vittasko έγραψε:Στάθη καλωσόρισες στοκαι καλή συνέχεια.
Γνωστό το όμορφο αυτό πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζω την προέλευσή του. Μου θύμισε την πρώτη μας συνάντηση με τους τρεις Νίκους ( Δεργιαδές, Ιωσηφίδης, Κυριαζής ) και Ανδρέα Πούλο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης πριν κάμποσα χρόνια ( 2005 ).
Ο Νίκος Δεργιαδές είχε φέρει τον φορητό υπολογιστή του ( ελληνιστί, Laptop ) και μας έδειξε ότι το πρόβλημα αυτό αληθεύει και όταν το σημείοαντικατασταθεί από ένα τυχόν επίσης ισόπλευρο τρίγωνο έστω
Δεν βάζω προς το παρόν τη λύση που έχω υπόψη μου για το πρόβλημα που έχει τεθεί, για να το προσπαθήσουν όσοι δεν το έχουν ξαναδεί.
Για τη γενική περίπτωση, όπως στο παρακάτω σχήμα, δεν κατάφερα να βρω κάποια λύση.
Κώστας Βήττας.
ΥΓ. Ένα ενδιαφέρον επίσης αποτέλεσμα ( σχετικό με το πρόβλημα που έχει τεθεί, αλλά δεν αληθεύει στη γενίκευση ), είναι ότι οι ευθείες που συνδέουν τα μέσα των απέναντι πλευρών του εξαγώνου που ορίζεται από τις κορυφές των ισόπλευρων τριγώνων εκτός τηςτέμνονται στο ίδιο σημείο.
Το ίδιο αποτέλεσμα ( της σύγκλισης των ευθειών αυτών ) ισχύει και όταν τα τρίγωνα με κοινή κορυφή τοείναι όμοια ισοσκελή αντί ισόπλευρα και οφείλεται στον δικό μας Νίκο Κυριαζή, ως προς την ελληνική ( τουλάχιστον ) βιβλιογραφία που έχω υπόψη μου.
Την πιο κάτω λύση αφιερώνω με πολύ αγάπη σε όλη τη γεωμετρική ομάδα που μας χάρισε μια τόσο όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση
Κώστα Βήτα , Γιώργο Ευκλείδη, Στρατή Αντωνέα , Γιώργο Μπαλόγλου , Ανδρέα Βαρβεράκη , Μπάμπη Στεργίου (ευχαριστώ στο τετράγωνο), Γιώργο Ρίζο, Στραγάλη Χρήστο, και φυσικά τον ακούραστο ΝΙΚΟ ΚΥΡΙΑΖΗ για τις όμορφες προτάσεις του
Θεωρούμε το συμμετρικά Η’ και Η’’ του Η ως προς τα μέσα Κ, Μ των ΕΔ και ΘΓ αντίστοιχα
Προφανώς από κατασκευής τα τετράπλευρα ΕΗ’ΔΗ , ΗΓΗ’’Θ είναι παραλληλόγραμμα και ισχύει:
(αφού το τμήμα ΛΜ συνδέει τα μέσα των πλευρών ΗΖ και ΗΗ’’ του τριγώνου
και ομοίως
(αφού το τμήμα ΚΛ συνδέει τα μέσα των πλευρών ΗΖ και ΗΗ’ του τριγώνου 
Από τις σχέσεις (1) και (2) είναι φανερό ότι για να δείξω ότι το τρίγωνο ΚΛΜ είναι ισόπλευρο αρκεί να δείξω ότι το τρίγωνο ΖΗ’Η’’ είναι ισόπλευρο.

και επειδή οι γωνίες που σχηματίζουν οι ίσες πλευρές μεταξύ τους αντίστοιχα είναι ίσες
αυτό σημαίνει ότι και οι περιεχόμενες στις ίσες πλευρές γωνίες θα είναι ίσες μεταξύ τους (περιστροφή και μεταφορά όπως αναφέρει και ο μεγάλος Βαρβεράκης) .Έτσι θα είναι
και μάλιστα η γωνία τομής των τρίτων πλευρών τους θα είναι και αυτή
δηλαδή αν

Τέλος συγκρίνουμε τα τρίγωνα

Σας ευχαριστώ όλους ακόμα μία φορά
Φιλικά και Γεωμετρικά
Στάθης Κούτρας

αντικατασταθεί από ένα τυχόν επίσης ισόπλευρο τρίγωνο έστω 
τότε διέρχονται από το ίδιο σημείο Ρ
είναι το περίκεντρο του τριγώνου Α'Β'Γ' τότε οι ευθείες ΚΚ' και
(με Τ το κέντρο του κύκλου του Tucker) διέρχονται από το σημείο S (σημείο Lemoine) του τριγώνου Α'Β'Γ'