Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Η Μαθηματική Λογική λέει ότι : «Μια έκφραση για να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αληθής ή ως ψευδής, πρέπει απαραιτήτως να έχει νόημα. Οι εκφράσεις που δεν έχουν νόημα , δεν χαρακτηρίζονται ούτε ως αληθείς ούτε ως ψευδείς ».
Αγαπητέ Αντώνη.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Δημήτρης (dement) και ο Δημήτρης (Demetres) αντιμετωπίζουν το θέμα επίλυσης της εξίσωσης ήταν πρόταση δική μου σε προηγούμενο μήνυμά μου.
Επαναλαμβάνω αυτό που είχα γράψει, συμπληρώνοντας κάποια στοιχεία που προκύπτουν από την παραπάνω τοποθέτησή σου.
Κατ' αρχήν, έχω να λύσω το εξής πρόβλημα: Να λυθεί η εξίσωση

.
Δεν λύνω το πρόβλημα: Να δειχθεί ότι η εξίσωση

έχει νόημα και κατόπιν να λυθεί.
Ή να το διατυπώσω διαφορετικά: Από τη διατύπωση του προβλήματος συμπεραίνω ότι
αυτή η εξίσωση έχει νόημα. Εδώ μπορείς να μου πεις: Κάνεις λάθος! Όταν σου ζητείται να βρεις κάτι, δεδομένης μιας πρότασης Α, θα πρέπει κατ' αρχήν να εξετάζεις αν η πρόταση Α έχει νόημα ή όχι!
Δεν έχω πολλές γνώσεις Μαθηματικής λογικής και, ενδεχομένως, όντως να κάνω λάθος.
Προχωρώ παρακάτω και επαναλαμβάνω ότι θεωρώ δεδομένο ότι η εξίσωση

έχει νόημα στο ΙR, δηλαδή υπάρχει ένα τουλάχιστον χ ε IR για το οποίο έχουν νόημα οι

.
Για να λύσω την εξίσωση υποθέτω ότι υπάρχει ρίζα χ ε IR: Υπάρχει χ ε IR ώστε

και οδηγούμε, με

, ότι το χ είναι κάθε αριθμός ενός συνόλου Α.
Αν το Α είναι το κενό ή κάθε αριθμός χ του Α δεν κάνει αληθή ή "νόμιμη" την ισότητα

τότε η εξίσωση θα είναι αδύνατη.
Αν κάποιος αριθμός χ του συνόλου Α κάνει αληθή και "νόμιμη" την ισότητα

τότε η εξίσωση θα έχει λύση αυτόν τον αριθμό.
Θεωρώ ότι η παραπάνω διαδικασία μας εξασφαλίζει έναν αλάνθαστο και σύμφωνο με τους κανόνες της μαθηματικής λογικής τρόπο επίλυσης μιας "νόμιμης" εξίσωσης.
Με τον όρο "νόμιμη" εννοώ την εξίσωση ή την ισότητα που έχει νόημα.
Αντώνη, το έγραψες πολύ σωστά: Η Μαθηματική λογική δεν συμφωνεί πάντα με την κοινή λογική.
Γνωρίζω επίσης, πολύ καλά, την αγωνία και τον αγώνα σου οι μαθηματικοί να έχουν στο οπλοστάσιό τους τη γνώση της Μαθηματικής λογικής και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Η όλη συζήτηση που έγινε πάνω σε ένα θέμα απλής επίλυσης μιας εξίσωσης ή ανίσωσης
έχει να μας μάθει πολλά, έστω κι αν μας στεναχωρεί ή μας ξεβολεύει!
Οπωσδήποτε
θέλω να με διορθώσεις σε οτιδήποτε από τα παραπάνω κάνω λάθος, το οποίο, δεν το θέλω μα,
δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά!