Φραγμενη και επαγωγή

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

MANOLISMATHS

Φραγμενη και επαγωγή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MANOLISMATHS »

Να ρωτησω κατι

μπορουμε να ισχυριστουμε τον ακολουθο συλλογισμο
Έστω η ακολουθια a_{n+1}=\sqrt{2+a_{n}} με a_{1}=\sqrt{2}
και λεει να δειξετε οτι η ακολουθια ειναι φραγμένη
Η ακολουθια ειναι σιγουρα κατω φραγμενη αφου ειναι τετραγωνικη ριζα θετικου αριθμου αρα ειναι μεγαλυτερη του 0
αρκει να δειξω οτι ειναι και φραγμενη απο τα ανω
και λέω οτι έστω ενα ανω φραγμα ολης της ακολουθιας ειναι το 2
o πρωτος όρος ειναι μικρότερος του 2
Έστω ότι η a_{n}<2 τότε αρκεί το a_{n+1}<2\Leftrightarrow \sqrt{2+a_{n}}<2\Leftrightarrow 2+a_{n}<4\Leftrightarrow a_{n}<2 που ισχύει απο την υπόθεση μας
Στέκει σαν συλλογισμός ή όχι?
Δεν ευχαριστίεται ο άνθρωπος ότι κι αν αποκτήσει
Γιατί είναι η σκέψη άπειρο, κενό και δεν γεμίζει

Ετικέτες:
MANOLISMATHS

Re: Φραγμενη και επαγωγή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MANOLISMATHS »

Ένα δευτερο παράδειγμα

Να δειξετε οτι η ακολουθια με αναδρομικο τυπο a_{n+1}=\frac{2a_{n}+4}{3} και με a_{1}=0είναι αυστηρώς αύξουσα
και λέω αρκεί \frac{a_{n+1}}{a_{n}}>1\Leftrightarrow \frac{2a_{n}+4}{3a_{n}}>1\Leftrightarrow a_{n}<4
και λέω πάλι αρκεί να δείξω οτι ειναι άνω φραγμένη απο το 4 και λέω ο πρώτος όρος a_{1}=0<4
Έστω οτι a_{n}<4αρκεί a_{n+1}<4\Leftrightarrow \frac{2a_{n}+4}{3}<4\Leftrightarrow 2a_{n}+4<12\Leftrightarrow 2a_{n}<8\Leftrightarrow a_{n}<4 που ισχύει

Ισχύει ενα τέτοιο σκεπτικό
και μια παράλληλη ερώτηση τα φράγματα που έχω σκεφτεί είναι τα supremum και πως μπορω να το ελέγχω??
Δεν ευχαριστίεται ο άνθρωπος ότι κι αν αποκτήσει
Γιατί είναι η σκέψη άπειρο, κενό και δεν γεμίζει
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

MANOLISMATHS έγραψε: Ισχύει ενα τέτοιο σκεπτικό
και μια παράλληλη ερώτηση τα φράγματα που έχω σκεφτεί είναι τα supremum και πως μπορω να το ελέγχω??
Ναι, σωστά είναι αυτά που γράφεις (αλλά και τα βήματα περιέχουν διάφορα περιττά. Π.χ. για την πρώτη αρκεί να πεις τα μισά: για το επαγωγικό βήμα έχουμε a_n < 2 \Rightarrow a_{n+1}= \sqrt{a_n+2}<\sqrt{2+2}=4).

Τώρα, και οι δύο ακολουθίες είναι αύξουσες και άνω φραγμένες. Ως γνωστόν, τέτοιες ακολουθίες συγκλίνουν και μάλιστα το όριό τους είναι το supremum τους (η απόδειξη υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης). Στις συγκεκριμένες ακολουθίες, εύκολα βλέπουμε ότι τα όρια είναι 2 και 4 αντίστοιχα (προκύπτουν από τις λύσεις των εξισώσεων x = \sqrt {x+2}\, και x = \frac {2x+4}{3}, αντίστοιχα).

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου
Άβαταρ μέλους
RodGer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από RodGer »

MANOLISMATHS έγραψε:[...]έστω ενα ανω φραγμα ολης της ακολουθιας ειναι το 2
o πρωτος όρος ειναι μικρότερος του 2
Έστω ότι η a_{n}<2 τότε αρκεί το a_{n+1}<2\Leftrightarrow \sqrt{2+a_{n}}<2\Leftrightarrow 2+a_{n}<4\Leftrightarrow a_{n}<2 που ισχύει απο την υπόθεση μας
Στέκει σαν συλλογισμός ή όχι?
Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία και γνώσεις πάνω στο θέμα αλλά θα ήθελα να προτείνω έναν τρόπο που ίσως μπορεί να δείξει ότι ο παραπάνω συλλογισμός είναι λάθος (ώστε να ψάξεις για έναν σωστότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος).

Έστω η ακολουθία με αναδρομικό τύπο a_{n+1}=2a_{n}, a_{1}=1 Θα δείξω ότι το 100 είναι ένα άνω φράγμα.
Για n=1 ισχύει. Έστω ότι a_{n}<100.Τότε αρκεί το a_{n+1}<100 \Leftrightarrow 2a_{n}<100 \Leftrightarrow a_{n}<50 που ισχύει από το επαγωγικό βήμα αφού 50<100.

Ακολουθώντας τον ίδιο συλλογισμό αποδείξαμε κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Άρα ή ο συλλογισμός είναι λάθος ή εγώ έκανα κάποιο λάθος. Δεν ξέρω όμως που ακριβώς... Πολύ θα ήθελα να μάθω όμως. Γι' αυτό θα περιμένω κι εγώ την απάντηση κάποιου που ξέρει καλύτερα.

Φιλικά,
R.

//Με πρόλαβαν και από την απάντηση που βλέπω μάλλον εγώ κάνω κάποιο λάθος αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω ποιο είναι αυτό.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

RodGer έγραψε:.
Για n=1 ισχύει. Έστω ότι a_{n}<100.Τότε αρκεί το a_{n+1}<100 \Leftrightarrow 2a_{n}<100 \Leftrightarrow a_{n}<50 που ισχύει από το επαγωγικό βήμα αφού 50<100.
Αγαπητέ RodGer,

Όχι δεν είναι σωστός ο συλλογισμός. Το σφάλμα είναι λεπτό, και το σημείωσα χρωματισμένο.

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος να δούμε το σφάλμα είναι να πάμε με λόγια, αντί για σύμβολα.

Λέμε (επαγωγική υπόθεση) έστω ότι a_n <100. Μετά λέμε (διαβάζω αυτό που γράφεις, αλλά κρατάω μόνο τα "\Rightarrow ").

"Αν a_{n+1}<100 τότε 2a_{n}<100 και άρα a_{n}<50"

Ρωτάμε τώρα, είναι το τελευταίο αληθές; Δηλαδή, αν a_n <100 βγαίνει το συμπέρασμα ότι a_{n}<50 ; Η απάντηση είναι βέβαια όχι αλλά παραπάνω (στο χρωματισμένο) είπες ναι.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Μιχάλης
Άβαταρ μέλους
RodGer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από RodGer »

Πράγματι! Μάλλον βιάστηκα και σκέφτηκα ανάποδα. Ίσως πρέπει να κάνω πιο συχνά διαλείμματα για να έχω πιο καθαρό μυαλό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες