Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011

Άβαταρ μέλους
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑΣ
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑΣ » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:10 am

Στη σημερινή εξέταση είχαμε:
1.Οι μαθητές να είναι στις τάξεις απο τις 8, κάποια στιγμή να δίνονται σε τάξεις θέματα,αλλά μέχρι να δωθούν σε όλες τις τάξεις,να επιστρέφονται πίσω.Δεν έχω διαβάσει όλα τα μήνύματα και δεν γνωρίζω αν τα αρχικά θέματα ήταν τα ίδια με τα τελικά με κάποιες διορθώσεις.Αν και πιστεύω πως έτσι θα ήταν.Εδώ έχω την εξής απορία,κάποιος που έχει δει τα θέματα για 5-10 λέπτα, είχε το χρόνο να σκεφτεί κάποια ερωτήματα μια ώρα,μιας και τα θέματα δώθηκαν μια ώρα μετα τα πρώτα. Στην Καλαμάτα τα περισσότερα σχολεία πήραν θέματα 9:40!!!Δηλαδή σχεδόν δυο ώρες είσαι στο περίμενε......Με τι ψυχολογία κάποιος μάθητής θα γράψει οταν βλέπει να συμβαινουν αυτα.
2.Οσό αναφορα τα θέματα είχαμε:
α.Δύσκολο ορισμό στο σι εκφράζει η σχετικη συχνοτητα.Για τα Σ-Λ θεωρώ πως τα περισσότερο μπερδεψάν τους καλούς μαθητές.Ιδιαιτερα τα Α4 β και Α4 γ.Αν και απο όσο άκουσα,οι περισσότεροι τα έχουν απαντήσει σωστά αυτά,αλλά έχουν χάσει το
Α4 δ.
β.Δυσκολο ερώτημα το Β1.Θα έχει απαντηθεί απο ελάχιστους.Αν μάλιστα δεν δυνόταν οτι το Ν(Ω)=68, θα λυνόταν απο λιγότερους.Διοτι αρκετοί μαθητές το ελυσαν με δοκιμές.
γ.Δεδομένο που περισσεύε....και θέμα που αν δεν έλυνες το πρώτο υποερώτημα το έχανες όλο.
δ.Παραγωγιση συνάρτησης που χάνετε απο τους μαθητές της θεωρητικής,μιας και δεν σκέφτεται να κάνει πρώτα επιμεριστική και μετά να παραγωγίσει.Ερώτημα Δ3 α καθαρά για μαθητές Β' λυκείου (μάλλον είναι πρόβα για τα θέματα του νέου συστήματος).Και ερώτημα Δ3 β που εύκολά γινοταν το λάθος.
Αποτέλεσμα,αν εξαιρέσουμε κάποιες ιδαιτερες περιπτώσεις μαθητών,το άριστα να έχει έρθει στο 18.

\displaystyle{
{\rm K}\alpha \tau \sigma \dot \iota \pi o\delta \alpha \varsigma \begin{array}{*{20}c}
   {} & {\Delta \eta \mu \dot \eta \tau \rho \eta \varsigma }  \\
\end{array}
}
Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:37 am

Ερώτηση προς βαθμολογητές
Ενας μαθητής συμπεριέλαβε στον πίνακα συχνοτήτων του ερωτήματος Γ3
δυο κλάσεις με μηδενική συχνότητα στην αρχή και στο τέλος του πίνακα .
Αυτό δεν είχε επίπτωση στους υπολογισμούς .
Χάνει μόρια ;

Kαλαθάκης Γιώργης
themata

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από themata » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:45 am

marioel έγραψε: 1. για το ερώτημα Α3 , έχουμε ασαφή διατύπωση ερωτήματος γιατί στις ενδεικτικές λύσεις που έχουν σταλεί από ΚΕΕ δίνεται σελ. 65.
όπου αναφέρει τον τύπο της σχετικής συχνότητας και ΌΧΙ τί εκφράζει το οποίο και ρωτούσαν (δεν είδα να το σχολιάζει άλλος)

και όταν λέμε τί εκφράζει εννούμε ότι έχοντας υπολογίσει κάποια σχετική συχνότητα fi μιας τιμής xi,
τι εκφράζει ο αριθμός που βρήκαμε?

άρα δεν είναι ερώτηση κρίσεως ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (που επιμένουν να αναφερουν)?

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ - ΑΡΚΑΣ
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Κυρ Μάιος 15, 2011 1:20 am

Α.Κυριακόπουλος έγραψε:
pasxos έγραψε:
m.pαpαgrigorakis έγραψε:
Γιώργος Ρίζος έγραψε:Δείτε ΕΔΩ

Ευαγγελική Σχολή

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΜΑ 13
Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε και ποιοι έβαλαν τα θέματα σήμερα

Μ.
Προς άρση κάθε παρεξήγησης ,βεβαιώνω ότι κανένας από τους συναδέλφους Δημήτρης Αργυράκης και Γεράσιμος Κουτσανδρέας εμπλέκονται στην ( σημερινή) επιλογή των θεμάτων μαθηματικών της Γενικής Παιδείας ( κανένας απ' αυτούς δεν είναι θεματοδότης των μαθηματικών Γενικής Παιδείας ). Υπεύθυνοι για την επιλογή των θεμάτων αυτών είναι οι θεματαδότες των μαθηματικών Γενικής Παιδείας όπως και οι προϊστάμενοι αυτών.
xr.tsif έγραψε: Το πρόβλημα είναι ποιος το πιστεύει
Τσιφάκης Χρήστος
Αγαπητέ Χρήστο.
Με προσβάλλεις. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο, τι λέω μπορώ να το αποδείξω, διαφορετικά δεν το λέω. Και η απόδειξη αυτού που ισχυρίζομαι είναι η εξής:
• Οι δύο συγκεκριμένοι συνάδελφοι Αργυράκης Δημήτριος και Κουτσανδρέας Γεράσιμος είναι και οι δύο, κατά σύμπτωση, συντονιστές στο βαθμολογικό κέντρο Αλίμου, υπεύθυνοι για τα μαθηματικά και την ημέρα των εξετάσεων (14-5-2011) από τις 7 το πρωί έως αργά το μεσημέρι ήταν εκεί. Αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν οι 80 περίπου συνάδελφοι που την ημέρα αυτή ήταν στο βαθμολογικό αυτό κέντρο.

Υ.Γ.
Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, το πακέτο των ασκήσεων των παραπάνω συναδέλφων, που περιέχει την επίμαχη άσκηση των Πανελληνίων Εξετάσεων , εκτός από τις ιστοσελίδες των σχολείων των δύο αυτών συναδέλφων ( Δεύτερο Λύκειο Καλλιθέας και Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης), έχει διανεμηθεί, εδώ και πολύ καιρό, από τον Σχολικό Σύμβουλο των μαθηματικών της Δ΄ περιφέρειας Αθηνών , σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας αυτής (Δ΄ Αθηνών).

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
apotin

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από apotin » Κυρ Μάιος 15, 2011 1:47 am

Α.Κυριακόπουλος έγραψε: Υ.Γ.
Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, το πακέτο των ασκήσεων των παραπάνω συναδέλφων, που περιέχει την επίμαχη άσκηση των Πανελληνίων Εξετάσεων , εκτός από τις ιστοσελίδες των σχολείων των δύο αυτών συναδέλφων ( Δεύτερο λύκειο Καλλιθέας και Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης), έχει διανεμηθεί, εδώ πολύ καιρό, από τον Σχολικό Σύμβουλο των μαθηματικών της Δ΄ περιφέρειας Αθηνών , σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας αυτής (Δ΄ Αθηνών).
Αυτό κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Υπάρχει δλδ η πιθανότητα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών να διδάχθηκε τη συγκεκριμένη άσκηση οπότε να έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ας αναλογιστούν λοιπόν στην επιτροπή αν φέρουν ευθύνη γι' αυτό και ας πράξουν τα δέοντα.
Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιοι συμμετέχουν σ' αυτές τις επιτροπές (με ανακοίνωση του υπουργείου) για να μην υπονοούνται διάφορα σε βάρος κάποιων που δεν φέρουν ευθύνη.

Πάντως και σε προηγούμενες εξετάσεις υπήρξαν θέματα που σε μεγάλο ποσοστό τους υπήρχαν σε βοηθήματα. Είναι κάτι που δε μπορούμε να το αποφύγουμε 100% νομίζω.

Αποστόλης
kost65
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kost65 » Κυρ Μάιος 15, 2011 1:52 am

Έχουν αναρτηθεί κάπου ενδεικτικές απαντήσεις του υπουργείου;

ευχαριστώ

baz333g

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από baz333g » Κυρ Μάιος 15, 2011 2:14 am

Ολοι πλεον γνωριζουμε οτι το 4ο θεμα των φετινών θεματων βρισκόταν αναρτημενο , επομενως και διδαγμενο
σε Λυκειο ... της Αθηνας
Σας πληροφορώ ότι το περσινό 4δ) των θεματων των μαθηματικων θετικης κατευθυνσης ( πιστευω πως αυτό δυσκόλεψε τους μαθητές , οποτε και αυτό έκανε τη διαφορά περισυ στις βαθμολογίες ) υπήρχε σε διαγώνισμα στο ίδιο σχολείο
Διαγωνισμα 2003-2004 - Ζήτημα 3 , ερώτημα1. Μπειτε στο site του Λυκείου να το δείτε
Περισυ δε σχολιάστηκε καθόλου, όσοι φυσικα το αντιλήφθηκαν.
Μήπως άραγε να διδάσκουμε στα παιδια προτενομενα θεματα αυτού του σχολείου
Σίγουρα υπάρχουν πρωτότυπα θεματα που δεν κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Σίγουρα η ιδέα στη σύνταξη πρωτότυπου θεματος να ταυτιστεί με θεμα που κυκλοφορει.
όμως έχει διαφορά η αντιγραφή ενος θεματος
Μόνο η διατύπωση και των τεσσάρων θεματων σημερα φανερωνει καποια πραγματα που στεναχωρούν
Με εκτίμηση προς ολους τους συναδελφους
Κανεις δεν είναι αλάνθαστος .Σίγουρα η καλοπροαίρετη συζήτηση θα βοηθήσει τους θεματοδότες

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Κυρ Μάιος 15, 2011 8:01 am

Για να ελαφρύνουμε την κατάσταση μιας και αύριο έχουμε αγώνα (σωματικό και ψυχικό), νομίζω ότι όλα αυτά έγιναν για να ξεχάσουμε τις φειδωλές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!! :shock: :shock:

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
sorfan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sorfan » Κυρ Μάιος 15, 2011 10:01 am

Ας δούμε και την παρακάτω παράμετρο.
Σε αρκετά σχολεία τα θέματα δόθηκαν και αφού οι μαθητές είχαν ήδη ξεκινήσει να γράφουν, οι επιτηρητές πήραν εντολή να τα μαζέψουν.
Το ερώτημα είναι από μαθητές μου. Μέχρι να έλθουν τα καινούργια θέματα (μετά από μία ώρα) οι μαθητές αυτοί δεν θα συζήτησαν ήδη τα θέματα,
άρα απόκτησαν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων;
Τι λέτε συνάδελφοι;

Σπύρος
ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ » Κυρ Μάιος 15, 2011 10:43 am

ΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΙΧΝΟΣ ΣΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΩΝ (ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ).

Οι συνάδελφοι Γεράσιμος Κουτσανδρέας και Δημήτρης Αργυράκης δεν είχαν καμμία εμπλοκή με την επιτροπή που έβαλε τα θέματα των φετινών πανελληνίων εξετάσεων στα μαθηματικά γενικής παιδείας.

Ο λόγος είναι απλός: οι συνάδελφοι ήταν συντονιστές της εξέτασης φυσικώς αδυνάτων μαθητών στο βαθμολογικό κέντρο Αλίμου.
Συνεργάστηκα με τους παραπάνω συναδέλφους από τις 7 το πρωί εως και τις 3 το μεσημέρι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ » Κυρ Μάιος 15, 2011 11:10 am

Θέματα που δώθηκαν, τα πήραν πίσω ενώ ήδη τα είχαν δει μαθητές και τα ξαναέδωσαν μία ώρα μετά.
Διαγώνισμα που δεν είχε κλιμάκωση σε κάθε θέμα αλλά ούτε ανά θέμα.
Θέμα που είχε δεδομένο που περίσσευε.
Θέμα που ήταν αντιγραφή από κάποια ιστοσελίδα. Γιατί άλλο είναι να έχεις ίδια ιδέα με κάποιον και να ΦΤΙΑΞΕΙΣ ένα θέμα που να μοιάζει με κάποιο άλλο και άλλο να το αντιγράψεις.
Παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους ( και αρκετούς δασκάλους μου ) στο φόρουμ αλλά σπάνια κάνω κάποια ανάρτηση. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μια κουβέντα πόσο θέλουμε σαν εκπαιδευτικοί ( και πόσο πρέπει ) να το προχωρήσουμε. Είμαστε σε ένα μονοπάτι έντονης αλλά και δίκαιας πέρα για πέρα κριτικής προς κάποιους άλλους αλλά αυτή την κριτική την κάνουμε μεταξύ μας!!!!!!
Και το ερώτημα είναι αν πρέπει και αν θέλουμε αυτή η κριτική να πάρει δημοσιότητα. Αν π.χ. μαζεύοντας υπογραφές ( ηλεκτρονικές ή μη ) οι συντονιστές αναλάβουν να δημοσιεύσουν ένα κείμενο σε εφημερίδες, κανάλια και κυρίως στο υπουργείο. Να φανεί πως υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την εκπαίδευση που απαιτούν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί οι ανεύθυνοι που ασχολούνται με τις εξετάσεις και που απαιτούν επιτέλους κάποια πράγματα να γίνονται με περισσότερη διαφάνεια.
Και να κάνω και πρώτος δύο παρατηρήσεις στην πρότασή μου:
1. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε ενδεχομένως να μην κερδίσουμε - κατακτήσουμε τίποτα από αυτή την κίνηση ( αν γίνει ). Θα είμαστε όμως εντάξει με τον εαυτό μας πως κάναμε ότι μπορούσαμε και ταυτόχρονα η οποιαδήποτε κυβέρνηση και οι οποιοιδήποτε θεματοδότες θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΙ υπεύθυνοι για ότι στραβό θα γίνεται. Διότι άλλο είναι να βλέπεις κάτι κακό και να το συζητάς με την παρέα σου ( όπως κάνουμε εμείς εδώ ) και άλλο να αναλαμβάνεις την ευθύνη να το καταγγέλεις.
2. Αν συμφωνηθεί να γίνει κάτι τέτοιο, προτείνω να γίνει με το πέρας των εξετάσεων. Εμείς δε θα γίνουμε συνυπεύθυνοι στην οποιαδήποτε αναστάτωση των παιδιών.
Ευχαριστώ πολύ.

Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Κυρ Μάιος 15, 2011 11:22 am

Αν οι ασάφειες και τα σκοτεινά σημεία δεν υπήρχαν με κάποιες αλλαγές κάποιων υποερωτημάτων θεωρώ ότι σαν επίπεδο θεμάτων δεν είναι κακό! Σαφώς θα μπορούσαν να είναι πολύ καλλίτερα αλλά τουλάχιστον γίνεται μία αλλαγή! Έπρεπε κάποια στιγμή να ανέβει το επίπεδο των Μαθηματικών ακόμα και στην Γενική Παιδεία αλλά όχι έτσι και όχι με «γκάφες» και ασάφειες χειρίστου είδους, όπως αυτές που αναφέρθησαν προηγουμένως από συναδέλφους και με τις οποίες συντάσσομαι!
Θέλω να πιστεύω ότι η Κ.Ε.Ε. θα είναι προσεκτικότερη αύριο που εξετάζονται και πάλι τα Μαθηματικά αλλά κατεύθυνσης αυτή τη φορά!
Προσωπικά, αναμένω ότι τα θέματα θα έχουν μία αυξημένη δυσκολία-και καλώς να έχουν κατ'εμέ-αλλά δεν θα ήθελα να δω ίχνος ασάφειας η οποία να προσπαθεί να μπερδέψει τους υποψηφίους και να μην ελέγχει την εμβριθή γνώση του εν λόγω αντικειμένου! Προσωπική άποψη-πεποίθηση είναι ότι μόνο με θέματα τα οποία θα είναι ενός υψηλότερου επιπέδου απ'ότι τα τελευταία χρόνια θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν οι πραγματικά καλοί και συνάμα διαβασμένοι μαθητές! Κατά συνέπεια, θα ήθελα να ανέβει το επίπεδο των θεμάτων αλλά όχι προσπαθώντας να μπλέξουμε τα παιδιά με ασάφειες και σημεία που επιδέχονται αμφισβήτηση αλλά με θέματα που θα είναι πρωτότυπα πέρα ως πέρα και θα έχουν δυσκολίες με σκοπό να ξεχωρίσουν τους μαθητές ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης των εννοιών, την μελέτη που έχουν κάνει ολόκληρη την χρονιά που πέρασε, αλλά κυρίως την κριτική και συνάμα συνδυαστική ικανότητα που θα έχουν αναπτύξει από την όλη τους ενασχόληση με το αντικείμενο!!! Εγώ προσωπικά ως Μαθηματικός, αυτά τα κριτήρια έχω για την θεματοδοσία και βεβαίως για τους θεματοδότες. Ελπίζω, με σκοπό την προαγωγή της συγκεκριμένης εκπληκτικής επιστήμης και μόνο, τα θέματα που θα δοθούν αύριο στην εξέταση των Μαθηματικών κατεύθυνσης να ικανοποιούν τις άνωθεν αξίες!
Ευχαριστώ για την ύπαρξη του εν λόγω forum που φιλοξένησε την ταπεινή μου άποψη! Συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες του!

Με σεβασμό προς όλους
Χρήστος Λοΐζος
MSc Μαθηματικός

Χρήστος Λοΐζος
rexes13

Σχετικά με τη βαθμολόγηση!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rexes13 » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:21 pm

Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση διότι δεν γνωρίζω με τι κριτήρια διορθώνουν στα διορθωτικά κέντρα!Υπάρχει περίπτωση να μου κόψει κάποιος βαθμολογητής επειδή βρίσκοντας τα ακρότατα στο χθεσινό 4ο θέμα της Γενικής , έβαλα στο ένα στο πινακάκι της μονοτονίας καταλάθος κάποιο άλλο νούμερο αντί για το σωστό;Στις πράξεις από κάτω έχω χρησιμοποιήσει το σωστό νούμερο!

kalafatis_kon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalafatis_kon » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:33 pm

Συνάδελφοι νομίζω ότι η κατάσταση είναι σοβαρή...
Πέραν απο τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στα θέματα των μαθηματικών γενικής παιδείας
διαπιστώνονται και προβλήματα διαβλητότητας και άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων, αφού όπως διαβάζουμε στις περιγραφές των συναδέλφων και μαθητών, σε κάποια εξεταστικά κέντρα τα θέματα δόθηκαν με καθυστέρηση (1-1.30 ώρας) ενώ σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν στους μαθητές και μετά απο διάστημα ολίγων λεπτών πάρθηκαν πίσω. Στο διάστημα αυτό κάποιοι μαθητές πρόλαβαν και έγραψαν το πρώτο θέμα και σίγουρα είχαν δει και τα υπόλοιπα και μπορούσαν να τα σκέφτονται και να τα επεξεργάζονται. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κάποιοι άλλοι απλά περίμεναν... Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει...
Έχω πει σε άλλες χρονικές στιγμές και με άλλες αφορμές ότι η κατάσταση στη μαθηματική παιδεία της χώρας μας δεν πάει καλά. Σήμερα έρχεται μια ακόμα επιβεβαίωση.Τι περιμένουμε συνάδελφοι....; Να βγεί η Μαθηματική Εταιρεία να καταγγείλει το συμβάν ; Σωθήκαμε... η ίδια έχει συμβάλει σε αυτή τη φθορά. Ποιος θα προστατέψει όλους αυτούς τους υποψηφίους που καταθέτουν τον κόπο μίας ολόκληρης σχολικής ζωής από όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης και παρακμής ; Ποιος θα προασπίσει το κύρος των Μαθηματικών που κάθε χρόνο κουρελιάζεται με περικοπές της ύλης με σχολικά βιβλία για τον κάλαθο των αχρήστων, με θέματα εξετάσεων απαράδεκτα ; Δε φτάνει μόνο η διαπίστωση των προβλημάτων, κάτι πρέπει να κάνουμε...
Άμεσα πάντως πρέπει να γίνει θέμα για τη διαδικασία των προχθεσινών εξετάσεων .
Και για το μέλλον, μια άλλη Μαθηματική εταιρεία που να σέβεται το όνομά της...

rexes13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rexes13 » Κυρ Μάιος 15, 2011 12:45 pm

Να πω κάτι πιο απλό.Οι μαθητές που χτύπησαν βαθμούς πολύ υψηλούς 100-95 ,με τα δεδομένα προβλήματα που προέκυψαν στο μάθημα αυτό (έχω την τύχη να ανήκω σε αυτούς), έχουν φίλους που τα πήγαν χάλια.Με συγχωρείτε αλλά όσο και να ήθελα να χαρώ το 98 μου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δεν μπόρεσα εχθές.Ήμουν σαν να μην είχα γράψει τίποτα.Παντού γύρω μου παιδιά που έκλαιγαν, σε κάποιο σχολείο της περιοχής μου είχαμε και λυποθημικά επεισόδια, πώς είναι δυνατόν να χαρείς μετά;Πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, δεν αντιλέγω, όμως με ένα μέτρο.Είναι κρίμα να κόβεις τα όνειρα των παιδιών πριν καν αρχίσουν καλά καλά οι εξετάσεις.Μπορεί τα παιδιά της τεχνολογικής να τα σκεφτήκαμε πιο γρήγορα και να είχαμε μια σχετική ευχέρεια στις πράξεις, αλλά παρ' όλ' αυτά το μάθημα δεν παύει να είναι Γενικής Παιδείας!Και διερωτώμαι, που υπήρξαν παρόμοιες ασκήσεις μέσα στο βιβλίο των Μαθηματικών Γενικής;Ελπίζω τουλάχιστον να μην έχουμε εκπλήξεις και αύριο στην Κατεύθυνση!

Υ.Γ.:Μόλις πήρα τα θέματα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν : "Το κακόμοιρο το κορίτσι τι θα γράψει; (αναφέρομαι στην κοπέλα της θεωρητικής που ήταν μπροστά μου) " .

Φιλικά, rexes13!

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: ΓΠ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Κυρ Μάιος 15, 2011 1:38 pm

rek2 έγραψε:Λευτέρη, τα ερωτήματα είναι: τα δεδομένα που εισάγονται στο Γ1 και όχι στην κορυφή, ισχύουν μόνο για το Γ1; Αν ναι, στα επόμενα ερωτήματα οι συχνότητες πως προκύπτουν;
Κώστα, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα αυτών των θεμάτων .Χθες , μέσα στη θολούρα από την καθυστέρηση και την αγωνία εξέτασης των ΦΑ δεν πρόλαβα να καταλάβω τι ακριβώς είχε γίνει με το ερώτημα αυτό. Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω όλη την πορεία των λύσεων, διότι προέκυπταν συνεχώς διάφορα ζητήματα.Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σήμερα που κάνω μια από την αρχή ήρεμη λύση και αξιολόγηση των θεμάτων για τη σύνταξη πρότασης μοριοδότησης βλέπω το μέγεθος του λάθος αυτού και μένω έκπληκτος. Απορώ μάλιστα πώς δεν ήρθε οδηγία, ενώ ήρθαν οδηγίες για τελείως υποδεέστερα πράγματα που μάλιστα έκαναν και κακό σε μερικούς, διότι ήταν εν μέρει άστοχες.

Τι μήνυμα δίνουμε στους μαθητές και στη μαθηματική κοινότητα ; Το μήνυμα είναι δυστυχώς αποθαρρυντικό και μπορεί να έχει αύριο κιόλας τρομερές συνέπειες.
Δυο μόνο ερωτήματα για να γίνω πιο συγκεκριμένος :

- Πώς θα βαθμολογηθεί το τρίτο θέμα από το Γ.2 και κάτω αφού στην πραγματικοτητα δεν λύνεται ! Αν ένας μαθητής γράψει
'' αδυνατούμε να απαντήσουμε , διότι δεν επαρκούν τα δεδομένα'' , πώς θα γίνει η διόρθωση ; Ο μαθητής θα έχει δίκαιο και οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να συναινέσουν για άλλη μια φορά στην εγκληματική προχειρότητα σύνθεσης και διατύπωσης των θεμάτων.

- Αν αύριο στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης ένας μαθητής πάρει , όπως έκανε ο ίδιος και χθες , μια υπόθεση από το πχ Δ.1 και τη χρησιμοποιήσει στα άλλα ερωτήματα,επειδή έτσι του λύνονται μια χαρά τα ερωτήματα αυτά , θα δικαιούμαστε να του αφαιρέσουμε μονάδες ;
Τι θα του πούμε λοιπόν; Ότι τη μια μέρα μπορεί να θεωρεί τα δεδομένα των ερωτημάτων ως δεδομένα για όλα τα επόμενα ερωτήματα και την άλλη μέρα θα τον τιμωρήσουμε , αν το κάνει ;

Αυτό το ολίσθημα της ΚΕΓΕ πρέπει να το διαλαλήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, διότι διαφορετικά θα μπούμε σε μια χωρίς προηγούμενο περίοδο σύγχισης και ασάφειας.

Είμαστε σε μια φάση παραλογισμού και είναι δύσκολο όπως φαίνεται να βγούμε από αυτή την κατάσταση.
Για αύριο θεωρώ πως στις οδηγίες πρέπει αύριο να επιμανθεί στους μαθητές ότι τα επιπλέον δεδομένα των ερωτημάτων δεν μπορούν να εκληφθούν ως υποθέσεις για τα επόμενα ερωτήματα, εκτός αν αυτό αναφέρεται ρητά στη διατύπωση του ερωτήματος.

Μπάμπης

zedzedzed

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zedzedzed » Κυρ Μάιος 15, 2011 1:53 pm

Τα θέματα των Μαθηματικών ήταν κοινά, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, για τους μαθητές ημερησίων και εσπερινών λυκείων.
Το ίδιο παρατήρησα και για τα άλλα μαθήματα. Προφανώς οι συντάκτες των θεμάτων έχουν περισσότερη δουλειά και περιορισμένο χρόνο για να κατασκευάσουν πρωτότυπα θέματα και να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους για την ορθότητά τους.
Φοβάμαι ότι ο πανικός που προκλήθηκε στην επιτροπή από μία ασήμαντη παρένθεση θα παρατηρηθεί ξανά ως στο τέλος των φετινών εξετάσεων.

Θαυμάστε και την πρωτοτυπία των θεμάτων στα Εσπερινά Λύκεια.

ΘΕΜΑ Β
Δίνεται η συνάρτηση f(x)=-x^3-3x+4,  x\epsilon R
B3. Να βρείτε την εφαπτομένη της γραφικής παράστασης της συνάρτησης f στο σημείο Α(1, f(1)).
Μονάδες 6

ΘΕΜΑ Γ
Δίνεται η συνάρτηση f(x)=x^2-\kappa x+5,     \kappa\epsilon R
Γ2. Για κ = 6 να βρεθούν οι εξισώσεις των εφαπτομένων στη γραφική παράσταση της συνάρτησης f στα σημεία με τετμημένες x = 2 και x = 4.
Μονάδες 10

Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Κυρ Μάιος 15, 2011 2:22 pm

Επιτροπή Θεμάτων 11 έγραψε:Δίνουμε στο συνημμένο αρχείο την 1η έκδοση του Δελτίου που συνέταξαν οι Επιμελητές του mathematica με τις λύσεις των θεμάτων Μαθηματικών Γενικής Παιδείας 2011.
Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται.
Αγαπητοί επιμελητές του mathematica.
Παρά την εκτίμηση που σας έχω, θέλω να σας πω τα εξής, εντελώς καλοπροαίρετα και δεν θα ήθελα να με παρεξηγήσετε.
• Τι θα σκεφτούν οι μαθητές όταν βλέπουν ότι για να λυθούν τα θέματα των μαθηματικών των Πανελληνίων Εξετάσεων, χρειάστηκε να συνεργασθούν δέκα καθηγητές των μαθηματικών και μάλιστα χωρίς την πίεση του χρόνου; ( Στον καθένα αντιστοιχεί τα 2/5 ενός θέματος. Θα μου πείτε ότι δεν πάει έτσι και το καταλαβαίνω. Αλλά να είσαστε σίγουροι ότι οι μαθητές έτσι θα το πάρουν, όπως ήδη μου έγραψε σε e-mail ένας απ' αυτούς). Δεν είναι φυσικό να σκεφθούν οι μαθητές πώς θα έλυναν αυτοί τα ίδια θέματα σε τρεις ώρες;
Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που γράφετε, ότι δηλαδή: «Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται»!!! Οι μαθητές δεν είναι φυσικό να σκεφτούν ότι δεν είστε βέβαιοι ότι οι λύσεις που γράψατε είναι σωστές, αφού υπάρχει περίπτωση να τις τροποποιήσετε δημοσιεύοντας συμπληρωμένες εκδόσεις, όπως γράφετε, μετά από διάλογο με τους άλλους συναδέλφους,; Τελικά, δεν θα σκεφτούν ότι για να λυθούν οι ασκήσεις χρειάζεται να πάρουν μέρος όλοι οι μαθηματικοί του mathematica!!!;
• Mήπως κατά αυτό τον τρόπο απογοητεύομαι τους μαθητές, ενόψει μάλιστα και των αυριανών εξετάσεων στα μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης;
Με εκτίμηση και αγάπη.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Κυρ Μάιος 15, 2011 3:20 pm

Ρισκάροντας την διαίσθηση μου και όχι μόνο, ΝΑΙ!!!

Πιστεύω ακράδαντα ότι αύριο τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα είναι πολύ πιο Ακριβή και Σωστά από όλες τις απόψεις.
Θεωρώ λοιπόν ότι οι Υποψήφιοι Φοιτητές μας πρέπει να πάνε να γράψουν χωρίς Σκέψεις Αναστολής της Μαθηματικής τους Σκέψης που θα τους χρειαστεί για να αποδώσουν στο maximum των Δυνατοτήτων τους.

Σ.Ε.Λουρίδας

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Κυρ Μάιος 15, 2011 4:01 pm

Α.Κυριακόπουλος έγραψε:
Επιτροπή Θεμάτων 11 έγραψε:Δίνουμε στο συνημμένο αρχείο την 1η έκδοση του Δελτίου που συνέταξαν οι Επιμελητές του mathematica με τις λύσεις των θεμάτων Μαθηματικών Γενικής Παιδείας 2011.
Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται.
Αγαπητοί επιμελητές του mathematica.
Παρά την εκτίμηση που σας έχω, θέλω να σας πω τα εξής, εντελώς καλοπροαίρετα και δεν θα ήθελα να με παρεξηγήσετε.
• Τι θα σκεφτούν οι μαθητές όταν βλέπουν ότι για να λυθούν τα θέματα των μαθηματικών των Πανελληνίων Εξετάσεων, χρειάστηκε να συνεργασθούν δέκα καθηγητές των μαθηματικών και μάλιστα χωρίς την πίεση του χρόνου; ( Στον καθένα αντιστοιχεί τα 2/5 ενός θέματος. Θα μου πείτε ότι δεν πάει έτσι και το καταλαβαίνω. Αλλά να είσαστε σίγουροι ότι οι μαθητές έτσι θα το πάρουν, όπως ήδη μου έγραψε σε e-mail ένας απ' αυτούς). Δεν είναι φυσικό να σκεφθούν οι μαθητές πώς θα έλυναν αυτοί τα ίδια θέματα σε τρεις ώρες;
Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που γράφετε, ότι δηλαδή: «Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται»!!! Οι μαθητές δεν είναι φυσικό να σκεφτούν ότι δεν είστε βέβαιοι ότι οι λύσεις που γράψατε είναι σωστές, αφού υπάρχει περίπτωση να τις τροποποιήσετε δημοσιεύοντας συμπληρωμένες εκδόσεις, όπως γράφετε, μετά από διάλογο με τους άλλους συναδέλφους,; Τελικά, δεν θα σκεφτούν ότι για να λυθούν οι ασκήσεις χρειάζεται να πάρουν μέρος όλοι οι μαθηματικοί του mathematica!!!;
• Mήπως κατά αυτό τον τρόπο απογοητεύομαι τους μαθητές, ενόψει μάλιστα και των αυριανών εξετάσεων στα μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης;
Με εκτίμηση και αγάπη.
Καλησπέρα κύριε Αντώνη,νομίζω πως δεν τιμούν κανέναν μας αυτά που γράφετε εδώ.
Μόνο να σκεπτόσασταν πόσο δύσκολο είναι να συντονιστούν αυτοί οι 10 άνθρωποι που δεν βρίσκονται στο ΙΔΙΟ χώρο(απλά γράφουν αυτά που σκέφτονται) και δεν θα τα λέγατε αυτά.Όχι βέβαια πως είμαι εγώ κάτι το ιδιαίτερο
αλλά νομίζω πως ο καθένας απο εμάς έχει την αξιοπρέπεια του.Κι εσείς για να δημοσιεύσετε τη λύση μιάς άσκησης,μπορεί να κάνετε και μία και δύο ημέρες.Λέει κάτι αυτό;Νομίζω τίποτα.Παρακαλώ ανασκευάστε τα λεγομενά σας,επαναλαμβάνω δε μας αξίζουν.Ευχαριστώ.

Χρήστος Κυριαζής
Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες