α. Να αποδείξετε ότι το

β. Μπορούμε να αποδείξουμε (με γνώσεις Α΄ Λυκείου) ότι και το

γ. Όμοια και για το

Συντονιστής: stranton
nickthegreek έγραψε:![]()
![]()
![]()
Νομίζω ότι πέρα από την κλασσική απόδειξη (έστω,όπου το κλάσμα είναι ανάγωγο κτλ...), έχω να δώσω μια ακόμη σκέψη:
Θεωρούμε το πολυώνυμο.Σύμφωνα με το θεώρημα των ρητών ριζών,αν
είναι μια ρίζα ,όπου το κλάσμα είναι ανάγωγο, τότε πρέπει το y να διαιρεί τον συντελεστή του μεγιστοβαθμίου όρου (εδώ το 1) και το x να διαιρεί το 2.Άρα πιθανές ρίζες είναι οι
.Αφού καμιά από τις παραπάνω τιμές δεν είναι ρίζα της εξίσωσης και αφού γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα η εξίσωση έχει λύση το
,καταλήγουμε ότι ο αριθμός ρίζα 2 είναι άρρητος!!!Όμοια και για το 3 και το 5.
Ελπίζω να μην χάνω κάπου...
Φιλικά,
Νίκος
Demetres έγραψε:Και μια γεωμετρική απόδειξη. Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ και έστω Α' πάνω στην ΒΔ τέτοιο ώστε Α'Δ = ΑΔ. Έστω Δ' πάνω στην ΒΓ ώστε η Α'Δ' να είναι κάθετη πάνω στην ΒΔ. Τότε Α'Β = Α'Δ'. Έστω Γ' τέτοιο ώστε Α'ΒΓ'Δ' τετράγωνο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία σχηματίζοντας τετράγωνα Α''ΒΓ''Δ'' κ.ο.κ.
Αν λοιπόν τώρα τοείναι ρητός, τότε θα υπάρχει κάποιος αριθμός χ ώστε τα |ΑΒ| και |ΒΔ| να είναι ακέραια πολλαπλάσια του χ. Όμως και το |Α'Β| = |ΒΔ| - |Α'Δ| = |ΒΔ| - |ΑΒ| πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του χ. Αλλά και το |Β'Δ'| = |ΒΓ| - |Δ'Γ| = |ΒΓ| - |Α'Δ'| πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του χ. (Έχουμε |Δ'Γ| = |Α'Δ'| από την σύγκριση των τριγώνων Δ'Α'Δ και Δ'ΓΔ.)
Με παρόμοιο τρόπο όλα τα ευθύγραμμα τμήματα που κατασκευάσαμε είναι ακέραια πολλαπλάσια του χ. Όμως τα τμήματα γίνονται συνέχεια μικρότερα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον.
Υπάρχει παρόμοια απόδειξη και για τοαλλά δεν την θυμάμαι. Νομίζω υπάρχει στο Hardy & Wright.
Ας μου επιτραπεί μια μικρή πρόσφατη ιστοριούλα για το παραπάνω αρχείο.Mihalis_Lambrou έγραψε:Επισυνάπτω ένα κειμενάκι που είχα γράψει παλιά και μοίραζα στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε αυτό αναφέρεται ο Αχιλλέας, παραπάνω.
Περιέχει μερικά ιστορικά σχόλια και 12 αποδείξεις (*), οι περισσότερες προσιτές σε μαθητές Α΄Λυκείου.
.....
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: mademgi και 0 επισκέπτες