Θα το μελετήσουμε αναλυτικά και θα διατυπώσουμε απόψεις και γνώμες, που, είμαι βέβαιος, θα συμβάλουν στη βελτίωση όποιων αδυναμιών του.
Με ένα πρώτο ξεφύλλισμα, επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του νέου Π.Σ. είναι η προσπάθεια εισαγωγής των εννοιών με τη βοήθεια κατάλληλων (;) δραστηριοτήτων.
Διαπιστώνω ότι η προσπάθεια αυτή είναι ανισοβαρής. Σε κάποια κεφάλαια δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, ενώ σε άλλα κεφάλαια, αυτό δεν φαίνεται.
Π.χ. Στην Άλγεβρα Α΄και Β΄ Λυκείου οι δραστηριότητες είναι αρκετές, προσεκτικά διαλεγμένες και επηρεασμένες από τη διδασκαλία των "Ρεαλιστικών Μαθηματικών", ενώ στα κεφάλαια των Στοχαστικών Μαθηματικών οι δραστηριότητες δεν φαίνεται να ακολουθούν το ίδιο πνεύμα. Οι λεγόμενες δραστηριότητες μοιάζουν με κλασικές ασκήσεις που υπάρχουν σε κάθε σχετικό εγχειρίδιο. Δεν φαίνεται δηλαδή κάποια προσπάθεια εισαγωγής των εννοιών αυτών με παραδείγματα μέσω των οποίων θα φαίνεται η αναγκαιότητα χρήσης τους και η αποτελεσματικότητά τους.
Η παράθεση βιβλιογραφίας θα βοηθούσε πολύ, δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει (γιατί άραγε ; )
Επίσης, η κατανομή των ωρών δεν ξέρω αν έχει γίνει με βάση πειραματική διδασκαλία. Π.χ. πιστεύετε ότι η κατανομή Bernoulli διδάσκεται σε μία (!) ώρα ή η Συνεχής Κατανομή (με επτά στόχους που πιάνουν τρεις σελίδες στο Π.Σ.) θα διδαχθεί σε άλλη μία ώρα; Δε νομίζω!
Με ιδιαίτερη χαρά εντόπισα κάποιες δραστηριότητες που μού κέντρισαν το ενδιαφέρον. Π.χ. η Δ19 της Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου:
Με τη βοήθεια ενός χάρτη να προσεγγίσετε την έκταση μιας γεωγραφικής περιοχής π.χ. της Κέρκυρας.
Πιστέψτε με … δεν το αναφέρω επειδή αφορά τον τόπο καταγωγής και διαμονής μου!
Η διατύπωσή του φαίνεται απλή. Έχει τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου "Ανοιχτού Προβλήματος", που αφήνει μεγάλα περιθώρια στο μαθητή.
Στόχος της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουν την έννοια του εμβαδού ως αριθμού που προκύπτει από τη σύγκριση μιας επιφάνειας με την επιφάνεια που είναι η μονάδα μέτρησης, αλλά παράλληλα εξασκούνται στη χρήση κλίμακας.
Για να κατανοήσει κανείς το βάθος στο οποίο μπορεί να επεκταθεί κανείς, παραθέτω στα συνημμένα αρχεία ένα τμήμα μιας εργασίας με 10 προβλήματα που αφορούν τα εμβαδά, τα οποία αναλαμβάνουν προαιρετικά, αλλά με μεγάλη συμμετοχή, οι μαθητές της Β' τάξης του Γυμνασίου μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Δείτε μερικές πρωτότυπες, απρόσμενες απαντήσεις, που περιέχονται στην περσινή εργασία σε δύο παρόμοια θέματα.
Φαντάζομαι ότι ως δραστηριότητα απευθυνόμενη σε μεγαλύτερους μαθητές, αποκτά άλλες δυνατότητες, αν τη χειριστούμε κατάλληλα.
Απ' την άλλη, έχει, νομίζω, μεγαλύτερη αξία να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε τα τρωτά σημεία κάποιων δραστηριοτήτων, που εκτιμούμε ότι είναι ακατάλληλες για το ρόλο που καλούνται να παίξουν.
Π.χ. η δραστηριότητα Δ19 της Άλγεβρας Ά Λυκείου είναι το περίφημο ΘΕΜΑ 4_2339 της τράπεζας θεμάτων, όπου παριστάνονται οι ετήσιες δαπάνες και τα ετήσια έσοδα μιας εταιρείας ως ευθύγραμμα τμήματα.
Είχα επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι το πρόβλημα πρέπει να αποσυρθεί. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ούτε αποσύρθηκε, σε αντίθεση με άλλα, υποδεέστερα ατοπήματα, αλλά αντίθετα αρκετές συλλογές λύσεων ιστότοπων, φροντιστηρίων κ.α. άκριτα αναπαρήγαγαν τα δεδομένα της εκφώνησης, δίχως να σχολιάσουν το παράδοξο της εκφώνησης.
Προσπάθησα πριν αρκετές μέρες να παρακινήσω σχετικό διάλογο ΕΔΩ, αλλά, δεν είδα ανταπόκριση… (ως τώρα)

Τώρα, μάλιστα, που το θέμα πήρε και ΦΕΚ, φοβάμαι ότι το λάθος νομιμοποιείται και θα επεκταθεί, επιτρέποντας στον καθένα να παριστά με συνεχή γραμμή όποια δεδομένα επινοήσει.
Στην ουσία:
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές παραβλέπουμε το ότι κάποιες συναρτήσεις έχουν ως πεδίο ορισμού διακριτές μεταβλητές, π.χ. τους φυσικούς αριθμούς, θεωρώντας τις ως "πλήρως διαιρετές", ώστε να έχει νόημα η μελέτη της συμπεριφοράς τους σε διάστημα και να είναι δυνατή η χρήση των εργαλείων του Διαφορικού Λογισμού.
Όμως, δεν έχει νόημα "στον πραγματικό κόσμο" οι τιμές "ετήσια έσοδα" και "ετήσια έξοδα" να παριστάνονται με συνεχείς καμπύλες ή ευθείες. Ποιος θα εξηγήσει στο μαθητή τι παριστάνει η τιμή της συνάρτησης σε ενδιάμεσο σημείο μεταξύ δύο ετών; Τα ετήσια έσοδα είναι ένας αριθμός. Αυτός που γράφεις στη φορολογική σου δήλωση μια φορά το χρόνο. Το ίδιο και τα έξοδα.
Αν ήταν ατυχές για θέμα τράπεζας, πόσο μάλλον εδώ ως εισαγωγική δραστηριότητα στη γραφική παράσταση συνάρτησης είναι απαράδεκτο κι επικίνδυνο!
Μπορεί να διορθωθεί; Πιστεύω όχι!
Προφανώς, δεν έχει νόημα η αντικατάστασή τους με τον όρο "στιγμιαία έξοδα ή έσοδα". Το πρόβλημα δεν θα έχει κανένα πραγματικό νόημα. Τι σημαίνει "τα στιγμιαία έσοδά μου τη χρονική στιγμή είναι τόσες χιλιάδες ευρώ";
Αν αντικατασταθεί η λέξη "ετήσια" με τη λέξη "συνολικά", φαίνεται ότι το πρόβλημα αποκτά νόημα, εφόσον θα μπορούσαμε να πούμε ότι π.χ. τη χρονική στιγμή



Όμως και πάλι υπάρχει πρόβλημα με τη γνησίως φθίνουσα συνάρτηση που τότε θα παριστάνει συνολικά έξοδα. Δεν μπορεί τα συσσωρευμένα έξοδα να μειώνονται!
Οπότε, πρέπει να αντικατασταθεί η συνάρτηση εξόδων με μια γνήσια αύξουσα, με χαμηλότερο ρυθμό (κλίση) σε σχέση με την ευθεία των εσόδων, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται π.χ. σε απόσβεση παγίων και δανείων.
Αλλιώς, ας διαγραφεί!
Ελπίζοντας να ανοίξει ο διάλογος, κατάθεσα τη γνώμη μου ισορροπώντας με τα δυο παραπάνω παραδείγματα. Σε επόμενο κείμενο κάποιες σκέψεις για τα λεγόμενα Ρεαλιστικά Μαθηματικά.