Διαγώνισμα 2 - Εξετάσεις Ιουνίου - Για άριστους μαθητές

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Διαγώνισμα 2 - Εξετάσεις Ιουνίου - Για άριστους μαθητές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος »

Συνεχίζω με τα διαγωνίσματα της Γ Γυμνασίου, αφού τα αρχικά διαγωνίσματα βρήκαν ανταπόκριση (αρκετά εκλεκτά μέλη μας είναι στη Γ' Γυμνασίου).

Το τρέχων διαγώνισμα είναι για άριστους μαθητές, που έχουν λύσει όλες τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου και ψάχνουν για κάτι πιο ιδιαίτερο μέσα στο :logo:!

Δεν περιέχει, συστήματα, ανισότητες - ανισώσεις και τριγωνομετρία αλλά έχει συναρτήσεις, κάτι που δεν συνηθίζεται στην εξεταστέα ύλη...

Δεκτές οι παρατηρήσεις αφού πρώτα παινέψετε το διαγώνισμα!!

Υ.Γ: Δίνεται σε word για να κάνετε αλλαγές και τροποποιήσεις που θέλετε ή να πάρετε αποσπάσματα ασκήσεων.... είναι προφανές ότι δεν προορίζεται για σχολικές εξετάσεις
Συνημμένα
ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2-Μ.Χ.doc
(103 KiB) Μεταφορτώθηκε 1881 φορές
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Διαγώνισμα 2 - Εξετάσεις Ιουνίου - Για άριστους μαθητές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot »

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:Συνεχίζω με τα διαγωνίσματα της Γ Γυμνασίου, αφού τα αρχικά διαγωνίσματα βρήκαν ανταπόκριση (αρκετά εκλεκτά μέλη μας είναι στη Γ' Γυμνασίου).

Το τρέχων διαγώνισμα είναι για άριστους μαθητές, που έχουν λύσει όλες τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου και ψάχνουν για κάτι πιο ιδιαίτερο μέσα στο :logo:!

Δεν περιέχει, συστήματα, ανισότητες - ανισώσεις και τριγωνομετρία αλλά έχει συναρτήσεις, κάτι που δεν συνηθίζεται στην εξεταστέα ύλη...

Υ.Γ: Δίνεται σε word για να κάνετε αλλαγές και τροποποιήσεις που θέλετε ή να πάρετε αποσπάσματα ασκήσεων.... είναι προφανές ότι δεν προορίζεται για σχολικές εξετάσεις
Μάκη πολύ δυνατό! Μακάρι να πήγαιναν στο Λύκειο μαθητές που να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια διαγωνίσματα...
Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
tpakis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tpakis »

Πολύ δυνατό ειδικά στην θεωρία! Η άσκηση 1 ήταν σχετικά εύκολη αν ο μαθητής έχει καταλάβει τι είναι συνάρτηση και τι πληροφορίες μπορεί να του δώσει η γραφική παράσταση. Η άσκηση 2 είχε διαίρεση που πολλοί την βγάζουν εκτός ύλης και το β ερώτημα με την παραγοντοποίηση ήταν δυνατό. Η 3η άσκηση ήταν και αυτή δυνατή

Πάντως εγώ σε ένα τεστ για άριστους μαθητές θα έβαζα θεωρία αποδείξεις από τις εφαρμογές του βιβλίου στο κεφάλαιο με τις ταυτότητες (μετατροπή κλάσματος με άρρητο παρονομαστή σε ισοδύναμο με ρητό παρονομαστή, η ταυτότητα (α+β+γ)^2) και ασκήσεις συνδυαστικές (πχ παραμετρική με τριώνυμο για ποιο λ έχει μία, δύο, καμία λύση, τριώνυμο με τριγωνομετρία πχ. αντικατάσταση του ημιτόνου με χ, σύστημα με κλάσματα...κλπ.
Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris »

Ooooo όντως αρκετά δυνατό.Αμφιβάλλω αν θα μπορούσαν να το λύσουν οι περισσότεροι μαθητές του Λυκείου.Το ωραίο είναι οτι είναι προτώτυπο και δεν υπάρχει καμία πολύ τετριμμένη ερώτηση.Μου άρεσε πολύ η άσκηση 1. :coolspeak:
Στραγάλης Χρήστος
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stavroulitsa »

Το έλυσα και εγώ το διαγώνισμα, αφου εχω χρονο γιατί αύριο γράφω Φυσική και όχι ιστορία, μάλιστα Βυζαντινη... :wacko: (όπως ο chris... χαχαχαχαχα!!! ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ!!! :lol: :tongue: )... Αλλά θα παραθέσω τις λύσεις μου το Σαββατοκύριακο (αν προλαβω)... έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
1ον. Πότε θα προλαβουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, αν έχουν τέτοιο διαγώνισμα;;;
2ον. Γίνεται αντί για θεωρία να απαντήσουμε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ;;; :D
"Millions long for immortality who do not know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon"
Susan Ertz
ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ »

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:Συνεχίζω με τα διαγωνίσματα της Γ Γυμνασίου, αφού τα αρχικά διαγωνίσματα βρήκαν ανταπόκριση (αρκετά εκλεκτά μέλη μας είναι στη Γ' Γυμνασίου).

έχω την εξής ερώτηση.
αν επιθυμείς μπορείς να μου απαντήσεις.
Εάν είχες πράγματι ένα τμήμα με άριστους μαθητές, θα έβαζες αυτό το διαγώνισμα στις εξετάσεις του Ιουνίου;
Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:

έχω την εξής ερώτηση.
αν επιθυμείς μπορείς να μου απαντήσεις.
Εάν είχες πράγματι ένα τμήμα με άριστους μαθητές, θα έβαζες αυτό το διαγώνισμα στις εξετάσεις του Ιουνίου;
Ευχαριστώ.
Όχι Χρήστο, αλλά ψήγματα από κάποια υποερωτήματα σίγουρα! Θα δώσω και λύσεις γιατί δεν ξέρω αν αντιληφθήκατε σε βάθος κάποια πονηρά σημεία των ασκήσεων, που αν το κινηθείτε με διαφορετικό τρόπο επίλυσης φαίνεται Γολγοθάς η άσκηση!!
Θα το καθυστερήσω πάντως για να δω τις δικές σας προτάσεις, θα έχει ενδιαφέρον...

Έχω ένα προβληματισμό στο Σωστό Λάθος Θέμα 2 Γ.γ. " Δύο τρίγωνα με δύο γωνίες ίσες και μια πλευρά ίση μία προς μία δεν είναι πάντα ίσα τα τρίγωνα" πως το κρίνετε; Νομίζω ότι υπάρχει θέμα και θα το αποσύρω...

Υ.Γ 1: Οι περισσότερες ασκήσεις είναι δική μου έμπνευσης και άλλες δικής μου σύνθεσης (υποερωτήματα όπως της Γεωμετρίας, που το θέμα το Β είναι παρμένο μέσα από τα φυλλάδια του Σερίφη!!) άρα κάθε παρατήρηση δεκτή!!

Υ.Γ 2: Δίνω το ίδιο διαγώνισμα αλλά διαφέρει η άσκηση 3,το ερώτημα Β από την Γεωμετρία, πολύ ενδιαφέρον έτσι όπως παρουσιάζεται!!
Συνημμένα
ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 3.doc
(113 KiB) Μεταφορτώθηκε 340 φορές
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot »

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:...

Έχω ένα προβληματισμό στο Σωστό Λάθος Θέμα 2 Γ.γ. " Δύο τρίγωνα με δύο γωνίες ίσες και μια πλευρά ίση μία προς μία δεν είναι πάντα ίσα τα τρίγωνα" πως το κρίνετε; Νομίζω ότι υπάρχει θέμα και θα το αποσύρω...
Δύο τρίγωνα με δύο γωνίες ίσες μία προς μία και μια πλευρά του ενός ίση με μία πλευρά του άλλου δεν είναι πάντα ίσα τα τρίγωνα.

Νομίζω πάντως ότι γενικά δεν είχε πρόβλημα το ερώτημα.
Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Καλησπέρα! Έχω μερικές λύσεισ για τις ασκήσεις και συντομα θα βάλω και τη θεωρία μαζί με 2 ζωγραφιες αυτη τη φορα... :D
Στην Άσκηση 3, το Α υποερώτημα δεν το έβαλα γιατί πρώτον δε το χωρούσε το αρχείο και 2ον είναι ίδια με το προηγούμενο διαγώνισμα, ΕΔΩ...
Συνημμένα
διαγώνισμα 2ο μερος ασκησεων.doc
(38.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 247 φορές
διαγωνισμα 1ο μερος ασκησεων.doc
(62.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 235 φορές
"Millions long for immortality who do not know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon"
Susan Ertz
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Ένα πρώτο λάθος που εντόπησα είναι στην άσκηση 1 το Β. Έπρεπε να καταλήξεις στο πολυώνυμο x^3-5x^2-4x+20 αλλά έγραψες το ίδιο αλλά 4 αντί για 20, οπότε γι αυτό δεν παραγοντοποιείται το πολυώνυμο!

Επίσης για να σχεδιάσεις την γρ. παράσταση της συνάρτησης έπρεπε να κατασκευάσεις πίνακα τιμών (το λέω για αυτούς που μας παρακολουθούν)

Επίσης στο ερώτημα 2 Β στην κλασματική εξίσωση καταλήγεις σε λάθος σχέση, δες τις πράξεις σου, υπάρχει λάθος (δεν στο λέω!!!)

Τέλος, γράφεις για την παραβολή ότι έχει εξίσωση -x^2-4b+12 αντί για -x^2-4x+12 που είναι λόγω βιασύνης φυσικά...

Καταπληκτικές λύσεις!!

Παιδιά να μην ξεχάσουμε να λύσουμε την παρακάτω άσκηση, νομίζω ότι αξίζει...

Άσκηση 2 - Β

Δίνεται τραπέζιο ΑΒΓΔ (ΑΒ // ΓΔ), με Ο το σημείο τομής των διαγώνιων, αν Ε, Ζ σημεία του ΑΒ τέτοια ώστε ΟΕ//ΑΔ και ΟΖ // ΒΓ όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, τότε να αποδείξετε ότι :

α) Τα τρίγωνα ΟΑΒ και ΟΔΓ είναι όμοια και να γράψετε τους ίσους λόγους

β) \displaystyle{ 
\frac{{{\rm O}\Gamma }}{{{\rm O}{\rm A}}} = \frac{{{\rm B}{\rm Z}}}{{{\rm A}{\rm Z}}} 
} και \displaystyle{\frac{{{\rm O}\Delta }}{{{\rm O}{\rm B}}} = \frac{{{\rm A}{\rm E}}}{{{\rm B}{\rm E}}}}

γ) \displaystyle{ 
\frac{{{\rm A}{\rm E}}}{{{\rm B}{\rm E}}} = \frac{{{\rm B}{\rm Z}}}{{{\rm A}{\rm Z}}} 
}

ε) \displaystyle{ 
{\rm A}{\rm E} = {\rm B}{\rm Z} 
}

Μονάδες: (Α) ..... (Β) 1 – 1 – 0,5 – 1,25
Συνημμένα
trapezio-paralliles stis AD k BG.png
trapezio-paralliles stis AD k BG.png (71.16 KiB) Προβλήθηκε 5563 φορές
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μάκης Χατζόπουλος την Τετ Ιουν 02, 2010 6:01 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Ανεβάζω τις λύσεις της Σταυρούλας σε πιο εύκολη και ευανάγνωστη μορφή (με τα λάθη της)...
Συνημμένα
luseis 1.png
luseis 1.png (34.62 KiB) Προβλήθηκε 5562 φορές
luseis 2.png
luseis 2.png (28.15 KiB) Προβλήθηκε 5562 φορές
luseis 3.png
luseis 3.png (30.27 KiB) Προβλήθηκε 5562 φορές
luseis 4.png
luseis 4.png (16.08 KiB) Προβλήθηκε 5562 φορές
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Καλησπέρα! Κύριε Μάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Συγνώμη για τις επιπολαιότητες μου στις ασκήσεις, γιατί καταλαβαίνω ότι αγαπάτε το διαγώνισμά σας όπως εγώ τις ζωγραφιές μου. Παραθέτω τις απαντήσεις στη θεωρία με 2 ζωγραφιές μου... :D
Συνημμένα
8ewr1a.doc
(1.02 MiB) Μεταφορτώθηκε 165 φορές
Susan Ertz
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silouan »

Λοιπόν ενστάσεις για την παραγοντοποίση του πολυώνυμου x^3-5x^2-4x+4. Γιαυτό έλεγα εδώ http://mathematica.gr/forum/viewtopic.p ... F%83%CE%B7

ότι πρέπει να αναφερόμαστε που γίνεται η παραγοντοποίηση. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να αναφερθεί σε παιδιά γυμνασίου Επίσης για να βάλουμε ρίζα πρέπει να ξέρουμε το πρόσημο. Άρα η παράσταση δεν παραγοντοποιείται πάντα.
Είμαι ανοιχτός και σε άλλες γνώμες !
Σιλουανός Μπραζιτίκος
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

smar έγραψε:Λοιπόν ενστάσεις για την παραγοντοποίση του πολυώνυμου x^3-5x^2-4x+4. Γιαυτό έλεγα εδώ http://mathematica.gr/forum/viewtopic.p ... F%83%CE%B7

ότι πρέπει να αναφερόμαστε που γίνεται η παραγοντοποίηση. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να αναφερθεί σε παιδιά γυμνασίου Επίσης για να βάλουμε ρίζα πρέπει να ξέρουμε το πρόσημο. Άρα η παράσταση δεν παραγοντοποιείται πάντα.
Είμαι ανοιχτός και σε άλλες γνώμες !
Δεν με προσέχετε, γράφω πιο πάνω ότι η Σταυρουλίτσα έκανε λάθος στις πράξεις και κατέληξε στο πολυώνυμο x^3-5x^2-4x+4 το οποίο δεν παραγοντοποιείται (με γνώσεις τουλάχιστον Γ Γυμνασίου), ενώ έπρεπε να καταλήξεις στο πολυώνυμο x^3-5x^2-4x+20 (το οποίο παραγοντοποιείται πολύ εύκολα με ομαδοποίηση κατά δυάδες). Γι αυτό έδωσα τις λύσεις σε εικόνες για να φαίνονται, οι πράξεις, η σκέψη και τα λάθη για όδους δεν μπουν στο κόπο να τα λύσουν...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Stavroulitsa έγραψε:Καλησπέρα! Κύριε Μάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Συγνώμη για τις επιπολαιότητες μου στις ασκήσεις, γιατί καταλαβαίνω ότι αγαπάτε το διαγώνισμά σας όπως εγώ τις ζωγραφιές μου. Παραθέτω τις απαντήσεις στη θεωρία με 2 ζωγραφιές μου... :D
Σου ξέφυγε ένα Σωστό - Λάθος,

Δύο τρίγωνα με ίσες δύο πλευρές τριγώνου μία προς μία και ίση την προσκείμενη γωνία τους, είναι ίσα τρίγωνα. → Σωστό

Προσκείμενη γωνία ή περιεχόμενη;;; Λάθος είναι η πρόταση

Και την ερώτηση, Αναφέρεται τα τρία κριτήρια ισότητας τριγώνων (αναλυτικά και με σχήμα) η απάντηση
Π-Π-Π, Π-Γ-Π,Γ-Π-Γ δεν με καλύπτει και νομίζω ότι δεν χρειάζεται σχολιασμό, είναι προφανές τι ζητάω (λέω και αναλυτικά)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
silouan
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silouan »

Το είχα προσέξει ότι ήταν αυτό το λάθος της Σταυρουλίτσας. Απλά επεσήμανα ότι εκεί με την παραγοντοποίηση κάποιος αν δεν του λένε πώς να τα παραγοντοποιήσει, τότε μπορεί να την πατήσει...
Σιλουανός Μπραζιτίκος
Ωmega Man

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ωmega Man »

\begin{array}{l|l} 
\hspace{0.25cm}2x^3+3x^2-9x-10& x-2\\\cline{2-2} 
\underline{-2x^3+4x^2}} & 2x^2+7x+5\\ 
\hspace{1.23cm}7x^2-9x-10 & \\ 
\hspace{0.98cm}\underline{-7x^2+14x }& \\ 
\hspace{2.2cm} 5x-10 & \\ 
\hspace{1.95cm}\underline{-5x+10} & \\ 
\hspace{3.21cm} 0 & \\ 
\end{array}

Εναλλακτικός τρόπος γραφής διαίρεσης με λατεχ (το έχω λίγο πρόχειρα γραμμένο)

\begin{array}{l|l}
\hspace{0.25cm}2x^3+3x^2-9x-10& x-2\\\cline{2-2}
\underline{-2x^3+4x^2}} & 2x^2+7x+5\\
\hspace{1.23cm}7x^2-9x-10 & \\
\hspace{0.98cm}\underline{-7x^2+14x }& \\
\hspace{2.2cm} 5x-10 & \\
\hspace{1.95cm}\underline{-5x+10} & \\
\hspace{3.21cm} 0 & \\
\end{array}
What's wrong with a Greek in Hamburg?
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

Αγαπητέ Σιλουανέ, σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες και εσύ... Έκανα μια καταπληκτική πρόσθεση, όπου 16+12-8=4 και όχι 20 (που είναι το σωστό)... :lol: :P :lol:
Οπότε το πολυώνυμο παίρνει την μορφή:
P(x)=x^3-5x^2-4x+20=x^2\left(x-5 \right)-4\left(x-5 \right)=\left(x-5 \right)\left(x-2 \right)\left(x+2 \right)
Και καλύτερα που το έκανα λάθος γιατί στην προσπάθειά μου να παραγοντοποιήσω το πολυώνυμο, ύψωσα το στο τετράγωνο το \sqrt{\left(x-1 \right)\left(x-2 \right)\left(x+2 \right)} χωρίς να ξέρω αν είναι θετικό ή αρνητικό, και το κάνω 2η φορά αυτό το λάθος...
Ελπίζω να μου γίνει μάθημα...

Επίσης στον ορισμό που δίνει το ββλίο για την Ταυτότητα έχω μερικές αμφιβολίες, διοτι το βιβλίο λέει:
Ταυτότητα είναι η ισότητα η οποία αληθεύει για όλες τις τιμές των μεταβλητών της.
Φυσικά κάθε ισότητα επαληθεύει για όλες τις τιμές των μεταβλητών της. (οι τιμές των μεταβλητών της ισότητας x^2-3x+2=0 είναι χ=-1 και χ=-2, οι οποίες επαληθεύουν την ισότητα...)Η ταυτότητα όμως, επαληθεύει για όποια τιμη και αν δώσουμε στις μεταβλητές της...
Είναι σωστό αυτό που λέω ή κάνω εγώ λάθος;

Επίσης για το τελευταίο ερώτημα:
Δύο τρίγωνα με δύο γωνίες ίσες και μια πλευρά ίση μία προς μία δεν είναι πάντα ίσα τα τρίγωνα. παραθέτω και για αυτό ένα σχήμα...
Συνημμένα
ομοια τριγωνα.png
ομοια τριγωνα.png (13.84 KiB) Προβλήθηκε 5277 φορές
8ewr1a.doc
(1.02 MiB) Μεταφορτώθηκε 63 φορές
la8akia.JPG
la8akia.JPG (31.2 KiB) Προβλήθηκε 5277 φορές
Susan Ertz
mtsarduckas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mtsarduckas »

Stavroulitsa έγραψε: Επίσης στον ορισμό που δίνει το ββλίο για την Ταυτότητα έχω μερικές αμφιβολίες, διοτι το βιβλίο λέει:
Ταυτότητα είναι η ισότητα η οποία αληθεύει για όλες τις τιμές των μεταβλητών της.
Φυσικά κάθε ισότητα επαληθεύει για όλες τις τιμές των μεταβλητών της. (οι τιμές των μεταβλητών της ισότητας x^2-3x+2=0 είναι χ=-1 και χ=-2, οι οποίες επαληθεύουν την ισότητα...)Η ταυτότητα όμως, επαληθεύει για όποια τιμη και αν δώσουμε στις μεταβλητές της...
Οι δυνατές τιμές των μεταβλητών της x^2-3x+2=0 είναι (αν δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό) όλοι οι πραγματικοί αριθμοί, η σχέση όμως ισχύει μόνο για x=-1 καιx=-2 ;)
Άβαταρ μέλους
Stavroulitsa

mtsarduckas έγραψε:Οι δυνατές τιμές των μεταβλητών της x^2-3x+2=0 είναι (αν δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό) όλοι οι πραγματικοί αριθμοί, η σχέση όμως ισχύει μόνο για x=-1 καιx=-2 ;)
όμως ισότητα είναι, όταν ισχύει η σχέση, σωστά;
Susan Ertz
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης