μέχρι το
έτσι, ώστε το άθροισμα των αριθμών σε οποιοδήποτε σχήμα της μορφής (βλ. σχήμα) να διαιρείται με το
;
μέχρι το
έτσι, ώστε το άθροισμα των αριθμών σε οποιοδήποτε σχήμα της μορφής (βλ. σχήμα) να διαιρείται με το
;

Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό το σημείο λίγο παραπάνω; Γιατί σε κάθε "τριάδα" πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλάσιο τουabgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Σε κάθε "τριάδα" θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολλαπλάσιο του 5. Αυτά μέχρι το 64 είναι 12.
; Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε την "τριάδα" με τους αριθμούς
με άθροισμα
πολλαπλάσιο του
, αλλά αναμεσά τους δεν υπάρχει κανένα πολλαπλάσιο του
. Επιτρέπεται, ναι.abgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Υ.Γ.: Βέβαια η λύση προϋποθέτει ότι το σχήμα της εκφώνησης μπορεί και να περιστραφεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι επιτρέπεται!
Ο τρόπος με τον οποίο μου λέτε ότι κάνω λάθος είναι λάθος! και λυπάμαι που ασχολήθηκα!Al.Koutsouridis έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 11:28 pmΜπορείτε να το εξηγήσετε αυτό το σημείο λίγο παραπάνω; Γιατί σε κάθε "τριάδα" πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλάσιο τουabgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Σε κάθε "τριάδα" θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολλαπλάσιο του 5. Αυτά μέχρι το 64 είναι 12.; Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε την "τριάδα" με τους αριθμούς
με άθροισμα
πολλαπλάσιο του
, αλλά αναμεσά τους δεν υπάρχει κανένα πολλαπλάσιο του
.
Επιτρέπεται, ναι.abgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Υ.Γ.: Βέβαια η λύση προϋποθέτει ότι το σχήμα της εκφώνησης μπορεί και να περιστραφεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι επιτρέπεται!

abgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Σε κάθε "τριάδα" θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολλαπλάσιο του 5. Αυτά μέχρι το 64 είναι 12.
abgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Ο τρόπος με τον οποίο μου λέτε ότι κάνω λάθος είναι λάθος! και λυπάμαι που ασχολήθηκα!
Είναι προφανές το λάθος μου: στο σχήμα δεν έχουμε τριάδα αριθμών αλλά τετράδα.
, δεν τεκμαίρεται. Όπως γράφει ο θεματοθέτης, πώς αποκλείεις μία τετράδα να περιέχει για παράδειγμα τους αριθμούς
οι οποίοι έχουν άθροισμα κάποιο πολλαπλάσιο του
, πλην όμως κανένας από τους προσθετέους δεν είναι πολλαπλάσιο του
; Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, π.χ. γιατί αποκλείεται η τετράδα
με άθροισμα
αλλά χωρίς να περιέχει πολλαπλάσιο του
;

abgd έγραψε: Πέμ Σεπ 30, 2021 11:44 am Κύριε Λάμπρου και βέβαια έχει δίκιο ο θεματοθέτης Αλ. Κατσουρίδης για την ένστασή του.
Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ότι σε κάθε τετράδα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πολλαπλάσιο του 5, Προφανώς σε μια τετράδα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 2 ή 4 πολλαπλάσια του 5.
Ο κ. Κατσουρίδης όμως ζητώντας μου να "εξηγήσω λίγο παραπάνω" το προφανώς ανεξήγητο, το κάνει με ειρωνική διάθεση και λυπάμαι για αυτό, όπως και για το λάθος μου το οποίο δεν ήταν "τυπογραφικό": εντελώς απρόσεκτα θεώρησα ότι στο σχήμα έχουμε τρεις αριθμούς.
Να ζητήσω πάλι συγνώμη για την τόση αναστάτωση.
Σας υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω!
Πλην όμως στο αρχικό σου ποστ γράφειςabgd έγραψε: Πέμ Σεπ 30, 2021 11:44 am Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ότι σε κάθε τετράδα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πολλαπλάσιο του 5
Με άλλα λόγια, υποθέτεις ότι σε κάθε τριάδα (ή τετράδα, αν πρόκειται για σφάλμα εκ παραδρομής) πρέπει να υπάρχουν πολλαπλάσια τουabgd έγραψε: Τετ Σεπ 29, 2021 9:43 pm Σε κάθε "τριάδα" θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολλαπλάσιο του 5.
. Δεν τεκμηριώθηκε ο ισχυρισμός, αλλά σε αυτό βασίστηκε η λύση σου που λέει ότι έχουμε
τετράδες (όπως άλλωστε τις σχεδίασες) αλλά μόνο
πεντάρια.Aπάντηση: Δεν μπορούμε.Al.Koutsouridis έγραψε: Κυρ Σεπ 26, 2021 11:13 am Μπορούμε άραγε να τοποθετήσουμε στα κελιά μιας σκακιέρας τους αριθμούς από τομέχρι το
;
πολλαπλάσιο του
και
πολλαπλάσιο του
. Αφαιρούμε κατά μέλη, οπότε
πολλαπλάσιο του
, δηλαδή τα
και
αφήνουν το ίδιο υπόλοιπο μόντουλο
. Αυτό είναι το κλειδί.
.
τον αριθμό. Μα στους αριθμούς
έως
δεν υπάρχουν
αριθμοί με το ίδιο μόντουλο. Π.χ. οι
είναι
τον αριθμό. Όμοια οι υπόλοιπες περιπτώσεις. Άτοπο και τελειώσαμε.
δύο θετικοί ακέραιοι με
ή
.
της μορφής
όπου τοποθετούμε, σε κάθε κελί έναν θετικό ακέραιο. 
είναι πολλαπλάσιο του 5 αν και μόνο αν
είναι πολλαπλάσιο του 5, 
, στην ορθογώνια διάταξη
, έτσι ώστε να ισχύει η συνθήκη του προβλήματος 
όπου τοποθετούμε τους αριθμούς
όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.
Οι αριθμοί αυτοί ανήκουν στο σύνολο
και παρατηρούμε ότι η διαφορά δύο εξ αυτών είναι πολλαπλάσιο του 5 αν και μόνο αν οι αριθμοί είναι ίσοι μεταξύ τους.

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες