Φροντιστηριακές σημειώσεις Μαθηματικών Γενικής Παιδείας [Δικ

Συντονιστής: xr.tsif

Θανάσης Νικολόπουλος

Φροντιστηριακές σημειώσεις Μαθηματικών Γενικής Παιδείας [Δικ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Σάβ Οκτ 16, 2010 4:42 am

Χαιρετώ την παρέα του mathematica.gr

Τριγυρίζοντας στις σελίδες του forum είδα ότι όλοι εδώ έχουν την καλή διάθεση να προσφέρουν προς όλους τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, υλικό που διαθέτουν, καθετί χρήσιμο προς την κοινότητα.

Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στο διαθέσιμο υλικό. Από τα χρόνια που δούλευα σε φροντιστήριο, είχα οργανώσει σε φυλλάδια τη θεωρία και πολλές ασκήσεις για τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Θα ανεβάσω εδώ τα φυλλάδια αυτά για όποιον θέλει να τα δει. Όχι ότι θα βρείτε κάτι τόσο ξεχωριστό σε αυτά (ίσως ψήγματα και στοιχεία που θα σας φανούν χρήσιμα) αλλά αποτέλεσαν χρήσιμο υλικό για μένα για αρκετά χρόνια και ήταν αρκετά αποτελεσματικά για τους μαθητές μου, οπότε ίσως αξίζει να βρουν θέση και στη συλλογή του mathematica.gr.

Αν μη τι άλλο κάποια πινακάκια ή το σχήμα ποσοστών της κανονικής κατανομής ή οι πίνακες με τις εκφράσεις ενδεχομένων στις Πιθανότητες, αλλά και αρκετές από τις ασκήσεις, θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας 8-) .

Φιλικά

Για την κοινότητα του mathematica.gr
και τους συναδέλφους και μαθητές που δοκιμάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

1. Συναρτήσεις.pdf
(1.02 MiB) Μεταφορτώθηκε 2413 φορές
2. Στατιστική.pdf
(1.07 MiB) Μεταφορτώθηκε 1728 φορές
3. Πιθανότητες.pdf
(636.67 KiB) Μεταφορτώθηκε 1443 φορές

Νικολόπουλος Αθανάσιος
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
Άβαταρ μέλους
Γενικοί Συντονιστές
Γενικός Συντονιστής

Re: Φροντιστηριακές σημειώσεις Μαθηματικών Γενικής Παιδείας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενικοί Συντονιστές » Σάβ Οκτ 16, 2010 5:06 pm

Eπαναφορά.

Οι Γενικοί Συντονιστές του mathematica
Θανάσης Νικολόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Σάβ Οκτ 16, 2010 6:08 pm

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του Mathematica.gr για τις συμβουλές και τη βοήθεια που παρέχουν άμεσα και ανιδιοτελώς. Κάθε συμβουλή, κάθε προτροπή να βελτιωθούμε είναι όχι απλά ευχάριστα αποδεκτή αλλά και απαραίτητη (εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο...)

Ελπίζω να βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι στον εμπλουτισμό του υλικού του forum...

Αν μη τι άλλο δεν θα νιώθω τύψεις μπροστά στις εξαιρετικές προσφορές (σε μαθηματικό υλικό) που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνία του mathematica.gr (και βρήκα κι εγώ...)

Επίσης παρακαλώ όλους όσους ξεφυλλίσουν τα φυλλάδια να στείλουν παρατηρήσεις, συμβουλές ή ότι άλλο σχόλιο θέλουν...

Νικολόπουλος Αθανάσιος
bilys

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilys » Παρ Οκτ 22, 2010 1:11 pm

το ευχαριστω ειναι λιγο...
μπραβο για τη πρωτοβουλια,ωραια δουλεια :clap2:

Άβαταρ μέλους
xaranton
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xaranton » Παρ Οκτ 22, 2010 3:00 pm

Ακόμα μία μερακλίδικη προσπάθεια. Συγχαρητήρια.

Καλό χειμώνα...
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Κυρ Οκτ 24, 2010 12:41 am

Μπράβο Θανάση, πολύ καλή δουλειά, θα μας χρειαστεί σίγουρα!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
erxmer
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από erxmer » Κυρ Οκτ 24, 2010 12:58 am

Eύγε συνάδελφε... Μήπως έχεις και αντίστοιχο υλικό για την κατεύθυνση?

Θανάσης Νικολόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Δευ Οκτ 25, 2010 1:11 am

1) όχι δεν έχω αντίστοιχο υλικό για την κατεύθυνση...
Στο φροντιστήριο όπου εργαζόμουν και για το οποίο έφτιαξα αυτές τις σημειώσεις, χρησιμοποιούσαμε βιβλία-εκδόσεις του φροντιστηρίου για τα μαθηματικά κατεύθυνσης... Μάλιστα αυτό που βλέπετε είναι μία πρόχειρη προεργασία αυτού που ίσως κάποια στιγμή να γινόταν ένα πλήρες προς έκδοση βιβλίο για τα μαθηματικά γενικής παιδείας (αν και φυσικά θα ήθελε πολλή δουλειά στην προσθήκη πρωτότυπων ασκήσεων...) Αλλά μας πρόλαβε τότε η αλλαγή για τα μαθηματικά γενικής παιδείας σε μάθημα επιλογής και η διεύθυνση του φροντιστηρίου έκρινε ασύμφορη μία τέτοια έκδοση...

2) Σας έχω κι άλλο καλό, αν όλα πάνε καλά στο προσεχές μέλλον... Ο Μάκης Χατζόπουλος μόλις μου σύστησε ένα πολυμηχάνημα με δυνατότητα σκαναρίσματος σημειώσεων από φύλλα διπλής όψης με μηχανισμό ADF... Να μην πολυλογώ, για όλες τις ασκήσεις του φυλλαδίου έχω και τις λύσεις τους σε χειρόγραφες σημειώσεις, αν τελικά αποκτήσω το μηχάνημα θα προσπαθήσω να σκανάρω σιγά σιγά τις λύσεις και κατόπιν να τις ανεβάσω κι αυτές εδώ... Θα πάρει χρόνο βέβαια, αλλά θα το προσπαθήσω, μόνο και μόνο γιατί ούτως ή άλλως θέλω να τις ψηφιοποιήσω...

Ευελπιστώ στο μέλλον...

3) Τώρα που το σκέφτομαι κάτι έχω και για την κατεύθυνση... Φύλλα επαναλήψεων με ασκήσεις αρκετά ικανοποιητικού-υψηλού επιπέδου... Και για αυτές υπάρχουν επίσης λύσεις... Τις ασκήσεις θα τις ανεβάσω σύντομα, είναι έτοιμες σε ηλεκτρονική μορφή και σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς του αθλήματος (μερικές είναι πραγματικά τρομερές). Για τις λύσεις επιφυλάσσομαι όπως παραπάνω (είναι πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, σελίδες να σκαναριστούν)

Αν βάλω χέρι στο μηχάνημα που ανεφερα προηγουμένως, θα ανεβάσω σιγά σιγά αρκετό υλικό (βασικά ότι έχω από την δοξασμένη εποχή των φροντιστηρίων ;) )

Νικολόπουλος Αθανάσιος
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης Μυρογιάννης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημήτρης Μυρογιάννης » Δευ Οκτ 25, 2010 1:29 am

Αφου συγχαρω και εγω για την προσφορα αυτης της μελετης,θα ηθελα να τονισω οτι δεν υπαρχει περιπτωση ψηφιοποιησης χειρογραφων αλλα ουτε καν εντυπων κειμενων και ειδικα μαθηματικων.Καποτε με ειχε απασχολησει το θεμα και ειχα εξετασει πολλα (ολα) προγραμματα που "υποσχονταν" ψηφιοποιηση...το αποτελεσμα ηταν ....αστειο.

\top\Cape h e \;\; \AA \mathbb{R}\top\;\; o\pounds \; \; \int  \imath m\mathbb{P}\l \imath \mathbb{C}\imath \top y \;\;\imath s\;\;a\;\;\mathbb{P}\Cup \mathbb{Z}\mathbb{Z}le \;\; o\pounds \;\; \mathbb{C} o m\mathbb{P}l e^{x}  \imath T y
Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Δευ Οκτ 25, 2010 11:27 am

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσφορά σου.
maths-!!! έγραψε:Αφου συγχαρω και εγω για την προσφορα αυτης της μελετης,θα ηθελα να τονισω οτι δεν υπαρχει περιπτωση ψηφιοποιησης χειρογραφων αλλα ουτε καν εντυπων κειμενων και ειδικα μαθηματικων.Καποτε με ειχε απασχολησει το θεμα και ειχα εξετασει πολλα (ολα) προγραμματα που "υποσχονταν" ψηφιοποιηση...το αποτελεσμα ηταν ....αστειο.
Ένας καθηγητής στο μεταπτυχιακό μου είχε πει ότι υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα με δυνατότητα δημιουργίας PDF αρχείων. Το αποτέλεσμα το έχω δει και δεν έχει πρόβλημα στα μαθηματικά. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι εννοεί ο Μάκης. Αν εννοείς αρχείο PDF σε word θα συμφωνήσω μαζί σου.

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Δευ Οκτ 25, 2010 2:47 pm

Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσφορά σου.
maths-!!! έγραψε:Αφου συγχαρω και εγω για την προσφορα αυτης της μελετης,θα ηθελα να τονισω οτι δεν υπαρχει περιπτωση ψηφιοποιησης χειρογραφων αλλα ουτε καν εντυπων κειμενων και ειδικα μαθηματικων.Καποτε με ειχε απασχολησει το θεμα και ειχα εξετασει πολλα (ολα) προγραμματα που "υποσχονταν" ψηφιοποιηση...το αποτελεσμα ηταν ....αστειο.
Ένας καθηγητής στο μεταπτυχιακό μου είχε πει ότι υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα με δυνατότητα δημιουργίας PDF αρχείων. Το αποτέλεσμα το έχω δει και δεν έχει πρόβλημα στα μαθηματικά. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι εννοεί ο Μάκης. Αν εννοείς αρχείο PDF σε word θα συμφωνήσω μαζί σου.
Σωστά Λευτέρη, το μηχάνημα που αναφέρει ο Θανάσης, στα σκαναρισμένα έχει την δυνατότητα να τα αποθηκεύει σε pdf , εικόνα (jpeg) ή στον υπολογιστή.

Υ.Γ: Συναντηθήκαμε το Σάββατο και από κοντά με τον Θανάση Νικολόπουλο, πιστεύω ότι ένα εξαιρετικό μέλος προστέθηκε στην παρέα μας! Έχει αρκετή όρεξη και διάθεση να προσφέρει, νομίζω ότι άρχισε ήδη να φαίνεται!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης Μυρογιάννης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημήτρης Μυρογιάννης » Δευ Οκτ 25, 2010 10:17 pm

Aπο PDF σε WORD υπαρχει ενα προγραμμα ,το "wondershare pdf to word" το οποιο μερικες φορες αγγιζει και επιτυχια 100% .
Οσον αφορα τη ψηφιοποιηση χειρογραφων.....ξεχαστε την.Το PDF που αναφερετε ειναι προφανως ενα PDF που απλα ενσωματωνει τη φωτογραφια ....κατι πολυ απλο και ευκολο.Σε καμια περιπτωση δεν δημιουργει PDF επεξεργασιμου κειμενου ,που εδω φυσικα ειναι ολη η ουσια.

\top\Cape h e \;\; \AA \mathbb{R}\top\;\; o\pounds \; \; \int  \imath m\mathbb{P}\l \imath \mathbb{C}\imath \top y \;\;\imath s\;\;a\;\;\mathbb{P}\Cup \mathbb{Z}\mathbb{Z}le \;\; o\pounds \;\; \mathbb{C} o m\mathbb{P}l e^{x}  \imath T y
Θανάσης Νικολόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Τρί Οκτ 26, 2010 12:46 am

να δώσω μερικές διευκρινήσεις...

δεν μιλάω για ψηφιακή μετατροπή των χειρογράφων... γνωρίζω ήδη ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο και με φτωχά αποτελέσματα...

αυτό που σκέφτομαι είναι απλώς το σκανάρισμα των χειρογράφων και η προσφορά τους ως έχουν, δηλαδή ως χειρόγραφα, σε μορφή PDF ή έστω JPEG...

Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι μου αρέσει για ότι υλικό έχω σε ασκήσεις, να έχω κάπου μαζεμένες και τις αντίστοιχες λύσεις. Πολλοί οι λόγοι:

1) Όταν βάζω ασκήσεις θέλω να μπορώ να ανατρέξω άμεσα κάπου να μπορώ να δω τη λύση... Αν μη τι άλλο να μην υποχρεώνομαι να ανακαλώ το τάδε τέχνασμα ή την τάδε δύσκολη κίνηση στην επίλυση. Το βλέπω καθαρά σαν θέμα οικονομίας χρόνου και όχι αποφυγή της πρόκλησης βέβαια 8-) ...

2) Όταν εργαζόμουν σε φροντιστήριο, συνηθίζαμε να δίνουμε στους μαθητές μας όλες τις λύσεις των ασκήσεων που τους βάζαμε!!! Η λογική ήταν ότι, επειδή ήταν πολλές οι ασκήσεις και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να λυθούν όλες, τουλάχιστον να τους δίναμε και τις λύσεις ώστε να μπορούν και οι ίδιοι κατ' οίκον να μελετήσουν τις λύσεις.

3) Προσωπικό "βίτσιο": Θεωρώ εξίσου σημαντική την σωστή παρουσίαση της λύσης με τη λύση αυτή καθαυτή... Πολλοί μαθητές μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες σκέψεις και να λύσουν μία άσκηση αλλά αν τους ζητήσεις να παρουσιάσουν τη λύση, άστα να πάνε... Μου άρεσε πάντα να γράφω τις λύσεις των ασκήσεων με την ακριβή διατύπωση και πληρότητα που απαιτείται ώστε να είναι σωστά θεμελιωμένη και παρουσιασμένη η επίλυση... Γι αυτό και ήθελα τις λύσεις αυτές να τις δίνω στους μαθητές, ώστε επιπλέον να βλέπουν ακριβώς πως πρέπει να παρουσιάζεται η λύση της εκάστοτε άσκησης...

Τέλος πάντων επεκτάθηκα πολύ... Στο προσεχές μέλλον επιφυλλάσσομαι για το θέμα....

Για την ώρα σε λίγο θα ανεβάσω κάτι ακόμα, θεωρώ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ και σχετικό με τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης...

Προσεχώς σε άλλο thread...

Φιλικά

Νικολόπουλος Αθανάσιος
Θανάσης Νικολόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Τρί Οκτ 26, 2010 1:26 am

Για όποιον ενδιαφέρεται για το υλικό που αναφέρω παραπάνω σχετικά με τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, μπορείτε να το δείτε εδώ:

viewtopic.php?f=55&t=10126&p=55840#p55840

Νικολόπουλος Αθανάσιος
kostio

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostio » Πέμ Νοέμ 11, 2010 4:46 am

Σε ευχαριστούμε Θανάση καλή δουλειά
Κώστας Ιωάννου

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες