Στη συνέχεια προτείνω μια άσκηση γνωστή στους ολυμπιακούς κύκλους αλλά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, μια και αναφέρεται στον εγγεγραμμένο κύκλο που είναι ο αγαπημένος κύκλος των διαγωνισμών !
ΑΣΚΗΣΗ - 3
Ο εγγεγραμμένος κύκλος ενός οξυγωνίου τριγώνου ΑΒΓ έχει κέντρο Ι , εφάπτεται με την πλευρά ΑΒ στο Κ και με την πλευρά ΑΓ στο Λ. Έστω ΒΔ και ΓΕ
ύψη του τριγώνου ΑΒΓ . Να αποδειχθεί ότι :
α)Το συμμετρικό Ζ του σημείου Δ ως προς την ΚΛ βρίσκεται στην ευθεία ΒΙ
β) Η συμμετρική ευθεία (ε) της ΔΕ ως προς την ευθεία ΚΛ είναι παράλληλη με τη ΒΓ.
γ) Αν Ν είναι το συμμετρικό του Λ ως προς τη ΒΖ , τότε η ευθεία (ε) διέρχεται από το Ν.
Συμπληρωματικά ερωτήματα
δ) Αν οι ευθείες (η) και (ζ) ορίζονται ανάλογα με την (ε) θεωρώντας τις δύο άλλες πλευρές του ορθικού τριγώνου και τις συμμετρικές τους ως προς τις αντίστοιχες ευθείες των σημείων επαφής , τότε οι ευθείες (ε), (ζ), (η) ορίζουν ένα τρίγωνο που οι κορυφές του βρίσκονται στον εγγεγραμμένο κύκλο του τριγώνου ΑΒΓ.
ε) Αν η ευθεία ΖΝ τέμνει ξανά τον κύκλο (Ι) στο σημείο Μ , τότε τα τμήματα ΜΝ και ΒΓ έχουν λόγο ρ προς R.
ΣΧΟΛΙΟ
Το ερώτημα ε) είναι... δική μου εικασία και δεν το έχω αποδείξει ακόμα

.Πιθανόν ο λόγος να είναι λίγο διαφορετικός. Νομίζω όμως από διαίσθηση ότι θα προκύψει από το θεώρημα Feurbach και το γεγονός ότι το τρίγωνο του ερωτήματος δ) είναι ομοιόθετο με το τρίγωνο που ορίζουν τα μέσα των πλευρών του τριγώνου ΑΒΓ, και ο κύκλος του Euler είναι ομοιόθετος με τον εγγεγραμμένο κύκλο με κέντρο ομοιοθεσίας το σημείο επαφής τους).
Μπάμπης