Μαθηματικά κατεύθυνσης 2013

xrimak

Re: Μαθηματικά κατεύθυνσης 2013

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xrimak » Τρί Μάιος 28, 2013 10:16 am

Alex1994 έγραψε:Όσο και να φαίνεται "απαράδεχτο" στην πλειοψηφία, είμαι υπέρ της δημιουργίας θεμάτων όπως το φετινό Β3. Ήταν ένα εύκολο θέμα για οποιονδήποτε είχε ασχοληθεί με την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, μια ανταμοιβή για όσους έχουν το παραμικρό πραγματικό ενδιαφέρον στα μαθηματικά. Δεν έχει σημασία το ότι το πρόβλημα "δεν διδάχθηκε", οι μαθητές είχαν όλα τα εργαλεία για να το λύσουν και η ιδέα ήταν εξαιρετικά απλή. Βέβαια, φαίνεται παλούκι στους αδιάφορους γιατί δεν λύνεται με την στανταρισμένη φροντηστηριακή "μεθοδολογία".
Θεωρώ πως είναι απαράδεχτο το αντίθετο, να μπαίνουν θέματα που εξισώνουν άτομα που έχουν κάποια μαθηματική ικανότητα με άτομα που απλά δεν ξέρουν να λύνουν προβλήματα.
Tι λες φιλτατε περι στανταρισμενης φροντιστηριακης μεθοδολογιας; Ποιος μαθητης χωρις φροντιστηριο εγραφε χτες; Ξερουμε τι λεμε;
Το ΘΜΤ για το προσημο της παραστασης του αριθμητη στο Δ δεν ειναι στανταρισμενη μεθοδος των φροντιστηριων; (γινοταν κατα κορο στα σχολεια και δεν το καταλαβα;)
Το Γ1 και οι εφαρμογες του περι σταθερου προσημου μηπως δεν γινεται στα φροντιστηρια μεχρι μπουκωμα;
Σχωρα με αλλα το Β3 το εκαναν μαθητες (δυο ειχα) που δουλεψαν στα φροντιστηρια (περιττο να πω οτι εγραψαν περιπου 80 εφοσον το πηραν εγωιστικα και εχασαν χρονο μεχρι να το λυσουν), υπηρξαν αλλοι 8 μαθητες μου στο 92, λεει κατι αυτο; Ολοι δεν ειναι σχεδον αριστοι με τα δεδομενα των παν/κων;.
Φιλτατε μια μεθοδος οπως ηταν η εξεταση κοιλοτητας στο Δ3 (μεσω ΘΜΤ) ισως εγινε μεσα στην ταξη απο πολλους, καποια ημερα μεσα στον χρονο, θεωρειτε ομως στανταρισμενη οταν εγινε τις τελευταιες 20 μερες σαν αναμενομενη και σε πληροφορω οτι πολλα φροντιστηρια την εκαναν.
Ας μην γελιομαστε λοιπον οτι καποιος θα καθησει να διαβασει Ντζιωρα του 70 μονος στο σπιτι και θα παει να γραψει 80 τοσο στις πανελλαδικες.

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τρί Μάιος 28, 2013 10:44 am

fstavridis έγραψε:
gbaloglou έγραψε:
Γιάννης Βενιέρης έγραψε:Το Β3 είναι από Ολυμπιάδα Μαθηματικών...
Τεκμηρίωση;;;
Το έχει ο Μπαιλάκης σε ένα βιβλίο με θέματα Ολυμπιάδων
Θέματα από Ολυμπιάδες ή θέματα για Ολυμπιάδες;

[Δεν πιστεύω ότι ήταν θέμα Μαθηματικής Ολυμπιάδας το Β3 ... μέχρι κάποιος να παραθέσει χώρα και χρονιά, εννοείται :) Για προετοιμασία μαθητών που ενδιαφέρονται για Μαθηματικές Ολυμπιάδες ναι, για θέμα που όντως μπήκε δεν το βλέπω, δεν θεωρώ ότι είναι τέτοιου επιπέδου.]

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
pro

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pro » Τρί Μάιος 28, 2013 12:01 pm

Δεν χρειάζεται κάποιος που θέλει να γίνει ιατρός να γνωρίζει πανεπιστημιακά μαθηματικά, γιατί οι συγκεκριμένες εξετάσεις αυτό το επίπεδο φτάνουν. Δεν θα πεθάνει κανένας ασθενής αν δεν γνωρίζει ένας ιατρός τα ολοκληρώματα. Αντιθέτως θα πεθάνει αν δεν γνωρίζει στοιχειομετρία. Εσείς αγαπάτε τα μαθηματικά και πολύ καλά κάνετε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ντε και καλά πρέπει ο μαθητής που τον ενδιαφέρει μια θετική σχολή να αγαπάει το θέμα σας. Θέλετε να ελέγξετε τους μαθητές που ενδιαφέρονται για το μαθηματικό ή το πολυτεχνείο αν είναι άριστοι για τη σχολή σας βάλτε τους ότι ασκήσεις σας φωτίσει ο Θεός. Δεν μπορείς όμως να ζητάς κάτι τέτοιο από μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις σχολές. Και να το κάνω πιο κατανοητό. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες ιατρικές σχολές όπως για παράδειγμα της Αγγλίας οι σχολές για την είσοδο σου να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Βιολογία και τη Χημεία και να σου λένε το τρίτο μάθημα που μας ενδιαφέρει είναι είτε η Φυσική είτε τα Μαθηματικά και να έχεις από Β και άνω και στην Ελλάδα να σου λένε πως πρέπει να γράψεις άριστα σε όλα. Δεν έχει το χρόνο ο μαθητής να γνωρίζει σε βάθος 4 διαφορετικές επιστήμες. Δεν το καταλαβαίνετε;

Επίσης πρέπει επιτέλους να καταλάβετε πως οι εξετάσεις δεν κρίνονται από το αν ένας μαθητής πάει φροντιστήριο ή όχι, έχει λεφτά να αγοράσει βοηθήματα ή δεν έχει. Οι εξετάσεις κρίνονται σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό του σχολείου και την ύλη και τα παραδείγματα που σου δίνει το βιβλίο και ο καθηγητής. Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι μαθηματικοί το ίδιο άλλοι είναι καλοί με αστείρευτη θέληση να βοηθήσουν τους μαθητές τους, άλλοι είναι αδιάφοροι. Πως θα πάει να γράψει ένας μαθητής σε αυτές τις εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο και χωρίς να έχει καθηγητή με θέληση να βοηθήσει τον μαθητή; Και τους αδιάφορους τους καταλαβαίνω.... Σου λένε έχω 30 άτομα σε μια τάξη δεν μπορώ να κάτσω να ασχοληθώ και με τους 30.

Εν κατακλείδι οι εξετάσεις υπάρχουν για εισάγονται οι μαθητές στα πανεπιστήμια και πρέπει να διεξάγονται εντός κάποιων αυστηρών πλαισίων

1) Σύμφωνα με το βιβλίο που του δίνουν ως εφόδιο για να δώσει πανελλήνιες.
2) Με την υπόθεση ότι ο καθηγητής που κάνει μάθημα στο δημόσιο σχολείο είναι αδιάφορος.

Θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διαφορετικά μπορείτε να θεωρήσετε ανύπαρκτα τα πλαίσια παραπάνω, να πιστέψετε πως όλοι οι μαθητές πάνε φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα και να επικροτείτε κάθε έτος ανεξαρτήτως δυσκολίας τα θέματα που καλούνται να λύσουν οι μαθητές.

Άβαταρ μέλους
bilstef
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilstef » Τρί Μάιος 28, 2013 12:05 pm

μετά από τόοοοοοοσηηηηη ώρα και μετά από 12 σελίδες διαλόγου στο mathematica

βλέπω ότι τα θέματα ήταν μέσα στην ύλη του βιβλίου και έβγαιναν - λυνόντουσαν !!!!!!

Θα ήθελα να σας έβλεπα από μια μεριά, να παίρνετε τα θέματα στις 9 το πρωί και να προσπαθείτε να τα λύσετε ΜΟΝΟΙ σας και να γράψετε πλήρεις λύσεις
,όπως απαιτείται στους μαθητές, σε 2 ώρες( μια και σεις είστε καθηγητές ) τότε θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης και συμπερασμάτων .

Μετά τα γεγονότα και γω γίνομαι προφήτης!!!!"

Εντελώς Φιλικά

Η ζωή είναι Ωραία,ας την χαρούμε.Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
Η γη δεν μας ανήκει της ανήκουμε !
Βασίλης Στεφανίδης
pro

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pro » Τρί Μάιος 28, 2013 12:44 pm

Θανάσης Νικολόπουλος έγραψε: Να πω ότι οι συνάδελφοί μου δίπλα μου που επέλεξαν να μην ασχοληθούν με συναρτήσεις δεν το έλυσαν ποτέ όντως, με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή να δημιουργήσω την εσφαλμένη εντύπωση ότι μάλλον το θέμα ήταν πονηρό και ήθελε συναρτήσεις, διότι μπορεί και να μην έβγαινε αλλιώς... (καταγράφω την πραγματικότητα όπως διαμορφωνόταν εκείνες τις στιγμές και δεν κρίνω εκ των υστέρων, οπότε δικαιολογείστε με παρακαλώ..)
Εγώ από τις 12 σελίδες κρατάω αυτό που έχω τονίσει γιατί αναδεικνύει τη στυγνή πραγματικότητα...

nektarios1973

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nektarios1973 » Τρί Μάιος 28, 2013 12:47 pm

pro έγραψε:Δεν χρειάζεται κάποιος που θέλει να γίνει ιατρός να γνωρίζει πανεπιστημιακά μαθηματικά, γιατί οι συγκεκριμένες εξετάσεις αυτό το επίπεδο φτάνουν. Δεν θα πεθάνει κανένας ασθενής αν δεν γνωρίζει ένας ιατρός τα ολοκληρώματα. Αντιθέτως θα πεθάνει αν δεν γνωρίζει στοιχειομετρία. Εσείς αγαπάτε τα μαθηματικά και πολύ καλά κάνετε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ντε και καλά πρέπει ο μαθητής που τον ενδιαφέρει μια θετική σχολή να αγαπάει το θέμα σας. Θέλετε να ελέγξετε τους μαθητές που ενδιαφέρονται για το μαθηματικό ή το πολυτεχνείο αν είναι άριστοι για τη σχολή σας βάλτε τους ότι ασκήσεις σας φωτίσει ο Θεός. Δεν μπορείς όμως να ζητάς κάτι τέτοιο από μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις σχολές. Και να το κάνω πιο κατανοητό. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες ιατρικές σχολές όπως για παράδειγμα της Αγγλίας οι σχολές για την είσοδο σου να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Βιολογία και τη Χημεία και να σου λένε το τρίτο μάθημα που μας ενδιαφέρει είναι είτε η Φυσική είτε τα Μαθηματικά και να έχεις από Β και άνω και στην Ελλάδα να σου λένε πως πρέπει να γράψεις άριστα σε όλα. Δεν έχει το χρόνο ο μαθητής να γνωρίζει σε βάθος 4 διαφορετικές επιστήμες. Δεν το καταλαβαίνετε;

Επίσης πρέπει επιτέλους να καταλάβετε πως οι εξετάσεις δεν κρίνονται από το αν ένας μαθητής πάει φροντιστήριο ή όχι, έχει λεφτά να αγοράσει βοηθήματα ή δεν έχει. Οι εξετάσεις κρίνονται σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό του σχολείου και την ύλη και τα παραδείγματα που σου δίνει το βιβλίο και ο καθηγητής. Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι μαθηματικοί το ίδιο άλλοι είναι καλοί με αστείρευτη θέληση να βοηθήσουν τους μαθητές τους, άλλοι είναι αδιάφοροι. Πως θα πάει να γράψει ένας μαθητής σε αυτές τις εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο και χωρίς να έχει καθηγητή με θέληση να βοηθήσει τον μαθητή; Και τους αδιάφορους τους καταλαβαίνω.... Σου λένε έχω 30 άτομα σε μια τάξη δεν μπορώ να κάτσω να ασχοληθώ και με τους 30.

Εν κατακλείδι οι εξετάσεις υπάρχουν για εισάγονται οι μαθητές στα πανεπιστήμια και πρέπει να διεξάγονται εντός κάποιων αυστηρών πλαισίων

2) Με την υπόθεση ότι ο καθηγητής που κάνει μάθημα στο δημόσιο σχολείο είναι αδιάφορος.

Θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διαφορετικά μπορείτε να θεωρήσετε ανύπαρκτα τα πλαίσια παραπάνω, να πιστέψετε πως όλοι οι μαθητές πάνε φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα και να επικροτείτε κάθε έτος ανεξαρτήτως δυσκολίας τα θέματα που καλούνται να λύσουν οι μαθητές.
Δυστυχώς τα Μαθηματικά έχουν αναλάβει ουσιαστικά το ρόλο να κρίνουν το ποιος θα περάσει στην ιατρική. Προφανώς η Χημεία και η Βιολογία δε μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό αφού οι μαθητές που γράφουν εκατό σ' αυτά τα μαθήματα είναι περισσότεροι απ' τους εισακτέους στην Ιατρική. Αν σε όλα τα μαθήματα οι απαιτήσεις ξέφευγαν τόσο από το επίπεδο του βιβλίου, όσο τα μαθηματικά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ιατρική με 17000 μόρια θα ήταν προτιμότερο.
Ένας αδιάφορος καθηγητής του δημοσίου σχολείου.

diroumel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από diroumel » Τρί Μάιος 28, 2013 12:50 pm

bilstef έγραψε:μετά από τόοοοοοοσηηηηη ώρα και μετά από 12 σελίδες διαλόγου στο mathematica

βλέπω ότι τα θέματα ήταν μέσα στην ύλη του βιβλίου και έβγαιναν - λυνόντουσαν !!!!!!

Θα ήθελα να σας έβλεπα από μια μεριά, να παίρνετε τα θέματα στις 9 το πρωί και να προσπαθείτε να τα λύσετε ΜΟΝΟΙ σας και να γράψετε πλήρεις λύσεις
,όπως απαιτείται στους μαθητές, σε 2 ώρες( μια και σεις είστε καθηγητές ) τότε θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης και συμπερασμάτων .

Μετά τα γεγονότα και γω γίνομαι προφήτης!!!!"

Εντελώς Φιλικά
Καλημέρα
Θα συμφωνήσω απόλυτα ! Δεν νομίζω ότι μας μειώνει να παραδεχτούμε ότι κι εμείς δυσκολευτήκαμε άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο να λύσουμε τα θέματα σε χρόνο που ''αρμόζει'' στην ιδιότητα μας του ''δασκάλου'' . Και αλήθεια, πόσοι ήμαστε σιγουροι ότι οι λυσεις μας ήταν απόλυτα σωστές και ολοκληρώμένες όταν ήρθαν οι πρώτοι μας μαθητές μετά την εξέταση να μας ρωτήσουν ''πως λύνεται αυτο...'' και πως λύνεται εκείνο..'' ??? Πόσοι δεν κρυφοκοιτάξαμε ιστόσελίδες που εμπιστευόμαστε για να δούμε και τις λύσεις άλλων συναδέλφων??

Αυτά..

Φιλικά !

Δημήτρης Ρουμελιώτης
pro

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pro » Τρί Μάιος 28, 2013 1:16 pm

nektarios1973 έγραψε:
pro έγραψε:Δεν χρειάζεται κάποιος που θέλει να γίνει ιατρός να γνωρίζει πανεπιστημιακά μαθηματικά, γιατί οι συγκεκριμένες εξετάσεις αυτό το επίπεδο φτάνουν. Δεν θα πεθάνει κανένας ασθενής αν δεν γνωρίζει ένας ιατρός τα ολοκληρώματα. Αντιθέτως θα πεθάνει αν δεν γνωρίζει στοιχειομετρία. Εσείς αγαπάτε τα μαθηματικά και πολύ καλά κάνετε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ντε και καλά πρέπει ο μαθητής που τον ενδιαφέρει μια θετική σχολή να αγαπάει το θέμα σας. Θέλετε να ελέγξετε τους μαθητές που ενδιαφέρονται για το μαθηματικό ή το πολυτεχνείο αν είναι άριστοι για τη σχολή σας βάλτε τους ότι ασκήσεις σας φωτίσει ο Θεός. Δεν μπορείς όμως να ζητάς κάτι τέτοιο από μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις σχολές. Και να το κάνω πιο κατανοητό. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες ιατρικές σχολές όπως για παράδειγμα της Αγγλίας οι σχολές για την είσοδο σου να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Βιολογία και τη Χημεία και να σου λένε το τρίτο μάθημα που μας ενδιαφέρει είναι είτε η Φυσική είτε τα Μαθηματικά και να έχεις από Β και άνω και στην Ελλάδα να σου λένε πως πρέπει να γράψεις άριστα σε όλα. Δεν έχει το χρόνο ο μαθητής να γνωρίζει σε βάθος 4 διαφορετικές επιστήμες. Δεν το καταλαβαίνετε;

Δυστυχώς τα Μαθηματικά έχουν αναλάβει ουσιαστικά το ρόλο να κρίνουν το ποιος θα περάσει στην ιατρική. Προφανώς η Χημεία και η Βιολογία δε μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό αφού οι μαθητές που γράφουν εκατό σ' αυτά τα μαθήματα είναι περισσότεροι απ' τους εισακτέους στην Ιατρική. Αν σε όλα τα μαθήματα οι απαιτήσεις ξέφευγαν τόσο από το επίπεδο του βιβλίου, όσο τα μαθηματικά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ιατρική με 17000 μόρια θα ήταν προτιμότερο.
Ένας αδιάφορος καθηγητής του δημοσίου σχολείου.

Κύριε μου να σας πω κάτι γιατί διακρίνω μια ειρωνία στο τέλος του κειμένου σας. Στα 12 χρόνια σχολείο που πήγα και σας πληροφορώ πως σας πλησιάζω σε ηλικία είμαι λίγο νεότερος, μόνο ο καθηγητής της Β και Γ γυμνασίου ήταν ένας αξιόλογος καθηγητής. Ήταν ένας καθηγητής που δεν τον ένοιαζε αν θα πάρεις 20 ή μονάδα αυτό που σου ζητούσε ήταν να προσπαθήσεις να λύσεις το φυλλάδιο που σου έδινε. Ήταν αυτός που στην αρχή της δεκαετίας του '90 μας έμαθε τι είναι η μαθηματική εταιρία, μας έμαθε την ύπαρξη του περιοδικού Ευκλείδη και ήταν αυτός που χτύπαγε τα φροντιστήρια της περιοχής. Ήταν αυτός που καθιστούσε τα φροντιστήρια αχρείαστα, ήταν αυτός που αναγνώριζε τις αδυναμίες σου και σε βοηθούσε να τις ξεπεράσεις. Ε λοιπόν αυτό το καθηγητή δεν θα τον ξεχάσω ποτέ και θα σας πω και το όνομα του Σωκράτης Γκράτσος λέγεται. Θα σας πω επίσης πως θυμάμαι και τον καθηγητή των μαθηματικών στην Α' λυκείου γιατί και αυτός είχε την ίδια φιλοσοφία. Παναγιώτης Γεωργούτσος λέγεται.

Είδατε, έχουν περάσει 23-25 χρόνια από τότε που συνάντησα στη ζωή μου τον Γκράτσο και τον Γεωργούτσο και τους θυμάμαι ακόμα. Αν τους δω στο δρόμο θα τους γνωρίσω και θα τους αγκαλιάσω και θα βγάλει πραγματική αγάπη η αγκαλιά μου και θα το καταλάβουνε. Το καθηγητή που είχα στη Γ λυκείου δεν τον θυμάμαι όμως. Θα μου πείτε πήγαινες σε τεχνικό και δεν έδινες βάση. Ίσως.... Σημασία έχει όμως πως σε 12 χρόνια σχολείου συνάντησα μόνο δύο καθηγητές που ομολογουμένως απ' όλους τους μαθητές κάνανε κλικ στα παιδιά ειδικά σε αυτά που διαπιστώσαν τις δυνατότητες που είχαν και αγνοούσαν.

Σημασία όμως δεν έχει αυτό, σημασία έχει να παίρνουμε ως δεδομένο τη χειρότερη περίπτωση και όχι τη καλύτερη δυνατή, αν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές. Μπορεί να είστε ο τέλειος καθηγητής στο μάθημα σας και δεν αντιλέγω, δεν έχει σημασία αυτό όμως, σημασία έχει να αναγνωρίζουμε πως σε κάποιο σχολείο κάποια τάξη θα διαθέτει κάποιον αδιάφορο καθηγητή και πως δεν πρέπει να καούν τα παιδιά στις εξετάσεις εξαιτίας της αδιαφορίας έστω ενός ατόμου.

Μην το παίρνετε προσωπικά αντιμετωπίστε το ως πιθανότητα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ καθηγητή που μου είπε σε μια απορία μου αυτό το έχετε διδαχθεί σε προηγούμενη τάξη και το έκλεισε εκεί. Τι να κάνουμε υπάρχουν και αυτοί! Αποδεχθείτε το!

Vic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Vic » Τρί Μάιος 28, 2013 1:46 pm

Καλησπέρα

Μήπως θα μπορούσες κάποιος να δώσει μια λύση του Γ2 παίρνοντάς την f(g(x)) και βρίσκοντας μονοτονία, σύνολο τιμών κτλ;

Ευχαριστώ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ » Τρί Μάιος 28, 2013 1:58 pm

Καλό μεσημέρι, να θίξω την ενδιαφέρουσα σχέση \displaystyle{ 
2f'(\xi ) = f'(\xi _1 ) + f'(\xi _2 ) 
} που ζητείται να αποδειχθεί στο θέμα Δ3 των εσπερινών Λυκείων. Πέραν του προφανούς ότι οι όροι \displaystyle{ 
f'(\xi ) 
}, \displaystyle{ 
f'(\xi _1 ) 
}, \displaystyle{ 
f'(\xi _2 ) 
} αποτελούν διαδοχικούς όρους αριθμητικής προοδου πρέπει να έχει και γεωμετρική ερμηνεία (μου διαφεύγει...). Βέβαια μου ήρθε στο μυαλό μια κουβέντα που είχαμε παλιότερα με τίτλο "Ανηφόρες - Κατηφόρες " που η μέση ταχύτητα δεν είναι ο αριθμητικός μέσος των μέσων ταχυτήτων στα επιμέρους κομμάτια.Κάτι δεν μου κολλάει :ewpu:

Alex1994

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alex1994 » Τρί Μάιος 28, 2013 2:07 pm

xrimak έγραψε:
Tι λες φιλτατε περι στανταρισμενης φροντιστηριακης μεθοδολογιας; Ποιος μαθητης χωρις φροντιστηριο εγραφε χτες; Ξερουμε τι λεμε;
Το ΘΜΤ για το προσημο της παραστασης του αριθμητη στο Δ δεν ειναι στανταρισμενη μεθοδος των φροντιστηριων; (γινοταν κατα κορο στα σχολεια και δεν το καταλαβα;)
Το Γ1 και οι εφαρμογες του περι σταθερου προσημου μηπως δεν γινεται στα φροντιστηρια μεχρι μπουκωμα;
Σχωρα με αλλα το Β3 το εκαναν μαθητες (δυο ειχα) που δουλεψαν στα φροντιστηρια (περιττο να πω οτι εγραψαν περιπου 80 εφοσον το πηραν εγωιστικα και εχασαν χρονο μεχρι να το λυσουν), υπηρξαν αλλοι 8 μαθητες μου στο 92, λεει κατι αυτο; Ολοι δεν ειναι σχεδον αριστοι με τα δεδομενα των παν/κων;.
Φιλτατε μια μεθοδος οπως ηταν η εξεταση κοιλοτητας στο Δ3 (μεσω ΘΜΤ) ισως εγινε μεσα στην ταξη απο πολλους, καποια ημερα μεσα στον χρονο, θεωρειτε ομως στανταρισμενη οταν εγινε τις τελευταιες 20 μερες σαν αναμενομενη και σε πληροφορω οτι πολλα φροντιστηρια την εκαναν.
Ας μην γελιομαστε λοιπον οτι καποιος θα καθησει να διαβασει Ντζιωρα του 70 μονος στο σπιτι και θα παει να γραψει 80 τοσο στις πανελλαδικες.
Νομίζω έχετε παρεξηγίσει όσα λέω, είμαι ΚΑΤΑ της μεθοδολογίας. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο οι εξετάσεις να ευνοούν παπαγαλάκια. Για αυτό μου άρεσε το Β3, γιατί δεν το έλυσαν όσοι απλά δεν έχουν ιδέα από μαθηματικά. (παρόλο που για όσους έχουν ασχοληθεί ήταν θέμα λίγων λεπτών)
Όσο για το ότι κανένας μαθητής χωρίς φροντιστήριο δεν έγραφε, πειράζει ότι ξέρω μπόλικα άτομα που δεν έχουν πατήσει πόδι σε φροντιστήριο και τα θέματα των πανελληνίων τα βγάζουν για την πλάκα τους (καμιά δεκαριά σίγουρα); Απλώ λέω ότι αυτή η νοοτροπία ότι οι μαθητές και καλά "χρειάζονται" τα φροντιστήρια είναι από τα πιο γελοία ψέματα που διαδίδονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, μια νοοτροπία που πιέζει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο να χάνουν τον χρόνο τους σε παπαγαλία χωρίς να μαθαίνουν τίποτα το ουσιαστικό.
Απλά λέω ότι η αναθεματισμένη η ύλη των μιγαδικών είναι μια σελίδα όλη και όλη! Τι να εξεταστεί; Αριθμητική ή εξισωσούλες δευτεροβάθμιες;
Πολύ απλά, τα προβλήματα των πανελληνίων είναι εύκολα. Δεν φταίνε τα θέματα, το αναθεματισμένο το επίπεδο των μαθητών φταίει, το οποίο είναι προφανώς αποτέλεσμα του συστήματος εκπαίδευσης που δεν έχει μάθει σε κανέναν μαθητή να κάνει απλές ανεξάρτητες σκέψεις.
Βέβαια, μπορεί απλά να φταίει ότι κάνω παρέα με τα λάθος άτομα και ότι θεωρώ την βασική μαθηματική παιδεία σαν κάτι το απαραίτητο.

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Τρί Μάιος 28, 2013 2:07 pm

Vic έγραψε:Καλησπέρα

Μήπως θα μπορούσες κάποιος να δώσει μια λύση του Γ2 παίρνοντάς την f(g(x)) και βρίσκοντας μονοτονία, σύνολο τιμών κτλ;

Ευχαριστώ
Θεωρούμε τη συνάρτηση h με h(x)=f(g(x)), x \in \mathbb{R}.
Η συνάρτηση h είναι συνεχής και παραγωγίσιμη στο \mathbb{R} ως σύνθεση των συνεχών και παραγωγίσιμων συναρτήσεων f,g,
με \displaystyle{h'(x)=f'(g(x))g'(x)=f'(g(x))3x(x+1)}.

Έχουμε ότι f'(g(x))<0 για κάθε x \in \mathbb{R}.
Τότε:
h'(x)=0 \Leftrightarrow x=0 ή x=-1 και
h'(x)>0 \Leftrightarrow 3x(x+1)<0 \Leftrightarrow -1<x<0.

Συνεπώς
* η h είναι γνησίως φθίνουσα στο A_1=(-\infty,-1) και ως συνεχής ισχύει \displaystyle{h(A_1)=\left(\frac{\sqrt{5}}{2}+\frac{1}{2},+\infty \right)}
** η h είναι γνησίως αύξουσα στο A_2=[-1,0] και ως συνεχής ισχύει \displaystyle{h(A_2)=\left[\frac{\sqrt{5}}{2}+\frac{1}{2},1+\sqrt{2})}
*** η h είναι γνησίως φθίνουσα στο A_3=(0,+\infty) και ως συνεχής ισχύει \displaystyle{h(A_3)=\left(0,1+\sqrt{2})}.

Συνεπώς
\displaystyle{1 \notin h(A_1), 1\notin h(A_2),1 \in h(A_3)} και η h γνησίως φθίνουσα στο A_3, οπότε η εξίσωση h(x)=1 \Leftrightarrow f(g(x))=1 έχει μοναδική ρίζα.

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
b.nikos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από b.nikos » Τρί Μάιος 28, 2013 2:28 pm

Το μέτρο της δυσκολίας των θεμάτων ήταν αντίστοιχο του μέτρου ποιότητας της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο...
Το σύστημα προωθεί στο έπακρο την παραπαιδεία (δε λέω κάτι κανούργιο) και εμφανίζει αντιφάσεις τις οποίες απλά ανεχόμαστε...
Από τη μία να σου ζητάει να ανταποκριθείς σε θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, για να πετύχεις σε κάποιο βαθμό τους στόχους σου, και από την άλλη να μη σου δίνει τη δυνατότητα (ενώ θεσμικά είναι ρόλος του) να αντιμετωπίσεις τα θέματα αυτά. Θεωρούμε, δυστυχώς, δεδομένη πλέον τη στροφή στα φροντιστήρια.

Όπως και να έχει, καλή επιτυχία στους μαθητές.

diroumel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από diroumel » Τρί Μάιος 28, 2013 2:40 pm

Alex1994 έγραψε:
xrimak έγραψε:
Νομίζω έχετε παρεξηγίσει όσα λέω, είμαι ΚΑΤΑ της μεθοδολογίας. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο οι εξετάσεις να ευνοούν παπαγαλάκια. Για αυτό μου άρεσε το Β3, γιατί δεν το έλυσαν όσοι απλά δεν έχουν ιδέα από μαθηματικά. (παρόλο που για όσους έχουν ασχοληθεί ήταν θέμα λίγων λεπτών)
Όσο για το ότι κανένας μαθητής χωρίς φροντιστήριο δεν έγραφε, πειράζει ότι ξέρω μπόλικα άτομα που δεν έχουν πατήσει πόδι σε φροντιστήριο και τα θέματα των πανελληνίων τα βγάζουν για την πλάκα τους (καμιά δεκαριά σίγουρα); Απλώ λέω ότι αυτή η νοοτροπία ότι οι μαθητές και καλά "χρειάζονται" τα φροντιστήρια είναι από τα πιο γελοία ψέματα που διαδίδονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, μια νοοτροπία που πιέζει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο να χάνουν τον χρόνο τους σε παπαγαλία χωρίς να μαθαίνουν τίποτα το ουσιαστικό.
Απλά λέω ότι η αναθεματισμένη η ύλη των μιγαδικών είναι μια σελίδα όλη και όλη! Τι να εξεταστεί; Αριθμητική ή εξισωσούλες δευτεροβάθμιες;
Πολύ απλά, τα προβλήματα των πανελληνίων είναι εύκολα. Δεν φταίνε τα θέματα, το αναθεματισμένο το επίπεδο των μαθητών φταίει, το οποίο είναι προφανώς αποτέλεσμα του συστήματος εκπαίδευσης που δεν έχει μάθει σε κανέναν μαθητή να κάνει απλές ανεξάρτητες σκέψεις.
Βέβαια, μπορεί απλά να φταίει ότι κάνω παρέα με τα λάθος άτομα και ότι θεωρώ την βασική μαθηματική παιδεία σαν κάτι το απαραίτητο.
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις γίνονται για αρκετές χιλιάδες μαθητών και όχι για ''καμια δεκαρια'' που δεν χρειάζονται κανενός είδους βοήθεια.. Επίσης και οι πιο αδύνατοι έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση και επίσης έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν βοήθεια οπουδήποτε, έιτε αυτό λέγεται ''φροντιστήριο'' είτε ''καθηγητής δημοσίου που κάνει ιδιαίτερα'' ...κ.λ.π. Επίσης μαθηματική παιδεία και κάθε άλλου είδους παιδεία ''παράγεται'' από οποιοδήποτε μετερίζι.. Δεν κάνει το δημόσιο σχολείο ή το φροντιστήριο τον ''καλό'' καθηγητή ή μαθητή. Ποιος είπε οτι δεν υπάρχουν φροντιστές άξιοι και καταξιωμένοι ''δάσκαλοι'' που διδάσκουν πολλά περισσότερα από τη ''ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ'' που αναφέρεις ή δάσκαλοι του δημόσιου σχολείου που μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη των μαθητών του ς για τους ίδιους ακριβώς λόγους?? Το μεράκι για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης δεν καθορίζεται από την επαγγελματική ταυτότητα!
άρα ας αφήσουμε τον καθένα να ''διδάσκεται'' και να ''διδάσκει'' 'όπου αυτός θέλει τα μαθήματα που αγαπά ή χρειάζεται !!

Δημήτρης Ρουμελιώτης
Ηλίας Θ.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλίας Θ. » Τρί Μάιος 28, 2013 3:12 pm

b.nikos έγραψε:Το μέτρο της δυσκολίας των θεμάτων ήταν αντίστοιχο του μέτρου ποιότητας της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο...
Το σύστημα προωθεί στο έπακρο την παραπαιδεία (δε λέω κάτι κανούργιο) και εμφανίζει αντιφάσεις τις οποίες απλά ανεχόμαστε...
Από τη μία να σου ζητάει να ανταποκριθείς σε θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, για να πετύχεις σε κάποιο βαθμό τους στόχους σου, και από την άλλη να μη σου δίνει τη δυνατότητα (ενώ θεσμικά είναι ρόλος του) να αντιμετωπίσεις τα θέματα αυτά. Θεωρούμε, δυστυχώς, δεδομένη πλέον τη στροφή στα φροντιστήρια.

Όπως και να έχει, καλή επιτυχία στους μαθητές.
Θέλετε να μας ορίσετε τον όρο "παραπαιδεία";

Ένας ( όπως φαντάζομαι, κατά τον ορισμό σας ) "παραμαθηματικός"
Ηλίας Θάνος

Helena

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Helena » Τρί Μάιος 28, 2013 3:37 pm

Alex1994 έγραψε:
xrimak έγραψε:
Καταρχήν είναι μεθοδολογικό λάθος να κρίνει κανείς εξ ιδίων τα αλλότρια. Το τι συνιστά εύκολο ή δύσκολο καθορίζεται από από την πλειοψηφία των μαθητών και όχι αντίστροφα, δηλαδή τα εύκολα θέματα υπογραμμίζουν το κακό επίπεδο (πράγμα που δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση). Όσον αφορά το στατιστικό δείγμα που αναφέρεις (καμιά δεκαριά που θα έλυναν τα θέματα για πλάκα δίχως ώρα φροντιστηρίου) επίτρεψε μου με την μικρή μου πείρα ως εκπαιδευτικός να το αμφισβητώ σφόδρα. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια παιδιά, αλλά η πιθανότητα να γνωρίζω καμιά δεκαριά τέτοια είναι κοντά στο μηδέν (στα χρόνια που διδάσκω δεν συνάντησα κανένα προσωπικά, στο internet και στην ιστορία των μαθηματικών έχω διαβάσει για αρκετά). Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπερασπίζομαι επ' ουδενί το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, μύρια στραβά έχει και από που να ξεκινήσει κανείς. Ως μαθηματικός όμως θεωρώ τη μαθηματική παιδεία σημαντικό εφόδιο αλλά δεν το ανάγω αυτό ως πρωταρχικό κριτήριο ακαδημαϊκού διαχωρισμού και πανεπιστημιακής επιτυχίας. Το ότι ο αυριανός γιατρός διαγωνίζεται στην ικανότητα εύρεσης περίτεχνων κόλπων για τρικ στα μαθηματικά δεν είμαι πεισμένη ότι θα τον κάνει καλύτερο γιατρό. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά σχολών. Και μονοδιάστατο είναι και εν τέλει καταστροφικό είναι, διότι αποκλείει μια σειρά αξιόλογων παιδιών από σπουδές στις οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να είναι λαμπροί κ άξιοι επιστήμονες.

xrimak

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xrimak » Τρί Μάιος 28, 2013 3:39 pm

Alex1994 έγραψε:Προφανώς και υπάρχουν, αλλά λίγοι είναι από ότι φαίνεται. Όσο για το "ακόμα και οι πιο αδύνατοι έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση", τι να πω... Όχι, οι αδύνατοι μαθητές δεν χρειάζονται ανώτατη εκπαίδευση, η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται σε άτομα που έχουν δυνατές ακαδημαϊκές δεξιότητες. Οι πιο αδύνατοι χρειάζονται πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση, ούτε πανελλήνιες ούτε ΑΕΙ ούτε να χαραμίζουν τα λεφτά τους σε φροντιστήρια. Προφανώς έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν, αλλά πιστεύω ότι χάνουν το χρόνο τους.
Στο κάτω κάτω, οι πανελλήνιες ΔΕΝ γίνονται για να περάσουν άτομα στο πανεπιστήμιο και να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους. Γίνονται για να κοπούν. Γϊνονται για να καταστραφούν τα όνειρα όσων δεν μπορούν να τα στηρίξουν. Είναι βάρβαρο, συμφωνώ, έχω δει και εγώ από κοντά την λύπη που προκαλούν. Αλλά δεν γίνεται σε αυτή τη ζωή όλοι να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Με αυτή την λογική που πάμε βλέπεις τι έγινε, η Ελλάδα είναι τίγκα σε πτυχιούχους οι οποίοι είναι παντελώς άχρηστοι. Μπαίνουν πολλά άτομα στο πανεπιστήμιο που περνάνε όλη την μέρα στο καφενείο, κόβονται σε μαθήματα κάθε τρεις και λίγο και τους παίρνει μια δεκαετία να αποφοιτήσουν! Και ποιος θα μου φτιάξει την βρύση που μόλις χάλασε;

Συγγνώμη αυτο έχεις καταλάβει;
Η μεθοδολογία είναι πατενταρισμα και παπαγαλία και όχι ένα πλήθος βημάτων προς τον στόχο του μαθήματος; Έχεις μπει σε τάξη;
Το να πει κάποιος στον μαθητή: Αυτές οι ασκήσεις λύνονται έτσι ετουτες αλλιώς εκείνες με αυτόν τον τρόπο οι άλλες έτσι , είναι παπαγαλισμα;
Σε πια διδακτική το λέει αυτό και δεν το κατάλαβα;
(Εάν είσαι εκπαιδευτικός) έχεις σκεφτεί κάποιον δήθεν δάσκαλο να κάνει θεωρία το ROLLE και το ΘΜΤ δυο τρεις ασκήσεις και ύστερα να βάζει για εργασία σύνθετα θέματα πλήθους ριζών ή απόδειξης ανισοτήτων μέσω ΘΜΤ. Που γίνονται αυτά;
Μπορεί να ονομαστεί δάσκαλος κάποιος που βάζει εργασία ένα ξερό θέμα και αναμένει από το δήθεν τζιμάνι της τάξης την απάντηση αφήνοντας σύξυλους τους άλλους;
Προσωπικά δεν πήγα φροντιστήριο, για προσωπικούς λόγους, χρειάστηκα όμως τα κατάλληλα βιβλία για να ομαδοποιήσω όλες αυτές τις πληροφορίες.
Αυτό δεν είναι η μεθοδολογία; Μα τι λέμε τώρα;
Ξέρεις είπες δέκα άτομα άριστους χωρίς φροντιστήριο, ξέρω ΜΟΝΟ για φέτος άλλους 100 που θα περάσουν εκ των όποιων 20 πάνω από 18000 μόρια με φροντιστήριο και άλλους δυο χωρίς. Αυτό δεν δείχνει κάτι.
Δεν δείχνει ότι το φροντιστήριο είναι πανάκεια, δείχνει όμως ότι ΟΛΑ τα μαθήματα έχουν μεθόδους , έχουν σκαλοπάτια και έτσι πρέπει να βλέπουμε τον μαθητή.
Επίσης λες ότι τα ΑΕΙ χρειάζονται άτομα με δυνατές ακαδημαϊκές δεξιότητες, μα εδω δεν πρόκειται για δυνατές ακαδημαϊκές δεξιότητες(τα μπερδεψες) αλλά για εκ γενετής δυνατές δεξιότητες στα μαθηματικά. Ποιος ειπε ότι αυτό είναι το ζητουμενο των πανελλαδικων; .
Ποιος είπε ότι αυτοί γίνονται και πετυχημένοι φοιτητές ή επαγγελματίες αργότερα; Υπάρχει κάποια στατιστική μελέτη που το στηρίζεις;

diroumel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από diroumel » Τρί Μάιος 28, 2013 3:48 pm

Alex1994 έγραψε:Προφανώς και υπάρχουν, αλλά λίγοι είναι από ότι φαίνεται. Όσο για το "ακόμα και οι πιο αδύνατοι έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση", τι να πω... Όχι, οι αδύνατοι μαθητές δεν χρειάζονται ανώτατη εκπαίδευση, η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται σε άτομα που έχουν δυνατές ακαδημαϊκές δεξιότητες. Οι πιο αδύνατοι χρειάζονται πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση, ούτε πανελλήνιες ούτε ΑΕΙ ούτε να χαραμίζουν τα λεφτά τους σε φροντιστήρια. Προφανώς έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν, αλλά πιστεύω ότι χάνουν το χρόνο τους.
Στο κάτω κάτω, οι πανελλήνιες ΔΕΝ γίνονται για να περάσουν άτομα στο πανεπιστήμιο και να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους. Γίνονται για να κοπούν. Γϊνονται για να καταστραφούν τα όνειρα όσων δεν μπορούν να τα στηρίξουν. Είναι βάρβαρο, συμφωνώ, έχω δει και εγώ από κοντά την λύπη που προκαλούν. Αλλά δεν γίνεται σε αυτή τη ζωή όλοι να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Με αυτή την λογική που πάμε βλέπεις τι έγινε, η Ελλάδα είναι τίγκα σε πτυχιούχους οι οποίοι είναι παντελώς άχρηστοι. Μπαίνουν πολλά άτομα στο πανεπιστήμιο που περνάνε όλη την μέρα στο καφενείο, κόβονται σε μαθήματα κάθε τρεις και λίγο και τους παίρνει μια δεκαετία να αποφοιτήσουν! Και ποιος θα μου φτιάξει την βρύση που μόλις χάλασε;

Διορθώνω τότε: και οι πιο αδύνατοι έχουν δικαίωμα στην προσπάθεια για μια σχολή σε ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση ! Κι ας μην τα καταφέρουν να τελειώσουν... κι ας μην εξασκήσουν ποτέ αυτό που σπούδασαν....έτσι θα προχωρήσουν τελικά μόνο αυτοί που το άξιζαν , και είναι υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει αυτό το δικαίωμα!
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στο να σπάσει τα μούτρα του μέχρι να βρει αυτό που θα κάνει! Δηλαδή όποιος περνα στο πανεπιστήμιο το κάνει για ικανοποίηση του εγωισμού του? Ποιος είπε το αγαθό που λέγεται ''ακαδημαική μόρφωση'' είναι προνόμιο μόνο αυτών που έχουν ''δυνατές ακαδημαικές δεξιότητες''?? και ποιος θα τις κρίνει αυτές προτού καν μπει κάποιος στην ανώτερη-ανώτατη εκπαιδευση?? Νομίζω πάντως ότι κανένας πτυχιούχος δεν θα χαρακτήριζε το πτυχίο του άχρηστο!

Επειδη νομίζω όμως ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει απο το αρχικό θέμα της .. σταματώ εδώ.
Θα είχε ενδιαφέρον όμως να ξεραμε από ποια θέση και με ποια ιδιότητα μιλα ο καθένας μας κάθε φορά .

Δημήτρης Ρουμελιώτης
Άβαταρ μέλους
Nick1990

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nick1990 » Τρί Μάιος 28, 2013 3:51 pm

diroumel έγραψε: Επίσης και οι πιο αδύνατοι έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση
Με όλο το σεβασμό, αλλά όχι, δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση έχουν αυτοί που μπορούν να ανταποκριθούν σε ανώτατο επίπεδο. Το να γίνεις ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι δουλειά της δευτεροβάθμιας (άσχετα αν εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται ούτε αυτό σωστά), η τριτοβάθμια είναι το κάτι παραπάνω. Ακούγεται σκληρό το ξέρω, αλλά έτσι είναι, έκαστος στο είδος του. Πρέπει να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία που κάθε οικογένεια θέλει να έχει τουλάχιστον ένα παιδί καλό γιατρό, δικηγόρο ή επιστήμονα, γιατί απλά είναι κόντρα στη φύση, και εδώ στην Ελλάδα που το προσπαθούμε με το ζόρι, έχουμε φτάσει στα καλύτερα πανεπιστήμιά μας οι μισοί και πάνω είτε να παρατάνε τις σπουδές τους στη μέση, είτε να μπλέκουν με κόμματα, ή να σπουδάζουν 20 χρόνια φωνάζοντας για "κακούς καθηγητές που κόβουν όποιον δεν τους αρέσει στο πρόσωπο". Κάθε χρόνο ακούμε τόσα για τη δυσκολία των πανελλήνιων, για το ότι τεράστιο ποσοστό όσων περνάνε σε κορυφαίες σχολές (για τα Ελληνικά δεδομένα) στη συνέχεια μένουν στάσιμοι γιατί δε λέμε τίποτα;

Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Alex1994

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alex1994 » Τρί Μάιος 28, 2013 3:56 pm

Άμα κρίνει κανείς από το username (με την πρωτοτυπία που διαθέτω έβαλα όνομα+έτος γέννησης :P ) είναι προφανές ότι δεν είμαι εκπαιδευτικός, αλλά απλά πρωτοετής φοιτητής. Μόλις πέρσι ήμουν και γω στην ίδια θέση. Το θέμα της "μεθοδολογίας" στο φροντιστήριο, από ότι έχω δει σε συμμαθητές μου δεν είναι ότι υπάρχουν γενικοί μέθοδοι, αυτό είναι προφανώς αναμενόμενο! Το θέμα είναι ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οι περισσότεροι μαθητές αναμένουν να "ξέρουν τα θέματα των πανελληνίων". Το ζήτημα είναι ότι άμα κρίνω από τα προβλήματα που έχω δει να δίνονται σε συμμαθητές μου φαίνεται πως ΔΕΝ έχουν ως στόχο την κατανόηση των μαθηματικών αλλά την απομνημόνευση κανόνων και αλγορίθμων. Αυτό πειράζει ότι μου την σπάει; Ότι οι μαθητές δεν διδάσκονται πως να αντιδράσουν σε καταστάσεις που δεν γνωρίζουν;

Αυτό είναι αυτό που με ενοχλεί απίστευτα, η στήριξη στο γνώριμο και η απόλυτη αδυναμία που έχει πλήθος μαθητών να λύσει κάτι για το οποίο δεν έχει "μάθει το κόλπο". Δεν έχει να κάνει αυτή η ικανότητα με "εκ γενέτης δεξιότητες", πραγματικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διδαχθεί, και ότι αυτή η ικανότητα είναι πολύ πιο σημαντική από τις γνώσεις του λυκείου. Αυτό είναι όλο το ζήτημα για μένα, ΔΕΝ έχει να κάνει με εξυπνάδα ή με κάτι άλλο, απλά είναι μια σημαντική δεξιότητα.

Τέλος, να πω ότι όντως συμφωνώ ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ακατάλληλες για σχολές όπως πχ η ιατρική. Αυτό είναι γενικότερο θέμα του θεσμού, αλλά εφόσον εξετάζουμε μαθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί η ουσία τους, και η ουσία των μαθηματικών είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, όχι οι γνώσεις ολοκληρωτικού λογισμού.

Η άποψη μου εκφράζω σίγουρα δεν είναι δημοφιλής, ούτε θα γίνει ποτέ αποδεχτή, αλλά είναι μια άποψη που κατά βάθος συμμερίζονται αρκετοί μαθητές και φοιτητές αλλά δεν εκφράζουν διότι ακούγεται κάπως φρικτή, απαίσια, ελιστική, κλπ. Ευτυχώς έχω μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες, οπότε αυτό με καθιστά τον κατάλληλο άνθρωπο για να εκφράσει κάτι τόσο αμφιλεγόμενο!

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης