Σελίδα 1 από 1

πεδίο ορισμού σε σύνθεση

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 21, 2011 1:55 pm
από mixalis_i
Γεια σας! Μήπως γίνεται να μου λύσετε μια απορία που έχω σε μια εκφώνηση άσκησης;

Δίνεται συνάρτηση f:\left(-2,+\propto  \right)\rightarrow R και η συνάρτηση g\left(x \right)=\frac{e^{x+1}}{e^{x+1}-1}. Να βρείτε το πεδίο ορισμού της gof.

Για να βρω το πεδίο ορισμού της σύνθετης σ' αυτό το παράδειγμα δε χρειάζεται να ξέρω και τη συνάρτηση f; Αφού πρέπει να πάρω τους περιορισμούς: x\in D_{f}, f\left(x \right)\in D_{g};

Re: πεδίο ορισμού σε σύνθεση

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 21, 2011 1:59 pm
από mixalis_i
Κάτι που ξέχασα, στις λύσεις του βιβλίου ο συγγραφέας βρίσκει κατευθείαν το πεδίο ορισμού χωρίς την f, αλλά δυστυχώς δεν έχει αναλυτικές λύσεις. Το πεδίο ορισμού που δίνει είναι \left(-2,-1 \right)U\left(-1,+\propto  \right)

Re: πεδίο ορισμού σε σύνθεση

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 21, 2011 2:43 pm
από sorfan
mixalis_i έγραψε:Κάτι που ξέχασα, στις λύσεις του βιβλίου ο συγγραφέας βρίσκει κατευθείαν το πεδίο ορισμού χωρίς την f, αλλά δυστυχώς δεν έχει αναλυτικές λύσεις. Το πεδίο ορισμού που δίνει είναι \left(-2,-1 \right)U\left(-1,+\propto  \right)
Αυτό προκύπτει αν το διάστημα που δίνει ως πεδίο ορισμού, θεωρήσουμε ότι είναι το σύνολο τιμών.

Re: πεδίο ορισμού σε σύνθεση

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 21, 2011 3:47 pm
από Νικος Αντωνόπουλος
Μάλλον ο παρονομαστής θα πρέπει να είναι {{e}^{x+1}}+1. Φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση προκύπτει ως πεδίο ορισμού της g\circ f το πεδίο ορισμού της f. Αν ο παρονομαστής είναι αυτός που έχεις γράψει, για να προκύψει αυτό το πεδίο ορισμού θέλει πρόσθετα δεδομένα (όπως για παράδειγμα ότι η f είναι γνησίως μονότονη και το κοινό σημείο της γραφικής της παράστασης με την y=x έχει τετμημένη {{x}_{o}}=-1)

Re: πεδίο ορισμού σε σύνθεση

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 21, 2011 9:46 pm
από mixalis_i
Ευχαριστώ πολύ, μάλλον τυπογραφικό θα είναι..