Αραβικά ψηφία και ονομασία
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
Αραβικά ψηφία και ονομασία
Μία παρουσίαση (pps) σε συμπιεσμένο αρχείο που προσπαθεί να δώσει εξήγηση γεωμετρική στα αραβικά ψηφία. Το αρχείο το έλαβα από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με αποστολέα τον Βασίλη Γιαννογλούδη τον οποίο και ευχαριστώ.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Διόρθωσα το "αριθμοί" σε ψηφία. Ύστερα από τα μηνύματα του Μάκη και του Γιώργου, να επισημάνω ότι ο Βασίλης είναι ο αποστολέας και όχι ο δημιουργός της παρουσίασης (προς αποφυγή παρεξηγήσεων)
ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Διόρθωσα το "αριθμοί" σε ψηφία. Ύστερα από τα μηνύματα του Μάκη και του Γιώργου, να επισημάνω ότι ο Βασίλης είναι ο αποστολέας και όχι ο δημιουργός της παρουσίασης (προς αποφυγή παρεξηγήσεων)
- Συνημμένα
-
- Hotmail.zip
- (255.12 KiB) Μεταφορτώθηκε 175 φορές
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mathxl την Τρί Νοέμ 02, 2010 2:21 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Re: Αραβικοί αριθμοί και ονομασία
Βασίλη πιστεύω ότι τα παραπάνω ανήκουν στην σφαίρα της ψευδοεπιστήμης.
What's wrong with a Greek in Hamburg?
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Το έχουμε ξανασυζητήσει Βασίλη και αυτή ήταν η εντύπωση μας...
Μια ένσταση, το 7 και το 9 έτσι το γράφουμε;;
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

Aαα ..εντάξει βρε παιδιά
. Ωστόσο είναι μία καλή αφορμή για να δούμε και μάθουμε το πως προήλθε ο συγκεκριμένος συμβολισμός των αραβικών ψηφίων. Όσοι γνωρίζουν ας μας φωτίσουν.
Ας έχουμε καλό μεσημέρι.
Ας έχουμε καλό μεσημέρι.
- vittasko
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Και γιατί στοΜάκης Χατζόπουλος έγραψε:Το έχουμε ξανασυζητήσει Βασίλη και αυτή ήταν η εντύπωση μας...
να μην προσθέσουμε άλλες δύο γωνίες στο κάτω μέρος, όπως στο
; ( ή ακόμα και στο
, που συνηθίζεται ).Νομίζω ότι ο Ωmega man το είπε πολύ ευγενικά ( ... Ψευδοεπιστήμη ).
Κώστας Βήττας.
Re: Αραβικά ψηφία και ονομασία
. Ωστόσο είναι μία καλή αφορμή για να δούμε και μάθουμε το πως προήλθε ο συγκεκριμένος συμβολισμός των αραβικών ψηφίων. Όσοι γνωρίζουν ας μας φωτίσουν.
Αυτά τα σύμβολα είναι μυστήριο πως προέκυψαν (δεν είμαι και ιστορικός). Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το αλφάβητο που έχουμε εμείς (με κάποια παραπάνω σύμβολα) αυτά τα σύμβολα με τα οποία γράφουμε και αποτυπώνουν ήχο-νόημα (+αριθμους στην αρχαία Ελλάδα) πως προέκυψαν μου λες;
What's wrong with a Greek in Hamburg?
Πρόσφατα άκουσα κάτι ψευδοεπιστήμονικό-ψευδοθρησκευτικό να το πω..δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω...
Η εξήγηση είναι ότι η σειρά και η ονομασία των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου είναι κωδικοποιημένη προσευχή προς τον Θεό (δεν το ασπάζομαι
).
Ωστόσο λένε ότι το αλφάβητο μας το πήραμε από τους φοίνικες...άλλοι λένε ότι εμείς το δώσαμε στους φοίνικες και το στηρίζουν με επιχειρήματα του τύπου "δεν έχουν αφήσει καμία πολιτιστική γραπτή κληρονομιά άρα το δανείστηκαν και δεν το δημιούργησαν..."
Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν το φόρουμ μας, όπως και το παραπάνω αρχείο αφού είναι ψευδοεπιστημονικό (άστοχο εκ μέρους μου).
Το μόνο που έμεινε είναι η αρχική μου απορία: Αν γνωρίζει κανείς το "γιατί" στους συμβολισμούς των ψηφίων
Η εξήγηση είναι ότι η σειρά και η ονομασία των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου είναι κωδικοποιημένη προσευχή προς τον Θεό (δεν το ασπάζομαι
Ωστόσο λένε ότι το αλφάβητο μας το πήραμε από τους φοίνικες...άλλοι λένε ότι εμείς το δώσαμε στους φοίνικες και το στηρίζουν με επιχειρήματα του τύπου "δεν έχουν αφήσει καμία πολιτιστική γραπτή κληρονομιά άρα το δανείστηκαν και δεν το δημιούργησαν..."
Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν το φόρουμ μας, όπως και το παραπάνω αρχείο αφού είναι ψευδοεπιστημονικό (άστοχο εκ μέρους μου).
Το μόνο που έμεινε είναι η αρχική μου απορία: Αν γνωρίζει κανείς το "γιατί" στους συμβολισμούς των ψηφίων
Το μηδέν εμφανίστηκε στην ιστορία των μαθηματικών πολύ αργότερα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς, μόλις τον 7° αιώνα μ.Χ. στην Ινδία
Μάνος Κοθρής
- Μιχάλης Νάννος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Έχει ξανασυζητηθεί εδώ.
«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
Τα ψηφία που χρησιμοποιούμε σήμερα λέγονται "ινδο-αραβικά". Ινδικά γιατί προέρχονται από τους Ινδούς και αραβικά γιατί οι Άραβες είναι υπεύθυνοι για την ευρεία διάδοσή τους.
Παραθέτω ένα αρχείο σχετικά με την εξέλιξη του συμβολισμού των αριθμών, μέρος μίας εργασίας μου για τα μαθηματικά σύμβολα.
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Παραθέτω ένα αρχείο σχετικά με την εξέλιξη του συμβολισμού των αριθμών, μέρος μίας εργασίας μου για τα μαθηματικά σύμβολα.
Δημήτρης Γιαννόπουλος
- Συνημμένα
-
- Arithmoi.pdf
- (1.27 MiB) Μεταφορτώθηκε 127 φορές
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Καλημέρα!
Για να ευθυμήσουμε λιγάκι, μέρες πού 'ναι, "πείραξα (λιγουλάκι) την αρχική παρουσίαση.
Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το Δεκαδικό σύστημα αρίθμησης...
Γ.Ρ.
Για να ευθυμήσουμε λιγάκι, μέρες πού 'ναι, "πείραξα (λιγουλάκι) την αρχική παρουσίαση.
Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το Δεκαδικό σύστημα αρίθμησης...
Γ.Ρ.
- Συνημμένα
-
- trellonumbers.pdf
- (133.13 KiB) Μεταφορτώθηκε 113 φορές
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
Γιώργο καλό, πολύ καλό! Στην ουσία αυτό περιγράφαμε όλοι μας...
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες