Γεωμετρία - Τέμνονται επί της πλευράς.

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
Σεραφείμ
Επιμελητής

Γεωμετρία - Τέμνονται επί της πλευράς.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σεραφείμ » Σάβ Απρ 02, 2011 9:00 pm

Τέμνονται επί της πλευράς.jpg
Τέμνονται επί της πλευράς.jpg (27.02 KiB) Προβλήθηκε 826 φορές
Τα σημεία \displaystyle{K{\text{ }}{\text{,  }}L{\text{  \&   }}M} βρίσκονται επί των πλευρών \displaystyle{AB{\text{ }}{\text{,  }}BC{\text{  \&   }}CD} τετραπλεύρου ABCD . Αν οι \displaystyle{KL{\text{  \&   }}AC} τέμνονται στο σημείο P και οι \displaystyle{ML{\text{  \&   }}BD} τέμνονται στο σημείο Q , να αποδειχθεί ότι οι ευθείες \displaystyle{PM{\text{  \&   }}QK} τέμνονται σε σημείο N , επί της πλευράς AD .

Σεραφείμ Τσιπέλης
Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Re: Γεωμετρία - Τέμνονται επί της πλευράς.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Σάβ Απρ 02, 2011 11:15 pm

Σεραφείμ θα μου συγχωρέσεις μια παρατυπία

Προφανώς μιλάμε για το θεώρημα του Girard Desargues (1591-1661).
Επειδή το έχω ήδη στο αρχείο μου (και το αντίστροφο) θα χρησιμοποιήσω ένα δικό μου σχήμα και δικά μου γράμματα που έχω έτοιμο στο αρχείο μου

Συγνώμη

Το θεώρημα του Girard Desargues (1591-1661). Στο επίπεδο θεωρούμε τα τρίγωνα ΑΒΓ και Α’Β’Γ’ και την αντιστοιχία: \displaystyle{ 
{\rm A} \to {\rm A}',\;{\rm B} \to {\rm B}',\;\Gamma  \to \Gamma ' 
}
i) Αν οι ευθείες που συνδέουν τις αντίστοιχες κορυφές διέρχονται από το ίδιο σημείο, οι ευθείες των αντιστοίχων πλευρών των δύο τριγώνων θα τέμνονται σε σημεία συνευθειακά
ii) Αντιστρόφως: Αν οι πλευρές δύο τριγώνων ΑΒΓ και Α’Β’Γ’ τέμνονται σε συνευθειακά σημεία τότε οι κορυφές που συνδέουν τις αντίστοιχες πλευρές του τριγώνου διέρχονται από το ίδιο σημείο.

Απόδειξη

i) Στα τρίγωνα ΟΑΓ, ΟΓΒ και ΟΒΓ εφαρμόζοντας το θεώρημα του Μενελάου με τέμνουσες αντίστοιχα : \displaystyle{ 
\frac{{\Delta \Gamma }}{{\Delta {\rm A}}} \cdot \frac{{{\rm A}'{\rm A}}}{{{\rm A}'{\rm O}}} \cdot \frac{{\Gamma '{\rm O}}}{{\Gamma '\Gamma }} = 1:\left( 1 \right) 
} \displaystyle{ 
\frac{{{\rm E}{\rm B}}}{{{\rm E}\Gamma }} \cdot \frac{{\Gamma '\Gamma }}{{\Gamma '{\rm O}}} \cdot \frac{{{\rm B}'{\rm O}}}{{{\rm B}'{\rm B}}} = 1:\left( 2 \right) 
} και \displaystyle{ 
\frac{{{\rm Z}{\rm A}}}{{{\rm Z}{\rm B}}} \cdot \frac{{{\rm B}'{\rm B}}}{{{\rm B}'{\rm O}}} \cdot \frac{{{\rm A}'{\rm O}}}{{{\rm A}'{\rm A}}} = 1:\left( 3 \right) 
}

Πολλαπλασιάζοντας κατά μέλη τις σχέσεις (1), (2), (3) έχουμε: \displaystyle{ 
\frac{{\Delta \Gamma }}{{\Delta {\rm A}}} \cdot \frac{{{\rm E}{\rm B}}}{{{\rm E}\Gamma }} \cdot \frac{{{\rm Z}{\rm A}}}{{{\rm Z}{\rm B}}} = 1 
} οπότε από το αντίστροφο του Μενελάου τα σημεία Δ, Ε, Ζ είναι συνευθειακά.

ii) Υποθέτουμε ότι τα σημεία Δ, Ε, Ζ είναι συνευθειακά και έστω \displaystyle{ 
{\rm O} = {\rm B}{\rm B}' \cap \Gamma \Gamma ' 
} . Θα δείξω ότι τα σημεία Α, Ο, Α’ είναι συνευθειακά.

Στα τρίγωνα ΖΒΒ’, ΔΓΓ’ οι ευθείες που ενώνουν τις κορυφές Β, Γ – Β’, Γ’ – Ζ, Δ διέρχονται από το ίδιο σημείο
άρα οι αντίστοιχες πλευρές τους, σύμφωνα με το ευθύ του θεωρήματος τα τέμνονται σε συνευθειακά σημεία,
δηλαδή τα Α, Ο, Α’ είναι συνευθειακά.

Φιλικά και Γεωμετρικά
Στάθης Κούτρας
Συνημμένα
DeJark.png
DeJark.png (67.27 KiB) Προβλήθηκε 794 φορές

Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Άβαταρ μέλους
Σεραφείμ
Επιμελητής

Re: Γεωμετρία - Τέμνονται επί της πλευράς.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σεραφείμ » Κυρ Απρ 03, 2011 6:30 pm

Μετά την (κλασσική) απόδειξη του Θ. Desargues που μας έδωσε ο Στάθης παραπάνω, παραθέτουμε και την απόδειξη της άσκησης.
Τέμνονται επί της πλευράς - 2.jpg
Τέμνονται επί της πλευράς - 2.jpg (33.84 KiB) Προβλήθηκε 721 φορές
Έστω N είναι το σημείο τομής των \displaystyle{AD{\text{  \&   }}QK} και P' είναι το σημείο τομής των \displaystyle{MN{\text{  \&   }}KL} .
Με εφαρμογή του Θ. Desargues στην δέσμη ευθειών \displaystyle{QNK{\text{ }}{\text{,  }}QDB{\text{  \&    }}QML} , στα τρίγωνα \displaystyle{KBL{\text{  \&   }}NDM} , προκύπτει ότι τα σημεία \displaystyle{A{\text{ }}{\text{,  }}C{\text{  \&   }}P'} είναι συνευθειακά, συνεπώς τα \displaystyle{P{\text{  \&   }}P'} ταυτίζονται και τελικά η PM διέρχεται από το σημείο N .

Σεραφείμ Τσιπέλης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες