, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)Η παράλληλη της
από το
, τέμνει την
στο 
a. Δείξτε την ισότητα των εμβαδών :

b. Βρείτε γεωμετρικά (κατασκευή) τη θέση του
στην
, ώστε 
Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis
, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
από το
, τέμνει την
στο 

στην
, ώστε 
Για το πρώτο:sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm Έστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
b. Βρείτε γεωμετρικά (κατασκευή) τη θέση τουστην
, ώστε
![]()
που ισχύει.
.Λύση μόνο του πρώτου μέρους. Έχω λύση και του δεύτερου μέρους αλλά έχει πολλή πληκτρολόγιση καθώς χρειάζεται τρεις φορές ομοιότητα τριγώνων. Θα γράψω λύση εκτός αν με προλάβουν. Για την ώρα ελπίζω να βρω οικονομικότερο τρόπο από αυτόν που έχω τώρα κατά νου.sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm Εστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
, ώστε
![]()
. Αλλά αυτό είναι άμεσο γιατί αν προσθέσουμε το κίτρινο χωρίο στο καθένα προκύπτουν τα ίσα εμβαδά
(και τα δύο είναι ίσα με το μισό του αρχικού ορθογωνίου). Τελειώσαμε.Καλησπέρα, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί μπορούμε να κατασκευάσουμε το ημικύκλιο αυτό παρόλο που το F ορίζεται με την βοήθεια του E;S.E.Louridas έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 4:05 pmΓια το δεύτερο:sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm Έστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
, ώστε
![]()
Αρκεί να κατασκευάσουμε κύκλο με διάμετρο το ευθύγραμμο τμήμα.
sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm 2024.07.20 rectangle mathematica.jpg
Εστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
, ώστε
![]()
τέμνει την
στο σημείο
Αν
Θα αποδείξω ότι 
,όπου 

Δεν μπορώ να σας εξηγήσω γιατί ... για λίγο έδρασα ως ... έφηβος και βιάστηκα.Pi3.1415 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 5:51 pm Καλησπέρα, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί μπορούμε να κατασκευάσουμε το ημικύκλιο αυτό παρόλο που το F ορίζεται με την βοήθεια του E;
S.E.Louridas έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 4:05 pmΓια το πρώτο ερώτημα:sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm Έστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
, ώστε
![]()
Αν λάβουμε υπόψη ότι τρίγωνα μα ίσα ύψη και ίσες βάσεις είναι ισοδύναμα, τότε αρκεί να αποδείξουμε ότι:
![]()
αρκεί να ισχύειπου ισχύει.
Δεν μπορώ να σας εξηγήσω γιατί ... για λίγο έδρασα ως ... έφηβος και βιάστηκα.Pi3.1415 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 5:51 pm Καλησπέρα, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί μπορούμε να κατασκευάσουμε το ημικύκλιο αυτό παρόλο που το F ορίζεται με την βοήθεια του E;

Όμως η γωνία
είναι ορθή,
και έτσι οδηγούμαστε άμεσα στην κατασκευή του 
Το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί πολύ όμορφα ( μάλιστα του κ. Λάμπρου έχει και ωραίο σχήμα )sakis1963 έγραψε: Κυρ Ιούλ 21, 2024 1:35 pm 2024.07.20 rectangle mathematica.jpg
Εστω, σημείο της πλευράς
ορθογωνίου
(με
)
Η παράλληλη τηςαπό το
, τέμνει την
στο
, ώστε
![]()
. Τα έγχρωμα τρίγωνα είναι όμοια .