Stavroulitsa έγραψε:Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που με διορθώνεται, μάλιστα αυτός είναι ο σκοπός μου, να μάθω να διατυπώνω σωστά τις λύσεις μου. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τη διαφορά ανάμεσα στην ισοδυναμία και στη συνεπαγωγή. Τώρα έχω αρχίσει να καταλαβαίνω κάτι, θα μελετήσω το αρθρο σας και να μου επιτρέψεται να σας ενοχλήσω αν δεν καταλάβω κάτι ή αν έχω απορίες, ώστε να μου τα εξηγήσεται πιο απλά γιατί το γράψιμό σας είναι υψηλού επιπέδου και και μου είναι λίγο δύσκολο να το κατανοήσω...
Αγαπητή Stavroulitsa. Είμαι πάντα στη διάθεσή σου, αρκεί αυτά που θα μου ζητάς να λέγονται σε ένα μήνυμα.
Με απλά λόγια:
•
Σε μία συνεπαγωγή ισχύει σίγουρα το « ευθύ». Δεν είναι απαραίτητο να ισχύει και το αντίστροφο. Παραδείγματα:
1) ( έπεσα στη θάλασσα)

( βράχηκα) ,αληθής( όχι όμως και το αντίστροφο).
2)

,αληθής( ισχύει και το αντίστροφο).
3)α>β

,ψευδής.
•
Σε μια ισοδυναμία ισχύει απαραίτητα και το «ευθύ» και το αντίστροφο. Παραδείγματα:
1)

, αληθής.
2)( έπεσα στη θάλασσα)

( βράχηκα) ,ψευδής( γιατί δεν ισχύει το αντίστροφο).
Stavroulitsa.τα σύμβολα

και

,καθώς και τα "όχι","και" και "ή",ανεξάρτητα πως τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή γλώσσα , στα μαθηματικά τα χρησιμοποιούμε όπως ορίζονται (με μεγάλη σαφήνεια) στη Μαθηματική Λογική. Λέγονται « λογική σύνδεσμοι». Πρέπει ακόμα να σε προειδοποιήσω ότι η κοινή Λογική δεν ταυτίζεται πάντοτε με την Μαθηματική Λογική.
•Και κάτι ακόμα πολύ σοβαρό. Σε μια απόδειξη γράφουμε, από αυτά που ισχύουν, μόνο εκείνα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την απόδειξη. Αν κάτι ισχύει αλλά δεν μας χρειάζεται στην απόδειξη ,θα είναι λάθος να το γράψουμε ( το σχολικά βιβλία είναι γεμάτα από τέτοια λάθη).
Με αγάπη.