ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2012
ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2012
πως λύνοται το θεμα 4γ και το θεμα 5 του μερους Β
- Συνημμένα
-
- 2012_05_31_037_themata.pdf
- (194.81 KiB) Μεταφορτώθηκε 381 φορές
- matha
- Γενικός Συντονιστής
Re: ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2012
Το 4γ)
Στο β) υπολογίσαμε
Δες τώρα ότι
δηλαδή είναι της παραπάνω μορφής με
και 
Άρα
Στο β) υπολογίσαμε

Δες τώρα ότι
δηλαδή είναι της παραπάνω μορφής με
και 
Άρα

Μάγκος Θάνος
- matha
- Γενικός Συντονιστής
Δε γνωρίζω το σύστημα στην Κύπρο, ούτε αν τα θέματα ανταποκρίνονται σε ύλη που διδάσκεται σε μια μόνο τάξη (την τελευταία).
Όμως, με μια γρήγορη ματιά, βλέπω ότι καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ πεδίο μαθηματικών εννοιών χωρίς να υπάρχουν ακραία θέματα.
Μου αρέσει αυτό το στυλ.
Βέβαια, θα μου πείτε αν η άσκηση δεν έχει εφαρμογή του ΘΜΤ περί τις 7 φορές δεν έχει γούστο. Έτσι δεν είναι;
Όμως, με μια γρήγορη ματιά, βλέπω ότι καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ πεδίο μαθηματικών εννοιών χωρίς να υπάρχουν ακραία θέματα.
Μου αρέσει αυτό το στυλ.
Βέβαια, θα μου πείτε αν η άσκηση δεν έχει εφαρμογή του ΘΜΤ περί τις 7 φορές δεν έχει γούστο. Έτσι δεν είναι;
Μάγκος Θάνος
- cretanman
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
Κάθε φορά που βλέπω ερώτημα με εφαρμογή του ΘΜΤ 5-6 φορές ή (ακόμη χειρότερα) άκομψο συνδυασμό κεφαλαίων ώστε να βγει ένα δύσκολο "συνδυαστικό" πρόβλημα θυμάμαι "Της μόδας τα καμώματα" του αείμνηστου δασκάλου μου Χάρη Βαφειάδη από το περιοδικό "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ" που εξέδιδε. Το άρθρο (ευτυχώς) το έχει μεταφέρει ο Λεωνίδας Θαρραλίδης στην παραπάνω ιστοσελίδα και αξίζει να το διαβάσετε! 
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Για την 5η άσκηση
Έστω
τα μέσα των
αντίστοιχα. H
είναι εξωτερική γωνία στο τρίγωνο
οπότε:
και 
Συνεπώς
. Επίσης για τα εμβαδά των τριγώνων
και
έχουμε

Tελικά το γραμμοσκιασμένο εμβαδόν γράφεται σαν συνάρτηση του
ως εξής:
![\displaystyle E(\theta)=\left(\frac{1}{2}a^2\theta-\frac{1}{2}a^2\sin \theta \right)+ \left(\frac{1}{2}b^2(\pi-\theta)-\frac{1}{2}b^2\sin \theta \right),\,\,\theta \in [0,\pi] \displaystyle E(\theta)=\left(\frac{1}{2}a^2\theta-\frac{1}{2}a^2\sin \theta \right)+ \left(\frac{1}{2}b^2(\pi-\theta)-\frac{1}{2}b^2\sin \theta \right),\,\,\theta \in [0,\pi]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ed46399077c4912965efd6b83e709d7c.png)
Εύκολα βρίσκουμε

Άρα η
παρουσιάζει ελάχιστο για 
Τέλος αν
τότε
οπότε 
Έστω
τα μέσα των
αντίστοιχα. H
είναι εξωτερική γωνία στο τρίγωνο
οπότε:
και 
Συνεπώς
. Επίσης για τα εμβαδά των τριγώνων
και
έχουμε 

Tελικά το γραμμοσκιασμένο εμβαδόν γράφεται σαν συνάρτηση του
ως εξής:![\displaystyle E(\theta)=\left(\frac{1}{2}a^2\theta-\frac{1}{2}a^2\sin \theta \right)+ \left(\frac{1}{2}b^2(\pi-\theta)-\frac{1}{2}b^2\sin \theta \right),\,\,\theta \in [0,\pi] \displaystyle E(\theta)=\left(\frac{1}{2}a^2\theta-\frac{1}{2}a^2\sin \theta \right)+ \left(\frac{1}{2}b^2(\pi-\theta)-\frac{1}{2}b^2\sin \theta \right),\,\,\theta \in [0,\pi]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ed46399077c4912965efd6b83e709d7c.png)
Εύκολα βρίσκουμε

Άρα η
παρουσιάζει ελάχιστο για 
Τέλος αν
τότε
οπότε 
Κώστας
Εδώ όλα τα φετινά θέματα. Οι λύσεις τους δημοσιεύονται σταδιακά.
-
nikolaos p.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες