Σύνθεση.

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

Plutarch

Σύνθεση.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Plutarch » Σάβ Νοέμ 13, 2010 7:42 pm

Έστω f:R \rightarrow R για την οποία ισχύει f(f(x))=2x+1, για κάθε x \epsilon R.
α) Να δείξετε ότι η f είναι 1-1
β) Να δείξετε ότι f(2x+1)=2f(x)+1, \quad x \epsilon R.
γ) Δείξτε ότι f(R)=R και να βρείτε την f^{-1}
δ) Δείξτε ότι f(\frac{f(x)-1}{2})=x

Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Re: Σύνθεση.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Σάβ Νοέμ 13, 2010 8:11 pm

α)f(x_{1})=f(x_{2})\Rightarrow f(f(x _{1}))= f(f(x _{2}))\Rightarrow 2x_{1}+1=2x_{2}+1\Rightarrow x_{1}=x_{2}, άρα η f "1-1".
B)για x=f(x) στην αρχική παίρνουμε το ζητούμενο
γ)Θεωρούμε x_{0}=f(\frac{y_{0}}{2}-\frac{1}{2}) και έχουμε f(x_{0})=f(f(\frac{y_{0}}{2}-\frac{1}{2}))=y_{0}.
Άρα για κάθε y_{0} υπάρχει x_{0} έτσι ώστε f(x_{0})=y_{0}. Επομένως η f έχει Σ.Τ. το R.
Θέτω στην αρχική x=f^{-1}(x) και έχω f(x)=2f^{-1}(x)+1\Rightarrow f^{-1}(x)=\frac{f(x)-1}{2}
δ)Είναι f(\frac{f(x)-1}{2})=f(f^{-1}(x))=x

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ραϊκόφτσαλης Θωμάς » Σάβ Νοέμ 13, 2010 8:23 pm

Επειδή έδωσε τη λύση ο Αντώνης διαγράφω τη λύση μου μιας και είναι πανομοιότυπη.

Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
Plutarch

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Plutarch » Κυρ Νοέμ 14, 2010 9:48 am

Μία απορία όσον αφορά το 3ο ερώτημα. Επειδή η άσκηση αναφέρει να βρεθεί η f^{-1}(x), στην πράξη μας ζητεί να βρούμε τον τύπο της συνάρτησης. (Προφανώς, έχει ξεχάσει να γραφεί να βρεθεί η f^{-1}(x) συναρτήσει της f(x)).
Ωστόσο, οι συναρτήσεις της μορφής f(x)= \dfrac{ax+b}{cx+d} και f(x)= ax+b(η οποία προκύπτει από την πρώτη για c=0, d=0 )έχουν σύνθεση της μορφής f(f(x))=a'x+b', επειδή όμως η f έχει Π.Ο το R, πρώτη μορφή απορίπτεται. Η δεύτερη μορφή μας δίνει δύο συναρτήσεις την f(x)=\sqrt2 x+\sqrt2-1 ή την f(x)=-\sqrt2 x-\sqrt2-1( ή όλους τους πιθανούς συνδιασμούς τους στο Π.Ο), οι οποίες αντίστοιχα δίνουν δύο αντίστροφες. Έχω την αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ότι δεν υπάρχουν άλλες μορφές που να επαληθεύουν την σχέση, είναι έτσι η έτσι νομίζω?

Άβαταρ μέλους
A.Spyridakis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από A.Spyridakis » Κυρ Νοέμ 14, 2010 11:03 am

Plutarch έγραψε:Μία απορία όσον αφορά το 3ο ερώτημα. Επειδή η άσκηση αναφέρει να βρεθεί η f^{-1}(x), στην πράξη μας ζητεί να βρούμε τον τύπο της συνάρτησης. (Προφανώς, έχει ξεχάσει να γραφεί να βρεθεί η f^{-1}(x) συναρτήσει της f(x)).
Ωστόσο, οι συναρτήσεις της μορφής f(x)= \dfrac{ax+b}{cx+d} και f(x)= ax+b(η οποία προκύπτει από την πρώτη για c=0, d=0 )έχουν σύνθεση της μορφής f(f(x))=a'x+b', επειδή όμως η f έχει Π.Ο το R, πρώτη μορφή απορίπτεται. Η δεύτερη μορφή μας δίνει δύο συναρτήσεις την f(x)=\sqrt2 x+\sqrt2-1 ή την f(x)=-\sqrt2 x-\sqrt2-1( ή όλους τους πιθανούς συνδιασμούς τους στο Π.Ο), οι οποίες αντίστοιχα δίνουν δύο αντίστροφες. Έχω την αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω ότι δεν υπάρχουν άλλες μορφές που να επαληθεύουν την σχέση, είναι έτσι η έτσι νομίζω?
Μια σκέψη:
Αν ίσχυε το γνωστό \displaystyle f(ax+by)=af(x)+bf(y)\ \  \forall x,y \in R, τότε, ως γνωστόν, η f θα ήταν γραμμική, οπότε θα ήταν πράγματι της μορφής f(x) = mx + c.
Τώρα όμως, γενικά από το γεγονός ότι f(f(x))=a'x+b', δε νομίζω ότι μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η f είναι γραμμική. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σχέση f(f(x))=x. Αποδεικνύεται (όπως παραπάνω) ότι η f είναι 1-1, άρα η σχέση ισοδύναμα γράφεται f(x)=f^{-1}(x). Δηλ. η γραφική της παράσταση είναι συμμετρική ως προς την y=x. Εντελώς διαισθητικά, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε άπειρες συναρτήσεις (και όχι απαραίτητα συνεχείς) που οι γραφικές τους παραστάσεις έχουν άξονα συμμετρίας την y=x, όχι απαραίτητα γραμμικές.
Η \displaystyle{f(x) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}} 
{-x + 3,}&{ \alpha v \ \ x \leq 1},\ \vee \  x \geq 2\\ 
{\frac{2}{x},}&{\alpha v \ \ x \in (1, 2) } 
\end{array}} \right.} είναι μια τέτοια (και συνεχής).

Plutarch

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Plutarch » Κυρ Νοέμ 14, 2010 11:33 am

Προσωπικά, αυτό είναι αρκετό για να μου λύσει την απορία. Δεν ήταν έτσι τελικά, επειδή έτσι νόμιζα. Ευχαριστώ :coolspeak:

makisman

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από makisman » Κυρ Νοέμ 14, 2010 11:12 pm

για το ερώτημα γ. με άτοπο

έστω οτι f(R)\neq R ,τότε υπάρχει y_{o}\epsilon R ώστε f(x)\neq y_{o} για κάθε x\epsilon R

Εφόσον f "1-1" τότε f(f(x))\neq f(y_{o}) για κάθε x\epsilon R

άρα 2x+1\neq f(y_{o}) για κάθε x\epsilon R

τότε x\neq \frac{f(y_{o})-1}{2} για κάθε x\epsilon R

δηλαδη ο x δεν παίρνει όλες τις τιμές στο R ,άτοπο

Συνεπώς f(R)=R

harinho7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από harinho7 » Κυρ Νοέμ 21, 2010 2:26 pm

μπορω να λυσω το 3 ερωτημα ετσι??
θετω β=2χ+1 β-1=2χ χ=β-1/2
οποτε φ(φ(β-1/2))=2β-1
θετω α=φ(β-1/2) οποτε φ(α)=2β-1

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Νοέμ 21, 2010 3:48 pm

harinho7 έγραψε:μπορω να λυσω το 3 ερωτημα ετσι??
θετω β=2χ+1 β-1=2χ χ=β-1/2
οποτε φ(φ(β-1/2))=2β-1
θετω α=φ(β-1/2) οποτε φ(α)=2β-1
To σωστό, εκεί που έχω χρωματίσει, είναι

"οπότε φ(φ(β-1/2))=β".

Από αυτό έπεται ότι f(f(R)) = R (πώς;).

Επίσης μη ξεχνάς ότι το 3 ερώτημα έχει και άλλη, δεύτερη, ερώτηση.

Καλή προσπάθεια.

Μ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης