Συναρτησιακή 256

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

s.kap
Επιμελητής

Συναρτησιακή 256

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap »

Να βρείτε όλες τις συναρτήσεις f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} για τις οποίες

f(ax+by) \le af(x)+bf(y), για κάθε x,y \in \mathbb{R} και για κάθε a,b \in [0,1]
Ρουμανικός Διαγωνισμός Αρχιμήδης 2006
Σπύρος Καπελλίδης
Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής

Re: Συναρτησιακή 256

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή »

Σπύρο καλημέρα,φαντάζομαι είσαι διακοπές,καλά να περνάς
-------------------------------------------------------------
πολύ καιρό αναπάντητη,γράφω κάποιες σκέψεις

\displaystyle{f(ax+by)\leq af(x)+bf(y),{\color{red}\bf(1)} ,\forall x,y\in \mathbb R,\forall a,b\in [0,1]

\bullet ~~a=b=0 ~~(1)\rightarrow f(0)\leq 0

\bullet ~~x=y=0 ~~(1)\rightarrow f(0)\leq af(0)+bf(0)\stackrel{a=b=1}\longrightarrow f(0)\geq 0

\boxed{f(0)=0}

\bullet ~~a=1=b~~(1)\rightarrow f(x+y)\leq f(x)+f(y)\stackrel{y=x}\longrightarrow f(2x)\leq 2 f(x)

\displaystyle{\bullet~~b=0~~(1)\rightarrow f(ax)\leq af(x)\stackrel{a=\frac{1}{2}}\longrightarrow f(2x)\geq 2f(x)}

\boxed{f(2x)=2f(x)}

\displaystyle{x\neq 0 : \frac{f(2x)}{2x}=\frac{f(x)}{x}\rightarrow f(x)=cx}

\displaystyle{f(x)=cx,x\in \mathbb R},ικανοποιεί...

*δεν ξέρω αν αρκεί το τελευταίο ή θέλει κάτι περισσότερο* :?
Φωτεινή Καλδή
air

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από air »

Φωτεινή έγραψε:

Έχω την εντύπωση ότι δεν αρκεί το παραπάνω, αφού τη σχέση f(2x)=2f(x) την ικανοποιεί π.χ. η συνάρτηση f(x)=\left\{\begin{matrix}2x, x\in \mathbb R-\mathbb Q 
\\ x,x\in\mathbb Q \end{matrix}}\right., η οποία δεν επαληθεύει την αρχική.

Μια άλλη προσπάθεια που χρησιμοποιεί και την παραπάνω σχέση είναι η εξής:

Επιλέγοντας a,b ώστε a+b=1 προκύπτει ότι η f είναι κυρτή στο \mathbb R, άρα και συνεχής (αφού το \mathbb R είναι ανοικτό διάστημα).

Από την ανισότητα Hermite Hadamard ισχύει ότι: f\left( \frac{a+b}{2}\right) \le \frac{1}{b - a}\int_a^b f(x)\,dx \le \frac{f(a) + f(b)}{2}.

Για a=0,b=x\neq0, παίρνουμε ότι f\left( \frac{x}{2}\right) \le \frac{1}{x}\int_0^x f(t)\,dt \le \frac{f(x)}{2}, που λόγω της f(2x)=2f(x), οδηγεί στην:

\frac{1}{x}\int_0^x f(t)\,dt =\frac{f(x)}{2} \Rightarrow \int_0^x f(t)\,dt =x \frac{f(x)}{2}

Αυτή τη σχέση μπορούμε να την παραγωγίσουμε λόγω της συνέχειας της f, άρα:
2f(x)=xf'(x)+f(x) \Rightarrow f(x)=xf'(x) \Rightarrow (\frac{f(x)}{x})'=0,x\neq 0

\Rightarrow f(x)=\left\{\begin{matrix}c_1x, x\geq 0 
\\ c_2x,x<0 \end{matrix}}\right.

Τέλος θα δείξω ότι πρέπει c_1\geq c_2.

Στην αρχική ανισότητα θέτω x>0,y=-x, τότε f((a-b)x)\leq af(x)+bf(-x)=ac_1x-bc_2x

Για a>b έχουμε c_1ax-c_1bx\leq ac_1x-bc_2x \Rightarrow bc_1x\geq bc_2x \Rightarrow c_1\geq c_2

Αν δεν κάνω λάθος, εξετάζοντας τις περιπτώσεις (y,x>0),(y,x<0),(y>0,x<0),(x>0,y<0) ,ξεχωριστά προκύπτει ότι επαληθεύεται η αρχική σχέση.
s.kap
Επιμελητής

air έγραψε:
Φωτεινή έγραψε:

Έχω την εντύπωση ότι δεν αρκεί το παραπάνω, αφού τη σχέση f(2x)=2f(x) την ικανοποιεί π.χ. η συνάρτηση f(x)=\left\{\begin{matrix}2x, x\in \mathbb R-\mathbb Q 
\\ x,x\in\mathbb Q \end{matrix}}\right., η οποία δεν επαληθεύει την αρχική.

Μια άλλη προσπάθεια που χρησιμοποιεί και την παραπάνω σχέση είναι η εξής:

Επιλέγοντας a,b ώστε a+b=1 προκύπτει ότι η f είναι κυρτή στο \mathbb R, άρα και συνεχής (αφού το \mathbb R είναι ανοικτό διάστημα).

Από την ανισότητα Hermite Hadamard ισχύει ότι: f\left( \frac{a+b}{2}\right) \le \frac{1}{b - a}\int_a^b f(x)\,dx \le \frac{f(a) + f(b)}{2}.

Για a=0,b=x\neq0, παίρνουμε ότι f\left( \frac{x}{2}\right) \le \frac{1}{x}\int_0^x f(t)\,dt \le \frac{f(x)}{2}, που λόγω της f(2x)=2f(x), οδηγεί στην:

\frac{1}{x}\int_0^x f(t)\,dt =\frac{f(x)}{2} \Rightarrow \int_0^x f(t)\,dt =x \frac{f(x)}{2}

Αυτή τη σχέση μπορούμε να την παραγωγίσουμε λόγω της συνέχειας της f, άρα:
2f(x)=xf'(x)+f(x) \Rightarrow f(x)=xf'(x) \Rightarrow (\frac{f(x)}{x})'=0,x\neq 0

\Rightarrow f(x)=\left\{\begin{matrix}c_1x, x\geq 0 
\\ c_2x,x<0 \end{matrix}}\right.

Τέλος θα δείξω ότι πρέπει c_1\geq c_2.

Στην αρχική ανισότητα θέτω x>0,y=-x, τότε f((a-b)x)\leq af(x)+bf(-x)=ac_1x-bc_2x

Για a>b έχουμε c_1ax-c_1bx\leq ac_1x-bc_2x \Rightarrow bc_1x\geq bc_2x \Rightarrow c_1\geq c_2

Αν δεν κάνω λάθος, εξετάζοντας τις περιπτώσεις (y,x>0),(y,x<0),(y>0,x<0),(x>0,y<0) ,ξεχωριστά προκύπτει ότι επαληθεύεται η αρχική σχέση.
Σε αυτό που κοκκίνισα, νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γιατί εφόσον 0 \le b \le 1, τα επόμενα συμπεράσματα ισχύουν μόνον για τα x \in [0,1]
Σπύρος Καπελλίδης
s.kap
Επιμελητής

Η επίσημη λύση:

Για x=y=0 προκύπτει ότι (a+b-1)f(0) \ge 0, \forall a,b \in [0,1] \Rightarrow f(0)=0

Έτσι f(ax)=f(ax+0\cdot b)\le af(x)+bf(0)=af(x), δηλαδή f(ax) \le af(x), \forall x \in \mathbb{R}\wedge a \in [0,1] (1)

Για a=b=1 στην αρχική έχουμε f(x+y) \le f(x)+f(y), \forall x,y \in \mathbb{R} και με επαγωγή

f(x_1+x_2+...+x_n) \le f(x_1)+f(x_2)+...+f(x_n), \forall x_1,x_2,...,x_n \in \mathbb{R} (2) και εύκολα από τη (2) και (1)

f(a_1x_1+a_2x_2+...+a_nx_n) \le a_1f(x_1)+a_2f(x_2)+...+a_nf(x_n)

, \forall x_1,x_2,...,x_n \in \mathbb{R} \wedge \forall a_1,a_2,...,a_n \in [0,1] (3)

Από την (3), αν x_1=x_2=...=x_n=x, έχουμε

f\left((a_1+a_2+...+a_n)x\right)\le (a_1+a_2+...+a_n)f(x), \forall x \in \mathbb{R} \wedge \forall a_1,...,a_n \in [0,1], άρα

f(ax) \le af(x), \forall x \in \mathbb{R} \wedge \forall a>0 (4)

Θεωρούμε την g(x)=\frac {f(x)}{x}, x>0

Από την (4) έχουμε g(ax) \le g(x), \forall a>0 \wedge \forall x>0, δηλαδή

g\left(\frac {x}{a}\right) \le g(x) \le g\left(\frac {x}{a}\right), \forall x>0, a>0

Δηλαδή g(x)=c_1, \forall x \in (0,+\infty) \Rightarrow f(x)=c_1x, \forall x>0.

Ομοίως f(x)=c_2x, \forall x<0

Η λύση προφανώς επαληθεύει την αρχική.
Σπύρος Καπελλίδης
air

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από air »

Hmm το παραπάνω σύνολο συναρτήσεων δεν ικανοποιεί πάντα τη δοθείσα, π.χ. για c_1=1,c_2=2, a=b=1,x=2,y=-2 η αρχική δεν επαληθεύεται. Πιστεύω ότι χρειάζεται και η συνθήκη c_1 \geq c_2, όπως έγραψα και παραπάνω.

Όσον αφορά τη δική μου λύση, παραμέλησα να γράψω τους ποσοδείκτες και για αυτό έγινε ένα μπέρδεμα. Η ανισότητα Hermite-Hadamard όπως την έχω γράψει ισχύει \forall a,b \in \mathbb R, δηλαδή δεν πρόκειται για τα a,b της αρχικής σχέσης. Επομένως αν είναι εσφαλμένη η λύση μου, το λάθος πρέπει να εντοπιστεί αλλού..
s.kap
Επιμελητής

air έγραψε:Hmm το παραπάνω σύνολο συναρτήσεων δεν ικανοποιεί πάντα τη δοθείσα, π.χ. για c_1=1,c_2=2, a=b=1,x=2,y=-2 η αρχική δεν επαληθεύεται. Πιστεύω ότι χρειάζεται και η συνθήκη c_1 \geq c_2, όπως έγραψα και παραπάνω.

Όσον αφορά τη δική μου λύση, παραμέλησα να γράψω τους ποσοδείκτες και για αυτό έγινε ένα μπέρδεμα. Η ανισότητα Hermite-Hadamard όπως την έχω γράψει ισχύει \forall a,b \in \mathbb R, δηλαδή δεν πρόκειται για τα a,b της αρχικής σχέσης. Επομένως αν είναι εσφαλμένη η λύση μου, το λάθος πρέπει να εντοπιστεί αλλού..
Έχεις δίκιο air, δική μου παράλειψη που δεν έγραψα τη συνθήκη που αναφέρεις.
Σπύρος Καπελλίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες