. Λύστε την ανίσωση :
.Σημείωση : Άσκηση για διαγωνισμό , όχι για διαγώνισμα !
Συντονιστής: stranton
. Λύστε την ανίσωση :
.Ο περιορισμός άμεσος από τους παρονομαστές. Τα φέρνουμε όλα στο πρώτο μέλος, κάνουμε ομώνυμα τα κλάσματα παραγοντοποιούμε (βολεύει να εργαστούμε με διαφορά τετραγώνων). Θα βρούμεKARKAR έγραψε: Κυρ Δεκ 20, 2020 7:32 am Έστω :. Λύστε την ανίσωση :
.
Σημείωση : Άσκηση για διαγωνισμό , όχι για διαγώνισμα !
. Αφού
ισοδυναμεί με την
και άρα με την
, Πάλι ισοδύναμα 
και το τέλειωμα άμεσο: 
Ένα πρόβλημα είναι για παράδειγμα εδώ:Joaakim έγραψε: Κυρ Δεκ 20, 2020 9:55 am
Edit: Βλέποντας τη λύση του κυρίου Μιχάλη καταλαβαίνω ότι έχω διαφορετικά αποτελέσματα. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι έχω κάνει λάθος;
Συγκεκριμένα, η υπόθεσή σου
προϋποθέτει
και η
προϋποθέτει
. Από εκεί και πέρα όταν λύνεις την ανίσωση για να καταλήξεις στην
πρέπει να κρατήσεις μόνο εκείνα τα
που ικνοποιούν τις προϋποθέσεις (αφού τις χρησιμοποίησες). Η πρώτη για παράδειγμα απαιτεί
, οπότε απορρίπτονται όλες οι τιμές
. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι: Γράφουμε
οπότε (με περιορισμούς) η ανίσωση είναι η
, ισοδύναμα
. Άρα
ή
. Τώρα λύνουμε τις
ή
, που είναι στάνταρ.χρειάζεται βελτίωση. Όπως είναι, δεν είναι σωστό. Μπορείς να δεις γιατί;
Νομίζω επειδή δεν γνωρίζουμε το πρόσημο τωνMihalis_Lambrou έγραψε: Κυρ Δεκ 20, 2020 11:35 am Επανέρχομαι γιατί ξέχασα:
Και το σημείο
χρειάζεται βελτίωση. Όπως είναι, δεν είναι σωστό. Μπορείς να δεις γιατί;
και
, δεν γνωρίζουμε και την φορά που θα πάρει η ανίσωση.Σωστά. Ας δούμε την αιτία.Joaakim έγραψε: Κυρ Δεκ 20, 2020 12:00 pmΝομίζω επειδή δεν γνωρίζουμε το πρόσημο τωνMihalis_Lambrou έγραψε: Κυρ Δεκ 20, 2020 11:35 am Επανέρχομαι γιατί ξέχασα:
Και το σημείο
χρειάζεται βελτίωση. Όπως είναι, δεν είναι σωστό. Μπορείς να δεις γιατί;και
, δεν γνωρίζουμε και την φορά που θα πάρει η ανίσωση.
. Πολλαπλασιάζουμε και τα δύο μέλη επί τον θετικό
(όχι επί
που
, ισοδύναμα
αντί του
που γράφεις. Οπότε οι δύο παραπάνω
επειρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης