Μαθηματικά + Λογοτεχνία

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: Μαθηματικά + Λογοτεχνία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Δεκ 21, 2010 11:15 pm

Κατερίνα, πόλεμος δεν υπάρχει ! Ούτε μαθηματική διαφωνία !
Ο συγγραφέας χειρίζεται καλά μεν το θέμα, δημιουργεί όμως και λίγη ....πολεμική ατμόσφαιρα στην αρχή για να κανει τι βιβλίο ίσως λίγο πιο ελκυστικό.
Βέβαια , από τη μέση και πέρα, τα γεγονότα περιγράφονται αναλυτικά. Ποιοι ενεπλάκησαν στη διαμάχη, ποια ήταν τα κίνητρα, ποιες στρατηγικές ακολουθήθηκαν και νομίζω πως απαντάται τελικά το ερώτημα '' γιατί έχασε τελικά ο Leibniz αυτόν τον πόλεμο, ενώ αρχικά είχε τον πρώτο λόγο ''. Αυτό είναι ίσως και το πικρό δίδαγμα της όλης υπόθεσης και αυτό που μένει σε μας τους αναγνώστες.
Θα σπεύσω να διαβάσω το βιβλίο με τις άλλες έριδες που μου προτείνεις, μια και έχω φρέσκα τα γεγονότα που αφορούν τουλάχιστον τους δύο πιο μεγάλους !
Σε ευχαριστώ !

Καλά Χριστούγεννα σε όλους !

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Δεκ 22, 2010 2:15 am

Ίσως ενδιαφέρει και το παρακάτω, για το οποίο μόλις ενημερώθηκα:

Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη
Μικρές ιστορίες από το χώρο της επιστήμης
ISBN 978-960-458-277-8

Συγγραφέας: Αστέριος Παντοκράτορας, καθηγητής ΔΠΘ

Περιεχόμενα:

1. Τα νεκρά περιστέρια και η Μεγάλη Έκρηξη
2. Γιατί λάμπουν τα αστέρια;
3. Ο Αϊνστάιν και το επάγγελμα του μηχανικού
4. Η ζωή και το έργο του καθηγητή Χάρντυ Κρος
5. Αθανάσιος Παπούλης καθηγητής του πολυτεχνείου της Νέας Υόρκης (1921-2002)
6. Η πρόβλεψη του καιρού και των κλιματικών αλλαγών
7. Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ο άνθρωπος που αγαπούσε τους αριθμούς και γνώριζε το άπειρο
8. Από τα γκούλαγκ στο Σπούτνικ τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της γης
9. Η πρώτη υπερηχητική πτήση και ο Ιωάννης Αργύρης
10. Ο νορβηγός μαθηματικός Άμπελ και ο γάλλος μαθηματικός Γκαλουά. Δυο τραγικές ιστορίες
11. Μηχανικοί χωρίς σύνορα και μηχανικοί κατά της φτώχειας
12. Ο Ότο Χαν, η Λίζε Μάιτνερ και η διάσπαση του ατόμου
13. Ο Ελληνογάλλος στρατηγός Κάρολος Βούρβαχης και η μυστική οργάνωση των μαθηματικών Μπουρμπακί
14. Ο Κάρολος Κίλινγκ και το φαινόμενο του θερμοκηπίου
15. Οι νομπελίστες Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό και Τοσιχίντε Μασκάουα. Δυο μοναχικοί ταξιδευτές της σκέψης
16. Η σκοτεινή πλευρά της Αστροφυσικής. Η διαμάχη Τσαντρασεκάρ-Έντινγκτον
17. Η χολέρα και η αντλία
18. Το χέρι της κυρίας Ρέντγκεν και οι ακτίνες Χ
19. Η ανακάλυψη του πρώτου εξωηλιακού πλανήτη το 1995
20. Το φαινόμενο της πεταλούδας και η επιστήμη του χάους
21. Η μάχη του Κράσνοϊ και η γέννηση της προβολικής γεωμετρίας
22. H Υπατία και η Σοφία Κοβαλέφσκαγια. Δύο γυναίκες αφιερωμένες στην επιστήμη
23. Ο επαναστάτης μετεωρολόγος Άλφρεντ Βέγκενερ και η μετάθεση των ηπείρων
24. Ο μοναχικός φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν
25. Γκριγκόρι Πέρελμαν, ο ιδιοφυής μαθηματικός που περιφρονεί τη δόξα και τα χρήματα

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Θοδωρής Ανδριόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θοδωρής Ανδριόπουλος » Τετ Δεκ 22, 2010 3:53 pm

Αγαπητοί φίλοι,
λυπάμαι που δεν είδα νωρίτερα τη συζήτησή σας γιατί πιστεύω ότι θα είχα φωτίσει τα σημεία στα οποία ο Killbill είχε ερωτηματικά ή ενστάσεις.
Αισθάνομαι λίγο σα να βρίσκομαι στη θέση κάποιου ύποπτου από το βιβλίου μου, ο οποίος κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
Το όμορφο αυτό ταξίδι για μένα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 πολύ πριν από την κυκλοφορία του Logicomix.
Συμμετέχοντας στη μορφωτική πρωτοβουλία του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας επινόησα μία διδακτική πρόταση πρωτότυπης διδασκαλίας με τον τίτλο "Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ:" Η εργασία που εκπόνησα δε διαφέρει απόλύτως σε τίποτα από το σημερινό βιβλίο σε ότι αφορά το σκελετό. Αναφέρω ενδεικτικά:
Ο κύριος Χ μιλάει στο συνέδριο του 1900 στο Παρίσι και τονίζει:¨"Τα μαθηματικά είναι η απόλυτη αλήθεια ... Πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε"
Ο Χ δολοφονείται στο συνέδριο.
Οι ύποπτοι είναι όλοι μαθηματικοί.
Οι καταθέσεις του είναι μαθηματικά προβλήματα.
Οι ήρωες είναι οι ίδιοι και με τα ίδια ονόματα (έχει σημασία).
Για να μην αποκαλύψω το τέλος σ' αυτούς που θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο επισημαίνω απλώς ότι είναι απαράλλαχτο.Για να μη σας κουράζω τα μόνα σημεία που άλλαξα στη πορεία είναι το περιεχόμενο των ασκήσεων (το βελτίωσα) αλλά μάλλον αυτό δε σας αφορά.
Αφού λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2008 έχω ολοκληρώσει την εργασία, ακολουθούν τα εξής:
Μάρτιος 2008 Παρουσίαση της εργασίας μου στη Μαθηματική Εβδομάδα
Μάρτιος 2008 Ενημέρωση των Σχολικών Συμβούλων για την εργασία μου.
Μάιος 2008 Εφαρμογή της διδασκαλίας σε όλους τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου του σχολείου μου και μάλιστα παρουσία συναδέλφων
Ιούνιος 2008 Παρουσίαση της εργασίας μου σε (ανοικτή για όλους) ημερίδα για τις Νέες Τεχνολογίες στο σχολείο μου
Και άλλα...
Ο Γιώργος Ρίζος όπως ανέφερε έχει το αρχείο που του είχα στείλει και μπορεί να σας διαβεβαιώσει αν διαβάσει το βιβλίο ότι δεν έχει διαφορές στην ιδέα και στα βασικά σημεία.
Και επειδή ως μαθηματικοί χρειαζόμαστε αποδείξεις ... στη διάθεσή σας το έγγραφο που έχει υποβληθεί στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας με τις ημερομηνίες να είναι το στοιχείο της "αθωώτητάς μου". (Δείτε το αρχείο "αποτίμηση")
http://studies.protovoulia.org/morfotik ... on-kyrio-x
Πάντως για να είμαι ειλικρινής μπήκα στον πειρασμό να μη παρέμβω στη συζήτηση αφού η σύγκριση με τον Απόστολο Δοξιάδη με κολακεύει απεριόριστα.
Τέλος, όποιος διαβάσει το βιβλίο μου θα καταλάβει ότι τα δύο βιβλία δεν έχουν καμμία σχέση (αν εξαιρέσει κανείς κάποιες συγκεκριμένες αναφορές) αφού το βιβλίο του Απόστολου περιγράφει κομμάτι της ιστορίας των μαθηματικών ενώ το δικό μου είναι μία σύνθεση παραγματικότητας και φαντασίας.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Θοδωρής

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Δεκ 22, 2010 4:25 pm

Rigio έγραψε:Το βιβλίο Logicomix παρουσιάστηκε στο κοινό στις 24 Οκτωβρίου 2008.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008 εμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία, για να ακριβολογούμε -- το θυμάμαι πολύ πολύ καλά γιατί είχα επιστρέψει μονίμως από ΗΠΑ τρεις μέρες πριν, καταλαβαίνεις...

:coolspeak:

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
kalfokat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalfokat » Παρ Δεκ 24, 2010 6:49 pm

gbaloglou έγραψε:
Rigio έγραψε:Το βιβλίο Logicomix παρουσιάστηκε στο κοινό στις 24 Οκτωβρίου 2008.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008 εμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία, για να ακριβολογούμε -- το θυμάμαι πολύ πολύ καλά γιατί είχα επιστρέψει μονίμως από ΗΠΑ τρεις μέρες πριν, καταλαβαίνεις...

:coolspeak:
Ακριβώς! Στις 20 Οκτωβρίου του 2008 κυκλοφόρησε με ταυτόχρονη παρουσίαση στο κοινό.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Μάκη Χατζόπουλο, για τα πολύ καλά (και υπερβολικά) του λόγια για μένα και να προσθέσω στη λίστα των βιβλίων σας ένα που δεν είδα να αναφέρεται, ίσως επειδή το βάρος έπεσε στο Logicomix του Απόστολου Δοξιάδη, δεν αναφέρθηκε το "Από την παράνοια στους αλγορίθμους, η 17η νύχτα και άλλες διαδρομές", που στο τρίτο μέρος του, με τη μορφή διαλόγου παρουσιάζει μέσω της ιστορίας των ιδεών την ιστορία των μαθηματικών, εύληπτα και με καίριες τομές. Τι θα λέγατε αν σας ρωτούσαν "υπάρχουν ρομαντικά μαθηματικά;", όχι μαθηματικά που δίνουν τριαντάφυλλα και στέλνουν ραβασάκια, αλλά ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ! Νομίζω πως αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσει αρχικά ο καθένας από μας, πριν περάσει στις μυθιστορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επίσης τον ταξιδευτή των μαθηματικών του C.C. Clawson και το 1.089 του Acheson, για να μπορεί να κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό το μάθημά του! :)
Για τα περισσότερα από τα βιβλία που ήδη αναφέρθηκαν έχω γράψει άρθρα ή σχολιασμένα αποσπάσματα στο blog μου, αλλά, από καπρίτσιο, τις περισσότερες φορές ο τίτλος της ανάρτησης δεν είναι ίδιος με τον τίτλο του βιβλίου.

(για τον ταξιδευτή των μαθηματικών έχω εκτενείς προτάσεις, για χρήση του βιβλίου ως βιβλίο αναφοράς σε λέσχη ανάγνωσης κι όχι μόνο, στο site της Ομάδας Θαλής+Φίλοι..)

τώρα θυμήθηκα και το τελευταίο του Marcus du Satoy, "Θεωρία ομάδων, ο μαθηματικός, η συμμετρία και το τέρας" ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!
Σαν ερωτικό μυθιστόρημα είναι, έχω δυο ή τρεις αναρτήσεις σχετικές..
Και του Ian Stewart "Ο Γκαλουά και το κλειδί της συμμετρίας", στο ίδιο θέμα, επίσης, κι αυτο τέλειο!
Ανεξάντλητο, ευτυχώς για μας, το θέμα και πολύ χαίρομαι που ο Μάκης το άνοιξε εδώ!
Και ξανά τον ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Παρ Δεκ 24, 2010 7:38 pm

Κατερίνα καμία υπερβολή, καμία κολακεία, όποιος διαβάσει το blog σου θα καταλάβει ότι αυτά που λέω είναι η αποτίμηση της αλήθειας! Για μένα είσαι έκαστος του είδος σου και αυτό που συζητάμε είναι σίγουρα το είδος σου!

Επίσης ευχαριστούμε που μας φώτισες την κουβέντα, όπως και τον συγγραφέα Θοδωρή Ανδριόπουλο (που τον καλωσορίζουμε στον όμορφο χώρο μας) που είναι τιμή και όμορφο που μας φώτισε πλήρως το θέμα και θα χαρούμε να συμμετέχει και σε άλλες συζητήσεις που γίνονται είτε για βιβλία είτε για τα μαθηματικά δρώμενα.

Επίσης ευχαριστούμε και τον killbill που μας έδωσε την αφορμή για αυτή την όμορφη και γόνιμη συζήτηση...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
kalfokat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalfokat » Κυρ Δεκ 26, 2010 1:02 am

Μόλις έκανα μια ανάρτηση σχετικά με το βιβλίο του Θοδωρή Ανδριόπουλου "ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;",

http://mathandliterature.blogspot.com/2 ... st_26.html

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Κυρ Δεκ 26, 2010 1:12 am

Κατερίνα έστω και ετεροχρονισμένα καλωσόρισες στο mathematica. Κάποιες υποχρεώσεις που με κράτησαν και με κρατούν για λίγο καιρό μακριά από το mathematica είναι η αιτία που δεν πήρα χαμπάρι ότι έκανες εγγραφή!

Χρόνια Πολλά λοιπόν με υγεία για σένα και την οικογένειά σου. :mathexmastree: (<---- πρώτη εμφάνιση του εορταστικού εικονιδίου με ένα 20-12 εδρο στην κορυφή του δέντρου κατασκευής Γρηγόρη Κωστάκου)

Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Συγκελάκης
kalfokat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalfokat » Κυρ Δεκ 26, 2010 10:55 pm

Αλέξανδρε!!

Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τις ευχές, τις οποίες σας ανταποδίδώ!
[προχθές σας σκεφτόμουν ... 3/7 ??]
Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα όμως για το ωραίο και πρωτοεμφανιζόμενο δένδρο.
[πού μπορώ να βρω το 20-12 εδρο σε μεγάλο ή έστω σε "ορατό" μέγεθος;]

χαιρετίσματα και φιλιά

Κατερίνα

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τετ Δεκ 29, 2010 11:16 pm

killbill έγραψε:ποιός σκότωσε τον κύριο Χ

Εικόνα.

Αντιγραφή του logicomix του Δοξιάδη. Μια από τα ίδια. Απορώ πως δεν έχει κάνει ακόμα μήνυση ο Δοξιάδης για κλπή πνευματικών δικαιωμάτων. Ίδια υπόθεση, ίδιο στυλ με Κομιξ...
Αν σας πεφτει ακριβό στην τιμή το Logicomix του Δοξιάδη και ψάνχετε μια πιο light έκδοση, διαβάστε αυτό!
Γειά σας
Σήμερα αγόρασα και διάβασα το "Ποιός σκότωσε τον κύριο Χ". Μου άρεσε. Εκτός από τον προφανή προορισμό του (δηλαδή να διαβαστεί) το έργο προσφέρεται για να παιχτεί σε θεατρική παράσταση, να δοθεί για εργασίες κα. Πέρα από την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη είναι και μια ενδιαφέρουσα αμπάριζα για έναν ευφάνταστο δάσκάλο.
Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από ένα συμβάν που έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Μαθηματικών του 1900 και στήνει την ιστορία του χρησιμοποιώντας ένα έγκλημα, πιθανούς ενόχους με ισχυρά κίνητρο, και χαριτωμένους αναχρονισμούς. 'Εχει σχέση με το Logicomix του Απόστολου Δοξιάδη; Μα και βέβαια έχει:
Όση σχέση έχει η ταινία "Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές" (High Noon) με την ταινία "Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Λίμπερτυ Βάλανς"
'Οση σχέση έχει η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή με το "Επτά επί Θήβαις" του Αισχύλου.
'Οση σχέση έχει η "Stabat Mater" του Βιβάλντι με την Stabat Mater του Βέρντι.
Τι έννοώ: ότι αν δύο ταινίες διαδραματίζονται στην "Αγρια" Δύση, αν δύο τραγωδίες περιστρέφονται γύρω από την Θήβα, αν δύο μουσικά έργα σπαράσσουν με το Δράμα της Παναγίας, αν δύο μαθηματικές μυθοπλασίες αναφέρονται στα δραματικά μαθηματικά συμβάντα από την Θεωρία των Συνόλων ως το Θεώρημα του Γκαίντελ αυτό δεν σημαίνει ότι σχετίζονται παρά μόνο εμμέσως. Δηλαδή μέσω του θέματος τους.
Το "μία από τα ίδια" και το "ίδια υπόθεση" είναι μάλλον παραπλανητικό. Τα περί αντιγραφής μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ευρεία κλίμακα με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις την κακοήθεια, την απρέπεια, την προχειρότητα. Το λιγότερο είναι να πούμε ότι πρόκειται για μία αβασάνιστη κριτική: Οι δημιουργοί αλλά και τα μέλη μας που, υποτίθεται, ενημερώνουμε χρειάζονται καλλίτερη μεταχείριση.
Συγχαρητήρια στον Θοδωρή Ανδριόπουλο και τον Θανάση Γκιόκα για την δουλειά τους.
Μαυρογιάννης

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
drakpap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από drakpap » Παρ Ιαν 21, 2011 3:28 pm

Ας κάνω και εγω την πρώτη μου ανάρτηση με το βιλίο που αγόρασα σήμερα και λεγεται παράδοξα. Σύμφωνα με την περιγραφή του :Ο καθηγητής φιλοσοφίας Ρ. Μ. Σένσμπουρι μας ξεναγεί στο λαβυρινθώδη, προκλητικό όσο και γοητευτικό αινιγματικό κόσμο των παραδόξων.Με οξύνοια, χιούμορ και σαφήνεια ο Σένσμπουρι παραθέτει μερικά πασίγνωστα παράδοξα, προσκαλώντας τον αναγνώστη να αναμετρηθεί μαζί τους. Μεταξύ αυτών, τα παράδοξα του Ζήνωνα -με πιο γνωστό των αγώνα δρόμου ανάμεσα στον Αχιλλέα και στη χελώνα-, τα παράδοξα του ψεύτη, το παράδοξο του Ράσελ, το δίλημμα του φυλακισμένου, το παράδοξο των κοράκων, το απροειδοποίητο διαγώνισμα κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες μόλις τελιώσω την ανάγνωσή του ή http://www.books2u.gr/Product/180731/Page/1649/el/!

Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Σάβ Ιαν 22, 2011 12:10 am

The divine proportion, H.E. Huntley, Dover.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον!!!

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
killbill

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από killbill » Πέμ Φεβ 03, 2011 11:35 pm

Εγώ έχω αγοράσει και τα δύο βιβλία τα οποία και βρήκα υπέροχα. Ομολογώ ότι βρήκα πιο "έξυπνο" το ποιός σκότωσε τον κύριο Χ, μιας και χρησιμοποιεί και ασκήσεις!
Το έδειξα και στα παιδιά στο σχολείο και κατενθουσιάστηκαν.
Μάλιστα αυτόν τον καιρό σχεδιάζω να τους βάλω και ένα διαγώνισμα και τα θέματα να είναι σε comix από το βιβλίο αυτό, με κάποια από τα προβλήματα που παραθέτονται στο βιβλίο!

Απλά σε προηγούμενα μηνύματά μου εξέθεσα την έκπληξή μου που είδα την ίδια φιλοσοφία και στυλ βιβλίου πάνω στο ίδιο θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να μειώσω κάποιο από τα δύο. Δεν ξέρω πως αναγνώστηκε το ύφος των λεγόμενών μου, αλλά ο σκοπός μου δεν ήταν αυτός. Αν όμως έγινε κάτι τέτοιο ζητώ συγνώμη από τον Θοδωρή. Ίσως να ήταν άστοχος ο τρόπος που εξέθεσα την άποψή μου. Όχι ίσως, ήταν άστοχος αφού μπήκαμε σε διαδικασία να συζητάμε ποιός έγραψε πρώτος το βιβλίο και ποιός δεύτερος και μάλλον ευθύνομαι εγώ για αυτό..... :(

Συγχαρητήρια για το βιβλίο. Και αυτό όπως και το logicomix κοσμούν την βιβλιοθήκη μου και είναι τα πρώτα που προτείνω για διάβασμα σε συναδέλφους και μαθητές μου.

Τώρα για να επαναφέρω την συζήτηση γιατί η μονοπωλήθηκε για το παραπάνω ζήτημα:
Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Ωραίο θέμα Μάκη.
Για τους ποδοσφαιρόφιλους: "Τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου" του Ken Bray.
Αυτό το βιβλίο αξίζει; σκέφτομαι να το πάρω με σκοπό να μπορέσω να πω 5 πράγματα στους μαθητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο! πιστεύω θα τους φανεί ενδιαφέρον. Ας πει κάποιος που να το έχει διαβάσει

drakpap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από drakpap » Τετ Μαρ 02, 2011 12:01 pm

Να βάλω και άλλο ένα που κοσμεί την βιβλιοθήκη μου Η εκδίκηση του Πυθαγόρα. http://www.books2u.gr/Product/151013/Page/3489/

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Τετ Μαρ 02, 2011 12:29 pm

killbill έγραψε:
Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Ωραίο θέμα Μάκη.
Για τους ποδοσφαιρόφιλους: "Τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου" του Ken Bray.
Αυτό το βιβλίο αξίζει; σκέφτομαι να το πάρω με σκοπό να μπορέσω να πω 5 πράγματα στους μαθητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο! πιστεύω θα τους φανεί ενδιαφέρον. Ας πει κάποιος που να το έχει διαβάσει
Σήμερα είδα το ποστ. Το έχω διαβάσει το βιβλίο. Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα, αλλά για να πεις μερικά πράγματα στους μαθητές είναι μια χαρά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ασχολείται με τα φάλτσα της μπάλας και πως επηρρεάζουν τη δύναμη του σουτ χρησιμοποιώντας μηχανική ρευστών (μειώνονται οι αντιστάσεις του αέρα ).

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Μαρ 02, 2011 1:18 pm

killbill έγραψε:H απολογία ενός μαθηματικού! το διαβάζω αυτόν τον καιρό
Χαίρομαι γιατί το έχω "πονέσει" αυτό το βιβλίο. Έχω γράψει 163 (αν θυμάμαι καλά) σχόλια από πίσω, για την ελληνική έκδοση. Και να φανταστεί κανείς ότι γράφτηκαν πριν από την εποχή του ιντερνετ. Σήμερα θα μου έπερνε κλάσμα του χρόνου που αφιέρωσα τότε, με χρήση σχεδόν μόνο της προσωπικής μου βιβλιοθήκης.
Η αμαρτία της ζωής μου ήταν ότι ενώ ο αγγλικός εκδοτικός οίκος που έχει το copyright, η London Mathematical Society, μου ζήτησε να μεταφράσω τα σχόλια στα αγγλικά για να τα ενσωματώσει σε μελλοντικές εκδόσεις του πρωτοτύπου, εγώ το αμέλησα... Φόρτος εργασίας γαρ.... Αχχχχ...

Μ.

Γιαννακάκης Αντώνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννακάκης Αντώνης » Παρ Απρ 29, 2011 2:38 pm

Αγόρασα πρόσφατα το βιβλίο σχετικά με τη Ζωή του Gregory Perelman, αλλά νομίζω έχει αποτύχει ο/η συγγραφέας. Πιο πολύ αναφέρεται στους μέντορες του παρά τον ίδιο και την μαθηματική καριέρα του.

Το χει διαβάσει κανείς άλλο το παραπάνω βιβλίο;

sokratis lyras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sokratis lyras » Παρ Απρ 29, 2011 4:46 pm

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αναφέρεται σε πολλά θέματα:

Μαθηματιά μυστήρια/ Calvin C. Clawson

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Σάβ Απρ 30, 2011 3:44 am

Γιαννακάκης Αντώνης έγραψε:Αγόρασα πρόσφατα το βιβλίο σχετικά με τη Ζωή του Gregory Perelman, αλλά νομίζω έχει αποτύχει ο/η συγγραφέας. Πιο πολύ αναφέρεται στους μέντορες του παρά τον ίδιο και την μαθηματική καριέρα του.

Το χει διαβάσει κανείς άλλο το παραπάνω βιβλίο;
Ναι, το έχω διαβάσει και η άποψη μου είναι αρκετά θετική. Νομίζω πως για την συγγραφέα ήταν, λόγω της κλειστής προσωπικότητας του Πέρελμαν, πιο εύκολο να βρει πληροφορίες για τους μέντορες του παρά για τον ίδιο -- και βέβαια οι όποιες πληροφορίες για τους μέντορες του είναι τελικά πληροφορίες και για τον ίδιο.

[Δεν θυμάμαι πια και πολλές λεπτομέρειες από το βιβλίο, αλλά με αφορμή αυτήν την συζήτηση ξαναπήγα στο http://www.amazon.com και είδα ότι έχουν μαζευτεί 77 κριτικές!]

Γιώργος Μπαλόγλου

Άβαταρ μέλους
bilstef
Επικοινωνία:

Η «διεστραμμένη» ταινία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilstef » Δευ Μάιος 23, 2011 2:32 pm

http://www.tovima.gr/science/article/?a ... 77&h1=true

CLIFFORD PICKOVER
Η λωρίδα του Μέμπιους
Εκδόσεις Τραυλός,
Αθήνα, 2011,
σελ. 416, τιμή 17,50 ευρώ

Η ζωή είναι Ωραία,ας την χαρούμε.Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
Η γη δεν μας ανήκει της ανήκουμε !
Βασίλης Στεφανίδης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 1 επισκέπτης