black_char έγραψε:Αν μου έπεφτε αυτή η άσκηση στο διαγώνισμα (αυτή την στιγμή), αυτό θα έδινα σαν λύση..
Αν και η άσκηση είναι ιδιαίτερα απλή, δυστυχώς η λύση είναι προβληματική και δείχνει ότι δεν έχεις κατανοήσει τις έννοιες.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου ποσοδείκτες, ενώ σε κάποια βήματα ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιήσεις καθολικό ποσοδείκτη. Δεν είναι μόνο για "διακοσμητικό" λόγο αλλά είναι ουσιαστικό στοιχείο σε κάποιο βήμα του συλλογισμού.
Επίσης, το πρώτο ουσιαστικό λάθος είναι στο βήμα:
black_char έγραψε:

Πουθενά
στα προηγούμενα βήματα (δηλαδή σε όσα έχεις αποδείξει μέχρι τώρα) δεν προκύπτει ότι η

είναι αυτή που γράφεις. Είναι αυθαίτερο το βήμα. Προφανώς το αντιγράφεις από κάπου και δεν κατανοείς πώς προκύπτει.
black_char έγραψε:
Εδώ χάθηκε το

στο δεξί μέλος. Το έβαλες

(αυθαίρετα) και το χρησιμοποίησες στο επόμενο βήμα. Άρα έχουμε πρόβλημα.
black_char έγραψε: η συμμετρική ισχύει ήδη
Εδώ έχουμε σοβαρό κενό στον συλλογισμό που δείχνει ότι δεν κατανόησες ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο. Η συμμετρική ιδιότητα είναι μία συνεπαγωγή. Έχεις ως υπόθεση το

και το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε (με αυτό ως υπόθεση) ότι ισχύει η

. Τίποτα από αυτά δεν έχεις κάνει. Ακριβέστερα, δεν έχει καταγράψει ποιο είναι το αποδεικτέο. Το συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποδειχθεί, αλλά είναι απαραίτητο (σε διαγώνισμα) να καταγραφεί έστω αν στο τέλος πεις ότι "η απόδειξη είναι άμεση". Πρέπει όμως να φαίνεται ποια είναι η αποδεικτέα συνεπαγωγή.
black_char έγραψε:αυτά, άν και με αυτά που μου είπατε, δεν περιμένω να είναι σωστά
Όπως ανέφερα, η λύση είναι προβληματική. Δυστυχώς (λόγω της απλότητας της άσκησης) δεν θα έπαιρνε καθόλου μονάδες σε διαγώνισμα καθώς λείπουν τα βήματα τα οποία δείχνουν ότι κατανόησες τι είναι η σχέση ισοδυναμίας (το οποίο είναι το ζητούμενο της άσκησης).
Ελπίζω να ξεκαθάρισα την κατάσταση. Ίσως επιστρέψω με σωστή λύση, αλλά για την ώρα έχω φόρτο εργασίας και έχασα άσκοπα πάρα πολύ χρόνο.