Σκέψεις, Πρόταση...

Συντονιστής: spyros

fdns

Re: Σκέψεις, Πρόταση...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fdns » Πέμ Αύγ 29, 2013 6:09 pm

Θα ήθελα να καταθέσω κ' εγώ την άποψή μου ως ένας μαθητής που τελείωσε την Γ' λυκείου.
Όσον αφορά τους βαθμούς εισαγωγής και τα εξεταζόμενα μαθήματα, θα εκθέσω ξεκάθαρα τη γνώμη μου- οι εξετάσεις εισαγωγής είναι για τους "μέτριους". Και με αυτό δεν εννοώ ότι αυτοί που πέτυχαν σε αυτές είναι μέτριοι, ούτε θέλω να υποτιμήσω αυτούς που έγραψαν υψηλούς βαθμούς, αφού σίγουρα εργάζονταν σκληρά για τις εξετάσεις για έναν ή και παραπάνω χρόνια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εξετάζουν ακριβώς αυτό, τη μεθοδικότητα, την υπομονή, στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα και την παπαγαλία. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για τέτοιου είδους εξετάσεις. Όσον αφορά τα 15.000 μόρια περίπου στη βάση εισαγωγής στο μαθηματικό της Αθήνας, το πρόβλημα δεν το έχουν οι υποψήφιοι (όπως και να το κάνουμε δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι μαθηματικοί), αλλά βρίσκεται σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, που δέχεται 260 εισαχθέντες στο μαθηματικό της Αθήνας (τη στιγμή που ένα αμφιθέατρο ίσα που χωράει 100 άτομα) και έχει υπερβολικά πολλά τμήματα μαθηματικών, που είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας. Για να κλείσω με αυτό το θέμα, να υπενθυμίσω ένα γεγονός που έχει ξαναειπωθεί στο forum, ότι Evariste Galois (όπως και άλλοι μεγάλοι μαθηματικοί) απέτυχε να ειχαχθεί στην Ecole Polytechnique προσπαθώντας μάλιστα 2 φορές! και ενώ είχε εξεταστεί από μερικούς απ' τους καλύτερους καθηγητές που διέθετε η σχολή, οι οποίοι υποτείθετε πως έπρεπε να διαγνώσουν το ταλέντο του. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στην αφάνια όχι μόνο κατά τη ζωή του, αλλά και για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, παρόλο που σε αυτόν χρωστάμε τόσα πολλά για τη θεμελίωση της σύγχρονης άλγεβρας. Εν ολίγοις, το 15 στις πανελλήνιες δεν είναι κρίνει ποιος είναι καλός μαθηματικός ή όχι. Αυτό το κρίνει το έργο μιας ολόκληρης ζωής.

Και για να θίξω το κύριο θέμα αυτού του topic, καταρχάς συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του κυρίου Ζερβού. Η γνώμη μου είναι πως η εισαγωγή στην ανάλυση πρέπει να γίνεται με το λεγόμενο "calculus" όπως το εννοούν οι Αμερικάνοι. Όπως όταν ξεκινούσαμε γεωμετρία υπολογίζαμε γωνίες, όταν αρχίζαμε άλγεβρα λύναμε πρωτοβάθμιες εξισώσεις, έτσι και κατά την εισαγωγή στην ανάλυση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της ύλης, όπως αυτό που ανέφερε ο κύριος Ζερβός, μαζί με τη απαιτούμενη αποδεικτική διαδικασία, αλλά και μαθαίνοντας ότι ο απειροστικός λογισμός έγινε για να κάνουμε και φυσική, ότι η παράγωγος είναι ταχύτητα και ότι το θμτ μας βοηθά να λύσουμε διαφορικές εξισώσεις - τότε ο μαθητής θα καταλάβει τι "παίζει" με τον απειροστικό λογισμό και τις διαδικασίες των ορίων, και όχι λαμβάνοντας μέρος στο ανελέητο και ανούσιο κυνήγι των "ξ". Η εισαγωγή στην ανάλυση με την αυστηρότητα των ε-δ, μόνο καταστρεπτική μπορεί να είναι αφού μεν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το μεγαλύτερο τμήμα των μαθητών και δε, δεν είναι αναγκαία για όλους αφού στην τελική, οι μετέπειτα μηχανικοί μόνο τα μέσα του λογισμού θέλουν να χρησιμοποιούν ώστε να λύσουν καμια διαφορική.
Στην τελική όποιος έχει δίψα για παραπάνω γνώσεις και για περισσότερη μαθηματική αυστηρότητα (όπως είχα και έχω και εγώ) μπορεί κάλλιστα να ανοίξει τον Spivak, και να διαβάσει :)

Edit: Από την ιδιότητά μου ως μαθητής, θέλω, τέλος, να πω ότι το υπάρχων σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του παραλογισμού, όταν κάνουμε διαφορικές 1ης τάξης, όταν είναι εκτός ύλης, υπολογίζουμε ορισμένα ολοκληρώματα, χωρίς να έχουμε ιδέα από αόριστα-αντιπαραγώγους και μαθαίνουμε στη φυσική από το κεφάλαιο των κυμάτων την τριγωνομετρία που δε μαθαίνουμε στη Β λυκείου.

Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Πέμ Αύγ 29, 2013 6:38 pm

kluader έγραψε:
fmak65 έγραψε: Το να μη μπαίνει η σάρα και η μάρα σε ένα ΑΕΙ, έχει ως στόχο να αυξήσει το κύρος του και το επίπεδο του πτυχίου του. Όποιος τη μια χρονιά αποτυγχάνει λόγω άγχους η επειδή ξέχασε κάτι, υπάρχει και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία να ξαναμπει. Αλλιώς ας μπει σε μια δευτεροκλασάτη σχολή.
Αναφέρομαι στην εισαγωγή στο Μαθηματικό Αθήνας, που για μένα η βάση του δεν θα πρεπε να ναι 15 αλλά πολύ παραπάνω.
Συντάσσομαι με την άνωθεν άποψη!

Χρήστος Λοΐζος
kluader

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kluader » Πέμ Αύγ 29, 2013 7:13 pm

Christos75 έγραψε:
kluader έγραψε:
fmak65 έγραψε: Το να μη μπαίνει η σάρα και η μάρα σε ένα ΑΕΙ, έχει ως στόχο να αυξήσει το κύρος του και το επίπεδο του πτυχίου του. Όποιος τη μια χρονιά αποτυγχάνει λόγω άγχους η επειδή ξέχασε κάτι, υπάρχει και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία να ξαναμπει. Αλλιώς ας μπει σε μια δευτεροκλασάτη σχολή.
Αναφέρομαι στην εισαγωγή στο Μαθηματικό Αθήνας, που για μένα η βάση του δεν θα πρεπε να ναι 15 αλλά πολύ παραπάνω.
Συντάσσομαι με την άνωθεν άποψη!
:coolspeak:
fmak65 έγραψε: Μιλάς για ΜΙΤ κσι ξεχνάς ότι εκεί πληρώνεις αδρά για να σπουδάσεις. Αν θέλεις το πανεπιστήμιο Αθήνας ιδιωτικό ίδρυμα κανένα πρόβλημα. Μιλάμε για δημόσια εκπαίδευση. Γνωρίζεις τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στο ΜΙΤ ή το γράφεις λόγω ονόματος, γιατί κορυφαία στα μαθηματικά είναι άλλα πανεπιστήμια απ' ότι ακούω από τον γυιό μου που ετοιμάζεται για διδακτορικό στο εξωτερικό.
Το επίπεδο δεν ανεβαίνει μόνο από τον βαθμό εισαγωγής που έγραψες αλλά και από τους καθηγητές που έχει το πανεπιστήμιο, πως θα προσελκύσει καλούς καθηγητές και αναγνωρισμένους, πως θα τους δώσει την δυνατότητα για έρευνα στην ειδικότητά τους, την ύλη των μαθημάτων που θα διδαχθούν οι φοιτητές και πολλά άλλα που εδώ στο :logo: υπάρχουν πιο ειδικοί να τα αναλύσουν. Την σκαρταδούρα που μπαίνει στο πανεπιστήμιο , το ίδιο θα πρέπει να την αποβάλλει.

Εκτός του ότι στο ΜΙΤ δεν αρκεί απλά να πληρώσεις αδρά, αλλά πρέπει να σαι ιδιοφυία για να μπεις, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι φοιτητές έχουν υποτροφίες και μπαίνουν, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι μπαίνουν στη νο1 Σχολή. Δεν αρκεί να σαι πλούσιος δηλαδή για να σπουδάσεις εκει, βασικά αυτό δε μετράει καθόλου. Φυσικά δεν λέω να γίνουμε ΜΙΤ, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα ούτε την σοβαρότητα για κάτι τέτοιο, απλά θα μπορούσες πχ να είσαι στους 100 καλύτερους. Βέβαια με φοιτητές που είναι γραμμένοι ακόμα από το '80-90 και δεν τους διαγράφουν, με παρατάξεις, με καθηγητές της πλάκας, με τα υπάρχοντα συγγράμματα κλπ, το ότι υπάρχει ακόμα αυτό το επίπεδο και όχι χειρότερο, θαύμα είναι.
fmak65 έγραψε: Μην νομίζεις ότι και στο ΜΙΤ δεν μπαίνουν σκάρτοι, αλλά τα παρατάνε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Φυσικά και δε μπαίνουν σκάρτοι, ο σκάρτος που εννοείς του ΜΙΤ είναι ο τοπ του Πολυτεχνείου μας. Απλά, αποβάλλει μαθητές που δεν ανταποκρίνονται στο υψηλό του επίπεδο, χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί ειναι σκάρτοι.

ArgirisM

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ArgirisM » Πέμ Αύγ 29, 2013 8:10 pm

Θα κάνω μια μικρή παρένθεση, στεκόμενος στην αντιμετώπιση των φοιτητών που αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε χώρες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Εάν ένας μαθητής αποτύχει στην εξεταστική σε ένα μάθημα, τον διώχνουν από το πανεπιστήμιο, εκτός κι αν έχει γράψει σε κάποιο άλλο μάθημα κάποιον εξωπραγματικά υψηλό βαθμό. Στην περίπτωση που έχει συμβεί το δεύτερο, τους δίνεται δυνατότητα να ξαναδόσουν μία φορά. Αν αποτύχουν και τη δεύτερη, τους διώχνουν από το πανεπιστήμιο! Αν ο φοιτητής που το έκανε αυτό γραφτεί σε άλλη σχολή και πάλι δεν περνάει τα μαθήματα, δεν τον διώχνουν απλώς, αλλά του αφαιρούν το δικαίωμα να γραφτεί σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή!
Έτσι ίσχυει, ή ίσχυε (δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια μεταρρύθμιση την τελευταία δεκαετία) όταν μέσα του 90' ο μαθηματικός μου είχε πάει στη Γαλλία μέσω Erasmus. Όσον αφορά τώρα στο θέμα που συζητάται εδώ, θα ήταν δύσκολο, αλλά και άδικο ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, να επιβληθεί περιορισμός αναφορικά με τη βαθμολογία σε μεμονωμένα μαθήματα στις Πανελλαδικές. Παρ' ότι με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετοί φέτος θα μπουν μαθηματικό με 10, γιατί το συγκεκριμένο τμήμα έχει καθηγητές που μέχρι και στη ΔΜΟ έχουν διακριθεί, στους οποίους αξίζουν καλύτεροι φοιτητές (Ας το παραδεχτούμε, όσο δύσκολα κι αν ήταν τα θέματα, ο μαθητής του 19 δεν έπεφτε στο 11, εφόσον άφηνε το Β3 και πήγαινε στα υπόλοιπα. Ένα 13 - 14 το έπιανε απ' ό,τι έχω ακούσει.), αναγνωρίζω πως δεν είναι εύκολο να επιβληθεί επιπρόσθετος περιορισμός, πέρα δηλαδή από τη βάση. Το θέμα είναι γιατί σε αρκετούς φοιτητές που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν στον ήλιο μοίρα, δόθηκαν πτυχία, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και τα κόμματα, τα οποία θέλουν τάχα τώρα να διορθώσουν την παιδεία. Γιατί στην Ελλάδα τόσα χρόνια υπήρχαν οι ελεύθερες μεταφορές μαθημάτων; Μήπως θα έπρεπε να αναζητήσουμε εκεί τα αίτια της αδυναμίας πολλών αποφοίτων ΑΕΙ να παράγουν;

Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει!
Νόμος του Μέρφυ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Πέμ Αύγ 29, 2013 8:15 pm

fdns έγραψε: Όσον αφορά τα 15.000 μόρια περίπου στη βάση εισαγωγής στο μαθηματικό της Αθήνας, το πρόβλημα δεν το έχουν οι υποψήφιοι (όπως και να το κάνουμε δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι μαθηματικοί), αλλά βρίσκεται σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, που δέχεται 260 εισαχθέντες στο μαθηματικό της Αθήνας (τη στιγμή που ένα αμφιθέατρο ίσα που χωράει 100 άτομα) και έχει υπερβολικά πολλά τμήματα μαθηματικών, που είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας. .
Εδώ πιστεύω και εγώ ότι βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος

Αλλά και γενικά, η όλη δημοσίευση είναι σωστα τοποθετημένη.

Μακάρι να είχαν τέτοιες απόψεις όσοι σχεδιάζουν τα της παιδείας πράγματα...

fdns

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fdns » Πέμ Αύγ 29, 2013 8:33 pm

Συμφωνώ ότι ο βαθμός στα μαθηματικά στις πανελλήνιες μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ενδεικτικός των ικανοτήτων του μετέπειτα φοιτητή, δεν αποτελεί όμως και κανόνα. Ο λόγος που όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στο μαθηματικό της Αθήνας "μαζέυεται η σάρα και η μάρα", είναι όχι λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα μαθηματικά, αλλά επειδή το μαθηματικό δεν βρίσκεται στις πρώτες σχολές προτίμησης που συνήθως είναι τα πολυτεχνεία, με αποτέλεσμα αυτοί που δεν έχουν γράψει τόσο υψηλούς βαθμούς, να εισέρχονται στο τμήμα από "σπόντα", ενώ οι σπουδές στα μαθηματικά δεν είναι κάτι που οι ίδιοι επιθυμούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις υπερασπιστούν. Πιστεύω ότι ακόμα και ο τελευταίος εισαχθέος, αν έχει πείσμα και όρεξη για δουλειά, τρέφοντας αγάπη για τα μαθηματικά, μπορεί να αποφοιτήσει και 1ος απ' τη σχολή του. Και παραθέτω 2 παραδείγματα:
1.Ένας συμμαθητής μου με τον οποίο θα είμαστε και συμφοιτητές στο μαθηματικό της Αθήνας, μπορεί να μην έβγαλε πολύ μεγάλο βαθμό πρόσβασης, τουλάχιστον σύμφωνα με την ευρεία άποψη, όμως η επιμονή του θα σας εκπλήξει, και γι' αυτό πραγματικά πιστεύω πως έχει τις δυνατότητες να διαπρέψει στο χώρο των μαθηματικών.
2. Ο καθηγητής μου των μαθηματικών στο λύκειο, αφού τελείωσε το μαθηματικό το '76, το οποίο κακά τα ψέματα εκείνη την εποχή πρόσφερε όχι και τόσο υψηλού επιπέδου γνώσεις, τουλάχιστον σε σχέση με σήμερα (αν κάνω λάθος διορθώστε με), πήγε στο πανεπιστήμιο της Βόννης για διδακτορικό, όπου μετά από πολύωρες προφορικές εξετάσεις στον μαυροπίνακα, παρά τις ελλείψεις γνώσεων που διαπίστωσαν ότι είχε, τον έκαναν δεκτό αφού είχε όλα τα άλλα κριτήρια για να κάνει έρευνα στα μαθηματικά.

Συμπέρασμα: Ένας βαθμός δε λέει τίποτα, το ζήτημα είναι αν θες και μπορείς να υπερασπιστείς τις σπουδές σου, τότε πιστεύω ότι με προσπάθεια μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου.

batmsup1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από batmsup1 » Πέμ Αύγ 29, 2013 9:18 pm

Άραγε αν στο πρώτο μάθημα στη σχολή, ρωτήσουμε πόσοι βάλετε τη σχολή πρώτη επιλογή, τι ποσοστό πιστεύετε θα σηκώσει χέρι? Εγώ πριν λίγα χρόνια θυμάμαι σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, να σηκώνει χέρι ένα ποσοστό το πολύ 15%. Αυτό βέβαια ισχύει για την πλειοψηφία των σχολών στην Ελλάδα.

Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Παρ Αύγ 30, 2013 12:14 am

ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:
fdns έγραψε: Όσον αφορά τα 15.000 μόρια περίπου στη βάση εισαγωγής στο μαθηματικό της Αθήνας, το πρόβλημα δεν το έχουν οι υποψήφιοι (όπως και να το κάνουμε δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι μαθηματικοί), αλλά βρίσκεται σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, που δέχεται 260 εισαχθέντες στο μαθηματικό της Αθήνας (τη στιγμή που ένα αμφιθέατρο ίσα που χωράει 100 άτομα) και έχει υπερβολικά πολλά τμήματα μαθηματικών, που είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας. .
Εδώ πιστεύω και εγώ ότι βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος
Και βέβαια είναι αποτελεί την καρδιά του προβλήματος η αναφερθείσα άποψη. Αποτέλεσμα αυτής είναι να εισάγονται από "σπόντα" διάφοροι που απέτυχαν σε κάποια πολυτεχνική σχολή για διάφορους λόγους και να βρίσκονται εκεί. Τα υπόλοιπα τα έχω αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση. Γι'αυτό ένα "πλαφόν" εκτιμώ ότι μάλλον θα έφερνε τα πράγματα σε μία ισορροπία. Ας μην είναι αυτό απαραίτητα το 16. Αυτό βρίσκεται εξάλλου. Εξυπακούεται ότι τα θέματα δεν θα είναι εξωπραγματικά ή να προκύπτουν ερωτήματα άτακτα στην θεματοδοσία. Κλιμακούμενης δυσκολίας και προτότυπα δίχως "κουφές" σκέψεις και θεωρήσεις, υπεύθυνη η επιτροπή των εξετάσεων για την ετήσια και ορθολογική θεματοδοσία.

Χρήστος Λοΐζος
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Παρ Αύγ 30, 2013 12:19 pm

Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερο δεν είναι ο βαθμός εισδοχής στο μαθηματικό αλλά το ότι εκεί καταλήγουν και άτομα που δεν το έχουν στις πρώτες επιλογές τους. Ο χαμηλός βαθμός πιστεύω διορθώνεται πιο εύκολα από την έλλειψη αγάπης για το αντικείμενο.

Επίσης ανησυχητικό είναι ότι λόγω της κρίσης υπάρχουν πλέον λιγότερα άτομα που βάζουν ως πρώτη επιλογή το μαθηματικό ή κάποια άλλη θετική επιστήμη. Δεν μπορώ να κακίσω αυτούς που επιλέγουν σχολή με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά το γεγονός με λυπεί.

Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Παρ Αύγ 30, 2013 11:33 pm

Γι'αυτό και το πλαφόν που έχω γράψει παραπάνω, για να αποφεύγονται οι "σποντούχοι" να φοιτούν στο τμήμα το οποίο επιφέρει ένα σωρό κακά, τόσο για τον νεοεισαχθέντα όσο και για το τμήμα και τους διδάσκοντές του.

Χρήστος Λοΐζος
Άβαταρ μέλους
Κώστας Μαλλιάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Μαλλιάκας » Σάβ Αύγ 31, 2013 12:07 am

kostas_zervos έγραψε:Πάλι Πανελλαδικές εξετάσεις...
Με θέματα υψηλού επιπέδου...

Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρούμε για το είδος των θεμάτων που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο) στις εξετάσεις που ένας από τους σκοπούς τους είναι να ελεγχθεί η γνώση και των μαθητών στα μαθηματικά και η δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να σχεδιάσουν και να αποτυπώσουν τη λύση ενός προβλήματος.

Από την εμπειρία που έχω (διδάσκω μαθηματικά δεσμών , κατευθύνσεων από το 1989) μπορώ να πω ότι με τη μορφή που μπαίνουν τα θέματα (και εμείς να ακολουθούμε γιατί ο σκοπός είναι η επιτυχία στις τελικές εξετάσεις) οδηγούμε τους τους περισσότερους μαθητές σε αποστήθιση μεθοδολογιών αλλά στην ημιμάθεια των Μαθηματικών.

Αν ο σκοπός που διδάσκεται ο διαφορικός λογισμός είναι για να μάθουμε να τον εφαρμόζουμε κατά βάση στο Θεώρημα του Rolle ή το Θ.Μ.Τ. σε συνδυασμό με το Θεώρημα του Bolzano σε ασκήσεις με διαφορετικές εκφωνήσεις και βαθμούς δυσκολίας τότε έχουμε ξεφύγει τελείως από αυτά που ιστορικά τον γέννησαν (ακρότατα , εφαπτόμενη , ρυθμός μεταβολής).

Αν ο σκοπός είναι να μάθουν να αποδεικνύουν ότι αν f συνεχής , τότε η εξίσωση \displaystyle \int_{1}^{x}\left[f^2(t)+f(t)+1\right]dt=2-x έχει ακριβώς μία λύση στο R , αλλά να αγνοούν ότι η συνάρτηση f(x)=\sqrt{x} έχει γραφική παράσταση τμήμα παραβολής , τότε δεν νομίζω ότι μαθαίνουμε μαθηματικά στα παιδιά.

Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που είδαμε άσκηση με εφαπτόμενη στις Πανελλήνιες;

Πόσοι από τους μαθητές που δώσανε σήμερα εξετάσεις γνωρίζουν να σχεδιάσουν τη γραφική παράσταση της f(x)=\displaystyle\left|2+\frac{3}{x-2}\right| , χωρίς να καταφύγουν στο διαφορικό λογισμό;

Γιατί θα πρέπει να μάθουν οι μαθητές να βρίσκουν τη παραγωγίσιμη συνάρτηση f:R\to R για την οποία \left(f(x)+x\right)\cdot\left(f'(x)+1\right)=x\;,\;x\in R , όταν η αντίστοιχη παράγραφος με τις διαφορικές εξισώσεις είναι εκτός ύλης;

Καταθέτω λοιπόν την παρακάτω πρόταση προς συζήτηση με την ελπίδα να βγει μια τελική την οποία να καταθέσουμε σε Ε.Μ.Ε. , Π.Ι. και όπου αλλού.

Για τη Β λυκείου
1)Να επιστέψει η τριγωνομετρία στο λύκειο.
2)Να αναβαθμιστεί η Γεωμετρία .

Για τη Γ λυκείου
1)Να ενσωματωθούν οι κωνικές τομές (εκτός ίσως του κύκλου) στην ύλη της Γ λυκείου και να εξετάζονται πανελλαδικά. Φυσικά εννοώ να διδάσκεται και η μεταφορά και η στροφή στις κωνικές τομές.
2)Να υποβαθμιστούν οι <<τεχνικές ασκήσεις>> στα Θεωρήματα Bolazno , Rolle ,ΘΜΤ και να δοθεί έμφαση στη γεωμετρική τους ερμηνεία.
3)Να αυξηθεί η ύλη στα ολοκληρώματα και να περιλαμβάνει όγκο στερεού εκ περιστροφή , μήκος καμπύλης , διαφορικές εξισώσεις.
4)Να δοθεί έμφαση στις εφαρμογές των παραγώγων (εφαπτόμενη , προβλήματα ακροτάτων , σχεδίαση γραφικής παράστασης).
5)Να επιβάλλεται να μπαίνουν θέματα στις Πανελλήνιες που να μην ξεφεύγουν από το επίπεδο του σχολικού βιβλίου. Και φυσικά να μην επιτρέπονται θέματα που αποτελούνται από ερωτήματα ασύνδετα μεταξύ τους . Για όλα αυτά βέβαια η επιτροπή εξετάσεων θα έχει την ευθύνη!
6)Να εξεταστεί η περίπτωση να εξετάζεται η Γεωμετρία (στερεομετρία , γεωμετρικοί τόποι , κατασκευές ; ) πανελλαδικά έστω ως προαπαιτούμε για συγκεκριμένες σχολές.

Αυτά σκέφτηκα για την ώρα. Περιμένω προτάσεις , γνώμες.

Ζερβός Κώστας
Συμφωνώ και εγώ πολύ και αν είναι τα θέματα από τα σχολικά και από τράπεζα θεμάτων θα είναι πιο δίκαιο για όλους και εμείς θα ξέρουμε τα όρια μας για διδασκαλία κατάλληλων θεμάτων και να μην ψάχνουμε τα εξωγήινα για μαθητές ...

Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Σάβ Αύγ 31, 2013 9:44 am

Πάντως εγώ αγαπητοί συνφορουμίτες, διατηρώ έντονες επιφυλάξεις για την λεγόμενη τράπεζα θεμάτων τουλάχιστον για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προαγωγικές από την Α' Λυκείου στη Β΄ και από την Β' στην Γ' Λυκείου, ναι, ίσως είναι μία ωραία επανατοποθέτηση των πραγμάτων. Αλλά αφού οι Λυκειακές εξετάσεις ολοκληρωθούν, οι εξετάσεις που αφορούν την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κατ'εμέ θα έπρεπε να τίθενται ξεκάθαρα από την επιτροπή στην ολότητά τους. Ο προφορικός βαθμός να λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό στην τελικά σχηματιζόμενη βαθμολογία εισαγωγής. Νομίζω ότι η η τελευταία προσμέτρηση δεν αποδείχθηκε ένα ικανό και αξιόπιστο μέτρο εισαγωγής, υπάρχει η παράμετρος των ιδιωτικών σχολείων που είναι πολλές φορές αστάθμητη. Οι εξετάσεις με θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας αυστηρά πέρα από τράπεζες, θα έδιναν μια αντικειμενική διάσταση στα δρώμενα-κατ'εμέ πάντα-για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χρήστος Λοΐζος
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης