για την οποία ισχύει
, για κάθε
.α) Να δείξετε ότι η
είναι 
β) Να δείξετε ότι
.γ) Δείξτε ότι
και να βρείτε την 
δ) Δείξτε ότι

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis
για την οποία ισχύει
, για κάθε
.
είναι 
.
και να βρείτε την 

, άρα η f "1-1".
και έχουμε
.
υπάρχει
έτσι ώστε
. Επομένως η f έχει Σ.Τ. το R.
και έχω 

, στην πράξη μας ζητεί να βρούμε τον τύπο της συνάρτησης. (Προφανώς, έχει ξεχάσει να γραφεί να βρεθεί η
συναρτήσει της
).
και
(η οποία προκύπτει από την πρώτη για
)έχουν σύνθεση της μορφής
, επειδή όμως η
έχει Π.Ο το
, πρώτη μορφή απορίπτεται. Η δεύτερη μορφή μας δίνει δύο συναρτήσεις την
ή την
( ή όλους τους πιθανούς συνδιασμούς τους στο Π.Ο), οι οποίες αντίστοιχα δίνουν δύο αντίστροφες. Έχω την αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ότι δεν υπάρχουν άλλες μορφές που να επαληθεύουν την σχέση, είναι έτσι η έτσι νομίζω?Μια σκέψη:Plutarch έγραψε:Μία απορία όσον αφορά το 3ο ερώτημα. Επειδή η άσκηση αναφέρει να βρεθεί η, στην πράξη μας ζητεί να βρούμε τον τύπο της συνάρτησης. (Προφανώς, έχει ξεχάσει να γραφεί να βρεθεί η
συναρτήσει της
).
Ωστόσο, οι συναρτήσεις της μορφήςκαι
(η οποία προκύπτει από την πρώτη για
)έχουν σύνθεση της μορφής
, επειδή όμως η
έχει Π.Ο το
, πρώτη μορφή απορίπτεται. Η δεύτερη μορφή μας δίνει δύο συναρτήσεις την
ή την
( ή όλους τους πιθανούς συνδιασμούς τους στο Π.Ο), οι οποίες αντίστοιχα δίνουν δύο αντίστροφες. Έχω την αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ότι δεν υπάρχουν άλλες μορφές που να επαληθεύουν την σχέση, είναι έτσι η έτσι νομίζω?
, τότε, ως γνωστόν, η f θα ήταν γραμμική, οπότε θα ήταν πράγματι της μορφής
.
, δε νομίζω ότι μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η f είναι γραμμική. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σχέση
. Αποδεικνύεται (όπως παραπάνω) ότι η f είναι 1-1, άρα η σχέση ισοδύναμα γράφεται
. Δηλ. η γραφική της παράσταση είναι συμμετρική ως προς την y=x. Εντελώς διαισθητικά, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε άπειρες συναρτήσεις (και όχι απαραίτητα συνεχείς) που οι γραφικές τους παραστάσεις έχουν άξονα συμμετρίας την y=x, όχι απαραίτητα γραμμικές.
είναι μια τέτοια (και συνεχής).
,τότε υπάρχει
ώστε
για κάθε 
για κάθε 
για κάθε 
για κάθε 
To σωστό, εκεί που έχω χρωματίσει, είναιharinho7 έγραψε:μπορω να λυσω το 3 ερωτημα ετσι??
θετω β=2χ+1 β-1=2χ χ=β-1/2
οποτε φ(φ(β-1/2))=2β-1
θετω α=φ(β-1/2) οποτε φ(α)=2β-1
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης