γ γυμνασίου- ρητή αλγεβρική παράσταση

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

kika

γ γυμνασίου- ρητή αλγεβρική παράσταση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kika »

καλησπέρα σε όλους,

Αν και το ενδιαφέρον βρίσκεται στα μαθηματικά γενικής παιδείας που έδωσαν τα παιδιά σήμερα, ας ρωτήσω μήπως κάποιος μου ξεδιαλύνει λίγο το τοπίο..

Σε αναζήτηση θεμάτων για τις εξετάσεις γ γυμνασίου, βρήκα στο ίντερνετ κάποια θέματα θεωρίας που ρωτάνε τι είναι κλασματική αλγερβρική παράσταση και να δώσουν παράδειγμα.
Και εδώ μπερδεύτηκα λίγο:
Το σχολικό βιβλίο κάνει λόγο για κλασματικές εξισώσεις(μόνο) και ρητές αλγεβρικές παραστάσεις (όχι κλασματικές).
Προφανώς είναι το ίδιο -ρητή και κλασματική αλγεβρική παράσταση-απλά δε το ξεκαθαρίζει το βιβλίο. Επίσης το σχολικό βιβλίο ορίζει ως ρητή αλγεβρική παράσταση (σελ 71) ''μια αλγεβρική παράσταση που είναι κλάσμα και οι όροι του είναι πολυώνυμα''.
Αν κάποιο παιδί μου γράψει σαν παράδειγμα ρητής το 6χ ή το 6x^{2}+3x+1 είναι σωστό ή λάθος?
Δεν μπορεί να το θεωρήσει σαν κλάσμα με παρονομαστή την μονάδα, το οποίο είναι σταθερό πολυώνυμο?

Ευχαριστώ

υ.γ. τελικά μήπως κάτι τέτοιο δεν ενδύκνειται για εξετάσεις??
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Re: γ γυμνασίου- ρητή αλγεβρική παράσταση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

Καλησπέρα.
kika έγραψε:Αν κάποιο παιδί μου γράψει σαν παράδειγμα ρητής το 6χ ή το 6x^{2}+3x+1 είναι σωστό ή λάθος?
Δεν μπορεί να το θεωρήσει σαν κλάσμα με παρονομαστή την μονάδα, το οποίο είναι σταθερό πολυώνυμο?

Υπό ευρεία έννοια ναι, αλλά ας το προχωρήσω λίγο ακόμα.

Ο αριθμός 5 είναι ρητή αλγεβρική παράσταση Σωστό.........ή Λάθος ;

Το κλάσμα \displaystyle{\frac{{5{x^2} - 15x + 20}}{{{x^2} - 3x + 4}}} είναι ρητή αλγεβρική παράσταση Σωστό.........ή Λάθος;

kika έγραψε: υ.γ. τελικά μήπως κάτι τέτοιο δεν ενδύκνειται για εξετάσεις??
Μάλλον δεν ενδείκνυται.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες