απορια
Συντονιστής: emouroukos
- KapioPulsar
απορια
αν η φ κυρτη η κοιλη αντιστιχα δεν θα πρεπει παντα η φ' συνεχης????
---------------------------------------------

Νίκος.

Νίκος.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: απορια
Η φ' μπορεί να μην υπάρχει καν (π.χ. φ(x) = |x|).KapioPulsar έγραψε:αν η φ κυρτη η κοιλη αντιστιχα δεν θα πρεπει παντα η φ' συνεχης????
Μ.
Edit: διέγραψα το υπόλοιπο μήνυμα, ως λάνθασμένο (ένα λάθος πρόσημο και να χάλαγε όλα). Δημήτρη, ευχαριστώ για την επισήμανση
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Μιχάλη, νομίζω το παράδειγμά σου είναι λανθασμένο.
Έχω την εντύπωση πως αν υπάρχει η παράγωγος μιας κυρτής συνάρτησης τότε πρέπει να είναι συνεχής. Και αυτό διότι πρέπει η παράγωγος να είναι αύξουσα (αλλιώς η συνάρτηση δεν είναι κυρτή). Από την άλλη οι αύξουσες συναρτήσες έχουν αριστερά και δεξιά όρια. Οι παραγώγοι όμως ικανοποιούν το θεώρημα ενδιαμέσης τιμής και άρα σε αυτήν την περίπτωση η παράγωγος πρέπει να είναι συνεχής.
Έχω την εντύπωση πως αν υπάρχει η παράγωγος μιας κυρτής συνάρτησης τότε πρέπει να είναι συνεχής. Και αυτό διότι πρέπει η παράγωγος να είναι αύξουσα (αλλιώς η συνάρτηση δεν είναι κυρτή). Από την άλλη οι αύξουσες συναρτήσες έχουν αριστερά και δεξιά όρια. Οι παραγώγοι όμως ικανοποιούν το θεώρημα ενδιαμέσης τιμής και άρα σε αυτήν την περίπτωση η παράγωγος πρέπει να είναι συνεχής.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Demetres την Τρί Ιαν 26, 2010 1:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
η πιο καλη προσεγγιση νομιζω οτι ειναι αυτη που χρησιμοποιοταν παλια, οπου στα υποπτα σημεια καμπησ ,εκει δηλαδη το προβλημα, παιρναμε την παραγωγο δεξια και αριστερα του σημειου
με ορια και αν οι δυο αυτεσ συναρτησεισ ορισμενεσ κοντα στο σημειο αυτο δεξια και αριστερα αυτου αντιστοιχα ειχαν ιδιο συντελεστη διευθυνσεισ (λ) εφαπτομενησ και ισο με μηδεν το
τοτε ο σημειο ηταν σιγουρα σημειο καμπησ. αν λ>ο κυρτη αν λ<0 κοιλη.εφοσον φυσικα f συνεχεισ . ετσι μπορει στο σημειο να μην οριζεται καν η f' παρα μονο τα ορια δεξια αριστερα να ειναι ισα
για αυτο και συμφωνω με τον αγαπητο μιχαλη
με ορια και αν οι δυο αυτεσ συναρτησεισ ορισμενεσ κοντα στο σημειο αυτο δεξια και αριστερα αυτου αντιστοιχα ειχαν ιδιο συντελεστη διευθυνσεισ (λ) εφαπτομενησ και ισο με μηδεν το
τοτε ο σημειο ηταν σιγουρα σημειο καμπησ. αν λ>ο κυρτη αν λ<0 κοιλη.εφοσον φυσικα f συνεχεισ . ετσι μπορει στο σημειο να μην οριζεται καν η f' παρα μονο τα ορια δεξια αριστερα να ειναι ισαγια αυτο και συμφωνω με τον αγαπητο μιχαλη

- KapioPulsar
και εγω αφτα ενοητε πιστεβω αλλα θα ηθελα μια περετερο αποψη-γνωμη λογους των δικλαδον και ν-κλαδον συναρτησεων (ενοω πως υποστιριζω την ιδεα μου! αν φ κυλη ΄φ' συνεχης σε καθε περιπτοση!!)

Νίκος.

Νίκος.
- Γενικοί Συντονιστές
- Γενικός Συντονιστής
Παρακαλώ KapoioPulsar να κάνεις συνειδητή προσπάθεια να γράφεις στοιχειωδώς σωστά ελληνικά όπως, άλλωστε, απαιτούν οι κανονισμοί του mathematica και ο ελάχιστος σεβασμός προς τα υπόλοιπα μέλη.KapioPulsar έγραψε:και εγω αφτα ενοητε πιστεβω αλλα θα ηθελα μια περετερο αποψη-γνωμη λογους των δικλαδον και ν-κλαδον συναρτησεων (ενοω πως υποστιριζω την ιδεα μου! αν φ κυλη ΄φ' συνεχης σε καθε περιπτοση!!)
Μεταγράφω το κείμενό σου ως δείγμα
και εγώ, εννοείται, αυτά πιστεύω αλλά θα ήθελα μια περαιτέρω άποψη-γνώμη λόγω των δίκλαδων και ν-κλαδων συναρτήσεων (εννοώ πως υποστηρίζω την ιδέα μου! Αν φ κοίλη, φ’ συνεχής σε κάθε περίπτωση)
Οι Γενικοί Συντονιστές του mathematica
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Βάζω λίγες περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτά που έγραψα χθες.
Υπάρχουν παραδείγματα που η
είναι κυρτή αλλά η
δεν υπάρχει παντου. Ας υποθέσουμε όμως πως η
είναι κυρτή σε κάποιο διάστημα και η
ορίζεται παντού σε αυτό το διαστημα. Θα δείξουμε ότι η
είναι συνεχής
1) Η
είναι είναι αύξουσα
Ας υποθεσουμε ότι υπάρχει
με
. Υπάρχει
ώστε
και
.
Αν
τότε η συνάρτηση δεν είναι κυρτή επειδή τότε θα ίσχυε
Άρα πρέπει
και με παρόμοιο τρόπο καταλήγουμε σε άτοπο.
2) Η
έχει σε όλα τα σημεία αριστερά και δεξιά όρια.
Πράγματι επειδή η
είναι αύξουσα αν
με
τότε η ακολουθία
είναι αύξουσα και φραγμένη από πάνω άρα το αριστερό όριο υπάρχει. Ομοίως και για το δεξί όριο.
3) Η
είναι συνεχής
Αν σε κάποιο σημείο
δεν ήταν συνεχής τότε θα είχαμε
και άρα η
δεν έχει την ιδιότητα της ενδιάμεσης τιμής, άτοπο.
Υπάρχουν παραδείγματα που η
είναι κυρτή αλλά η
δεν υπάρχει παντου. Ας υποθέσουμε όμως πως η
είναι κυρτή σε κάποιο διάστημα και η
ορίζεται παντού σε αυτό το διαστημα. Θα δείξουμε ότι η
είναι συνεχής1) Η
είναι είναι αύξουσαΑς υποθεσουμε ότι υπάρχει
με
. Υπάρχει
ώστε
και
.Αν
τότε η συνάρτηση δεν είναι κυρτή επειδή τότε θα ίσχυε
Άρα πρέπει
και με παρόμοιο τρόπο καταλήγουμε σε άτοπο.2) Η
έχει σε όλα τα σημεία αριστερά και δεξιά όρια.Πράγματι επειδή η
είναι αύξουσα αν
με
τότε η ακολουθία
είναι αύξουσα και φραγμένη από πάνω άρα το αριστερό όριο υπάρχει. Ομοίως και για το δεξί όριο.3) Η
είναι συνεχήςΑν σε κάποιο σημείο
δεν ήταν συνεχής τότε θα είχαμε
και άρα η
δεν έχει την ιδιότητα της ενδιάμεσης τιμής, άτοπο.Re: απορια
Ωραια.
Aς βαλω και εγω ακομη μια.
Να δειχτει οτι αν εχουμε
μια συναρτηση απο το
στο
,που ειναι και κυρτη στο πεδιο ορισμου της τοτε ειναι και συνεχης στο ανοικτο
.
Να δειχτει οτι αν εχουμε
μια συναρτηση απο το
στο
.- nsmavrogiannis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Δείτε και αυτό viewtopic.php?f=5&t=99&p=406&hilit=%CE% ... CE%AE#p406Ilias_Zad έγραψε:Ωραια.
Να δειχτει οτι αν εχουμεμια συναρτηση απο το
στο
.
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Ηράκλειτος
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Εξάλλου μία συνάρτηση λέγεται κυρτή στο διάστημα [α,β], αν
![f(kx+(1-k)y) \leq kf(x) + (1-k)f(y), \forall x,y \in [a,b], 0 \leq k \leq 1 f(kx+(1-k)y) \leq kf(x) + (1-k)f(y), \forall x,y \in [a,b], 0 \leq k \leq 1](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a8ae5ca060abee46952b2858e0f81f2f.png)
![f(kx+(1-k)y) \leq kf(x) + (1-k)f(y), \forall x,y \in [a,b], 0 \leq k \leq 1 f(kx+(1-k)y) \leq kf(x) + (1-k)f(y), \forall x,y \in [a,b], 0 \leq k \leq 1](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a8ae5ca060abee46952b2858e0f81f2f.png)
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες