για τις οποίες
, για κάθε
και για κάθε ![a,b \in [0,1] a,b \in [0,1]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/164e6da980d437956d098fd33489c8fd.png)
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan
![\displaystyle{f(ax+by)\leq af(x)+bf(y),{\color{red}\bf(1)} ,\forall x,y\in \mathbb R,\forall a,b\in [0,1] \displaystyle{f(ax+by)\leq af(x)+bf(y),{\color{red}\bf(1)} ,\forall x,y\in \mathbb R,\forall a,b\in [0,1]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/c846853dd962690f9792f32ff0d6a205.png)

,ικανοποιεί...Έχω την εντύπωση ότι δεν αρκεί το παραπάνω, αφού τη σχέσηΦωτεινή έγραψε:
,ικανοποιεί...
*δεν ξέρω αν αρκεί το τελευταίο ή θέλει κάτι περισσότερο*
την ικανοποιεί π.χ. η συνάρτηση
, η οποία δεν επαληθεύει την αρχική.
ώστε
προκύπτει ότι η
είναι κυρτή στο
, άρα και συνεχής (αφού το
είναι ανοικτό διάστημα).
.
, παίρνουμε ότι
, που λόγω της
, οδηγεί στην:
, άρα:

.
, τότε 
έχουμε 
),(
),(
),(
) ,ξεχωριστά προκύπτει ότι επαληθεύεται η αρχική σχέση.Σε αυτό που κοκκίνισα, νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γιατί εφόσονair έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι δεν αρκεί το παραπάνω, αφού τη σχέσηΦωτεινή έγραψε:
,ικανοποιεί...
*δεν ξέρω αν αρκεί το τελευταίο ή θέλει κάτι περισσότερο*την ικανοποιεί π.χ. η συνάρτηση
, η οποία δεν επαληθεύει την αρχική.
Μια άλλη προσπάθεια που χρησιμοποιεί και την παραπάνω σχέση είναι η εξής:
Επιλέγονταςώστε
προκύπτει ότι η
είναι κυρτή στο
, άρα και συνεχής (αφού το
είναι ανοικτό διάστημα).
Από την ανισότητα Hermite Hadamard ισχύει ότι:.
Για, παίρνουμε ότι
, που λόγω της
, οδηγεί στην:
Αυτή τη σχέση μπορούμε να την παραγωγίσουμε λόγω της συνέχειας της, άρα:
Τέλος θα δείξω ότι πρέπει.
Στην αρχική ανισότητα θέτω, τότε
Γιαέχουμε
Αν δεν κάνω λάθος, εξετάζοντας τις περιπτώσεις (),(
),(
),(
) ,ξεχωριστά προκύπτει ότι επαληθεύεται η αρχική σχέση.
, τα επόμενα συμπεράσματα ισχύουν μόνον για τα ![x \in [0,1] x \in [0,1]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/c75c22c0876976bad2957525698cc870.png)
προκύπτει ότι ![(a+b-1)f(0) \ge 0, \forall a,b \in [0,1] \Rightarrow f(0)=0 (a+b-1)f(0) \ge 0, \forall a,b \in [0,1] \Rightarrow f(0)=0](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/3e01f238c781b1f18432c4b6e7ba6d62.png)
, δηλαδή
(1)
στην αρχική έχουμε
και με επαγωγή
(2) και εύκολα από τη (2) και (1)
(3)
, έχουμε
, άρα
(4)
, δηλαδή
.
η αρχική δεν επαληθεύεται. Πιστεύω ότι χρειάζεται και η συνθήκη
, όπως έγραψα και παραπάνω.
, δηλαδή δεν πρόκειται για τα
της αρχικής σχέσης. Επομένως αν είναι εσφαλμένη η λύση μου, το λάθος πρέπει να εντοπιστεί αλλού..Έχεις δίκιο air, δική μου παράλειψη που δεν έγραψα τη συνθήκη που αναφέρεις.air έγραψε:Hmm το παραπάνω σύνολο συναρτήσεων δεν ικανοποιεί πάντα τη δοθείσα, π.χ. γιαη αρχική δεν επαληθεύεται. Πιστεύω ότι χρειάζεται και η συνθήκη
, όπως έγραψα και παραπάνω.
Όσον αφορά τη δική μου λύση, παραμέλησα να γράψω τους ποσοδείκτες και για αυτό έγινε ένα μπέρδεμα. Η ανισότητα Hermite-Hadamard όπως την έχω γράψει ισχύει, δηλαδή δεν πρόκειται για τα
της αρχικής σχέσης. Επομένως αν είναι εσφαλμένη η λύση μου, το λάθος πρέπει να εντοπιστεί αλλού..
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες