Σύνολο ακεραίων και διαιρετότητα

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Σύνολο ακεραίων και διαιρετότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

Δίνεται ένα σύνολο Α 2009 θετικών ακεραίων με την ιδιότητα ότι για κάθε πέντε ακεραίους από το Α υπάρχουν δύο ώστε κανένας να μην διαιρεί τον άλλο. Να δειχθεί ότι υπάρχει υποσύνολο Β του Α με 500 ακεραίους με την ιδιότητα ότι για κάθε δύο ακεραίους από το Β κανένας δεν διαιρεί τον άλλο.
dement
Διευθύνον Μέλος

Re: Σύνολο ακεραίων και διαιρετότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dement »

Γενικευουμε :

Εστω συνολο A με m στοιχεια και σχεση μερικης διαταξης \leq τετοια ωστε να μην υπαρχουν αλυσοι n στοιχειων. Τοτε υπαρχει υποσυνολο του A με \lceil \frac{m}{n-1} \rceil στοιχεια, ανα δυο μη συγκρισιμα.

Αποδειξη :

Εστω συνολο A οπως στην υποθεση. Οριζουμε σχεση ισοδυναμιας \equiv στο A ως εξης:

x \equiv y \Longleftrightarrow \max \{ n(C) : Cαλυσος με ελαχιστο x \} = \max \{ n(C) : Cαλυσος με ελαχιστο y \}, οπου n(C) ο αριθμος των στοιχειων του C. Ετσι, π.χ., ολα τα \leq -μεγιστικα στοιχεια ειναι ισοδυναμα μεταξυ τους. Ομοιως ολα τα 'παρα ενα μεγιστικα' και ουτω καθεξης.

Υπαρχουν το πολυ n-1 κλασεις ισοδυναμιας (αφου δεν υπαρχουν αλυσοι n στοιχειων) και κατα συνεπεια τουλαχιστον μια κλαση θα περιεχει τουλαχιστον \lceil \frac{m}{n-1} \rceil στοιχεια. Επισης, δυο διακριτα ισοδυναμα στοιχεια ειναι μη συγκρισιμα (γιατι αν x \leq y τοτε η μεγιστη αλυσος με ελαχιστο x θα ειναι αυστηρα μεγαλυτερη απο αυτη με ελαχιστο y).

Ετσι, επιλεγουμε το υποσυνολο μας να ταυτιζεται με την \equiv -κλαση με τα περισσοτερα στοιχεια και εχουμε το ζητουμενο.

(Για το προβλημα μας θετουμε m = 2009, n = 5 και εχουμε 503 > 500 ως απαντηση).

Δημητρης Σκουτερης
Δημήτρης Σκουτέρης

Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημήτρη πολύ σωστά. Ακριβώς αυτά που γράφεις είχα υπόψη μου όταν έφτιαχνα το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:

Δυϊκή μορφή θεωρήματος Dilworth: Σε κάθε μερικώς διατεταγμένο σύνολο X το μέγιστο μέγεθος αλυσίδας ισούται με τον ελάχιστο αριθμό αντιαλυσίδων που διαμερίζουν το Χ.

Την απόδειξη την έχεις ουσιαστικά γράψει. Υπάρχει και το

Θεώρημα Dilworth: Σε κάθε μερικώς διατεταγμένο σύνολο X το μέγιστο μέγεθος αντιαλυσίδας ισούται με τον ελάχιστο αριθμό αλυσίδων που διαμερίζουν το Χ.

Η απόδειξη αυτού του θεωρήματος είναι κάπως πιο δύσκολη. (Αποδεικνύεται με επαγωγή στο |X|.) Ελπίζω να επανέλθω με μια απόδειξη του σε κάποιο άλλο θέμα.

-------------------------------------------------------------------------

Να γράψω την λύση του Δημήτρη αποφεύγωντας την ορολογία των μερικώς διατεταγμένων συνόλων:

Ορίζουμε f:A \to \{1,2,3,4\} ώς εξής: Το f(x) είναι το μεγαλύτερο k για το οποίο υπάρχουν x_1,x_2,\ldots,x_k \in A με x_k = x ώστε x_1|x_2, x_2|x_3, \ldots, x_{k-1}|x_k. Παρατηρούμε από την δεδομένη συνθήκη ότι πράγματι f:A \to \{1,2,3,4\}. Έστω A_i το υποσύνολο του A που απεικονίζεται στο i. Παρατηρούμε ότι κάθε A_i έχει την ιδιότητα που θέλουμε (αν x,y \in A_i και x|y τότε y \in A_j για j>i, άτοπο) και κάποιο από αυτά θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 503 > 500.
dement
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dement »

Δεν ειχα υποψη μου τον ορο 'αντιαλυσιδα' ! Θα μου ειχε γλυτωσει ενα σωρο γραψιμο... :D

Δημητρης
Δημήτρης Σκουτέρης

Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

dement έγραψε:Δεν ειχα υποψη μου τον ορο 'αντιαλυσιδα' ! Θα μου ειχε γλυτωσει ενα σωρο γραψιμο... :D

Δημητρης
Να πω την αλήθεια, στο λεξικό που έχω δεν υπάρχει η μετάφραση. Πάντως το antichain είναι καθιερωμένος όρος στην αγγλική ορολογία.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες