Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Στέλιο, είχε γράψει παλιά και ο Γιάννης Παπανδρεόπουλος ένα κείμενο με τους προβληματισμούς του.
Απλά προσπαθώ να δω αν το θέμα μπορεί να τακτοποιηθεί πιο αυστηρά. Αν έχεις καμιά σχετική εργασία, θα χαρώ να τη στείλεις, έστω με pm.
Μπάμπης
Μπάμπη, τώρα πρόσεξα αυτό το μήνυμα, γι΄ αυτό ζητώ συγνώμη που δεν απάντησα αμέσως. Δεν έχω καιμία εργασία, αλλά μπορώ να πω πώς εξηγώ στους μαθητές τα "παράδοξα" που συμβαίνουν με τα c. Διευκρινίζω ότι τους τα λέω πληροφοριακά για να μην κάνουν μαϊμουδιές, αλλά δεν ζητώ να τα γράφουν, απλώς να καταλαβαίνουν πού οφείλονται.
Περίπτωση 1η
Για το c που "εμφανίζεται" στην παραγοντική όταν μεταφέρουμε τα ολοκληρώματα στο ένα μέλος, λέω αυτό που έγραψα και προηγουμένως ότι, προσθέτουμε στα δύο μέλη το αντίθετο του μεταφερόμενου ολοκληρώματος, άρα μένει όχι ο αριθμός 0 ούτε η συνάρτηση 0, αλλά το μηδενικό ολοκλήρωμα, δηλ. το ολοκλήρωμα της μηδενικής συνάρτησης που ισούται με c.
Περίπτωση 2η
Για το c που αντικαθιστά μια μορφή

τρόπος α) Αρκεί να αποδείξουμε ότι, αν f συνάρτηση ορισμένη και συνεχής σε διάστημα Δ, τότε τα σύνολα
Α={f+c/c in R} kai B={f+

/

in R} είναι ίσα( με τους συντελεστές διάφορυος του 0).
Το ότι το τυχόν g του Β ανήκει στο Α είναι προφανές. Αν g στοιχείο του A, τότε
g=f+c=f+

, άρα ανήκει στο Β
Τρόπος β) Κάνω το ίδιο χωρίς τη χρήση συνόλων. Δείχνω δηλ. ότι μπορώ να αντικαταστήσω το μεν με το δε.
Τρόπος γ) Λέω ότι το αποτέλέσμα δίνει όλες τις παράγουσες, άρα χωρίς τις στθαερές έχω μια από τις παράγουσεςς, άρα το ολοκλήρωμα ισούται με αυτή τη συνάρτηση συν c.
Η επιλογή του τρόπου γίνεται ανάλογα με τη σύσταση του τμήματος. Αν έχω διδάξει την προηγούμενη χρονιά τριγωνομετρία στο τμήμα, τους έχω προετοιμάσει με ασκήσεις που αποδεικνύουν ότι δύο μορφές λύσεων μιας τριγωνομετρικής εξίσωσης ταυτίζονται.
Ελπίζω να βοήθησα.
Χαιρετώ.
Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.