Tolaso J Kos έγραψε: ↑Τετ Απρ 03, 2019 10:42 pm
Κάνω ένα παιδάκι Ε' Δημοτικού αφιλοκερδώς μαθήματα , μιας και το χω μία ώρα τη βδομάδα , και έχω κολλήσει στα παρακάτω δύο.
c8d11b42-d710-4e9c-af02-cae9fb7f27e3.png
Στη

δε καταλαβαίνω καν τι πρέπει να κάνω και στη

δε βρίσκω δεύτερο τρόπο από τον κλασσικό.

και στη συνέχεια να κάνω τη διαίρεση. Δεύτερο τρόπο δεν έχω.
Τα φώτα σας παρακαλώ. Το βιβλίο της Ε' Δημοτικού , το δεύτερο τεύχος , είναι εδώ.
Υ.Σ: Όσο ωραία και να είναι τα μαθηματικά αυτής της τάξεως αλλά και της επόμενης της ΣΤ' Δημοτικού τα 'χουν τόσο στριφνά γραμμένα που στο τέλος τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα.
Έστω και καθυστερημένα, καταθέτω την γνώμη μου σε αυτήν την πολύ σημαντική συζήτηση.
Πρώτα από όλα οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο Εκπαιδευτικού, στη σελίδα 111, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω συνημμένο:
Και τώρα αν μου επιτρέπετε μερικά σχόλια.
1) Συμφωνώ απολύτως με τους προηγούμενους :
Tolaso J Kos έγραψε: ↑Τετ Απρ 03, 2019 10:42 pm
Υ.Σ: Όσο ωραία και να είναι τα μαθηματικά αυτής της τάξεως αλλά και της επόμενης της ΣΤ' Δημοτικού τα 'χουν τόσο στριφνά γραμμένα που στο τέλος τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Και πάλι καλά Τόλη! Που να έβλεπες το προηγούμενο βιβλίο της Ε΄Δημοτικού...
george visvikis έγραψε: ↑Πέμ Απρ 04, 2019 4:39 pm
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτός ο τρόπος σκέψης διευκολύνει ένα παιδί της Ε' δημοτικού.
Πιστεύω ότι προκαλεί μάλλον σύγχυση.
Τώρα, ως προς την 4η άσκηση, αυτό που προτείνει το βιβλίο του εκπαιδευτικού είναι να γίνει
η διαίρεση χωρίς να φύγουν οι υποδιαστολές. Ούτε σε αυτό βρίσκω κάποιο νόημα.
Τέλος, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υπάρχει τέτοια κρυψίνοια στο βιβλίο του μαθητή.
Γιατί δεν εξηγεί με σαφήνεια τι ακριβώς ζητάει; Τι σημαίνει "Να βρεθεί το πηλίκο με δύο τρόπους";
Στην εφαρμογή του βιβλίου, δίνει ως ένα τρόπο την αναπαράσταση, ενώ στο βιβλίο του εκπαιδευτικού
τη διαίρεση χωρίς την αφαίρεση των υποδιαστολών. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της σύγχυσης, τότε τι είναι;
Ποιο απ' τα δύο θα διδάξει ο δάσκαλος ως εναλλακτικό τρόπο;
Όπως φαίνεται από το παραπάνω συνημμένο από το βιβλίο Εκπαιδευτικού ο β΄τρόπος που προτείνει είναι ο γνωστός σε
όλους μας από τότε που εμείς ...πηγαίναμε στο Δημοτικό ενώ στον α΄ τρόπο προτείνει διαδοχικές διαιρέσεις:
Πρώτα του

με το

και έπειτα του υπολοίπου

με το

και τέλος του νέου υπολοίπου

με το

.
Αναρωτιέμαι τι ποσοστό μαθητών μιας Ε΄τάξης οποιουδήποτε σχολείου είναι σε θέση να απαντήσει ότι :
το

χωράει στο

,

φορές !!!
Φυσικά συμφωνώ απολύτως με την άποψη του Γιώργου:
" ο ορισμός της σύγχυσης " .
2) Ελπίζω, με αφορμή τα παραπάνω, να ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς πρέπει να παρουσιαστεί όχι μόνο η ύλη της Ε΄Τάξης
αλλά και όλα τα Μαθηματικά του Δημοτικού.
Ειλικρινά, μετά από 30 χρόνια δάσκαλος, αναρωτιέμαι γιατί υπάρχουν τόσα λίγα προβλήματα τεσσάρων πράξεων στο Δημοτικό
και αναλωνόμαστε στους μηχανισμούς κάθε πράξης. Πχ. μοντελοποίηση (!) της διαίρεσης.
Είναι ευκαιρία να ανοίξει, εδώ στο

,ένας διαλόγος για τα Μαθηματικά του Δημοτικού. Υπάρχουν δάσκαλοι που διψούν για να ακούσουν
τις απόψεις των σπουδαίων Μαθηματικών-Δασκάλων που υπάρχουν στο

.
Συγγνώμη εάν κούρασα ...
Φιλικά
Σταμ. Γλάρος