Από την ανισότητα Cauchy-Schwarz έχουμε:ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 911: Να αποδείξετε ότι:, για κάθε

Αρκεί να δείξουμε ότι:

ή αρκεί να δείξιυμε ότι:

ή
![\displaystyle{{\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)} \displaystyle{{\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/1921b04876c27393bba9f118329e9c3e.png)
το οποίο ισχύει αφού είναι άμεσο συμπέρασμα της Α.Μ-G.M
![\displaystyle{n\left( {n + 1} \right) + 2 \ge 2\sqrt {2n(n + 1)} \Rightarrow {\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)} \displaystyle{n\left( {n + 1} \right) + 2 \ge 2\sqrt {2n(n + 1)} \Rightarrow {\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ded551970ba30d4c315626a5d1157e6b.png)
Ισότητα έχουμε για

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan
Από την ανισότητα Cauchy-Schwarz έχουμε:ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 911: Να αποδείξετε ότι:, για κάθε

![\displaystyle{{\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)} \displaystyle{{\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/1921b04876c27393bba9f118329e9c3e.png)
![\displaystyle{n\left( {n + 1} \right) + 2 \ge 2\sqrt {2n(n + 1)} \Rightarrow {\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)} \displaystyle{n\left( {n + 1} \right) + 2 \ge 2\sqrt {2n(n + 1)} \Rightarrow {\left[ {n\left( {n + 1} \right) + 2} \right]^2} \ge 8n(n + 1)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ded551970ba30d4c315626a5d1157e6b.png)

Βάζω μία λύση. Ελπίζω να είναι σωστή.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 912: Οκτώ δρομείς τρέχουν σε ένα αγώνα τετρακοσίων μέτρων. Πόσες διαφορετικές τριάδες αθλητών μπορούν να κατακτήσουν τα τρία πρώτα μετάλλια;

Οι τριάδες που αναφέρεις στο παράδειγμα, θα πρέπει να τις πάρουμε διαφορετικές, γιατί τα μετάλλια είναι διαφορετικά. Ο πρώτος θα πάρει το χρυσό, ο δεύτερος το αργυρό και ο τρίτος το χάλκινο. Δες το με διάταξη (χωρίς επανατοποθέτηση)raf616 έγραψε:Βάζω μία λύση. Ελπίζω να είναι σωστή.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 912: Οκτώ δρομείς τρέχουν σε ένα αγώνα τετρακοσίων μέτρων. Πόσες διαφορετικές τριάδες αθλητών μπορούν να κατακτήσουν τα τρία πρώτα μετάλλια;
Προφανώς οι τριάδες "Γιώργος, Δημήτρης, Γιάννης", "Γιάννης, Δημήτρης, Γιώργος" κτλ είναι ίδιες. Επομένως, ο αριθμός των τριάδων είναι:
Διορθώνω λοιπόν τη λύση: Ο αριθμός των τριάδων είναι:ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:Οι τριάδες που αναφέρεις στο παράδειγμα, θα πρέπει να τις πάρουμε διαφορετικές, γιατί τα μετάλλια είναι διαφορετικά. Ο πρώτος θα πάρει το χρυσό, ο δεύτερος το αργυρό και ο τρίτος το χάλκινο. Δες το με διάταξη (χωρίς επανατοποθέτηση)raf616 έγραψε:Βάζω μία λύση. Ελπίζω να είναι σωστή.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 912: Οκτώ δρομείς τρέχουν σε ένα αγώνα τετρακοσίων μέτρων. Πόσες διαφορετικές τριάδες αθλητών μπορούν να κατακτήσουν τα τρία πρώτα μετάλλια;
Προφανώς οι τριάδες "Γιώργος, Δημήτρης, Γιάννης", "Γιάννης, Δημήτρης, Γιώργος" κτλ είναι ίδιες. Επομένως, ο αριθμός των τριάδων είναι:

Καλημέρα. Βάζω μία προσέγγιση...ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 913: Να βρείτε το πλήθος όλων των τριψήφιων αριθμών που σχηματίζονται από τρία διαφορετικά μεταξύ τους ψηφία.
Και ακόμα μία ερώτηση (ίσως λίγο δύσκολη): Ποιο είναι το άθροισμα όλων αυτών των τριψηφίων αριθμών;
. Δε γίνεται όμως το
να είναι πρώτο ψηφίο. Επομένως, το τελευταίο ψηφίο μπορεί να επιλεγεί με
τρόπους, το επόμενο με
και το πρώτο με
. Έτσι, σύμφωνα με την πολλαπλασιαστική
.
. Το τελευταίο ψηφίο μπορεί να επιλεγεί με
τρόπο, το δεύτερο με
και το πρώτο με
τρόπους. Επομένως, οι
. Τόσοι είναι και οι αριθμοί που τελειώνουν σε
κτλ.
και των εκατοντάδων
.
.Θέλει λίγο να προσέξεις ότι μέσα σε όλα τα ψηφία , υπάρχει και το μηδέν, το οποίο δεν μπορεί να μπει στην πρώτη θέση (ψηφίο εκατοντάδων), γιατί τότεraf616 έγραψε:Καλημέρα. Βάζω μία προσέγγιση...ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 913: Να βρείτε το πλήθος όλων των τριψήφιων αριθμών που σχηματίζονται από τρία διαφορετικά μεταξύ τους ψηφία.
Και ακόμα μία ερώτηση (ίσως λίγο δύσκολη): Ποιο είναι το άθροισμα όλων αυτών των τριψηφίων αριθμών;
Τα ψηφία είναι. Επομένως, το τελευταίο ψηφίο μπορεί να επιλεγεί με
τρόπους, το επόμενο με
και το πρώτο με
. Έτσι, σύμφωνα με την πολλαπλασιαστική
αρχή οι αριθμοί είναι.
, (με τον τρόπο που εργάστηκες) . και ύστερα το πλήθος αυτών που έχουν το μηδέν δεύτρο ή τρίτο ψηφίο.
μπορούμε να σχηματίσουμε
επιλέγονται από το σύνολο: 
μπορούμε να σχηματίσουμε αν οι αριθμοί
επιλέγονται από το ίδιο σύνολο 
Καλησπέρα. Μία προσέγγιση χωρίς όμως να είμαι σίγουρος...ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 914:(a) Να βρείτε πόσες συναρτήσεις με τύπομπορούμε να σχηματίσουμε
αν οι αριθμοίεπιλέγονται από το σύνολο:
(b) Πόσες συναρτήσεις με τύπομπορούμε να σχηματίσουμε αν οι αριθμοί
επιλέγονται από το ίδιο σύνολο
και 
τρόπους και το δεύτερο με
και άρα σύμφωνα με την πολλαπλασιαστική αρχή έχουμε
.
μπορεί να επιλεγεί με
τρόπους αφού δεν επηρεάζει. Θα πρέπει ακόμα
και
. Επομένως, το
τρόπους. Έτσι, θα έχουμε
τρόπους συνολικά όταν
.
υπάρχουν, όταν
και
επιλέγονται από το σύνολο 
ΕίναιΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 915: Πόσες διαφορετικές συναρτήσεις με τύπο:υπάρχουν, όταν
τακαι
για να ορίζεται η
πρέπει
.
γράφεται
.
, για τον συντελεστή του
έχω
για κάθε
, άρα έχω την ίδια συνάρτηση . Οπότε για
έχω μια συνάρτηση .
, για τον συντελεστή του
έχω
(εξίσωση 1ου βαθμού) για μοναδική τιμή του
, άρα έχω 6 συναρτήσεις , αφού πάντα ισχύει
.
, για τον συντελεστή του
έχω
(εξίσωση 1ου βαθμού) για μοναδική τιμή του
, άρα έχω 6 συναρτήσεις , αφού πάντα ισχύει
.
με
τέτοια ώστε 

, όμως
, άρα
.
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
,
και
,
έχω την ίδια συνάρτηση
αντικειμένων , κάθε δυνατό τρόπο τοποθέτησης αυτών σε μια σειρά.
αντικειμένων, ισούται με
.
τρόπους, δηλαδή με
τρόπους.
αντικειμένων ανά
, αν πάρουμε
αντικείμενα από τα
και τα τοποθετήσουμε σε μια σειρά
φορές.
αντικειμένων ανά
, είναι
.
, μπορούν να τοποθετηθούν σε μια σειρά δύο από αυτά, με τους εξής τρόπους:
. Βλέπουμε ότι το πλήθος όλων των επαναληπτικών διατάξεων είναι 
αντικειμένων ανά
, αν πάρουμε
αντικείμενα από τα
και τα τοποθετήσουμε
αντικειμένων ανά
, όταν δεν έχουμε επαναλήψεις, είναι: 
μπορούν να τοποθετηθούν σε μια σειρά δύο από αυτά, χωρίς να επιτρέπονται επαναλήψεις, με τους εξής
. Βλέπουμε ότι το πλήθος όλων των μη επαναληπτικών διατάξεων είναι 
αντικειμένων ανά
, όπου
, ονομάζουμε κάθε υποσύνολο του συνόλου
, το
στοιχεία. Εδώ δεν μας ενδιαφέρει η σειρά των αντικειμένων και φυσικά δεν επιτρέπονται επαναλήψεις.
αντικειμένων ανά
, ισούται με 
, αν κάθε γράμμα το πάρουμε μία το πολύ φορά και αν δεν 

Δίνω μια λύση στο θέμα αυτό:ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 915: Πόσες διαφορετικές συναρτήσεις με τύπο:υπάρχουν, όταν
τακαι
, ο τύπος της συνάρτησης γίνεται
, βλέπουμε ότι για κάθε τιμή του
, έχουμε τον ίδιο τύπο. Συνεπώς για
,
, οπότε για κάθε τιμή του
, παίρνουμε επίσης μια μόνο συνάρτηση την 
, βλέπουμε ότι έχουμε να επιλέξουμε δύο από τους επτά αριθμούς, όπου δεν επιτρέπεται να πάρουμε
και
, θα σημαίνει ότι
, ενώ αν πάρουμε τους αριθμούς
και
, θα σημαίνει ότι
)
αριθμών ανά δύο, χωρίς επανάληψη. Άρα το πλήθος όλων των διατάξεων ισούται με 

Ωραία άσκηση , που στην αρχή πίστεψα ότι είναι εκτός του παρόντος θέματος, μιας και η πολυωνυμική εξίσωση που προκύπτει ύστερα από τις υψώσειςAl.Koutsouridis έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 916: Να λυθεί η εξίσωση
και
. Από εδώ προκύπτει ότι πρέπει 
, (1)
και με δεδομένο ότι
, έχουμε
. Έτσι η (1) ισοδύναμα γράφεται:
, (2)
) , είναι
και άρα
. Έτσι η (2) ισοδύναμα γράφεται:
ή 
. Η εξίσωση αυτή έχει τις λύσεις 
, θα πρέπει
, το οποίο είναι αληθές όταν
ενώ η
δεν είναι δεκτή
. Με όμοιο τρόπο, βρίσκουμε ότι δεκτή είναι η λύση
, όπου
και η λύση
με 
γράμματα της ελλ. αλφαβήτας σε μια σειρά με τέτοιο τρόπο, ώστε ανάμεσα σε δύο σύμφωνα ναΓεια σας. Βάζω μία προσέγγιση μετά από υπόδειξη του κ. Δημήτρη.ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 917: Τοποθετούμεγράμματα της ελλ. αλφαβήτας σε μια σειρά με τέτοιο τρόπο, ώστε ανάμεσα σε δύο σύμφωνα να
υπάρχει ένα φωνήεν. Πόσες λέξεις μπορούμε να σχηματίσουμε;
τρόπους, το δεύτερο με
, το τρίτο με
το
και το τελευταίο με
. Επομένως, συνολικά έχουμε
τέτοιες λέξεις.Καλησπέρα,ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 918: Να βρείτε το πλήθος των αναγραμματισμών της λέξης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
αναγραμματισμούς.Γράφω το θεώρημα που χρησιμοποίησε ο simantiris για να δώσει την λύση:simantiris j. έγραψε:Καλησπέρα,ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:ΑΣΚΗΣΗ 918: Να βρείτε το πλήθος των αναγραμματισμών της λέξης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η λέξη "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ" έχει δυο Μ και τρία Α άρα με το γνωστό θεώρημα έχουμεαναγραμματισμούς.
αντικείμενα τα οποία δεν είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους , αλλά υπάρχουν
όμοια αντικείμενα
). Τότε ο τύπος που δίνει το πήθος
των διαφορετικών μεταθέσεων (κατανομών ή αναγραμματισμών), είναι:
, τρεις φορές το
, μία το
, μία το
,μία το
, μία το
kαι μία
. Άρα το πλήθος των διαφορετικών αναγραμματισμών είναι 
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης