![\displaystyle{\displaystyle G(2{x^2} - 1) = \frac{{{{\left[ {G(x)} \right]}^2}}}{2} - 1} \displaystyle{\displaystyle G(2{x^2} - 1) = \frac{{{{\left[ {G(x)} \right]}^2}}}{2} - 1}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/834662e68e1a868a2dff95bd227cbdb0.png)
τοτε το πολυωνυμο αυτο ειναι σταθερο.
(Δυσκολη και θα ηθελα να δω πως θα την αντιμετωπιζαν οι συναδελφοι οχι τοσο την λυση
αλλα το σκεπτικο πως να κινηθουμε)
Διορθωση στην εκφωνηση αντι του καθε μετα απο υποδειξεις
Συντονιστής: exdx
![\displaystyle{\displaystyle G(2{x^2} - 1) = \frac{{{{\left[ {G(x)} \right]}^2}}}{2} - 1} \displaystyle{\displaystyle G(2{x^2} - 1) = \frac{{{{\left[ {G(x)} \right]}^2}}}{2} - 1}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/834662e68e1a868a2dff95bd227cbdb0.png)
αρα διαφορο του μηδενοςΧρήστο,Χρήστος Λαζαρίδης έγραψε:Βέβαια και η λύση του Μιχάλη και η δική μου δεν απευθύνεται σε Β΄Λυκείου.
Χρήστος
(Πού πήγε Ο Μιχάλης;)
Δεν είναι δυνατόν κάθε πολυώνυμο G(x) να ικανοποιεί την δοσμένη ισότητα. Για παράδειγμα, με: G(x)=x η ισότητα αυτή γίνεται:papel έγραψε:Να δειξετε οτι εαν καθε πολυωνυμο G(x) ικανοποιει την σχεση :
τοτε το πολυωνυμο ειναι σταθερο.
(Δυσκολη και θα ηθελα να δω πως θα την αντιμετωπιζαν οι συναδελφοι οχι τοσο την λυση
. Άτοπο, γιατί τα πολυώνυμα:
και
προφανώς δεν είναι ίσα.Η σωστή διατύπωση είναι:Α.Κυριακόπουλος έγραψε: Δεν είναι δυνατόν κάθε πολυώνυμο G(x) να ικανοποιεί την δοσμένη ισότητα. Για παράδειγμα, με: G(x)=x η ισότητα αυτή γίνεται:
. Άτοπο, γιατί τα πολυώνυμα:
και
προφανώς δεν είναι ίσα.
, όπου r μη αρνητικός ακέραιος.)
, όπου
. (Επιτρέπεται
αν και ο papel έχει ήδη δείξει ότι
.) Τότε
ικανοποιεί την δοθείσα. Άρα λύση υπάρχει. Τα πολυώνυμα δεν είναι συναρτήσεις (το έχω ξαναγράψει). Άλλη είναι η έννοια της ισότητας στις συναρτήσεις και άλλη είναι στα πολυώνυμα. Όταν δύο πολυώνυμα P(x) και Q(x) είναι ίσα, γράφουμε: P(x)=Q(x), χωρίς να γράφουμε για κάθε x (που ανήκει σε κάποιο σύνολο). Γιατί, το x στα πολυώνυμα δεν είναι μια μεταβλητή ( όπως στις συναρτήσεις) που διατρέχει τα στοιχεία κάποιου συνόλου( για παράδειγμα του R ή του C). Το x στα πολυώνυμα είναι και αυτό ένα πολυώνυμο, το οποίο μάλιστα ονομάζεται και «βασικό πολυώνυμο» ή «απροσδιόριστος» ( στις συναρτήσεις ονομάζεται «μεταβλητή» και στις εξισώσεις ονομάζεται «άγνωστος», το έχω ξαναγράψει). Με άλλα λόγια, στη θεωρία των πολυωνύμων, το x δεν τo αντιμετωπίζουμε σαν ένα γράμμα που υποχρεωτικά παριστάνει κάποιο αριθμό.papel έγραψε:Να δείξετε οτι εάν για κάθε x το πολυώνυμο G(x) ικανοποιει την σχεση :
Διορθωση στην εκφωνηση αντι του καθε μετα απο υποδειξεις
, αλλά η τρίτη γραμμή δεν έχει να προσθέσει τίποτα, αφού η έννοια της ισότητας σε όλα τα μαθηματικά είναι η ίδια, δηλαδή «ταύτιση», εκτός αν εννοούμε «ταύτιση κλάσεων ισοδυναμίας»).
Λοιπόν, η σωστή διατύπωση στις ασκήσεις είναι η εξής:
, τότε το πολυώνυμο αυτό είναι σταθερό».Την ξεχάσαμε αυτή την ωραία άσκηση. Να μία λύση. Είναι η ίδια που έβαλα χθες αλλά απέσυρα γιατί νόμιζα ότι έχω καλύτερη λύση. (Ακόμη το νομίζω αλλά ... ουκέτι χρόνος).papel έγραψε:Να δείξετε οτι εάν για κάθε x το πολυώνυμο G(x) ικανοποιει την σχεση :
. Από αυτό, θέτοντας x = -1, θα βρούμε
. Κατόπιν, θέτοντας x = 0, θα βρούμε
.
, οπότε
.
έχει θετικούς όρους και είναι γνήσια αύξουσα. Συνεπώς λαμβάνει άπειρες το πλήθος διαφορετικές τιμές. Επίσης εύκολα βλέπουμε επαγωγικά, θέτοντας
και λύνοντας μία δευτεροβάθμια (την ίδια που λύσαμε ήδη τρεις φορές), ότι για κάθε n ισχύει
. ΚαλησπέραMihalis_Lambrou έγραψε:Θέτοντας x = 1 και λύνοντας μία δευτεροβάθμια, θα βρούμεpapel έγραψε:Να δείξετε οτι εάν για κάθε x το πολυώνυμο G(x) ικανοποιει την σχεση :
τοτε το πολυωνυμο αυτο ειναι σταθερο.. Από αυτό, θέτοντας x = -1, θα βρούμε
. Κατόπιν, θέτοντας x = 0, θα βρούμε
.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου
τότε προκύπτει
ή 
τότε δεν παίρνουμε 
hsiodos έγραψε:
Καλησπέρα
Έχω μια απορία , εκτός και αν κάνω λάθος στις πράξεις.
Αντότε προκύπτει
ή
Αν για παράδειγματότε δεν παίρνουμε
Στην περίπτωση αυτή τι γίνεται;
Φιλικά
Γιώργος
Πράγματι μπαλώνεται το κενό, ευτυχώς εύκολα: ΕίναιMihalis_Lambrou έγραψε:hsiodos έγραψε:
Καλησπέρα
Έχω μια απορία , εκτός και αν κάνω λάθος στις πράξεις.
Αντότε προκύπτει
ή
Αν για παράδειγματότε δεν παίρνουμε
Στην περίπτωση αυτή τι γίνεται;
νομίζω ότι μπαλώνεται το κενό μου. Θα το κοιτάξω το Σαββατοκύριακο,
άρα
, οπότε
.
,
μηδενίζεται άπειρες φορές, άρα είναι εκ ταυτότητος μηδέν. Όμως δεν είναι το πρώτο ίσο με μηδέν γιατί δίνει G(0) = 0, που ξέρουμε ότι δεν ισχύει (ξέρουμε την τιμή του G(0)).
, δηλαδή δεν προκύπτει η περίπτωση
.Persona_Non_Grata έγραψε:Μια άλλη προσέγγιση.
έχει μόνο άρτιους όρους, τότε το ίδιο συμβαίνει με το G»
τότε
= μόνο άρτιοι όροι, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το G.
έχει μόνο άρτιους όρους, τότε το G είτε έχει μόνο άρτιους όρους είτε μόνο περιττούς (και τα δύο είναι πιθανά). (*)
Τοτε είναι σταθερό στο 
Το
έχει απειρες ρίζες (προφανώς στο
)

παιρνοντας βαθμους με
καταλήγουμε
στο
αρα και στο 
Υπάρχει σφάλμα.
.
.
δεν είναι πολυώνυμο.