[Δεν εχω λυση γιατι κολλησα σ' ενα σημειο που ομως μαλλον ειναι γνωστο^ αν τυχον κολλησετε και σεις το ξανασυζηταμε
Γιωργος Μπαλογλου
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, achilleas, socrates, silouan
προκύπτουν άπειρες τριάδες ακεραίων που ικανοποιούν την συγκεκριμένη εξίσωση.
είναι μία λύση παρατηρούμε ότι και το
είναι λύση (αποδεικνύεται με πράξεις).
παίρναμε το
ή
)
; Νίκο την ίδια είχα σκεφτεί κι εγώ όταν προσπαθούσα να λύσω την παραπάνω άσκηση.nkatsipis έγραψε:
Σχόλια:
Τι μπορούμε να πούμε για την
;
Πόσο μεγάλη ''ζημιά'' μπορεί να κάνει ένα αθώο μηδενικό...;
Νίκος Κατσίπης
. Ας υποθέσουμε παρακάτω ότι 
ή
άρα και οι τρεις αριθμοί
πρέπει να είναι άρτιοι
να είναι το σύνολο όλων των δυνάμεων του 2 που περιέχονται στην ανάλυση του αριθμού x,
να είναι το σύνολο όλων των δυνάμεων του 2 που περιέχονται στην ανάλυση του αριθμού y και
να είναι το σύνολο όλων των δυνάμεων του 2 που περιέχονται στην ανάλυση του αριθμού w . Επειδή οι x,y,w είναι πεπερασμένοι αριθμοί, τα σύνολα
ως μη κενά και πεπερασμένα (ήδη δείξαμε ότι οι x,y,w είναι άρτιοι) περιέχουν το καθένα μέγιστο στοιχείο έστω
. Θεωρούμε τό μικρότερο εξ' αυτών έστω χωρίς βλάβη της γενικότητας και λόγω συμμετρίας οτι είναι ο
. Δηλαδή με άλλα λόγια ο
είναι η μεγαλύτερη δύναμη του 2 που διαιρεί και τους τρεις αριθμούς. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι
όπου
περιττοί αριθμοί. Τότε η δοσμένη γίνεται:
όπου λόγω υπόθεσης για τα
ισχύει:
και
άρα
οπότε η εξίσωση αυτή είναι όμοια με την αρχική συνεπώς πρέπει ο αριθμός
να είναι άρτιος, άτοπο.
και η εξίσωση γίνεται
. H εξίσωση αυτή αν την πάρουμε
μας δίνει επίσης ότι οι
είναι άρτιοι άρα
και αντικαθιστώντας στην παραπάνω παίρνουμε
και συνεχίζουμε όμοια. Με την ίδια διαδικασία καταλαβαίνουμε διαισθητικά ότι κάθε ένας από τους αριθμούς
έχει στην ανάλυσή του άπειρα 2-άρια, άτοπο.Πολυ σωστα, γενικοτερα οι τριαδες (χ, χ, 1), (χ, 1, χ), (1, χ, χ) αποτελουν λυσεις. Επισης οι (χ, χ, 2(χ^2) - 1), (χ, 2(χ^2) - 1, χ), (2(χ^2) - 1, χ, χ). Εικαζω πως δεν υπαρχουν αλλες, και θα επανελθω σε λιγες μερες αν δεν επεμβει αποτελεσματικοτερα καποιος αλλοςnkatsipis έγραψε:Από την λύσηπροκύπτουν άπειρες τριάδες ακεραίων που ικανοποιούν την συγκεκριμένη εξίσωση.
Αυτό προκύπτει από το εξής:
Ανείναι μία λύση παρατηρούμε ότι και το
είναι λύση (αποδεικνύεται με πράξεις).
(Επίσης, το ανάλογο συμπέρασμα ισχύει, αν στη θέση τουπαίρναμε το
ή
)
είναι λύση, τότε και η
είναι λύση.
και λοιπά. Δεν ξέρω ακόμη αν με αυτούς τους μετασχηματισμούς και τις αρχικές λύσεις
μπορούμε να παράξουμε όλες τις λύσεις ή όχι.Πράγματι κάθε λύση μπορεί να παραχθεί από τους πιο πάνω μετασχηματισμούς ξεκινώντας από κάποια λύση της μορφήςDemetres έγραψε:Γιώργο, υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ανείναι λύση, τότε και η
είναι λύση.
Έτσι έχουμε π.χ. και τις λύσειςκαι λοιπά. Δεν ξέρω ακόμη αν με αυτούς τους μετασχηματισμούς και τις αρχικές λύσεις
μπορούμε να παράξουμε όλες τις λύσεις ή όχι.
. Η απόδειξη είναι με άπειρη κάθοδο όπως και η λύση που έβαλε ο Αλέξανδρος εδώ: viewtopic.php?f=50&t=5083
με
. Θα δείξω ότι είτε
(και άρα
), είτε η
είναι επίσης λύση και ικανοποιεί
. Άρα μετά από πεπερασμένο αριθμό βημάτων θα καταλήξουμε σε λύση της μορφής
.
έχει ρίζες τα
και ικανοποιεί
, αφού υποθέσαμε ότι
. Άρα
, άτοπο αφού η αρχική λύση είχε ελάχιστο
.Δημητρη εξαιρετικη η προσεγγιση σου αν και εχω μια μικρη ενσταση: *νομιζω* πως αυτο που ηθελες να πεις ειναι "αρχιζω με μια λυση (x,y,z) οπου x <= y <= z, παρατηρω οτι οι z, 2xy-z ειναι ριζες του τριωνυμου f(t) = t^2 - 2xyt + (x^2 + y^2 - 1) και οτι f(y) < 0, ΑΡΑ ειτε z < y < 2xy-z, ατοπο λογω y <= z, ειτε 2xy-z < y < z, που ειμαστε πλεον υποχρεωμενοι να δεχτουμε, συνεπως 2xy-z < y" -- αρχιζοντας δηλαδη με μια τριαδα-λυση μπορουμε να ελαττωσουμε τον μεσαιο ορο. [Παρακαλω διευκρινησε αν εχω παρανοησει τον συλλογισμο σου.]Demetres έγραψε:Έστω μια λύσημε
. Θα δείξω ότι είτε
(και άρα
), είτε η
είναι επίσης λύση και ικανοποιεί
. Άρα μετά από πεπερασμένο αριθμό βημάτων θα καταλήξουμε σε λύση της μορφής
.
Πράγματι το πολυώνυμοέχει ρίζες τα
και ικανοποιεί
, αφού υποθέσαμε ότι
. Άρα
, άτοπο αφού η αρχική λύση είχε ελάχιστο
.
,
,
,
,
,
,
.Τι? Δεν πιστευετε οτι ο (Α^2 - 1)*(Β^2 - 1) ειναι τελειο τετραγωνο? Μα ειναι πολυ απλο: (Α^2 - 1)*(Β^2 - 1) = (Α + 1)*(Α - 1)*(Β + 1)*(Β - 1) = [4(χ^3) - 3χ + 1]*[4(χ^3) - 3χ - 1]*[32(χ^6) - 48(χ^4) + 18(χ^2)]*[32(χ^6) - 48(χ^4) + 18(χ^2) - 2] = [(χ + 1)*(2χ - 1)^2]*[(χ - 1)*(2χ + 1)^2]*[2(χ^2)*(4(χ^2) - 3)^2]*[2(χ^2 - 1)*(4(χ^2) - 1)^2] = [2χ*(χ^2 - 1)*(4(χ^2) - 3)*(4(χ^2) - 1)^2]^2gbaloglou έγραψε: Α = 4(χ^3) - 3χ, Β = 32(χ^6) - 48(χ^4) + 18(χ^2) - 1
Eμενα να δεις!cretanman έγραψε:Αρχίζουν να με βάζουν σε υποψίες!!!
είναι δυο πολυώνυμα Chebyshev τότε
για κάποιο ακέραιο πολυώνυμο
. Για να το δείξουμε αυτό αρκεί να δείξουμε ότι
.
. To
στέλνει το
στο
.
είναι ακέραιο πολυώνυμο του
(απλή επαγωγή).
με την ισότητα να ισχύει για άπειρες τιμές του χ, και άρα για όλες τις τιμές του χ.
για κάποιους μη αρνητικούς ακεραίους
. Καλημερα ΔημητρηDemetres έγραψε:Εικασία: Όλες οι λύσεις είναι της μορφήςγια κάποιους μη αρνητικούς ακεραίους
.
Νομίζω δεν είναι δύσκολο να αποδειχθεί αλλά αρκετά για απόψε.
Γιώργο, γίνεται και έτσι όπως το γράφεις. Ο μεσαίος όρος ελαττώνεται. Αλλά και ο μεγαλύτερος όρος ελαττώνεται επειδή (ανgbaloglou έγραψε: Δημητρη εξαιρετικη η προσεγγιση σου αν και εχω μια μικρη ενσταση: *νομιζω* πως αυτο που ηθελες να πεις ειναι "αρχιζω με μια λυση (x,y,z) οπου x <= y <= z, παρατηρω οτι οι z, 2xy-z ειναι ριζες του τριωνυμου f(t) = t^2 - 2xyt + (x^2 + y^2 - 1) και οτι f(y) < 0, ΑΡΑ ειτε z < y < 2xy-z, ατοπο λογω y <= z, ειτε 2xy-z < y < z, που ειμαστε πλεον υποχρεωμενοι να δεχτουμε, συνεπως 2xy-z < y" -- αρχιζοντας δηλαδη με μια τριαδα-λυση μπορουμε να ελαττωσουμε τον μεσαιο ορο. [Παρακαλω διευκρινησε αν εχω παρανοησει τον συλλογισμο σου.]
Γιωργος Μπαλογλου
) ισχύει ότι
. Αρχικά ο μεγαλύτερος όρος ήταν
και τώρα είναι
.
, αλλίως η καινούργια λύση δεν είναι αποδεκτή. Αλλά 
Κι' όμως είναι. Όλες οι λύσεις πρέπει να είναι αυτής της μορφής!gbaloglou έγραψε:Καλημερα ΔημητρηDemetres έγραψε:Εικασία: Όλες οι λύσεις είναι της μορφήςγια κάποιους μη αρνητικούς ακεραίους
.
Νομίζω δεν είναι δύσκολο να αποδειχθεί αλλά αρκετά για απόψε.![]()
Πιστευω οτι η εικασια σου ειναι ισοδυναμη προς την μη υπαρξη non-Chebyshev λυσεων της (Α^2 - 1)*(Β^2 - 1) = τελειο τετραγωνο ... αρα δεν ειναι ευκολη!
Γιωργος
μια λύση με που δεν είναι αυτής της μορφής με
και το
ελάχιστο. Έχουμε ήδη δείξει πως
είναι επίσης λύση και ο μέγιστος όρος είναι το
που είναι μικρότερο του
. Άρα υπάρχουν ακέραιοι
ώστε
. Αλλά τότε
.
για κάθε
και όπως προηγουμένως, επειδή μιλάμε για πολυώνυμα αρκεί να αποδείξουμε την ισότητα για κάθε
.
. Πρέπει να δείξω ότι:

Ισχύει και το αντίστροφο ανDemetres έγραψε:Εικασία: Όλες οι λύσεις είναι της μορφήςγια κάποιους μη αρνητικούς ακεραίους
.
μη αρνητικοί ακέραιοι τότε η τριάδα
είναι λύση της εξίσωσης. 
.
της εξίσωσης πρέπει:
και 
δίνουν τις τετριμμένες λύσεις. Υποθέτουμε λοιπόν ότι
(και επίσης ελεύθερος τετραγώνων).
.
, όπου
η ελάχιστη θετική.
θα δίνονται: