ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και
τα μέσα των πλευρών του. Βρείτε το είδος του τετράπλευρου
το λόγο
και να δείξετε ότι
(όπου
το εμβαδό και η περίμετρος αντίστοιχα). Μήπως ισχύει και το αντίστροφο;Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος
ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και
τα μέσα των πλευρών του. Βρείτε το είδος του τετράπλευρου
το λόγο
και να δείξετε ότι
(όπου
το εμβαδό και η περίμετρος αντίστοιχα). Μήπως ισχύει και το αντίστροφο;
:

κυρτό τετράπλευρο με 2 απέναντι γωνίες του ορθές, π.χ.
Να δείξεις ότι υπάρχει κύκλος που διέρχεται από τις κορυφές του (είναι εγγράψιμο) και μάλιστα η διάμετρος αυτού είναι η διαγώνιος των άλλων κορυφών, στην δική μας περίπτωση η 

Από το σχήμα:kostas136 έγραψε:Επίσης θέλω να προσπαθήσεις μια άλλη ωραία άσκηση που νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί λήμμα για βοήθεια σε άλλες ασκήσεις. Έστωκυρτό τετράπλευρο με 2 απέναντι γωνίες του ορθές, π.χ.
Να δείξεις ότι υπάρχει κύκλος που διέρχεται από τις κορυφές του (είναι εγγράψιμο) και μάλιστα η διάμετρος αυτού είναι η διαγώνιος των άλλων κορυφών, στην δική μας περίπτωση η
, αφού είναι η μία από τις ορθές του τετραπλεύρου. Αφού από τη θεωρία οι εγγεγραμμένες ορθές βαίνουν σε ημικύκλιο, τότε το σχήμα DCB (όχι το τρίγωνο) είναι ημικύκλιο. Άρα η DB είναι διάμετρος του κύκλου.Το σημείο είναι το κέντρο του κύκλου. Δεν ξέρω κάποιο θεώρημα, αλλά απλά με λογική.kostas136 έγραψε:Σταύρο, μπράβο σου που ασχολείσαι. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσεις ένα θεώρημα που ισχύει στα ορθογώνια τρίγωνα (δεν θέλω να σου πώ περισσότερα για να μην σου αφαιρέσω την χαρά να το σκεφτείς μόνος σου) με το οποίο θα διαπιστώσεις ότι οι 4 κορυφές ισαπέχουν από ένα σταθερό σημείο. Το συμπέρασμα από αυτό το θεώρημα το έχεις ήδη διατυπώσει στην δεύτερη παράγραφο αυτών που έχεις γράψει.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες