Έστω

Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας
εδώbatmsup1 έγραψε:Απο τη μαθηματική ολυμπιάδα του 1973. Κάποια σημεία στη λύση με δυσκολεύουν. Αξιοποιεί όμως κάποιες παρατηρήσεις. Ίσως τη λύσετε και διαφορετικά.
Έστω ε ευθεία στο επίπεδο και Ο ένα σημείο της. Ταείναι μοναδιαία και τέτοια ώστε τα σημεία
να βρίσκοντε σε ενα επίπεδο π που περιέχει την ε και στο ένα απ τα δύο ημιεπίπεδα που ορίζει η ε επι του π. Αν n περιττός, δείξτε οτι
Να συμπληρώσω πως περιέχεται και στο βιβλίο:S.E.Louridas έγραψε:Ας μου επιτραπεί και μία βιβλιογραφική αναφορά:
Είναι το 1ο από τα θέματα της 15ης Ι. Μ. Ο. (1973) και βρίσκεται λυμένο
στην σελίδα 159 του βιβλίου της Ε.Μ.Ε.: «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ 1959-2000, Α.Φελλούρης, Π.Βλάμος, Α.Δούναβης,
Σ.Λουρίδας, Ε.Ράππος».
Ακριβώς, είναι όπως τα λέει ο Άριστος συνάδελφος Χρήστος.chris_gatos έγραψε:Να συμπληρώσω πως περιέχεται και στο βιβλίο:S.E.Louridas έγραψε:Ας μου επιτραπεί και μία βιβλιογραφική αναφορά:
Είναι το 1ο από τα θέματα της 15ης Ι. Μ. Ο. (1973) και βρίσκεται λυμένο
στην σελίδα 159 του βιβλίου της Ε.Μ.Ε.: «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ 1959-2000, Α.Φελλούρης, Π.Βλάμος, Α.Δούναβης,
Σ.Λουρίδας, Ε.Ράππος».
"The I.M.O Compendium A Collection of Problems Suggested for the International Mathematical Olympiads 1959-2004" στη σελίδα 401, (λύση με χρήση επαγωγής)
των
Djukic,Jankovic,Matic,Petrovic.
Συγνώμη και πάλι που παρεμβαίνω. Στην παράθεση που έκανα υπάρχει και δεύτερη λύση που στηρίζεται πάλι στην επαγωγή και σε αυτήν ακριβώς την παρατήρηση.batmsup1 έγραψε:Ευχαριστώ και την κυρία Φωτεινή για το σύνδεσμο (δεν είναι εύκολο να εντοπίσω πάντα αν έχει τεθεί ξανά και είμαι και νέος στο mathematica) και τον κύριο Λουρίδα για το σχολιασμό. Φυσικά και τους λύτες. Έχω το βιβλίο της ΕΜΕ με τα θέματα των ολυμπιάδων αλλά στη λύση που προτείνεται, αναφέρει σαν λήμμα οτι το άθροισμα 2 διανυσμάτων περιέχεται πάντα μεταξύ της γωνίας τους, απο κανόνα παραλληλογράμου. Είναι μια παρατήρηση στη διανυσματική άθροιση, που αν και προφανής δεν τη σκεπτόμουν όταν τη διδαχτήκαμε Διαισθητικά φαίνεται προφανές αλλά τυπικά αναρωτήθηκα πως θα εκφράσουμε μαθηματικά οτι ένα διάνυσμα περιέχεται μεταξύ της γωνίας 2 άλλων, πως αποδεικνύεται δηλαδή. Φαντάζομαι ίσως με τον υπολογισμό της γωνίας μεταξύ τουμε το
. Σ αυτό θα θελα μια διευκρίνηση.
Δεν το έκανα για να με ευχαριστήσεις. Θεωρώ χρέος μου και το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, να δίνω τις πηγές μου.Από εκεί διαβαζω κι εγώ.batmsup1 έγραψε:Ξέχασα να σας ευχαριστήσω κύριε Κυριαζή για το σύνδεσμο. Την είχα δει τη λύση εκεί, διαφέρει λίγο απο την επίσημη που κυκλοφορεί, απλά ξέχασα να σας συμπεριλάβω στο αρχικό μήνυμα. Το διόρθωσα όμως. Γενικά μου έμεινε το αίσθημα μέσα μου γιατί δεν το χα υπόψη άμεσα ενώ γνωρίζω περι διανυσματικής άθροισης και παραλληλογράμμου? Πριν τη θέσω εδώ την πάλεψα την άσκηση πολύ και με πολλές προσεγγίσεις, οπότε ο προβληματισμός τελικά είναι ιδιαίτερα γόνιμος και ωφέλιμος ας μην κατάφερα να οδηγηθώ στην επίσημη λύση.
S.E.Louridas έγραψε: (*) Με την ευκαιρία θα ήθελα να πώ ότι θα πρέπει να ρωτάμε τους διδάσκοντες, χωρίς προηγουμένως να "φιλτράρουμε" την ερώτηση μας με βάση το σκεπτικό "έχει γούστο να ρωτήσω κάτι που θα με ξεφτιλίσει". Οι ερωτήσεις προς τον διδάσκοντα αποτελούν "πρόκληση" και γιά τον ίδιο τον διδάσκοντα, πολλαπλά.
Ντροπή δεν είναι να θέλουμε να μάθουμε μέσω ερωτήσεων, ντροπή είναι να θέλουμε να κρύψουμε το ότι κάτι δεν ξέρουμε αφού έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μη το μάθουμε ποτέ.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες