Σήμερα πέρασα από την ανιψιά μου... στις απορίες για τα μαθηματικά (γράφουμε και τεστάκι.... ναι... ) προσπάθησα να της γράψω (κοιτώντας παράλληλα το βιβλίο/ύλη και ότι φωτοτυπίες είχε από την δασκάλα του σχολείου) κάποιες ασκήσεις...
Μετά από δίωρη μελέτη (δική μου) του σχολικού βιβλίου θέλω να σχολιάσω ζητώντας την γνώμη σας, εστιάζωντας σε πολλά σημεία όπου για λόγους απλούστευσης της ύλης.. και της ηλικίας των παιδιών πολλά πράγματα τα "προσαρμόζουμε"... αλλά... αυτή η προσαρμογή δεν έχει όρια;
Συγκεκριμένα:
1)Γιατι την διαίρεση κλασμάτων δεν την κάνουν όπως στο γυμνάσιο;;;; και αντί γι αυτό τα κάνουμε ομώνυμα.. και διαιρούν αριθμητή με αριθμητή;;;
2)Σε μία φωτοτυπία (διορθωμένη) η άσκηση έλεγε "Γραψτε τον αντίστροφο κάθε αριθμού"
από κάτω είχε μία λίστα με αριθμούς και μετά = και το παιδί έγραφε τον αντίστροφο του κάθε αριθμού.
Δηλάδη γράφαμε ότι 1/4 = 4 (καθώς ο αντίστροφος του 1/4 ειναι ο 4..)
Από πότε το 0.25 (1/4) είναι ίσο με 4;;;;; χάθηκε ο κόσμος να το γράφουν με λόγια; "ο αντίστροφος του... Χ είναι ο 1/χ... "
Όντας μη ειδικός τόσο στην διδακτική και γνώστης τα του δημοτικού και των προδιαγραφών/παιδαγωγικών και μαθησιακών στόχων των σχολικών βιβλίων θα ήθελα την γνώμη σας!
Δημοτικό: Απλά μαθηματικά; Η Διαστρεβλωμένα Μαθηματικά;
Δημοτικό: Απλά μαθηματικά; Η Διαστρεβλωμένα Μαθηματικά;
V for Volos!
V for Vespa!
V for Vespa!
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Re: Δημοτικό: Απλά μαθηματικά; Η Διαστρεβλωμένα Μαθηματικά;
Καταρχήν καλώς ήρθες στο
.
Να απαντήσω για τον τίτλο: Διαστρεβλωμένα μαθηματικά σίγουρα.
Υποθέτω από τα λεγόμενά σου ότι ασχολήθηκες με τα μαθηματικά της Ε΄ Δημοτικού. Είναι ίσως το χειρότερο βιβλίο που υπάρχει για τα μαθηματικά του Δημοτικού. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί διάφορά θέματα.
Για τη διαίρεση των κλασμάτων που αναφέρεις καλός είναι αυτός ο τρόπος για αρχή, αλλά παρακάτω μαθαίνουν και τον τρόπο που αναφέρεις (παράγραφος 34). Πάντα θεωρητικά πάντα και με δεδομένο ότι ακολουθείται το σχολικό βιβλίο...
Για το άλλο που αναφέρεις οι δάσκαλοι διαβάζουν το (=) σαν είναι!!!!!!!!!!!!! Από εκεί προκύπτει (λανθασμένα προφανώς) ο συμβολισμός.
Ένα ακόμη παράδειγμα για τα σύμβολα στο Δημοτικό. Η κόρη μου πηγαίνει στην ΣΤ΄ Δημοτικού και ο δάσκαλός της επιμένει να βάζουν συνεπάγεται για την επίλυση εξισώσεων και επιμένει ότι αυτό είναι το σωστό. Γι' αυτό και έχω ζητήσει βοήθεια στο viewtopic.php?f=95&t=12460
για οποίον γνωρίζει.
Κατά καιρούς έχουμε συζητήσει διάφορα παράξενα του Δημοτικού...
Να απαντήσω για τον τίτλο: Διαστρεβλωμένα μαθηματικά σίγουρα.
Υποθέτω από τα λεγόμενά σου ότι ασχολήθηκες με τα μαθηματικά της Ε΄ Δημοτικού. Είναι ίσως το χειρότερο βιβλίο που υπάρχει για τα μαθηματικά του Δημοτικού. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί διάφορά θέματα.
Για τη διαίρεση των κλασμάτων που αναφέρεις καλός είναι αυτός ο τρόπος για αρχή, αλλά παρακάτω μαθαίνουν και τον τρόπο που αναφέρεις (παράγραφος 34). Πάντα θεωρητικά πάντα και με δεδομένο ότι ακολουθείται το σχολικό βιβλίο...
Για το άλλο που αναφέρεις οι δάσκαλοι διαβάζουν το (=) σαν είναι!!!!!!!!!!!!! Από εκεί προκύπτει (λανθασμένα προφανώς) ο συμβολισμός.
Ένα ακόμη παράδειγμα για τα σύμβολα στο Δημοτικό. Η κόρη μου πηγαίνει στην ΣΤ΄ Δημοτικού και ο δάσκαλός της επιμένει να βάζουν συνεπάγεται για την επίλυση εξισώσεων και επιμένει ότι αυτό είναι το σωστό. Γι' αυτό και έχω ζητήσει βοήθεια στο viewtopic.php?f=95&t=12460
για οποίον γνωρίζει.
Κατά καιρούς έχουμε συζητήσει διάφορα παράξενα του Δημοτικού...
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες