \cdot {\rm B}{\rm M}}}{2}}}{{\displaystyle\frac{{\Gamma \Sigma  \cdot {\rm B}{\rm M}}}{2}}} = \displaystyle\frac{{{\rm A}\Sigma }}{{\Gamma \Sigma }} = \displaystyle\frac{{{\rm A}\Sigma }}{{\Sigma {\rm B}}} = \displaystyle\frac{\alpha }{{\displaystyle\frac{{(\sqrt 5  - 1)\alpha }}{2}}} = \displaystyle\frac{{\sqrt 5  + 1}}{2} = \varphi .

Από το ορθογώνιο τρίγωνο ΒΜΕ θα έχουμε: \eta \mu {18^ \circ } = \displaystyle\frac{{\displaystyle\frac{{\alpha  - \displaystyle\frac{{\left( {\sqrt 5  - 1} \right)\alpha }}{2}}}{2}}}{{\displaystyle\frac{{\left( {\sqrt 5  - 1} \right)\alpha }}{2}}} = \displaystyle\frac{{\left( {3 - \sqrt 5 } \right)\alpha }}{{2\left( {\sqrt 5  - 1} \right)\alpha }} = \displaystyle\frac{{\sqrt 5  - 1}}{4}.
Συνημμένα
romvos.png
romvos.png (24.28 KiB) Προβλήθηκε 569 φορές

«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Re: "φ"υσάει αλλά έχει ρίζες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τετ Φεβ 09, 2011 7:25 pm

Το τραγούδι "κοίτα Μιχάλη μου το χάλι μου ..." , δεν μου πολυαρέσει , γι'αυτό και δεν κάνω δικό μου σχήμα.

Αλλά : " όσοι είναι σχηματίες την πατάνε στη ζωή ...."

Το χρυσό τρίγωνο απαντάται στην κατασκευή του κανονικού δεκαγώνου , και είναι εφαρμογή του σχολικού βιβλίου.

Το 1ο πάντως ερώτημα προέκυψε από την περίφημη "πλακόστρωση Penrose" ,

(ο ζητούμενος λόγος είναι "χαρταετός προς βέλος") . Το 2ο προέκυψε ως "χρυσή" ευκαιρία !!

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 2 επισκέπτες