Επανέρχομαι στο θέμα θεωρώντας ως δεδομένο ότι όλοι οι συνομιλητές (νυν και ερχόμενοι)
α) Νοιώθουμε την ίδια αγωνία για το αν θα πάει καλά η βαθμολόγηση των παιδιών
β) δεν νοιώθουμε την ανάγκη να διδάξουμε τους άλλους (αυτό δεν το λέω για τους ήδη μετέχοντες στην παρούσα συζήτηση: το λέω προληπτικά)
Ας δούμε ένα σημείο που συμφωνούμε: 'Ενα δοκίμιο αξιολόγησης (εν προκειμένω τα θέματα) είναι πλήρες μόνο αν συνοδεύεται με τα κριτήρια βαθμολόγησης του (δηλαδή τις οδηγίες βαθμολόγησης). Αυτό λέει ο Λευτέρης Πρωτοπαπάς και το μέλος μας skious. Επομένως σίγουρα πρέπει η ΚΕΕ να στέλνει, κάποια στιγμή, και οδηγίες βαθμολόγησης. Αυτό δεν το έχουμε. Επειδή η βαθμολόγηση είναι σύνθετη διαδικασία καλόν θα ήταν η ΚΕΕ να "ακούσει" και άλλες γνώμες πριν δώσει τις τελικές οδηγίες. Τίνων; Η γνώμη μου (αλλά φαντάζομαι και του Κώστα Σερίφη) είναι μόνο των διαπιστευμένων να βαθμολογήσουν. Δεν μπορεί να διαλέγεται όλη η κοινωνία για αυτά τα θέματα για πολλούς και ευνόητους λόγους. Μέχρι πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου να επικοινωνήσουν (προς γνώσιν της ΚΕΕ) όχι όλοι οι βαθμολογητές αλλά μέσω διαμεσολάβησης: Οι Συντονιστές των Βαθμολογικών Κέντρων. 'Ηταν μια πολύ χρήσιμη πρακτική και χωρίς κόστος η οποία φέτος δεν υιοθετήθηκε.
'Ενα βήμα πίσω λοιπόν.
Ας πάμε σε ένα άλλο σημείο που συμφωνούμε: Οι ασκήσεις είναι ασκήσεις και πρέπει αν χρησιμοποιούνται να αποδεικνύονται: Προσωπικά το τονίζω στους μαθητές μου και απαιτώ μαζί με την θεωρία να γνωρίζουν και κάποια απλά λήμματα χρήσιμα σε διάφορες περιστάσεις ( βλ και
viewtopic.php?f=61&p=20621#p20621). Από την άλλη μεριά έχω διαπιστώσει ότι πολλοί διδάσκοντες αντιμετωπίζουν τα ζητήματα θεωρίας με αφροντισιά (δεν διδάσκουν αναλυτικά την θεωρία, λανσάρουν "δική" τους κ.α.). Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτο το σημείο τα Βαθμολογικά Κέντρα πρέπει να είναι αυστηρά. Για κάθε τι αναπόδεικτο, άσκηση θεώρημα κ.α. πρέπει να αφαιρούν μονάδες. Το 2005 όπου στο 38ο κάναμε τον συντονισμό πάλι με τον Δ. Δίκαρο (αναφέρω τα ονόματα μας διότι πιστεύω ότι το ποιοι μετέχουν σε τι πρέπει σε μία Δημοκρατία να είναι γνωστό) η εισήγηση μας ήταν να αφαιρείται μία μονάδα αν η πρόταση

χρησιμοποιείται αναπόδεικτη. Η ΚΕΕ έκρινε ότι δεν πρέπει να αφαιρούνται μονάδες κάτι που τελικά υιοθετήσαμε.
Ας δούμε σε τι δεν συμφωνούμε: Στο τι θα γίνεται αν στις εξετάσεις τίθεται μία ερώτηση του τύπου «Πότε ....λέγεται...», «Πότε ονομάζεται…», «Τι ονομάζεται..». Για ποιές εξετάσεις μιλάμε; Αν μιλάμε για εξετάσεις που κάνουμε εμείς στο σχολείο μας με τους μαθητές μας τότε θα έχουμε διευκρινίσει τι ζητάμε και δεν τίθεται θέμα. Αν όμως πρόκειται για Πανελλήνιες εξετάσεις τότε πρέπει η απάντηση που θα δώσουμε να ζυγιστεί καλά και δεν χωράνε δογματισμοί. Η εμμονή στον ορισμό έχει νόημα όταν θέλουμε να ελέγξουμε αν ο μαθητής κατέχει μία ήδη υπάρχουσα αρχιτεκτονική σε ένα βιβλίο δομημένο με ορισμούς προτάσεις και αποδείξεις. Είναι τέτοιο το σχολικό βιβλίο; Όχι. Από κατασκευής του χάνει μιας και πλείστες αποδείξει που θα μπορούσαν να γίνουν (πάλι προσωπικά επειδή πιστεύω ότι Μαθηματικά=Απόδειξη και το β’ μέλος δεν δύναται να συμπληρωθεί με άλλα πράγματα δίνω στις παραδόσεις μου πλήρεις αποδείξεις, όπου μπορούν να δοθούν). Το Υπουργείο και οι ανώνυμες επιτροπές του έχουν επιδεινώσει την κατάσταση αφαιρώντας αρκετές αποδείξεις από αυτές που απέμειναν. Μόνο οι επιτροπές θεμάτων της ΚΕΕ σώζουν την λεβεντιά μας με το να μας επαναφέρουν στην τάξη βάζοντας κολπάκια που υπάρχουν σε αποδείξεις που έχουν εξαιρεθεί (προσθαφαιρέσεις όρων στο θέμα του 2008, διαφορική εξίσωση φέτος). Για λόγους που έχω αναφέρει στο
viewtopic.php?f=52&p=71333#p71333 δεν χωράνε ειδικά μάλιστα για το θέμα της ασυμπτώτου απόλυτες απόψεις. Για τους λόγους δε που ανέφερε ο Μπάμπης πιο πάνω ακόμη και αν τέτοιες απόψεις υπάρχουν δε μπορούν να εκφράζονται βαθμολογικά ειδικά με ακραίες πρακτικές του τύπου 5-0. Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η όψιμη απόφαση της ΚΕΕ εισάγει, άνευ λόγου, μία ανακολουθία (για να γίνει κατανοητή φαντασθείτε κάποιον που έδινε εξετάσεις το 2005 και για κάποιους λόγους ξαναδίνει φέτος).
Άλλο ένα βήμα πίσω λοιπόν.
Αυτοσχέδιος Διαγωνισμός: Όποιος βρει ότι φέτος στην διεξαγωγή των εξετάσεων έγινε έστω και
ένα βήμα μπρος κερδίζει γνωστότατο εμβληματικό βιβλίο πολιτικού περιεχομένου.
Διευκρίνηση επί του διαγωνισμού: Απαντήσεις που βρίσκουν τον τίτλο του βιβλίου αλλά όχι
το βήμα μπρος δεν κερδίζουν τίποτε
Καλή δύναμη στους ανθρώπους των βαθμολογικών που πασχίζουν να σώζουν την χαμένη τιμή μας.
Μαυρογιάννης