Ερώτηση σχετικά με το επίπεδο των Μαθηματικών

Συντονιστές: Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS, Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
nickos_m

Ερώτηση σχετικά με το επίπεδο των Μαθηματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nickos_m »

Καλησπέρα σας.Ονομάζομαι Νίκος και μόλις έκανα εγγραφή στο site.Είμαι 17χρονών και όπως αντιλαμβάνεστε μπαίνω στο "λούκι" της τρίτης λυκείου.Σήμερα έκανα το πρώτο μάθημα στα Μαθηματικά Κ.Ο καθηγητής μου με ενημέρωσε για τις διαφοροποιήσεις που γίνανε στην ύλη σχετικά με τις προηγούμενες χρονιές.Οι ερωτήσεις μου είναι δύο:
i)Τι πιστεύετε για την νέα ύλη καθώς και για το πιθανό επίπεδο των θεμάτων που θα πέσουν του χρόνου στις πανελλαδικές εξετάσεις;
ii)Μου αρέσουν πολύ τα Μαθηματικά από μικρό παιδί και έχω αποφασίσει να προσπαθήσω να περάσω σε κάποιο Μαθηματικό.Ποιο Μαθηματικό θα πιστεύατε πως είναι το καλύτερο( περιεχόμενο σπουδών,διδάκτορες, λιγότερες καταλήψεις);
Υ.Γ.(1)-Είμαι από επαρχία οπότε θα αναγκαστώ να μετακομίσω.
Υ.Γ.(2)-Καλώς σας βρήκα :welcomeani:
Υ.Γ.(3)-Ευχαριστώ εκ των προτέρων :D
Άβαταρ μέλους
nikosal

Re: Ερώτηση σχετικά με το επίπεδο των Μαθηματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nikosal »

Καλώς ήρθες Νίκο. Το πρώτο ερώτημα θα το αφήσω να απαντηθεί από κάποιον πιο έμπειρο καθηγητή.

Τα μαθηματικά τμήματα σίγουρα είναι από τα πιο δύσκολα τμήματα που μπορείς να συναντήσεις. Στο μαθηματικό Αθήνας που έχω άποψη είναι πιθανό να διαβάζεις ένα μάθημα 3 μήνες και παρ'ολα αυτά να κοπείς με 4. Είναι τμήματα που αν θες να τελειώσεις στην ώρα σου πρέπει να είσαι αφοσιωμενος. Η πλειοψηφία των καθηγητών βαθμολογεί αυστηρά και βάζει δύσκολα θέματα.

Αυτά δεν στα λέω για να σε αποτρεψω. Στα λέω για να είσαι προετοιμασμενος να δώσεις τον απαραίτητο σεβασμό ώστε η επιστήμη των μαθηματικών να σε ανταμειψει. Από φέτος κιόλας. Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!
\infty
Άβαταρ μέλους
nickos_m

nikosal έγραψε:Καλώς ήρθες Νίκο. Το πρώτο ερώτημα θα το αφήσω να απαντηθεί από κάποιον πιο έμπειρο καθηγητή.

Τα μαθηματικά τμήματα σίγουρα είναι από τα πιο δύσκολα τμήματα που μπορείς να συναντήσεις. Στο μαθηματικό Αθήνας που έχω άποψη είναι πιθανό να διαβάζεις ένα μάθημα 3 μήνες και παρ'ολα αυτά να κοπείς με 4. Είναι τμήματα που αν θες να τελειώσεις στην ώρα σου πρέπει να είσαι αφοσιωμενος. Η πλειοψηφία των καθηγητών βαθμολογεί αυστηρά και βάζει δύσκολα θέματα.

Αυτά δεν στα λέω για να σε αποτρεψω. Στα λέω για να είσαι προετοιμασμενος να δώσεις τον απαραίτητο σεβασμό ώστε η επιστήμη των μαθηματικών να σε ανταμειψει. Από φέτος κιόλας.
Έχω συζητήσει με άτομα που έχουν σπουδάσει στο Μαθηματικό Αθήνας/Θεσσαλονίκης/Ιωαννίνων και όλοι μα όλοι μου έχουν πει το ίδιο πράγμα.Ότι δηλαδή είναι ίσως η δυσκολότερη σχολή στη χώρα μας.Δε το βάζω κάτω."Αγαπάω" τα μαθηματικά και το βλέπω σαν πρόκληση.Έχετε κάποιον ενδοιασμό σχετικά με κάποιο συγκεκριμένο Μαθηματικό;
nikosal έγραψε: Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!
Σας ευχαριστώ πολύ!! :D
Άβαταρ μέλους
nikosal

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nikosal »

Δεν θα ήθελα να σε επηρεασω στην επιλογή σου. Στην ιστοσελίδα κάθε τμήματος μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή πόσα μαθήματα απαιτούνται για πτυχίο, ποια είναι υποχρεωτικά, ποια είναι επιλογής κτλ..
Το μαθηματικό Αθήνας έχει πολύ καλούς επιστήμονες (λιγότερο καλοί σαν καθηγητές κατά τη γνώμη μου).
Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι στα υποχρεωτικά μαθήματα τα αμφιθεατρα είναι υπερπληρη κάτι που δυσκολεύει λίγο την παρακολούθηση.
Αυτά όμως υποθέτω ισχύουν στα περισσότερα μαθηματικά τμήματα της χώρας.
Έχεις αρκετό χρόνο ακόμα για να σε προβληματισουν τα παραπάνω. Κάνε το καλύτερο σου και του χρόνου τέτοια μέρα τα ξανά σκέφτεσαι!!
\infty
batmsup1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από batmsup1 »

Νίκο δες και το σεμφε του ΕΜΠ στην Αθήνα.
Άβαταρ μέλους
nickos_m

nikosal έγραψε:Δεν θα ήθελα να σε επηρεασω στην επιλογή σου. Στην ιστοσελίδα κάθε τμήματος μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή πόσα μαθήματα απαιτούνται για πτυχίο, ποια είναι υποχρεωτικά, ποια είναι επιλογής κτλ..
Το μαθηματικό Αθήνας έχει πολύ καλούς επιστήμονες (λιγότερο καλοί σαν καθηγητές κατά τη γνώμη μου).
Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι στα υποχρεωτικά μαθήματα τα αμφιθεατρα είναι υπερπληρη κάτι που δυσκολεύει λίγο την παρακολούθηση.
Αυτά όμως υποθέτω ισχύουν στα περισσότερα μαθηματικά τμήματα της χώρας.
Έχεις αρκετό χρόνο ακόμα για να σε προβληματισουν τα παραπάνω. Κάνε το καλύτερο σου και του χρόνου τέτοια μέρα τα ξανά σκέφτεσαι!!

Έχετε δίκιο.Η υποχρέωση μου τώρα είναι να προετοιματώ για τις πανελλήνιες.Όσο για την πόλη θα 'θελα να ακούσω αρκετές γνώμες για να κατασταλάξω κάπου(αν και τείνω προς Αθήνα γιατί είναι και πιο κοντά στην περιοχή μου).Να 'στε καλά και πάλι :)
Άβαταρ μέλους
nickos_m

batmsup1 έγραψε:Νίκο δες και το σεμφε του ΕΜΠ στην Αθήνα.
Το έχω ψάξει.Δεν έχω και τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτά που διάβασα.Άλλωστε προτιμώ και την "θεωρητική" προσέγγιση των μαθημάτων στο Μαθηματικό έναντι της ΣΕΜΦΕ.
batmsup1

Δηλαδή τι έχεις διαβάσει;
Άβαταρ μέλους
nickos_m

batmsup1 έγραψε:Δηλαδή τι έχεις διαβάσει;
Αρχικά πως έχουν τις ίδιες επαγγελματικές προοπτικές με του τους απόφοιτους των Μαθηματικών απλά στα Μαθηματικά εμβαθύνουν περισσότερο σε θεωρητικό επίπεδο. Επειδή ,μάλιστα, θέλω να "γνωρίσω" περισσότερο αυτήν την αξιολάτρευτη επιστήμη προτιμώ το Μαθηματικό.Τέλος, έχω διαβάσει σε topics σε forums ότι αποθαρρύνουν τα παιδιά να σπουδάσουν στη ΣΕΜΦΕ λέγοντας πως "θέλει ακόμη πολλή δουλειά".
batmsup1

Ναι θα συμφωνήσω, καλύτερα πήγαινε μαθηματικό. Εσύ που μένεις; Ποιο είναι πιο κοντά σου; Πιο μακρυά πας αν χρειαστεί;
Άβαταρ μέλους
nickos_m

batmsup1 έγραψε:Ναι θα συμφωνήσω, καλύτερα πήγαινε μαθηματικό. Εσύ που μένεις; Ποιο είναι πιο κοντά σου; Πιο μακρυά πας αν χρειαστεί;
Εγώ μένω νότια της Αργολίδας, στην περιοχή της Ερμιονίδας.Εγώ πάω και Σάμο , που λέει ο λόγος(δεν υποβαθμίζω το συγκεκριμένο Μαθηματικό), αν αξίζει. :P
Άβαταρ μέλους
Chris_Math

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chris_Math »

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις αξιολογήσεις της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.). Ίσως μας δώσει επιπλέον στοιχεία για να βγουν και κάποια συμπεράσματα.
Επιπλέον να επισημάνω πως οι αριθμοί, σε πρώτη ανάγνωση, δεν αρκούν για συμπεράσματα. Για παράδειγμα, το Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης πέρυσι είχε ως βάση 16.324 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας 15.794 μόρια, όμως με το πρώτο να έχει 175 εισακτέους το 2014 και αυτό της Αθήνας 300. Προφανώς ο 175ος εισακτέος στο τμήμα της Αθήνας θα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 16.324 μόρια.
Αυτά ως δύο επισημάνσεις, με κύρια την πρώτη, μήπως και βοηθήσουν στην κουβέντα και κυρίως μήπως βοηθήσουν το φίλο Νίκο!
Προσωπικά έχω τελειώσει το Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας. Πολύ απαιτητική σχολή, αλλά και με πολύ υψηλό επίπεδο. Τη συστήνω έναντι των υπολοίπων.
Χρήστος Οικονόμου
Mirisiotis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mirisiotis »

Με αφορμή την ανακοίνωση σχετικά με το επίπεδο της μαθηματικής παιδείας στην χώρα μας την οποία και έχω υπογράψει.
Συνάδελφοι, φίλοι των μαθηματικών, αν και δεν έχω πολλά χρόνια στην εκπαίδευση πιστεύω ότι ορθώς δεν μπορεί
κάποιος που εισέρχεται στο Πολυτεχνείο να μην έχει διδαχθεί ποτέ του μιγαδικούς (!) ούτε σύνθετες περιπτώσεις της συνάρτησης Ολοκλήρωμα.
Είμαι όμως πεπεισμένος πως θα έπρεπε να εναντιωθούμε πρώτα στον φετινό νόμο με τον οποίο μαθητές που δεν έχουν
το κατάλληλο μαθηματικό υπόβαθρο από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου ή και από το Γυμνάσιο ακόμα,
φτάνουν στο τέλος των σπουδών τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (είτε περάσουν είτε όχι σε κάποια σχολή)
περνώντας από τάξη σε τάξη με τελικό βαθμό στα μαθηματικά π.χ. 07/20 ή παρόμοιου επιπέδου.
Αυτό πιστεύω ότι έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην μαθηματική παιδεία που λαμβάνει ο κάθε μαθητής, και αυριανός πολίτης,
αλλά και σε όσα αντικείμενα άπτονται της παιδείας αυτής.
Θα έπρεπε λοιπόν κατά την γνώμη μου να φροντίσουμε πρώτα να έχουμε φέρει στην Γ Λυκείου μαθητές με εφόδια από την
Α και την Β (όχι με βαθμό 7) για να μπορέσουμε κατόπιν να τους διδάξουμε και μια πιο "ολοκληρωμένη" γνώση
σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Βαγγέλης Μυρισιώτης
Άβαταρ μέλους
nickos_m

Chris_Math έγραψε:Εδώ μπορείτε να βρείτε τις αξιολογήσεις της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.). Ίσως μας δώσει επιπλέον στοιχεία για να βγουν και κάποια συμπεράσματα.
Επιπλέον να επισημάνω πως οι αριθμοί, σε πρώτη ανάγνωση, δεν αρκούν για συμπεράσματα. Για παράδειγμα, το Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης πέρυσι είχε ως βάση 16.324 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας 15.794 μόρια, όμως με το πρώτο να έχει 175 εισακτέους το 2014 και αυτό της Αθήνας 300. Προφανώς ο 175ος εισακτέος στο τμήμα της Αθήνας θα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 16.324 μόρια.
Αυτά ως δύο επισημάνσεις, με κύρια την πρώτη, μήπως και βοηθήσουν στην κουβέντα και κυρίως μήπως βοηθήσουν το φίλο Νίκο!
Προσωπικά έχω τελειώσει το Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας. Πολύ απαιτητική σχολή, αλλά και με πολύ υψηλό επίπεδο. Τη συστήνω έναντι των υπολοίπων.
Μάλιστα.Σας ευχαριστώ πολύ.Όσο για τους χώρους του Πανεπιστημίου;Είναι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν 300 άτομα(όσα τέλος πάντων πηγαίνουν στη σχολή);Οι καθηγητές;Είναι άτομα που προσφέρονται να βοηθήσουν ή απλά "παραδίδουν";Και τέλος, γίνονται αρκετά μαθήματα ή η σχολή ταλαιπωρείται από καταλήψεις;
Άβαταρ μέλους
Chris_Math

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chris_Math »

nickos_m έγραψε:Μάλιστα.Σας ευχαριστώ πολύ.Όσο για τους χώρους του Πανεπιστημίου;Είναι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν 300 άτομα(όσα τέλος πάντων πηγαίνουν στη σχολή);Οι καθηγητές;Είναι άτομα που προσφέρονται να βοηθήσουν ή απλά "παραδίδουν";Και τέλος, γίνονται αρκετά μαθήματα ή η σχολή ταλαιπωρείται από καταλήψεις;
Θα απαντήσω με σειρά στα ερωτήματα που έθεσες.
Σε ελάχιστα μαθήματα οι χώροι δεν είναι επαρκείς, διότι είναι υποχρεωτικά και απαιτητικά, ενώ παράλληλα τα διδάσκουν εξαιρετικοί καθηγητές, με αποτέλεσμα όλοι όσοι παρακολουθούν το μάθημα να πηγαίνουν στον συγκεκριμένο διδάσκοντα (αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στον εξαιρετικό καθηγητή Ανάλυσης κ. Γιαννόπουλο - πράγματι είναι τόσο καλός και οργανωτικός που ακόμα και καθισμένος σε σκαλιά αξίζει να τον παρακολουθήσεις). Σε γνωστικό επίπεδο των καθηγητών σίγουρα πολλοί καθηγητές του τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. είναι εξαιρετικοί κι απ' τα πρώτα ονόματα στους τομείς τους εγχώρια, ακόμα και στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως είναι επικοινωνιακοί ή πρόθυμοι όλοι τους. Όπως παντού, φαντάζομαι, υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι και κάποιοι απρόθυμοι. Λογικά, σε επαρχιακά τμήματα με λίγους φοιτητές αναπτύσσεται μια πιο στενή σχέση ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες καταλήψεις, αλλά δεν έχει χαθεί εξεταστική - έχει, όμως, μετατεθεί χρονικά.
Τέλος, αξίζει να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια που παρέχει το forum του τμήματος (με ανάρτηση βαθμολογιών, θεμάτων, σημειώσεων κτλ.), καθως και την ύπαρξη αρκετά οργανωμένης (σε κάποια μαθήματα) e-class.
Πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα βρεις εδώ, εδώ κι εδώ.
Χρήστος Οικονόμου
Άβαταρ μέλους
nickos_m

Chris_Math έγραψε:
nickos_m έγραψε:Μάλιστα.Σας ευχαριστώ πολύ.Όσο για τους χώρους του Πανεπιστημίου;Είναι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν 300 άτομα(όσα τέλος πάντων πηγαίνουν στη σχολή);Οι καθηγητές;Είναι άτομα που προσφέρονται να βοηθήσουν ή απλά "παραδίδουν";Και τέλος, γίνονται αρκετά μαθήματα ή η σχολή ταλαιπωρείται από καταλήψεις;
Θα απαντήσω με σειρά στα ερωτήματα που έθεσες.
Σε ελάχιστα μαθήματα οι χώροι δεν είναι επαρκείς, διότι είναι υποχρεωτικά και απαιτητικά, ενώ παράλληλα τα διδάσκουν εξαιρετικοί καθηγητές, με αποτέλεσμα όλοι όσοι παρακολουθούν το μάθημα να πηγαίνουν στον συγκεκριμένο διδάσκοντα (αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στον εξαιρετικό καθηγητή Ανάλυσης κ. Γιαννόπουλο - πράγματι είναι τόσο καλός και οργανωτικός που ακόμα και καθισμένος σε σκαλιά αξίζει να τον παρακολουθήσεις). Σε γνωστικό επίπεδο των καθηγητών σίγουρα πολλοί καθηγητές του τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. είναι εξαιρετικοί κι απ' τα πρώτα ονόματα στους τομείς τους εγχώρια, ακόμα και στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως είναι επικοινωνιακοί ή πρόθυμοι όλοι τους. Όπως παντού, φαντάζομαι, υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι και κάποιοι απρόθυμοι. Λογικά, σε επαρχιακά τμήματα με λίγους φοιτητές αναπτύσσεται μια πιο στενή σχέση ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες καταλήψεις, αλλά δεν έχει χαθεί εξεταστική - έχει, όμως, μετατεθεί χρονικά.
Τέλος, αξίζει να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια που παρέχει το forum του τμήματος (με ανάρτηση βαθμολογιών, θεμάτων, σημειώσεων κτλ.), καθως και την ύπαρξη αρκετά οργανωμένης (σε κάποια μαθήματα) e-class.
Πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα βρεις εδώ, εδώ κι εδώ.
Ήσασταν αρκετά κατατοπιστικός.Ευχαριστώ πολύ!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης