$\lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n}$

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

MathSc

$\lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n}$

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MathSc »

Γεια σας! Διαβάζω για το \lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n} , όπου (A_{n})_{n} ακολουθία υποσυνόλων του συνόλου \Omega και κολλάω λίγο στην εύρεσή τους. Συγκεκριμένα:
i) Αν A_{n}\cap A_{m} = \varnothing , n\neq m

Εγώ ξέρω ότι \lim_{n} \inf A_{n}= \bigcup_{n}(\bigcap_{k\geqslant n}A_{k})=(A_{1} \cap A_{2} \cap A_{3} \cap ...) \cup(A_{2} \cap A_{3} \cap A_{4} \cap ...) \cup ... και αφού A_{n}\cap A_{m} = \varnothing , n\neq m τότε όλες οι παρενθέσεις είναι κενές, άρα \lim_{n} \inf A_{n}= \varnothing.
Αντίστοιχα το \lim_{n} \sup A_{n}= \bigcap_{n}(\bigcup_{k\geqslant n}A_{k})=(A_{1} \cup A_{2} \cup A_{3} \cup ...) \cap(A_{2} \cup A_{3} \cup A_{4} \cup ...) \cap ...
Εγώ ξέρω ότι το \lim_{n} \sup A_{n} αποτελείται από τα στοιχεία που ανήκουν στο A_{n} για άπειρα πολλά n. Όμως η απάντησή μου ποια είναι; ότι \lim_{n} \sup A_{n} = \Omega ;

ii)Αν \Omega =\mathbb{R} , A_{2p}=[-1,2+\frac{1}{2p}) , A_{2p+1}=(-2-\frac{1}{2p+1},1], για κάθε p\in \mathbb{N}
εδώ το χάνω τελείως, θα χρειαστώ μια υπόδειξη. Πήγα να βρω κάποια αρχικά A_{i} μήπως και βγάλω άκρη αλλά τίποτα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων (δεν είμαι σίγουρος αν έβαλα την ερώτησή μου στην σωστή ενότητα)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MathSc την Δευ Φεβ 17, 2020 4:30 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: $\lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n}$

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

MathSc έγραψε: Δευ Φεβ 17, 2020 2:26 pm
Εγώ ξέρω ότι το \lim_{n} \sup A_{n} αποτελείται από τα στοιχεία που ανήκουν στο A_{n} για άπειρα πολλά n. Όμως η απάντησή μου ποια είναι; ότι \lim_{n} \sup A_{n} = \Omega ;
Επειδή η απάντηση είναι άμεση από αυτά που γράφεις, θα δώσω μόνο την τελική απάντηση με την ελπίδα να μπορέσεις να το λύσεις μόνος σου. Α λύση είναι μισή γραμμή.

Απάντηση: Το limsup είναι το κενό σύνολο.
Λάμπρος Κατσάπας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Κατσάπας »

MathSc έγραψε: Δευ Φεβ 17, 2020 2:26 pm Γεια σας! Διαβάζω για το \lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n} , όπου (A_{n})_{n} ακολουθία υποσυνόλων του συνόλου \Omega και κολλάω λίγο στην εύρεσή τους. Συγκεκριμένα:
i) Αν A_{n}\cap A_{m} = \varnothing , n\neq m

Εγώ ξέρω ότι \lim_{n} \inf A_{n}= \bigcup_{n}(\bigcap_{k\geqslant n}A_{k})=(A_{1} \cap A_{2} \cap A_{3} \cap ...) \cup(A_{2} \cap A_{3} \cap A_{4} \cap ...) \cup ... και αφού A_{n}\cap A_{m} = \varnothing , n\neq m τότε όλες οι παρενθέσεις είναι κενές, άρα \lim_{n} inf A_{n}= \varnothing.
Αντίστοιχα το \lim_{n} \sup A_{n}= \bigcap_{n}(\bigcup_{k\geqslant n}A_{k})=(A_{1} \cup A_{2} \cup A_{3} \cup ...) \cap(A_{2} \cup A_{3} \cup A_{4} \cup ...) \cap ...

ii)Αν \Omega =\mathbb{R} , A_{2p}=[-1,2+\frac{1}{2p}) , A_{2p+1}=(-2-\frac{1}{2p+1},1], για κάθε p\in \mathbb{N}
εδώ το χάνω τελείως, θα χρειαστώ μια υπόδειξη. Πήγα να βρω κάποια αρχικά A_{i} μήπως και βγάλω άκρη αλλά τίποτα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων (δεν είμαι σίγουρος αν έβαλα την ερώτησή μου στην σωστή ενότητα)
Στο σωστό φάκελο είσαι.

Έστω x\in \lim_{n} \inf A_{n}. Τότε x\in \bigcup_{n}(\bigcap_{k\geqslant n}A_{k}).

Στην άλλη άσκηση δεν καταλαβαίνω τι ζητάς.

Άρα υπάρχει n_0 ώστε x\in \bigcap_{k\geqslant n_0}A_{k} συνεπάγεται x\in \varnothing .

Επομένως \lim_{n} \inf A_{n}=\varnothing .

Για το \lim_{n} \sup A_{n} χρειάζεσαι ότι τα A_n διαμερίζουν τον \Omega για να βγει άκρη.

Τότε αν x\in \lim_{n} \sup A_{n} παίρνουμε x\in \bigcap_{n}(\bigcup_{k\geqslant n}A_{k}) για κάθε

n. Άρα x\in \bigcup_{k\geqslant n}A_{k} για κάθε n.

Όμως \bigcup_{k\geqslant n}A_{k}= \left (\bigcup_{k\leqslant n-1}A_{k} \right )^c.

Τελικά x \notin\Omega\Rightarrow x \in\varnothing . Άρα \lim_{n} \sup A_{n}=\varnothing.
MathSc

Λάμπρος Κατσάπας έγραψε: Δευ Φεβ 17, 2020 4:10 pm
Στην άλλη άσκηση δεν καταλαβαίνω τι ζητάς.
Στην περίπτωση ii μου δίνεται αυτό

Αν \Omega =\mathbb{R} , A_{2p}=[-1,2+\frac{1}{2p}) , A_{2p+1}=(-2-\frac{1}{2p+1},1], για κάθε p\in \mathbb{N}

και πρέπει πάλι να βρω \lim_{n} \inf A_{n}, \lim_{n} \sup A_{n}
MathSc

Σας ευχαριστώ και τους 2 για το ερώτημα i. Πιστεύω το κατάλαβα, θα το προσπαθήσω ξανά.
lefsk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lefsk »

Σχετικά με το ερώτημα 2 που δεν έχει απαντηθεί.
Η ερώτηση προφανώς είναι να υπολογισθούν τα \lim_{n}\sup A_{n}, \lim_{n} \inf A_{n} στην περίπτωση:
 \Omega =\mathbb{R} , A_{2p}=[-1,2+\frac{1}{2p}) , A_{2p+1}=(-2-\frac{1}{2p+1},1] για κάθε p\in \mathbb{N}

\bigcap_{n=1}^{\infty } [-1,2+\frac{1}{2n}) = [-1,2]

\bigcap_{n=1}^{\infty } (-2-\frac{1}{2n+1},1] = [-2,1]

\lim_{n}\sup A_{n} = \{ x \in \mathbb{R} : x \in A_{n} για άπειρα n\} = [-2,2]

Πράγματι, x > 2 \Rightarrow \exists n_{0} \in \mathbb{N}: 2 + \frac{1}{2n} < x , \forall n \geq n_{0} \Rightarrow x \notin A_{n} \forall n \geq n_{0} \Rightarrow x \notin \lim_{n}\sup A_{n}

x < -2 \Rightarrow \exists n_{0} \in \mathbb{N}: x < -2 - \frac{1}{2n+1}  , \forall n \geq n_{0} \Rightarrow x \notin A_{n} \forall n \geq n_{0} \Rightarrow x \notin \lim_{n}\sup A_{n}

Αν x \in [-2,2] , τότε:

x \in [-2,-1] \Rightarrow x \in A_{2n+1} \forall n \in \mathbb{N}

x \in [-1,1] \Rightarrow x \in A_{n} \forall n \in \mathbb{N}

x \in [1,2] \Rightarrow x \in A_{2n} \forall n \in \mathbb{N}

άρα x \in \lim_{n}\sup A_{n}.

\lim_{n} \inf A_{n}= \{ x \in \mathbb{R} : x \in A_{n} τελικά \} = [-1,1] , έλεγξε το.

Διορθώστε με για οποιοδήποτε λάθος!
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες